Отиди на
Форум "Наука"

Galahad

Модератор История
 • Брой отговори

  8988
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  65

Galahad last won the day on Май 9

Galahad had the most liked content!

Репутация

3644 Професор

2 Последователи

Всичко за Galahad

 • Титла
  sir

Contact Methods

 • Website URL
  http://ald-bg.narod.ru/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

52445 прегледа на профила
 1. Една новина, която е пусната като новина, но в нея няма нищо ново 1000 древни български ръкописи изскочиха от фондовете на Руската държавна библиотека И пак използвам случая да напомня, че ГБ е пуснала опция да се гласува за дигитализирането на намиращите се във фонда й книги, тъй че желаещите да ги погледнат да се включат в гласуването. Те са си старите книги, за някои от които сме говорили по разни поводи, но като ги дигитализират, ще може да ги гледаме.
 2. За Фанагория явно някои не правят разлика между това, че има спор дали е била столица на Кубрат и това, дали там са живели българи. Във Фанагория са живели българи, но след разпада на Кубратова България градът става хазарски, а пък хазарите приемат юдеизма. По-сложен е въпросът дали е била столица на Кубрат, тъй като нямаме изрично изворово сведение. През средновековието, че и сега владетелят предпочитал да е в не някой град, а кралски замък или в нашия случай аул, за да не го изненада народната любов. По-късно, владетелите живеят в не чак толкова укрепени дворци, но отново предпочитат да са малко по-далеч от народната любов - напр. във Версай, Петерхоф или нашата Бояна. Но в някои страни за определен период владетеля си седи в кралския замък и на практика държавата няма град, който да го играе столица. Сърбите напр. през средновековието нямат точно определена столица за някакъв по-продължителен период. В Русия корупцията е толкова разпространено явление, че на практика е почти институционална. Един белгийски спец по антикорупция ни обясняваше, че като отишъл там да ги осветлява как да се борят с корупцията му обяснили, че без корупция просто няма как да живеят - направили му сметка за разходи за жилище, за храна, за следване на чедото ... и заплатата не можела да покрие нито едно от тези неща поотделно, а камо ли заедно, тъй че било неизбежно да са корумпирани. Тъй да се каже, там има официална корупция. Но в случая се чудя дали става дума за това или съвсем нарочно и целенасочено се заличават следите от други култури и народи? Да сте чували родните медии да говорят за таврическите българи? А да напомня, че за Фанагория си имаме тема за античните надписи там.
 3. Съдържанието от 2003 до 2011г., тъй като повечето ги няма в тази сбирка. То е от офиц. сайт е линковете водят само до онова, което правоносителите са решили да отпуснат - в доста случаи резюметата на статиите. Но като няма друго и това е нещо. съдържание 2003-2011.doc
 4. Откакто почна проверката на данъчната отчетност на фирмите на съдържателя на "Сега", вестника се превърна в същински парцал. То да има там читава статия, та и тая да чакаме да е такава. Вече спрях да коментирам статиите в Сега, а само се подигравам с глупостите, дето ги пишат там. От статията не се разбира много какво точно е искал да каже авторът й, а е просто низ от разбъркани мисли. За аргументи пък се ползват неща, за които нямаме данни тъй ли са или не са - напр. че Симеон и Петър нямали дъщери. Всъщност имаме изрично сведение за две девойки от царски род дето трябвало да се оженят за Василий ІІ и Константин VІІІ преди цар Петър да умре, а също и за дъщеря дето Симеон я предлагал за жена на Констанитн VІІ, ама то когато някой ползва незнанието си за аргумент, какво да говорим?
 5. Кои са бошняците ?

