Отиди на
Форум "Наука"

Караконджур

Потребител
  • Брой отговори

    78
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Караконджур

Караконджур's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Не Стоедине нямам тази възможност. Това е работа на уважаваните професионали, друг е въпроса че ги мързи да го направят. Информацията съм я събирал от различни места - някой някъде да е вметнал нещо по въпроса, вкл. и в сръбски източници (вж.сайта Растко, там има доста статии по история на Сърбия). ------------- А отричцателното отн. към брачата! Ами погледни че има 24 000 кв.км. българска земя по долините на Българска и Велика Морава, както и в Източно Косово които те само за 19 и 20 в. успяха да асимилират, за онези наши братя с деформираното съзнание по р.Вардар да не говорим! Как да ги обичам милите ни братчета, кето все по "братски" гледат да ни го подпъхнат "у гузицу"! За Куршумлия. Средновековното име на греда е Бела църква. Известен е от времената на Неманичите. Турците я наричат Куршумли-хан, заради керван-сарай, хан с оловен покрив (куршум - олово).
  2. Ясно разбрах. това с "робите" е просто проява на славянофобия, както сърбин да се изкарва от сервус? Или както гърците и сърбите ни изкарват булгари - вулгари - вулгарни - простаци! По принцип мразя сърбите заради Поморавието и Македония, даже повече от турците ги мразя, но такива елементарни похвати - не приемам!
  3. ------------------- Просто си противоречиш! Гестата е писана по-късно, има наслагване на по-нови данни и събития и по-стари, затова има и власи и кумани и се споменава Атила и пр. ,например пак там е споменат воеводата Видин който бил предводител на власи и кумани. Така че не приемайте всичко като чиста монета. За мен Гестата показва рамките на маджарското завладяване "времето на Симеон и Петър"!
  4. .........Съмнявам се, че ще спре да го натрапва това. А разноплеменни славяни не може ли да означава просто хора от различни славянски племена - моравци, браничевци, смоляни и тн. ? .............. Не схащам намека ти но както и да е. Тези племена преди да се разделят и обособят са били една общност самонаричаща се славяни, чието местонахождение съвпада с археологическата култура на щтриховата керамика! те не могат да носят името "роби", преди още да се влезли в контакт с Визанития, както на някои тук им се иска!
  5. Да бе силният цар Петър, посочи ми една война която да е водил и да я спечелил. по негово време се отделят сърбите. Йоан Цимисхий се разходил през Преслав та чак до Сърбия и т.н. Хайде стига с тия патриотарски напъни - колко велики сме били.....!!!!!
  6. ......Влашките воеводи ще си водят дори и личната кореспонденция на Български чак до 16 век. Как става това. Дори да приемем че по времето на Второто Българско царство, ние си възвръщаме тотален контрол над цяло Влашко пак е странно че Румънците не са превключили на Латински и Католицизъм. .... Много просто Туранага-сан, по врема на ПБЦ власи отвъд Дунава няма. Власите тогава живеят в Тесалия, Македония и България. Заселването им на север е едва в 13-14 в. Първо се установяват във Фегераш като гранично население заселено от Унгария и после след разпръскването на куманите започват да усвояват съвр.Влашко, друга група власи заселват безлюдната тогава Буковина и дават начало на Молдова. Теорията за континуетитета на съвр.мамалигарска наука е изцяло обслужваща румънската грандоманщина! Преди 13-14 в. те са поданици на България, техните предци останали на Балканите са арумъните (куцовласите)! Римляни.....ха-ха - баш роми са си нашите северни съседи... Траяска пула румъняска!
  7. Спорът навлиза в задънена улица, славянин не означава роб, а славещ, словящ, хора говорещи на един език! Даже Птолемей ги е написал така в своята карта "ставани" - от сарматското став - славя, което показва че е научил за тях от някакъв сармотоезичен източник! Хайде стига с тези глупости, никой народ не би се нарекъл робски или роби!!! Съвпадението на славянското самоназвание с латинското склавус (славянският аналог на тази дума е слуга) е чисто случайно, разбира се това не пречи на "гордите ромеи" да наричат славяните роби!
  8. Името е Отум, а не Охсун, не бъркайте така произволно. Атум/Отум - в чувашки Атем - човек, човешки дух, човешко същество, в алано-сараматски от, осетински ут/оут - дух, човешки дух. Унгарците предават името като Айтони, което показва че е звучало като Айто или Уто! Чанад е негов сподвижник (българин?) който после му изменя и минава на страната на Ищван. Успява да го победи, убива го (явно е гонел голяма мъст за нещо) и преименува Морисена на Чанад. Атум е син на Глад, а Глад е подчинен от унгарците, т .е. Глад е живял по времето на цар Петър. Или с други думи унгарците налагат окончателно властта си при слабия Петър. В Надписа на жупан Димитър, открит в Мирчо-вода (Сев.Добруджа), според обстойното разчитане на акад.Иван Гошев се споменава за нападение на угрите в 943 г. през управлението на цар Петър. В същата година 943, е документирано от източниците (хрониката на Арматол) унгарско нападение към Византия, като преди това нашествениците са опустушили България, твърде слаба и беззащитна, по време на безволевия цар Петър. Или виждате как са шетали из България и отскачали до Византия.
