Galahad

Модератор История
 • Брой отговори

  8912
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  65

Galahad last won the day on Май 9

Galahad had the most liked content!

Репутация

3568 Академик

1 Последовател

Всичко за Galahad

 • Титла
  sir

Contact Methods

 • Website URL
  http://ald-bg.narod.ru/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

52133 прегледа на профила
 1. Там е работата, че цариградския патриарх не е човека, който да раздава и да признава - това зависи и от всички останали. А българската църква е призната веднъж като архиепископия при Борис при това от всички, след това има ново признаване за патриаршия, след това този статус е възстановен на събора в Лампсак. Маниул ІІ и цариградския патриарх Матей след превземането на България от турците дори признали правата на охридския архиепископ върху българските земи и така в нея попаднали и отделилите се воеводства, т.е. Влашко и Молдова. Тъй че въпреки цялото рипане е ясно, че ще им се наложи да я признаят. Но сърбите не искат, а и гърците се дърпат, защото като македонска ще рече, че трябва да се простира и върху някои от епархиите на Еладската църква. Отделен е въпросът доколко това не е грешка от сръбска и гръцка страна, защото в момента с едно признаване, може да ограничат Охридската архиепископия само до територията на БЮРМ, но ако протакат, може да им се наложи да отпуснат повечко. Примерно при една независимост на Косово, албанците може да го поставят под властта на Охрид. Те си имат Албанска архиепископия, но така по-лесно ще притиснат сърбите да се навият Косово да мине към албанската. АПЦ е в леко затруднено положение заради гоненията при Енвер Ходжа, тъй че едва ли ще се включи директно в битката, тъй че ще е много по-лесно всичко да мине пред Охрид и после ще е много по-лесно Косово да премине към Тирана. Що се отнася до нашите синодални доносници, то тяхната роля не е от особено значение. Заради фанариотския период миряните от БПЦ са свързани преди всичко с нисшето духовенство и по-малко с владиците. Максим беше с по-голяма тежест, защото по негово време се нормализира дейността на БПЦ, но сегашните не се радват на особена почит и авторитет. Те затова и така угаждат на чуждите интереси, защото разчитат на подкрепа отвън, ако се надигне недоволство отвътре.
 2. Всъщност имаме доста данни, че азбуката е създадена първо за България. Но те се обявяват за неверни, с аргумента "така ми се струва, следователно това е историческата истина". Някои наистина са късни и с фактологически грешки, като напр. разказа за славянските учители в Геровата преправка: Теофилакт Охридски съвсем ясно си казва обаче, че Методий и Борис си поддържали връзка и по време на Моравската мисия. После отиваме още по-назад към Черноризец Храбър, който свързва създаването на азбуката освен с Ростислав и Коцел, също и с Борис. Интересна е подредбата - след безспорния възложител на създаването на азбуката Михаил, е поставен Борис, а след това Ростислав и Коцел. За Константин Преславски се пробутват теории, че бил измежду откупените от византийския император ученици, но стиховете му пораждат впечатление, че той е бил в България още преди да бъдат изгонени оттам последователите на Кирил и Методий. Ще рече, че азбуката е била разпространявана паралелно в България, Панония и Моравия, а не се е появила едва когато учениците са били прогонени от немците. И отново се забелязва същата подредба - след родния Солун се появява България и чак тогава са Панония и Великоморавия. Тези данни донякъде обясняват защо новодошлите са били засилени към Охрид, вместо да останат в столицата - там вече си е имало и са подсилени по-далечните региони.
 3. За да бъде вдигната схизмата под натиска на руския патриарх и др. Сталин БПЦ е принудена да се откаже от завзетите от Гърция и Югославия епархии. Разбира се, не само БПЦ е принудена, а и българската държава е принудена да се откаже от тези земи. Охридската архиепископия обаче е закрита със султански ферман, а една година преди това е закрита и сръбската. И тъй като това е станало със държавен акт, то следователно възстановяването й също с държавен акт на БЮРМ, с който се връща старото канонично положение не я прави нито неканонична, нито сръбска. Сърбите нямат канонични права над заграбените епархии и сега, когато вече нямат и подкрепата на държавната власт е крайно време да схванат, че всичко свърши. Охридската архиепископия може да си съществува подобно на Еладската църква, а и както е било при Иван Асен ІІ, когато макар цялата територия да е била под негова власт са съществували паралелно Търновската патриаршия и Охридската архиепископия.
