Doris

Потребител
 • Брой отговори

  5464
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  27

Репутация

2507 Академик

Всичко за Doris

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

40722 прегледа на профила
 1. Ако излезем от хипотезите - края на ВСВ Съветският съюз така ни застъпи, че още не можем да се освестим.
 2. Прецакани са всички, които остават под ботуша на Сталин. Като можеш да си представиш как Сталин се опитва " да измести бъдещата Желязната завеса малко по-на запад", ако ние сме от другата и страна, защо не си представиш как щяхме да живеем сега в България при един такъв сценарий, без 9-ти септември и без 45-те години социализъм зад гърба? Вероятно не по-зле от нашите съседи гърците. Най-прецакани са народите на Съветския съюз, включително и руснаците, въпреки че са писани победители, защото победата бетонира тоталитарния режим - бедност и безправие за десетилетия.
 3. Ха-ха, това е абсолютно пропагандно твърдение. Кой е загубил студената война се вижда от икономическия срив, празните магазини, политическата криза и смяната на обществения модел - все неща, които се случиха на изток в социалистическия блок. Законите са нужни на всички, ако искат нормално демократично общество, например Румъния наблегна на законността и виждаме как дръпна напред.Не мисля, че е проблем за обществото като цяло бедните да си търсят правата. Проблем е , ако не си ги търсят и разчитат на подаяния като твоите карловски работнички, защото хората, които чакат някой нещо да им даде са зависими както икономически, така и политически.
 4. Ако имаше желание от страна на Сталин, можеше и военното участие след 9 септември да се зачете и да се наредим сред победителите, но на СССР му е било по-изгодно да сме сред победените, да може безпрепятствено да се разпорежда с България по сталински. Румъния също е била сред победените, така че аргументът че Сталин щял да иска Добруджа за Румъния, ако не бяхме в неговата зона ми се струва безпочвен . Сталин ни взима Македония и се готви да вземе и Пиринска Македония и само влошаването на отношенията с Тито (късмет за нас) го спират. Завземането на България от Съветската армия за едни е освобождение от фашизма, за други окупация, за трети - национална катастрофа, за това и оценяването на всички свързани с него събития не е еднозначно. Ако се гледа като окупация, то към жертвите от бомбардировките би трябвало да се прибавят и жертвите на червения терор след 9 септември.
 5. Eто как аз си прдставям ролята на средната класа: В пирамидата на Киров тя е непосредствено под класата на управляващите богати. Естественият стремеж на представителите на средната класа е да се придвижат нагоре към властта и богатството. Когато средната класа е силна - добре представена политически, многобройна, осъзната , тя буквално диша във врата на управляващите и ги кара да се съобразяват демократично с останалото население, силната средна класа създава текучество във висшите ешалони на капитала и властта и за това в добре функциониращите демокрации олигархичните явлеия са ограничени. Да, естествената политическа идея на средната класа би трябвало да е либерализма, но мисля, че няма голямо значение доколко представителите и са либерали, важно е доколко са в състояние да обменят елита, та той да не се капсулира и да не докопва монополна и олигархична власт.
 6. Средната класа, както и всяка друга социална общност няма нужда масово да участва в политическия живот. Достатъчно е да има свои представители, които да защитават нейните интереси и които тя да подкрепя. А такива представители биха били силни, ако самата класа е силна - по-многобройна, с по-голям финансов ресурс и по-осъзната. Аз мисля, че задължително към средната класа трябва да бъдат причислени и част от емигрантите. Едно, защото някои от тях пращат пари в България, имат и купуват имоти, даже имат и бизнес тука. Също и защото част от емигрантите се стремят да запазят връзките си с България и да участват в политическия живот.
 7. Излиза, че признаването на МПЦ е не само македонски проблем за самостойност и независимост, но и български. Имаше някакво движение за разбирателство на МПЦ и БПЦ, две напред, една назад. Ето тука е отразено: http://www.5corners.eu/2014/05/chaka/ Принципно ако каноните са в противоречие с християнския морал, значи тия канони или са тълкувани неправилно или изобщо са неправилни. Православните църкви са поместни и автокефални, този начин на организиране на православието исторически се е оказал най-удачен за приемане на христовото учение от отделните народи. Това означава, че ако се признава отделен православен народ, то трябва да му се признае и отделната независима православна църква, която му е нужна. Иначе зад измислени канони се прикрива желание за политическо вмешателство. А ако се върнем на "сурдулишките мъченици" - то тяхното канонизиране е в крещящо противоречие с християнския морал, с проповядваните от Христос миролюбие, смирение, любов към ближния, а и със старозаветните "не си прави кумир" и "не лъжесвидетелствай".
