Отиди на
Форум "Наука"

Doris

Потребител
 • Брой отговори

  5930
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  41

Doris last won the day on Март 18

Doris had the most liked content!

Репутация

3191 Професор

1 Последовател

Всичко за Doris

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

42869 прегледа на профила
 1. Колегата Илиян беше показал тук по-нови публикации на същия екип , в които пробите са вече 19 от 3 некропола.
 2. Doris

  Еволюция?

  Ами аз казвам точно това - съвпадение на термините: и никъде не говоря за "идентични процеси". Всъщност въобще не засягам еволюцията на видовете. Ти твърдеше, че в анизотропията на реликтовото излъчване има нещо, което доказва или подсказва, че Бог съществува. Аз пък твърдя, че няма. Голяма част от въпроса, поставен в тази темата е точно по моята специалност - физика, освен това се интересувам много и от религии, макар че на са ми специалност. Но ти си модератор във форума, виждам, че ме гониш, така че ще ви кажа "Чао!" (в темата, не изобщо, нямам намерение да ви зарадвам чак толкова )
 3. Doris

  Еволюция?

  1. Терминът еволюция се използва не само за развитието на живите организми, но и за развитието на Вселената - "еволюция на Вселената". 2. Никой не спори, че откриването и изследването на микровълновия фон е от огромно значение за науката, както е казал Хокинг. 3. Анизотропията на реликтовото излъчване не е свързана с религии и богове. Диполната и компонента е свързана с движението на местната група галактики спрямо реликтовото излъчване. Проблематичната и квадруполна компонента, т.нар. "Ос на злото" е свързана с анизотропия на самата Вселена. Но на настоящия етап данните от наблюденията показват, че квадруполна компонента няма. Дори и да имаше, това би довело до предимство на други теоретични космологични модели за еволюцията на Вселената пред Теорията на Големия взрив, а не до доказателство за присъствието на Бог . 4. Природните науки, сред които е и космологията не са инструмент за доказването или отричането на Божието съществуване. Техен предмет е материалният свят.
 4. Doris

  Еволюция?

  Ха-ха! патриархално-консервативна конспирация.... https://arxiv.org/pdf/1605.07178.pdf https://naked-science.ru/article/nakedscience/os-zla-kak-strannaya Така е, само че максимума на излъчването е на 0.2 см.
 5. Само че българите са коренните жители. Поне това би трябвало да им се признае, макар че няма кой знае какво значение, но е факт. И както върви ще станат малцинство горе-долу като индианците в Америка. По селата вече на много места са малцинство.
 6. Our lives dictated by tradition, superstition, false religion Through the eons, and on and on..... You can be anything you want to be Just turn yourself into anything you think that you could ever be Be free with your tempo be free be free Surrender your ego be free be free to yourself... "Innuendo" Freddie Mercury and Roger Taylor
 7. Ами, след като е започнало въздушно нападение, дали изобщо някой цивилен ще се престраши да лети? Тоя маяк във Пловдив каква му е била целта, преди да изгасне?
 8. Леле, комунистите не били изменяли историята. Я виж дали не плува корабче в окото. :))) Жалко, че майка ми изхвърли почти всички комунистически книги. Останала ми е една история на България от петдесетте години на миналия век. Тука пусках снимки от нея. По жестоко изкривяване и идеологизиране на историята не е имало.
 9. Не е различно. Ако часовникът е легнал, директно се вижда, че отмереното от него време се забавя за външен наблюдател, защото разстоянието между огледалата се скъсява.
 10. Е, ти не казваш, че не е вярно написаното, а ми обясняваш, че е правилно. Кое е правилно наистина зависи от гледната точка, само че сталинско не е еквивалентно на съветско, още по-малко е еквивалентно на руско. Пак правиш подмяна . Сталин не е СССР. Все пак в повечето време от съществуването на СССР Сталин и сталинизма са били отречени. Също турците не са Османската империя. Левски се бори срещу империята, не срещу турците. Когато мислим за националния празник и въобще за нацията би трябвало да отчитаме, че национално означава преди всичко свободно, демократично, а след това българско, турско и каквото и да е друго. Нищо не може да е само българско, защото живеем в свят, в който глобалността винаги е съществувала и се засилва все повече. Все повече се убеждавам, че Ник е прав. И 3 март може да е национален празник, просто не трябва да се подменя националният му смисъл. Аз съм русофил, но модерен като Радев - обичам руснаците, но толкова, колкото обичам и финландците, защото всички сме чеда божии. Сталинизмът е много старомодна версия на русофилството, от преди повече от половин век.
 11. Типични разсъждения за епохата на сталинизма.
 12. Doris

  Центробежна "гравитация".

  Благодарение на тази скорост хората в станцията са в безтегловност. Силата, с която ги привлича Земята и центробежната сила се уравновесяват и няма тегло.
 13. Doris

  Новото руско оръжие

  Не мисля, че си сбъркал. Всичко в крайна сметка е предположения.
 14. Много интересна история. За пръв път чета подобно нещо. Чакам следващата част. Надявам се нашите да победят!
 15. Doris

  Новото руско оръжие

  Но остава въпросът къде са радиоактивните следи от изпитанието. Също и как от последния известен подвижен реактор с маса 20 тона и мощност 1 мегават са стигнали до реактор с маса около тон и мощност поне 20 мегавата. Не на квадрат, а на куб се вдига отношението на скоростите https://en.wikipedia.org/wiki/Drag_(physics) Но има и още нещо - коефициентът на съпротивление на въздуха рязко нараства с наближаване на звуковата бариера. Появява се т.н. вълново съпротивление. За това първата реална свръхзвукова кола е с мощност 82 MW: https://en.wikipedia.org/wiki/ThrustSSC

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×