Отиди на
Форум "Наука"

stinka (Rom)

Потребител
 • Брой отговори

  3172
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  40

stinka (Rom) last won the day on Март 15

stinka (Rom) had the most liked content!

Репутация

2114 Доцент

1 Последовател

Всичко за stinka (Rom)

 • Титла
  тролбот

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Има Ганю една мечта,
  да набара лесната пара.
  Света за ден да изяде, изпие,
  а после Русия да преоткрие...

Последни посетители

16548 прегледа на профила
 1. Карта базирана на стари генетични изследвания... Но от друга страна сръбските националисти смятат, че по нецивилизованост на балканите с албанците може да се сравняват само българите... може и да е истина. Обаче никой все още не напира към индийската хипотеза за потеклото на прабългарите...
 2. Сръбски жертви в ПСВ

  Преди няколко дни Сириус цитира любимата ми книга от фентази поредицата за Хари Потър - "История на Сърбия" . Става въпрос за 1 200 000 сърби жертви в ПСВ. Демографските данни не показват такива фантастики. Още повече претенции за това, че близо 60% от сръбските мъже за избити до 1918г... това означава невъобразима демографска дупка в населението, която с поколения ще се отразява впоследствие... такава няма в такива невъобразими размери. От тука виждам, че са вкарали и населението на окупираните територии Македония, Косово и Санджака, който те редовно по това време избиват и изселват и всъщото време да ги преписват като "сърби" жертва на ПСВ. Отделно ПСВ е война, която точно сърбите започват. Та някой има ли конкретни данни за тези 1 200 000 човека и магията, с която се е стигнало до тази цифра. Само за сравнение загубата на СССР има население около 200 млн. 1941г. и губи във войната 26,6 - 14%, сърбите претендират за 25% загуба в ПСВ?
 3. Софийският Маринчо... добре че има в провинцията Немаринчовци да компенсират... чакай там няма млади хич! Големият проблем в поредицата за Станко и Маринчо... е че след още едно поколение няма да има Калинчо дето да намери книжката и за Станко и за Маринчо... да прочете за тях... И тогава комунистите няма да критикуват Маринчо що мрънка ами не робува... а ще се чудят как Хасанчо/Асенчо да не ги изяде...буквално.
 4. А, доколко тези свръх претенции са културно наложени?
 5. Всеки български празник може да бъде унищожен с русофилия и руска пропаганда. Можем да изберем, който и да е ден от годината дори такъв, на който няма никакво събитие и да му вложим смисъл и символика... И същността празника става не събитието, а символиката която се влага. А националният празник, който и да е той, една от функциите му е да изгражда национална идентичност...Когато вкарваш чужди национални идеи и внушения в този национален празник, той не само губи смисъл, но и действа негативно на собствената национална идентичност. И да проблема при българският национален празник 3 март е русофилията, то е чуждото внушение, кукувичето яйце в българското гнездо. И сега ти претендираш това да не се засяга като въпрос, а просто с розовите очила да си представяме светла дата. И това е поради личните ти предпочитания... или неутрално и не политизирано мнение? Можеш ли да си дадеш отговор за себе си, не на мен.
 6. Затова си избираш коя е твоята страна! Кримските българи не са сътрудничили на немците. Сталин приема за сътрудничество, че те не са спирали да работят по колхозите. Те не са се били за немците, не са предавали партизани. Обвинението, е че не са спрели да работят, а ако го направят немците ще ги разстрелят! Това не е предателство, дори от съветска гледна точка. И при избора на страна е видно как ти, който твърдиш че си български националист русофил... при конфликт на български и руски интереси избираш руските. Това е точно противоположното на български националист... И точно това русофилско внушение в 3 март е проблема. Не коя е датата и какво рално се е случило, проблема са проруските внушения, които се влагат.
 7. Не можеш да осъзнаеш колко ти е изкривено мисленето от русомания, нали? Първо кримските българи вината им е че са оцеляли през немската окупация. Според Сталин те е трябвало да спрат да работят, за което немците ще ги разстрелят. Т.е вината им е че са съществували. И това за теб е оправданието за тяхната депортация. Същата логика има Осм. империя при депортацията на арменците, те са християни и са проруско настроени. Едното го оправдаваш, другото не. А ако ще избираш страна, щото не можеш да уйдисаш едновременно на всички, избираш винаги само една - руската. Избираш я и, когато става въпрос за противоречие между българските и руските интереси. Именно затова е вредна русофилията, именно затова подкопава българската национална идентичност. С това нещо трябва да се спре.