  Босненци, хървати, сърби и черногорци са славяни, но от тях само сърбите са сърби. Босненския крал се нарича сръбски крал след смъртта на Вълкашин. В смисъл, че той наследил кралския титул на сръбските крале, след като мултинационалната държава на Душан се е разпаднала. Не се е почувствал сърбин, а се титулува крал на сърбите. Пък кралете на сърбите са се титулували също крале на българите и гърците, което не значи, че са се почувствали българи или гърци. Някои средновековни унгарски крале също се титулували крале на България, но това не значи, че са се чувствали българи. Наричали са се така, защото са владеели територии населени с българи - сиреч част от Загоре или казано на латински - Трансилвания. Чехи, словаци и моравци не са едно и също. Просто моравците днес си нямат отделна държава, но продължават да си се броят за отделна нация.
 6. Каталония

  "Колкото по малко електричество и градове толкова по голяма раждаемост, защото като падне мрак хората вместо да гледат "Вип брадър" си доставят други удоволствия от които се раждат деца." От написаното от Фружин излиза, че Нигер и Сомалия са били през 1950г. много по-богати и електрифицирани от Германия и Испания, защото са имали много по-малко население, но като видели, че отиват на изчезване са въвели режим на тока и горна граница на пенсиите и заплатите и само за 50г. населението им скочило в пъти. Четенето на червена "научна" литература обикновено кара мислещия човек да се смее. Както примерно описанията на социализма, как от небето щели да се сипят небесни блага, а народоналението да ходи по мед и масло. Какво може Великобритания, ама пък какво може да прави Шотландия - то това е въпросът. Та първо, референдумът всъщност е пропаднал, защото в референдум трябва да са участвали поне 50% от имащите право на глас. От това, което се съобщи в референдума са участвали 40%, тъй че резултата от него няма стойност. Имаме си тема за референдумите. На второ място има регламент какво може да се решава на референдум. При Брекзита се оказа, че това не може да се реши на референдум и той имаше чисто консултативен характер, а после вече парламента гласува за излизането. Сиреч, няма опция с референдум дори да са участвали 50+1% и да са гласували За 50+1% Каталуния да излезе от Испания. В противен случай доста общини, които каталунците мислет, че трябва да са в тяхната държава може да обявят независимост и от Каталуния.
 7. Каталония