  9. Думата кана е стара китайска заемка (куан, хуан - владетел, по-късно хуан-ди - император).
  10. Статията на Бл.Шклифов е особенно ценна! Жалко за човека че го убиха гръцките изроди! А ценните българи са много малко в наше време! така че загубата му е голяма. Прав, до сега нямаме един етимологичен речник като хората направен. Великите ни "българисти" са се задоволили да препишат речника на Фасмер, с някоя добавка и така не са го докарали до край, сега сме на буква "С"! Речник на старобългарски нямаме, изкл онова много скъпо издание от 1999 г. затова пък руснаците публикуват такива речници от края на 19 в. в които може да откриеш и старобълг.думи с прабългарски произход, например "тевиг" - жегли, юзда - чувашкото теве - възел, ТМ деге - кука! Да не ви открехвам много!
  11. Дали е 969 или 971 г., какво е значението, за съжаление този бездарник е управлявал прекалено дълго, едно фатално за съдбата на България управление!
  12. Я си спомнете - българският пратеник е постриган по "маджарската мода". Става дума за чембаса, а корените на тази прическа ни отвеждат към неприятната за някои територия на Синцзян и Таримската котловина! Това си е тохарска прическа! Смятам че Именника е владетелски списък, част от несъхранила се за гооооляяямо съжаление древна българска хроника, писана в първите векове след заселването ни на Балканите. Историческият спомен стига да Гостун (Органа?) упр.като намесник преди Кубрат, назад са легендарни личности!
  13. Не разбирам. Какво да се прави? От самото начало всеки говори на различни езици... 1. Има ли жертви в Сурдулица или не? - Трудно е да се каже, там няма бунт, има предвижване на сръбски банди. И да е имало наказателна акция тя ще е срещу тези банди! 2. 20 000 или 2 000 са жертвите, ако ги има изобщо? - Категорично не са 20 000, това означава изибване на всичко живо в цялото Поморавие, то е рядко населена територия тогава. 3. Сърби ли са, сърбомани или българи? - В Сурдулица са живели предимно българи и българи-сърбомани, сърби там няма. 4. Кой е извършил предполагаемото на вас и сигурното за сърбите клане- ние или те? -Ген.Протогеров и полк.П.Дървингов са се занимавали със случая. 5. Масови убийства има, но са заслужени, защото сърбите вдигат бунт, а е война.-Грешката е на нашите власти че веднага след разгорама на сърбите на Косово поле, не излавят и не обезоражават пръсналите се остатъци от сръбски свине (не мога да употребя по-мека дума за тези изроди) и позволяват да формират банди. Иначе т.нар.бунт е провокиран от съглашенското командване в Солун, да се помогне на Румъния, която тогава воюва с нас! 6. Репресиите са извършени все пак, но не в Сурдулица, а в Куршумлия(или както е там).- Да в Прокопие и Куршумлия, особенно се отличават местните албански банди, които мразят сърбите, с основание! 7. Насилие има, но е извършено от паравоенни, а не от армията.-Албанските формирования са паравоенни, нашите са части на 11 македонска дивизия, съставена от четите на ВМРО! 8. Преувеличават ли сърбите или направо си измислят клането?-Смятам че направо са си го измислили, възм.е да се разтреляли някой и друг хванат сръбски главорез! 9. Може да има нещо, но няма как война е, пък и със сърбите трябва да се пипа твърдо.-Изцяло да - добирят сърбин е мъртвия сърбин! Кое от всичко това да разбера? Защо ние не даваме отговори и дори не си задаваме въпроси в официалната история, а сме оставили сърбите да пишат свободни съчинения каквито пуснах преди няколко дена?-Защото няма кой от прославените ни иначе казионни историчарчета, дето имат огромно самочувствие без покритие, да седне и да прерови архивите на ген.Протогеров и полк.Петър Дървингов. Там е отговорът на всички тези въпроси - идете в ЦВА гр.Търново!
  14. Оставете ги кучетата. Темата беше за Аспарух. В Именника на бълг.имена от проф.Й.Заимов по турски регистри е цитирано българското име Аспар, ж.р.Аспаринка, което показва че коренът е А-спар, както при останалите ирански аналози, а не аспа - кон, т.е. тълкуване бял кон и пр. не може да се приеме! Испор също си е вариант на Аспар!
  15. Нормално Рицарю, за зпадняците православен е синоним на грък или византиец! Както за нашите фръз и латинец е синоним за католик изобщо. В Средновековието етносът не е важен, важна е религията.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...