 8. Не съм съгласен с това. Защото това всъщност е резултата. Причната е в поставените цели на управленският елит. Целта е личното благополучие на всяка цена, без да се съзнава че това благополучие в средносрочен и дългосрочен план е пряко зависимо от цялата държава. Управленският елит възприема себе си като отделна група от останалата държава. И е най-вече заинтересована от собственото си оцеляване като елит, без да осъзнава съвсем малко по-сложната логика, че без държава просто няма елит. Или че в крайно слаба и бедна държава, ще са слаб и беден (относително) елит. При социалният инжинеринг у нас след 44г. се разрушават, отслабват или изкривяват всякакви обществени структури и взаимоотношения, които застрашават или са считани за застрашаващи самият елит, а останалите се неглежират.
 9. Фружине, не мислиш ли че трябва да гледаш на света и от друга гледна точка...освен руската?
 10. Българите и руснаците са също много различни по манталитет...ама много...
 11. Ако има у българите по-изкривено и невярно мнение за друг народ освен руснаците... то това са сърбите. За жертвите сигурно е за ПСВ... която те започнаха... и се оплакват за жертвите? Почти не приеха руснаци белогвардейци, а ги изпратиха към Франция. Няколко години преди това същите тези руснаци белогвардейци им удвоиха държавата за наша и албанска сметка. Франция и Англия им дадоха импери след ПСВ (другите балкански държави си мечтаеха за нац. обединение). Тяхният свободен избор във ВСВ беше Адолф Хитлер... в най-тежкият момент за тези, които им дадоха империята... Това е много долна нация. Наистина трябва да се вземат мерки срещу тези два народа и отношението на българите към тях - сърби и руснаци. И накрая поредния човек, който лично е избрал да живее на Запад и ни обяснява как хората в България трябва да са с Русия. И то папагалстваш елементарни руски пропаганди. Избора на страни във войните на България зависеше от националните ни интереси, конкретно в Македония... а не от тъмни сили мразещи русия... "Братята" в русия бяха решили да дадът Македония на сърбите... това ни предопредели избора... Как да го разбереш това като гледаш на България и българската история с руски очи...
 12. Ето затова са интересни чуждите гледни точки. От гледна точка историята на еврейският народ Римската империя е наистина лошо нещо, от гледна точка на европейската и християнската история... Римската империя е Държавата... с голямо Д. Хилядолетие и кусур е модела, идеала, културата и всичко. Неоспоримо. Дори днес по-малките държави търсят модели в САЩ. А САЩ като най-велика търси модели и в Британската империя и в Римската империя. Та няма как да се премирят тези две гледни точки и да има универсален поглед, който да удовлетворява и двете страни.
 13. Малките държави да са в орбита на влияние на свръх сила е нормално. Проблема е какво предлага съответната свръх сила. Второ именно близостта притъпява защитните реакции. Затова най-големите вреди на България и българският народ в последните 200г. са направени от Русия и Сърбия. Затова в българската национална идентичност трябва на тях да се отдели специално внимание. И тя да бъде изграждана да е силно резистентна на техните влияния. А не противоположното да се вплитат като част от националната ни идентичност. На антирусизма и антисърбизма трябва да се отделя специално внимание у нас. Инак се получава ситуация, в която един и същ човек постоянно се оплаква от "колониалната" зависимост на България от САЩ и същевременно възхвалява колониалната ни зависимост от Русия в миналото, дори без да си прави илюзията, че това от Русия е робство. В крайна сметка няма проблем да бъде тотално подчинен на чужда държава, а проблема е на коя... И когато е масово...неможе така. Социалният инжинеринг в България е сбъркан на толкова много нива, и това е едно от тях. Резултата е налице и няма как нещата да се подобряват ако тези неща не се изчистват или поне силно ограничават. И далеч контактите между редовите българи и руснаци не са толкова много. Огромна част от възприятията за Русия са пропагандни. Още повече във времена на огромен достъп до информация и дезинформация, когато неможе да се ограничи силно руската пропаганда, крайно наложително е поне да се изчисти тази руска пропаганда от българската национална идентичност. Езиковата близост не трябва да е оправдание, а напротив задължение да се "инсталират" защитни реакции към подобни народности.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×