  Раждаемостта е последица от това, коя популация е поставена в по-добри условия спрямо останалите. Напр. ако си ром, то получаваш много повече привилегии, отколкото ако си българин, щото си бил малцинство. Примерно имаше безплатна закуска за циганчета, а не и за българчета - критерия е националността, а не материалното положение на родителите. С Турция нещата са по-сложни. Възродителния процес у нас породи някои нови тенденции в Турция. Преди да идат нашите е било прието жените им да не работят, дори семейството да мизерства. Като отиват нашите, то манталитета в европейската част, където се установяват по-голямата част се променя. В Анадола отиват по-малко и там си остава стария манталитет. Въпросът не е в липсата на ток. Това е някаква лакърдия. По-важно е напр. дали жената работи и може паралелно с това да гледа между 0 и 2 деца или не работи и може да гледа 5-6 деца. Въпрос и на доходи - дали стигат да се хранят. В Турция минималната пенсия беше 600 лири, т.е. около 500лева. Та оттам иде демографския просперитет. Едните са по-богати, но с по-малко деца, а другите по-бедни, но с повече деца, защото жената не работи и има кой да ги гледа.
 8. Ами в случая има изстрели, но не е много ясно дали са с бойни или със стоп-патрони. Според мен по-скоро са вторите, защото и след последния изстрел полицая седи на дистанция и държи насочен пистолет готов за отбрана. А и не се вижда да тече кръв - а ако беше с бойни патрони и всичко беше в целта, трябваше да се заформи локва. По нашето право нещата стоят теоретично и практически. Практически България е олигархия, законите действат относително и прав е по-правоимащия, а виновен е по-малко правоимащия. Напр. племенника на президента минава на червен светофар и вместо да глобят него, уволняват катаджиите, че са го хванали (разбира се под друг предлог). У нас полицаите са на произвола на съдбата, затова те действат благоразумно и когато има престъпление, изчакват престъпника да приключи и после само регистрират станалото по жалба на пострадалия или по жалба на близките на покойния. Ако тръгнат да спасяват пострадалия, може да идат в затвора. Защото всеки народ има такава полиция, каквато заслужава. А полицаят не е чудотворец за да направи винаги тъй, че всички да останат живи, здрави и щастливи. Той действа в условията на риск и трябва да прави избор. А какво остава на гражданите, които имат такова отношение към полицията? Ами да се спасяват сами. А дали пък те са в условията на неизбежна отбрана - ами зависи кой е от другата страна, тъй че решението е в премъдрата сентенция на Баце: по-добре жив в затвора, отколкото невинен в гроба. Теоретично - вариантите са пак два - това бойни или стоп-патрони са пак два. Защото степента на отбрана е различна. В интерес на истината е трудно да се каже, защото записът е на доста тесен екран. Изглежда в ляво има още някой, но не е ясно кой е той. Не е ясно и каква е причината за това, което се е случило. А и заради колите не се вижда какво точно става при самата стрелба. Не е ясно също дали всички изстрели са в целта. Ако сте гърмели с пистолет сте забелязали, че той има доста голям откат и точността е доста по-малка отколкото примерно при стрелба с автомат или пушка. То иначе всеки щеше да предпочете по-лекото и малко оръжие. Тъй че в случая ще се въздържа от конкретен отговор. Но ако някой има желание да се порови, може да намери някакви статии и коментари с повече информация и тогава да може да се каже по-определено дали има неизбежна отбрана. По принцип в нормалните страни неизбежната отбрана има за цел не само да се отблъсне нападението, но по линия на генералната превенция да се предотвратят престъпления. Напр. ако някой знае, че може да бъде гръмнат ако влезе с взлом, той ще се замисли повече дали да влезе. Отделно, че когато нещата опират до полиция, те не са тъй прости. Примерно при обикновен битов случай се казва, че нападението е приключило, когато нападателят побегне. Тогава ако защитаващия се тръгне да го гони и при преследването го убие няма неизбежна отбрана, а в най-добрия случай афектно убийство. Но какво става, ако схватката е била при опит на полицай да задържи терорист, който може да убие няколко хиляди. Тогава ако при преследването полицая не го убие и терориста избяга, той ще изпълни плана си и ще убие хиляди. Но пък в този случай няма заплаха за живота на самия полицай и не е сигурно, че ако избяга все пак няма да бъде заловен или гръмнат преди да извърши терористичния акт. Стана обаче късно, тъй че спирам до тук.
 9. Каталония

  Отделянето на каталунците не е нещо тъй просто, както на някои изглежда. Защото по този въпрос трябва да се произнесе и останалата част от Испания. Защото каталунците си правят сметки за едни територии, но щом всеки регион може с референдум да реши къде да иде и какво да прави, то тогава някои от териториите, които те си мислят, че трябва да станат техни може и да не се окаже, че няма да са, защото там населението си спретнало референдум и казало, че остава в Испания. Брекзита показа, че излизането не е нещо тъй просто, когато шотландците се замислиха от ЕС ли да излязат или от Великобритания. С Югославия нещата бяха относително прости, защото заради сръбския шовинизъм в крайна сметка всички решиха да се отцепят от постоянно бомбардираната Сърбия. Със СССР нещата също бяха относително прости, тъй като ставаше дума за отделянето на исторически държави, които над всичко отгоре нямат особен интерес да са част от Русия в дългосрочен план. Та и каталунците може да почнат да се замислят като Великобритания, ако се спретнат няколко общински референдума и част от териториите, за които те си мечтаят решат я да останат към Испания, я да си спретнат нещо като Монако, Люксембург, Лихтенщайн или Малта. А те лесно може да се окажат между два огъня - референдум на испанците, които отказват и общински референдуми, че отказват да се присъединят към Каталуния. А е малко вероятно сепаратистите да искат независима, но окастрена Каталуния.
 10. Американските концлагери