 4. Ами у нас напоследък икономиката расте май само на енерго-производство. Заради далаверата със "зелена енергия" се направиха едни слънчеви и вятърни "ферми" ... но общо взето това е всичко, което е направено като промишленост. Само дето токът не е банани, та да го натовариш на кораба и да го пратиш в Боливия, че там се намерил купувач. Ако няма пазар, новите мощности от Белене може да се превърнат в сериозен проблем, в смисъл да си имаме поредното нерентабилно предприятие от рода на оловноцинковия комбинат Кремиковци. Сиреч държавата ще трябва да изкупува ток, за който няма да има купувачи и евентуално да го вкара в сметките за ток, които да набъбнат доста, а с това да оредеят още потребителите на ток, сиреч проблемът да стане още по-голям. За изграждането на големи консуматори на ток са необходими кажи-речи толкова години, колкото и за направата на АЕЦ. Даже за първите е малко по-сложно, защото те трябва да си намерят пазари за да са рентабилни, а ако се появят те за АИЦ-а ще е лесно, защото те ще са един готов пазар. Но кой и защо ще дойде в България да развива огромно производство?!? България е икономически и политически нестабилна държава. Тук законите се менят всеки ден и е абсурд в такава държава да правиш завод, строежа на който ще ти отнеме поне 5г. Тук сега вървят разни офшорки, за които най-много да трябва ток за крушка от 40 вата. Но да сме доволни, че при това положение поне тях ги има, защото ако БСП беше спечелила и беше махнала десятъка щеше да изчезне всичко що е икономика. А пък и от тяхната дейност нещо влиза в хазната.
 5. То всъщност работата на въпросния поместен събор е достозабележителна и показателна какви ветрове са духали там.
 6. Най-сетне някакъв по-рационален аргумент, тъй като Именника и Временника са свързани - по-точно българския превод на втория. По-точно Временника тъй да се каже е бил попълнен с Именника. Пак на база същия български превод на Временника се появява Повесть временних лет, което се вижда и от заглавието й, като е допълнена, не вече със събития от руската история. Що се отнася обаче до самия Именник в запазената му част, той по съдържание е близък с Историкиите на Константин Преславски. И така стигаме до бележката на Тудор Дуксов, в която той отбелязва, че преписва превод на същия този Константин Преславски, като от своя страна добавя е датировка по прабългарския календар. Което общо взето ни ориентира за кръгът, който е сътворил Именника - ако не са били въпросните Константин и Тодор е бил някой около тях. Както вече много пъти е ставало дума, когато Именника привлича вниманието на учените, българската историография е доста слабо развита. Тъй че доста голяма част от текста е звучала не особено познато. Днешните българи разбира се като знаят изброените ханове, намират за по-особени само годините. Родът Ерми пък излезе от надписите като Ермиар. Тъй че няма да е лошо да се проявява повече разбиране към изследователите от миналото, защото те не са разполагали с доста неща, които имаме днес. Положили са усилия, някои от тях са нацелили правилната посока, други са хванали грешен път, но все пак са ползвали някакви данни, като цитирания вече текст от Временика. Но вече новите артефакти са налице, при това не от скоро, тъй че някои от грешните теории може да бъдат спокойно отсети.
 7. Все пак да не забравяме, че си имаме ислямска Волжка България, нищо, че Коминтерна откри помашката нация, в която да вкара българите мюсюлмани. Пак добре че католиците са към Запада, иначе щяха да изнамерят тука и папищанска нация, че и протестантска, ама пък тази последната като нищо може да хукне в ръцете на Чичо Сам и вместо 16-та република да се появи 51 щат. Като цяло московяните не обичат особено българите - волжките защото са им пречели да се развиват в Източна Европа, а дунавските защото стоят на пътя на Третия Рим към Цариград. Ще рече, че проблемът е преди всичко наш, защото не може да консолидираме българите в рамките на сегашната си територия, та какво остава в бившите, като Албания. Нещата не се случват случайно - сърбите канонизират, скопския президент получава награда в Москва, Путин и Карпов местят Кирил и Методий като пешки по шахматната дъска, прави се учение Славянско единство.
 8. Ами причините може да са различни, а свеждането на всичко само до пари е несериозно. Човек е твърде податлив на емоции и е готов да загуби в тяхно име много пари. Това, че двама души в едно семейство заемат противоположни позиции не е толкова необичайно. В някои случаи това е начин да се отклони напрежението в семейството, като се изнесе някъде навън. Единият съпруг е фен на нещо или е нещо, а другият взема противната страна за да си излее негативната енергия. Ние си имаме и чудесна поговорка по този въпрос: Заради наш Иван намразих и свети Иван. Доста хора обичат да оплюват общностни групи свързани с половинката му - професионлани гилдии, етноси, вероизповедания. Примерно един познат женен за учителка ползва израза: "Учител - това не е