 8. Вижда се от текста, че на сръбските архиереи цял свят им е крив, разбира се с изключение на Русия - украинците, защото искат да имат собствена църква, с румънците заплашват да скъсат отношения, че нещо не разделили, българите , че преди сто години са воювали със сърбите, на хърватите, за това че извоюваха отделна държава им се натякват час по час стари прегрешения. Вътрешните врагове също са открити, назовани и заклеймени, някои, че твърде много се интересуват от наука и са загърбили "здоровый и правый креационизм", други, че са недоволни - те са отлъчени заради "разкол". Тя, историята до голяма степен е обща, както каза Заев - няма как да я разделим без разпри и изкривявания. Със сърбите също имаме обща история, както с македонците. Има едно нещо, което може да е добър отговор на Ириней и да помогне много за добрите отношения с Македония - да признаем Македонската православна църква.
 9. Според мен българската държава, ако направи изявление ще излезе, че се меси в работата на църквата. Ако БПЦ пък направи изявление може да я обвинят в рушене на православното единство и в национализъм. Остава българското гражданско общество и медии да вдигнат шум, но пък при тях положението е орел, рак и щука. Потърсих малко из интернет как е отразено в България канонизирането на "Сурдурларските мъченици" и ето какво намерих - на български първият материал е на dveri.bg в общо взето неутрален дух (отбелязва се, че броят им е намален от 30 хиляди на 7 хиляди) и е препубликуван от още няколко сайта. https://dveri.bg/wc4q9 Интересно, че единственият (за сега) духовник, който вижда нещо нередно в това канонизиране е руският дякон Андрей Кураев: " Иже от православных умученный May. 28th, 2017 at 9:39 PM Архиерейский Собор Сербской Православной Церкви, состоявшейся в Белграде в период с 14 по 24 мая 2017 г. постановил совершить канонизацию следующих святых Сербской Церкви: ... 3. Митрополит Скопского Викентия (Крджича) и игумена Владимира (Протича) как мучеников, погибших от рук болгарских оккупантов в Сурдулице; память будет праздноваться 16/25 мая https://www.sedmitza.ru/text/7228579.html С началом Первой мировой войны Македонию заняли болгарские войска, после чего епархии на занятых территориях переходят Болгарской церкви. В конце 1915 года епископ Викентий (Крджич) был арестован, а по дороге из Гнилана в Урошевац его ограбили (с ним было 800 золотых лева) и убили. Его тело не было найдено, но говорили, что тело было сожжено после убийства. http://www.svprohor.org/Newsview.asp?ID=94 Критерии для причисления к лику святых стали совсем размазанными... http://diak-kuraev.livejournal.com/2017/05/28/ " Също прави впечатление, че "Сурдурларските мъченици" в руското съобщение, което той цитира са сведени до двама.
 10. Не е глупост това, а политика. Идеалната ситуация в светската държава е религиозните институции да не се месят в политиката, но реално те го правят и то много ефективно. Противопоставянето е много трудно. Не знам какво би могло да се противопостави в случая. Напомня ми за атентата срещу Павел Втори и мълчаливото му съучастие в сатанизирането на българите в името на антикомунизма. Сега Сръбската ПЦ буквално извади скелетите от гардероба - доколкото мога да разчета сръбския текст, костите се появили по чудодеен начин, а където има чудеса логиката не работи.
 11. Ха-ха, големи смешки - мислещи животни, свидетелстващи за писмеността.
 12. Сравненията с животните бяха твоя идея. Фактите са това, което е останало от хората. И по ирония на съдбата за речта на древните хора можем да съдим със сигурност само от записаното от тях, например - "Гилгамеш каза..." или "Фараонът говореше...". Така че всичко друго е догдка, ако има повече логика - хипотеза.
 13. По-реалистично е една ОС да си смени скоростта, отколкото отлитащият да се преобрази в пристигащ, т.е. да сменим човека. Зависи от посоката, коефициентът може да се окаже и по-висок. Но за да се получи ефект трябва приемникът да е неподвижен, извън кораба, така че постановката с фотонните часовници май трябва да се промени...
 14. 330 хиляди не може, трябва да е под 300 хиляди.
 15. Неговото време е течало по-бавно от времето на другия, който си е седял в къщи. Ще бъде по-млад само ако 2-те ОС - на отлитащия и пристигащия близнак всъщност са една. Как ще е изчерпана темата - някой да е отговорил дали оптичните свойства на средата ще се променят поради движението и и защо? Тука се проявява ефекта на краставицата на Мирча Кришан - давай да си говорим за неща, дето сме ги дъвкали над 10 пъти, защото си мислим , че ги знаем. Собственото ускорение се дефинира чрез отправна система (това е различно от координатна). Абсолютно е само движението на светлината.