  Дали си даваш сметка, че говориш взаимно-изключващи се неща. Пионерската организация е част от Партията, т.е. дъщерята е отрязана точно от това, да се влее в младшата група. Много от тикнатите в лагерите никога не са вършили забранена от държавата дейност. Напротив, те преди 9.9.44г. са вършили това, което държавата е насърчавала. След това просто са ги репресирали, без да им дават шанс да ги питат дали искат да се нагодят към новата власт. И откъде ги вадиш тези изрази: "да прекрати антинародната си дейност" - значи за теб тези, дето са били окошарени като Димитър Талев защото са смятали, че няма македонска нация, а Македония е част от България и българския народ вършат антинародна дейност? Е, браво! Думи нямам докъде може да стигне някой с четене на Дума!
 11. Нови археологически открития в Асеновград http://news.bnt.bg/bg/a/novi-arkheologicheski-otkritiya-v-asenovgrad Доколкото разбирам, става дума не за цитаделата при черквата (за която някои мислят, че това е цялата средновековна Станимака), а за укрепителната линия на самия град и евентуално субурбума (подградието). Самите находки не са нещо впечатляващо, но новината все пак е полезна, тъй като напомня, че средновековните ни градове не са свършвали с цитаделите, както мнозина днес смятат, а по-голямата им част е била извън нея.
 12. Каталония

  Проблемът на ЕС дойде не от либерализацията и демокрацията, а от комунизацията и социализъмЪцията на източногерманската комунистка Меркел и социалиста Оланд. Съюзът беше трансформиран в пазарна икономика, управлявана с декрети за напудрени кокошки и щастливи прасета. Преди завоя на ляво ЕС в продължение на десетилетия си се развива прогресивно. Затова не е случайно, че точно най-твърдолинейните демократи са тези, дето взеха да се дърпат от социалистическия ЕС - Англия, Швейцария ... А за разпада на Русия и на Китай ударът ще дойде откъм Майдана, а не отвън. Затова и е трудно да се прогнозира какво ще стане, защото външните планове са едно, но когато нещата тръгнат отвътре, нещата се развиват не толкова планомерно. А за творчеството на Пасито Още преди 100г. за това говори митрополит Методий Кусев - между другото част от нещата, които той тогава е описвал като перспектива, вече са реалност - сбъднали са се точно по описаната от него хронология:
 13. Американските концлагери

  Първо, че макар евреите в Българи яда са спасени преди 1944г., след светлите дати на вероломното нападение от СТрана на Сталин и преврата - в България остават съвсем малко евреи. А имаме сведения за евреи тук и при Иван Асен, и при Тодор Светослав и разбира се при Иван Александър. Отделно, че Османската империя любезно приема изгонените от Испания евреи. Но още щом идва Народната власт ... и те изчезват. Сега в България са останали по-малко евреи, отколкото на територията на Западна Германия (онази част от Германия, дето не беше към Варшавския договор). На второ място положението на децата на враговете на Партията и народа съвсем не е било толкова просто и лесно - те са били подложени на ред ограничения. Та ето една история, от която да се види, що за идиоти са управлявали България. Поетът Йосиф Петров като враг на народа е тикнат в затвора. Но на идиотите им се вижда малко и издевателстват и над семейството му. По-конкретно дъщеря му е на години да стане пионерче - това ще рече, че е 10-11 годишно дете. На всички дават, но на нея - не. Ако беше голяма, при сгоден случай би завряла тази връзка където трябва на другарите и другарките. Но за едно дете нещата стоят по друг начин. То не се вълнува нито от мировая революция, нито от пленуми, конгреси, дълги и напоителни речи завършващи с ръкопляскания преминаващи в овации. За него просто другите деца получават връзка, а то не. Чета, как някои били изменили на бащите си и станали членове на БКП. Ами тя и Магда Гьобелс преди да се омъжи е носела фамилията на евреина Фридлендер. Но дали тази подробност от биографията на въпросната нацистка икона е направила по-лека смъртта в газовите камери? Та нека оставим настрана сълзите на някои от нашите другарки и другари, дето единият им семеен клон е от пишман-демократи от байганьовски тип, а другият от пишманкоменисти от байганьовски тип. Да се върнем на това, което управляващите идиоти правят с едно малко дете. Или нека по-добре да видим, как Йосиф Петров е описал в стихотворението си онова, дето е ставало в България. http://yosifpetrov.com/Творчество/Вик-от-каторгата/Пощенска-картичка ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА на дъщеря ми Моя малка Звездомира, със разплакани очи, в скръб сърцето ти примира, зная, ала не плачи! Ако нейде чужди хора ти подхвърлят с намек лек, че баща ти е в затвора, хвърлен като лош човек, ти, дете, не се срамувай и баща си не вини, със очи отнегодувай и безмълвна отмини! Аз съм, рожбо, днес затворник, хвърлен във подземен мрак не че съм бандит, злосторник, нито зъл народен враг, ни разбойник, ни предател, ни престъпник, ни крадец, а защото съм писател – на безгласните певец!
 14. Американските концлагери