професия, а диагноза". Разбира се нещата не опират само до семейство - спомнете си как ексевреинът Торкемада и ексеврайката Теодора (жената на Иван Александър) гонят евреите и как еничарите са отнасят към българите. Изнасянето навън на негативната енергия обаче се оказва полезно - Токемада и Теодора са се проявили като усърдни християни, а еничарите като добри войници. Същото е и семействата - изхвърления навън негативизъм често води до хармония вътре в самото семейство. Тъй че в много от тези случаи бракът се оказва успешен и дългогодишен. Е, разбира се не е задължително непременно да е писане по форуми - може да стане в кръчмата или на кафенце с кварталните клюкарки. Въпрос на времена, финанси и технологични възможности. Разбира се има и други причини, като напр. печелене на популярност, власт и т.н. В името на тези нещица доста хора са живели скромно и в бедност.
 9. Това, че примерно Омуртаг е ползвал даден календар не означава, че непременно е знаел какво точно означават думите в него. Смятате ли, че ако тръгнете с вързани очи по улицата, който да хванете ще ви каже що значи юли, август, септември, октомври, ноември и декември?!? А дали Румен Радев или Йлияна Йотова може в движение да ви кажат що значат тези имена? А Бойко дали може? Документирано е, че българите известно време са под властта за Западно-тюркския хаганат и известно под властта на Аварския. В сравнителен план след въстанието на Асен и Петър остават да се ползват лед византийски титли, също летоброенето. Има значение обаче, че са ползвали календар, тъй като той е от значение за земеделската дейност - кога да се сее, кога да се жъне. Борис говори и за спазване на дати за водене на война. Сиреч календара е имал важно значение за живота в държавата.
 10. Лингвистичните напъни обикновено преминават в чисто фантазиране. Това, което е добре известно и безспорно е, че от тракийския и прабългарско-тюркския са останали съвсем малко думи, еле пък в изречение. Тъй че всякакви фундаментални изводи на лингвистична база са си чисто фантазиране. На прабългарски имаме имена, календар и титли през ПБЦ. През ВБЦ имената, календара и титлите са гръцко-латински. На какъв език тогава се е говорело по време на ВБЦ, щом на същата база е установено, че през ПБЦ се е говорело на тюркски? През ТБЦ на ЖП-гарите табелките са на френски, царя се казва Фердинанд, син на Клементина и внук на Луи-Филип. Сега имаме льо Президент и льо Премиер. Излишно е да задълбавам, че има едно понятие индоевропейски език: вода-ватер, виа-водя-веди-вег ... Гледаме къде е най-ранното споменаване на княз и това е. Може пък Борис да си го е измислил ей така. Като какво звучи. Ами на нашите автохонци - Тесалоника им звучало като The Solun. Е, и? За Бета-вита. До един момент имаме бета, после обаче за Б ползват МП, което не се прави прави преди това. Второто е, че някои гръцки думи освен в славянския за влезли и в латинския и се пишат със съответните букви. А и в двата случая има знаци за В и V.
 11. Явно ще да има някаква връзка с македонската азбука и "Славянското братство". И сръбските отци са като нашите синодални доносници. Въпросът сега е дали нашите синодални другари няма да се присъединят към канонизирането. Те нашите доносници нали се тъкмяха по едно време да раздават де що има мощи на светци у нас по съседните страни - Милутин на Сърбия, св. Дионисий на Гърция.
 12. Ами нашите затвори са пълни до дупка. Това обаче не решава проблемът, че по селата няма полицаи които да пазят бабите, защото парите за техните заплати са отишли в касите на разни НПО за да пишат доклади с врели-некипели. Къде е проблемът се видя ясно по делото за САПАРД - при едни и същи доказателства германският съд осъди обвиняемите, а българският ги оправда. В доклади като горния разбира се няма да намерим и дума за скандалът с искания от името на ВКС рушвет от 10% от материалния интерес. За КТБ има друга тема, тъй че оставям коментарите за там. Стенограмата се оказа доста забавно четиво. Банката била ама съвсем наред - ами като е така защо не вземе да върне парите на вложителите, а ги взимат от гаранционния фонд?!? Явно управляващите са започнали да взимат българите за идиоти.
