Отиди на
Форум "Наука"

Doris

Потребител
 • Брой отговори

  5683
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  37

Doris last won the day on Януари 17

Doris had the most liked content!

Репутация

2898 Професор

1 Последовател

Всичко за Doris

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

41920 прегледа на профила
 1. Велика е била шпионин и куриер на андартите ( ако може да се вярва на гръцката пропаганда).
 2. Моето изследване приключва дотук, защото и в двата случая се вижда, че гръцката пропаганда, която ти използваш без да ти мигне окото като доказателство изобщо не държи на достоверността. На всичко отгоре и претендираш да съдиш за "морална чистота". Партизаните не са криминални престъпници. И преди девети и сега те са политически престъпници. Преди девети, защото са се стремели да променят съществуващия политически ред с незаконни (тогава) средства. Сега - заради закона, обявяващ комунизма за престъпление. По времето на комунизма партизаните бяха герои наред с националните герои, защото и държавата ни беше такава, хем българска, хем комунистическа. Хайде опитайте се поне малко обективност да вложите, а не чиста злоба. Няма такива, те са само във въображението на форумните мислители. Ето тук е описано подробно какво се е случило в Анхиало: http://nessebar-news.com/nessebar/пожарът-който-не-успя-да-достигне-месе/
 3. Може и така да е, значи "детето" пак се оказа 24 годишен мъж. Тогава излиза, че гръцката пропаганда силно е подмладила Велика Трайкова . В първият линк, който даваш след снимката я описват като девойка. Според текста през 1901 , когато се изявила на някакъв конгрес била на 18. Вторият не се отваря. Ето и тука: http://www.makeleio.gr/επικαιροτητα/βελίκα-τραΐκου-η-ηρωΐδα-δασκάλα-του-μα/ заглавието е ... убита на 21 години. Пише, че е родена в 1883, завършила училище през1900... Тук пак същото: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-belika-traikou И се вижда причината да се гърчее - останала е сираче от малка и е отгледана от гърци.
 4. Според текстовете за Велика Трайкова, тя е била на 21 години, когато е умряла. А разголената жена на снимката изглежда поне на петдесет. Според мен тази снимка е фалшификат . Мисля че мивава само защото никой няма особено желание да се заглежда в снимки на трупове. Вярно е, че смъртта не разхубавява, но само животът оставя бръчки и то когато е по-дълъг.
 5. Възвишение

  Като че авторът създава своите забавни в началото герои и ги поставя в поредица от комични ситуации само за да ги запокити накрая на възвишението , да ги избие един по един и така да ни стресне с контраста между комедия и трагедия . Филмът както и книгата оставя тягостно чувство на объркване и безизходност. Но, какво да се прави, съвремието винаги слага отпечатък върху историческия разказ.
 6. Не е същото, освен това бягаш по тъч линията от съпоставянето на Гоце Делчев с Павлос Мелас, което лично ти започна. Отвличането е политическо, както и отвличането на мис Стоун е политическо. Ако то не беше политическо, нямаше да срещне симпатия от страна на потърпевшите.
 7. Има го и това, но "надлъгването" все пак би трябвало да има някакви граници на приличие, т.е. - да се съобразява с документите. Съпоставянето на Гоце Делчев с Павлос Мелас минава тая граница: Гоце Делчев подобно на Левски е за равноправие на всички етноси. Бори се на първо място срещу османската тирания и за създаване на Македоно-Одринска автономия. Богатият грък е бил отвлечен заради парите му, а не заради етноса. Целта на Павлос Мелас е етническо прочистване на Егейска Македония от българи. Той е убивал българите заради етноса им.
 8. Митовете и Физиката - Галилей!

  GPS сателитите даже имат по няколко атомни часовника за по-сигурно. "Each GPS satellite contains multiple atomic clocks that contribute very precise time data to the GPS signals. GPS receivers decode these signals, effectively synchronizing each receiver to the atomic clocks. This enables users to determine the time to within 100 billionths of a second, without the cost of owning and operating atomic clocks." https://www.gps.gov/applications/timing/
 9. Някои са, например мис Стоун , други, например слугата на Денчо Халача не са. Важното е ние в оценката си дали признаваме смисъла на българските революционни организации и на дейността на техните лидери. Както се вижда от снимката, ги признаваме. Разбира се че има значение как и защо е бил убит слугата. Това, което прави слугата е поредица от глупави, нелогични действия. Героичността също е относителна. Вече писах за това. Логично е за хора, които признават само себе си за героЙ или признават само руския император българските национални герои да са само безсмислени смутители на реда.
 10. Нормите сега и тогава не са същите, защото властта се е сменила и то няколко пъти. Освен това и тогава в българските земи са съществували различни норми. Тогава има две общества. Едното признава Османската власт. Другото признава властта на ВРО, по-късно пък ВМРО. И щом признаваш една власт, когато тази власт взима, за да осъществи поставените от обществото, което я подкрепя цели, няма грабеж. Покрай революционната е имало и криминална дейност, за лични облаги, но това са други истории, а не историите на Левски и Даме Груев.
 11. За да боравиш с понятията: "политически", "криминален", "престъпник", "грабеж" трябва да изхождаш от някакви общоприети за дадено общество закони и други норми. Ти измисляш твои си норми и ги представяш като абсолютни. Това не е лицемерие, а относителност на оценката "добро" и "зло".
 12. Торн, ти не правиш разлика между криминална и политическа дейност. По подобен начин разсъждава поп Кръстьо в писмото до в. "Марица".
 13. Отстъпките за количество съществуват, но в търговията има и друго средство увеличаване на оборота и реализиране на печалба - отложеното плащане. И днес отложеното плащане се прилага широко, но изисква добра преценка на клиента. Също съотношението количество - отстъпка никога не е линейно. Най-голяма е отстъпката при количества, характерни за търговията на дребно, при по-големи количества разликата в отстъпката намалява и може съвсем да липсва, т.е за 50 000 броя ще получиш съвсем малко по-голяма отстъпка отколкото за 2000, защото това вече са отстъпки при търговия на едро и се ограничават за производство. Има значение и договарянето на консумативи - в случая - патроните. Кое? Написаното от проф.д-р П.Ив.Стоянов, от Киров или от мен? За написаното от мен мисля, че всеки ще се съгласи. Бизнесът може да използва политиката за да трупа печалби, но няма да се съгласи на загуби заради политика, ако иска да остане в играта.
 14. Но белгийските фабриканти навремето са преценили, че е съвсем реално българите да успеят сами да се освободят. Когато става въпрос за едър бизнес всякакви пристрастия отиват на заден план и остава място само за трезва преценка на рисковете.
 15. Рамусе, въпросът за парите, свързани със залавянето на Левски е по темата, така както я е задал създателя и Торн. Идеята му е да изкарва разни подробности от историята, факти, а според мен и клюки и да ги интерпретира така, че да представи героите като антигерои. Темата не е за философстване. Разбира се, всеки (и ти включително) влага в интерпретирането на фактите по-малка или по-голяма доза пристрастност и идеологизиране, но разговорът върви докато има общ интерес към разнищване на детайлите на историята, какъвто у теб липсва. Твоят единствен исторически герой Рамус и неговата идеология на "Хладния Разум" (като от сериала "Новите съседи" ) вече беше обсъден предостатъчно. Сега във връзка с парите на Ловешкия комитет би трябвало да се обсъждат поп Кръстьо Никифоров и Марин Поплуканов.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×