  Ами приликата между американските лагери и тези на Хитлер не е особено голяма. Основната разлика е, че от лагерите на Хитлер голяма част от влезлите не излизат. Има и някои по-дребни, като напр. че в тези в САЩ престоя е бил само докато трае войната, а в тези на Хитлер, пък и в ГУЛАГ настаняването е било най-вече в мирно време. По принцип при война има такива лагери, първо проблемната нация да не прави проблеми, а второ и да няма проблеми с останалите, които започват да гледат на тях като врагове заради войната. Голямата разлика между източните и западните държави е, че във вторите лагерите и дефицита на стоки са приключили заедно с войната, а в другите не само си останаха след войната, ами и се задълбочиха. Иначе до 1989г. в азиатско-феодална България имаше ангария, наричана "бригада". Бригадирите бяха изпращани в подобни лагери (при все че жизненият стандарт по света вече значително се беше покачил) и трябваше да работят, при това безплатно и естествено не по желание, а с различни форми на принуда. В смисъл се използваше принуда вкл. да бъдат накарани лицата да подпишат документ, че отиват там съвсем доброволно. Заради мизерните условия често се случваше голяма част от обитателите да се озоват в болницата с дизентерия. Даже се беше оформило словосъчетанието "дизентериен бригадир", тъй като двете понятия често съвпадаха. За визията на постройките - все се каня да снимам една почивна станция за отдих на трудещите се българи от времето на соца (преди да са я бутнали или сама да е рухнала), която също изглежда така. Естествено постройката вече не е почивна база, а я ползват за бараки, като след 1989г. е направена нова съвсем прилична сграда. Резерватите в САЩ също няма какво да ги намесваме. Там като свободна държава има разни общности, които си живеят по-особено - индианци, мормони ... Те си имат свои селища, резервати и пр. Няма пречка да се махнат оттам без да се окажат в положението на източногерманец опитващ се да отиде във ФРГ. Спира ги възпитанието, семейните връзки, навиците и т.н. Тези, които са пришълци, естествено си тръгват по-лесно, но за родените там нещата не са толкова прости в личен план, а не заради някакви пречки от държавата.
 15. По принцип художниците се подписват - най-често някъде в ъгъла на самата картина. В някои случаи е и в полето, около картината, когато има такова или пък на гърба. Добре е да се огледа картината, доколкото е възможно. Все пак има много известни картини и просто по-памет да се изкара информация за по-малко известните е трудно. Ако художника не е известен, вероятността да бъде разпознат е много малка. Най-вече от него или от негов близък.
×