 13. Заслугата за тежките условия на Солунското примирие са на Стамболийски - вместо да се пробва да убеди войниците да се върнат на фронта той човека решил да прави Радомирска република. Ясно е, че в такава ситуация трябва да се търси решение за избягване на гражданска война, та да не се наложи да сключва втори Брест-Литовски договор, само че като губеща страна. Окупираните части по Брест-Литвоския мир (питат ли ме де е Крим???) . Сравнете територията на цяла България с окупираната зона. Както казах България също е страна по договора, тъй като е в Четворния съюз. Загубени са общо площи от 1 милион кв.км, а заедно с тях около ⅓ от населението (над 60 милиона души), 80 – 90 % от въгледобива, 73 – 80 % от находищата на желязна руда, хиляди заводи и ⅓ от обработваемите земи. Та според някои трябва да критикуваме Фердинанд, че не е докарал България до хала на Русия след сътвореното от Стамболайски в Радомир?!? Ако метежът е бил ограничен навреме и войниците са били върнати на фронта България тъй или иначе е щяла да капитулира при съвсем други условия. Както стана дума САЩ са били положително настроени към българските териториални претенции, както и изгряващата политическа звезда Чърчил. А Антантата също е била изтощена от войната. Да не забравяме, че след още една световна война страните-победителки се разделят с колониите си. Част от пленените българи са били затворени примерно във Франция до освобождаването им, тъй че фолклорът как са измирали в Гърция е далеч от истината. Че има умрели -има. Все пак това са войници от току-що приключила война - някои са ранени и не се оправят. И да не са били взети в плен, пак е можело да умрат. За туй, че не Стамболийски, а Симеон Радев бил виновен - е, те това вече е съвсем несериозно. Стамболийски печели протестен вот, но знае, че няма сериозна подкрепа и авторитет. Затова залага на военната помощ на Сърбия и Гърция, като им угажда всякак. Не е само Ньойския договор, има и Нишка спогодба. Гърците не са се чувствали съвсем стопани на Беломорска Тракия, тъй че до края на ВСВ въпросът за българското управление там си остава дискусионен. Проблемът на гърците се решава с 9-септемврийския преврат, който между другото в основата си е дело на същите хора, дето правят 9-юнския. Хората, от които е зависело дали главата на Стамболийски да остане на раменете му са същите, дето управляват след 9.9.1944г.
 14. Ами има значение - дали е настъпила променя, дали тя е положителна или отрицателна, защото хората които управляват са си същите - починалите са наследени от техните чеда и слуги и в туй е цялата властова промяна. Аз между двете не виждам ама никаква разлика. Първите са бивши комунисти с много слаби ангели, които не могат да ги удържат кога отиват да ги гиздят я за кандидат-президент, я за кандидат служебен премиер като минават покрай фрей-шопа да не свият някой скъп парфюм. Вторите са от същите бивши комунисти, които мине се не мине се преливат от едната в другата партия и въпросният Той също е бивш комунист, обслужвал бившия Той. За доклада какво да кажа - има у нас едни хора, дето се водят, че а неправителствена организация, но цоцват 5-6 цифрени суми от държавния бюджет. Хем неправителствени, хем на издръжка на правителството. Та те от време на време за да оправдаят получаваните парици пускат едни доклади пълни с врели-некипели. Гурото на една такава формацийка, дето твърдят за него, че щял да прави демократични реформи е внук на офицер от съветската армия, майка му е член на БКП, родена в Москва и учила в съветското посолство в София, а сестра му е сътрудничка на ДС. Реформата беше, че взеха и вкараха в сегашната конституция две алинеи от Живковата конституция - почти дословно. Та най-общо това и ситуацията с доклади от типа на цитирания. Ама пробвай да убедиш управниците да отделят примерно 5% от сумите дето ги наливат в касите на такива докладчици за някой дето се занимава примерно с наука и чакай от умрял писмо. Само дето ако техния доклад не се лепне примерно тука и в някой подобен сайт или форум, току-виж само те разбрали, че са писали доклад. България е също държава след диктатура, тъй че определено това не е решението на проблема, а по-скоро е самия проблем. Уругвай като природо-климатични условия и население не е много далеч от България, като единствения му голям минус е, че е в Южна Америка, а не в Европа. Ще рече, че там няма и толкова мигранти прежалили се да останат, колкото има у нас. Не че мигрантите са радост за местните, но е все някакъв критерий за приемливост на дадена държава като място за живеене. Което е в плюс на Уругвай е, че там не е имало реален социализъм, с тежките последици от него - национализация и дезинтересиране на обществото от производствения процес, икономическа и културна разруха, нравствена деградация, отделяне на огромни ресурси за пропаганда, която да успокои недоволството (ефекта не е поразителен, защото харченето за пропаганда намаля парите за храна, но не създава чувство за ситост в корема).
 15. А на каква база е направена пирамидата? В смисъл как точно са съпоставяни първо хората в страната, а после с тези извън нея? Как би изглеждала примерно в сравнение с една пирамида на Живкова България - да речем през 70-те или 80-те години. По офиц. курс долара беше 90ст., а на черно 10лв. Как би изглеждала пирамидата при положение, че земеделските пенсии тогава бяха по 40-60лв, МРЗ 100лв, а средната заплата 200лв. (не бъркайте със средната заплата в Политбюро)?