Отиди на
Форум "Наука"

Galahad

Модератор История
 • Брой отговори

  9082
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  65

Galahad last won the day on Май 9 2017

Galahad had the most liked content!

Репутация

3724 Професор

2 Последователи

Всичко за Galahad

 • Титла
  sir

Contact Methods

 • Website URL
  http://ald-bg.narod.ru/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

52707 прегледа на профила
 1. Доста голяма активност по тема, която иначе изначално си е абсурдна. Битието на героите е в митологията, тъй както на рибите в морето, на боговете в религията, на акаунтите в нета. Ако няма митология, няма герои, ако няма вода, няма риби, ако няма религия, няма богове, ако няма нет, няма акаунти. На второ място т.нар. демитологизиране е опит да се подменят истини с откровени лъжи. Когато се каже Левски, никой не си го представя да сменя памперси или да редактира "Чичотомовата колиба", като заменя в нея негър с афроамериканец. Левски го свързваме с ножа и пистолета. Раковски също си го спомняме първо на оная картина, дето е с оръжие в ръка. Та след като техните тъй да се каже атрибути на герои (отличителни белези) са точно оръжията, то какво по-типично от това да ги използват? Ако майка Тереза беше гръмнала някой е едно. Или пък Ганди. Е, разбира се всички плачем, ако при операция на армията на САЩ има цивилни жертви, но ако те са убити при операция на руската армия, то това е нещо ако не съвсем редно и даже похвално, то поне съвсем маловажно и незначително да му обръщаме внимание. Щото предполагам забелязвате, че като се демитологизира, няма вайкане дали след баташкото клане падишахът е трябвало да бъде пратен пред някой аналог на трибунала в Хага. Е, тогава нямала, ама то и до края на ВСВ не е имало. За Поморие - като са виновни българските власти, как пък се случва тъй, че пак тогава са подпалени и много български квартали в Гърция (точно тогава изгаря "Свети Димитър" и затова някои от фреските и мозайките сега ги има само на рисунки). Измир е чак в Мала Азия, ама и той гори. Три държави, но все горят точно градовете и селата с гърци. Не горят нито градовете с турци в България, нито градовете и селата с българи в Турция.
 2. Сиреч - пак нищо не си прочел! Относно титлата - става дума точно за княз, в смисъл на херцог. Султанът решил да е реформатор и за целта му превели биографиите на разни владетели-реформатори като Петър Велики. Покрай другото султанът забелязал, че те обичали да раздават такива титли на любимците си и като решил да е голям реформатор, сметнал, че трябва да даде на Богориди такава титла. Туй е романтичната част. Другото вече са си съвсем практични съображения. Сиреч идеята е да противопостави етносите. Едно малко българско автономно княжество не би било заплаха за Турция, но би станало център, който да противопостави българите на гърците и турците. Турция си продължава тази политика и занапред - учредявайки Екзархията внася разкол между българи и гърци, които преди това са заедно в ред въстания и във Филики етерия. За знаене султанът е знаел. Има дискусия дали той е бил инициатора, а инициативния комитет само подставени лица, действащи по поръка свише. Пропагандата на Матушката атакува директно султана, но не казва същинската причина, тъй като първо не й отърва, а второ защото залага на дребнавата завист на турската върхушка. Сиреч пробутва идеята, че султанът искал да прави княжество на Богориди единствено и само защото си го обичал. Русия вярно, че е делила Полша с Австрия и Германия. Ами ти ей на, тръгнал си да демитологизираш, обаче се оказва, че Австрия заграбила Трансилвания от Румъния като си я взела от Турция, пък Русия като си взела част от Молдова от Румъния се оказва, че я била освободила. То нещо пропусна, че и на азиатския фронт Русия е загубила територии. То и там, дето е загубила територии в началото е била навлязла в Турция, ама после не само са били изтласкани до старата граница, ами даже е трябвало да отстъпват и още по-навътре. Тъй че ако Сюлейман беше минал при Шипка, Русия щеше да е доволна и на реми за изхода на войната. Като се има предвид, че при Плевен на императора се наложило да викне дори гвардията, май родните демитологизатори яко лъжат, като се опитват да принизят ролята на българското опълчение. А за конвенцията между Русия и България срещу Карол - и когато през Балканската война Карол ни напада, какво точно прави Русия срещу тъй омразния и крал и в полза на своя съюзник България. А за ПСВ, конвенцията, която прави Карол е за взаимопомощ само ако някоя от страните бъде нападната. Което вече си е аргумент за моята теза за руската заплаха за Румъния.
 3. Не видях отговор: Щото съм от 80-те процента или той ще се получава от сбора на всички отговори с мерак за ходене в казарма? За огромно съжаление тази държава се управлява от дебили, които вместо да изработят някаква смислена външнополитическа доктрина, ръсят неадекватни глупости за армия, дето с прашки щяла да сваля ракети и самолети. А да и тъй като 1/3 от населението (младото и работоспособното) се е изнесло от странтата, та останалите 2/3 (предимно цигани и пенсионери) ще забият червеното знаме на меровая революция на купола на "Света София" в Цариград, пък нищо, че само населението на този град е по-голямо от това на България (да не говорим за сравнението на икономическия потенциал на този град с този на държавата България). Явно им се губят някои дребни подробности: Бастилията всъщност е превзета от разбунтували се войници, "Аврора" е вонен кораб с разбунтували се войници, а не товарен шлеп, а и видяхме какво стана с Чаушеско, когато реши да извика сТанко. А българският народ в момента не е никак доволен от своите държавни ръководители. В един момент да не плачат, че са имали глупост да раздадат пушки на недоволни хора!
 4. В Свода си го пише за града кула
 5. Друго казват археолозите, друго! http://historicalcities.narod.ru/photo_preslav_adm_sgrada_kapiste.html
 6. Голямо вайкане! Като се има предвид какво представлява темата, тюхкането не е ли малко в излишък. Запъртък не се разваля.
 7. Що за глупости са туй? До Богориди има рум-милет. Булгар-милет се появява в едно разрешително за строеж, според което на въпросния булгар-милет се позволява да си направи черква в двора на въпросния Стефан Богориди и да я кръсти на негово име за негово вечно възпоменание. Даже има един анекдот, че преди въпросния Богориди падишаха даже не подозирал, че в империята му има и такова нещо, като булгар-милет. Румъния, в смисъл това, което днес влиза в Румъния. Матушката обикновено дели една държава с някой, докато я затрие окончателно. Полша я е делила 4 пъти. Този дето обединява двете воеводства русофилите и туркофилите веднага го пучнали и сложили на негово място русофил. А кое е толкова успешно на малоазийския фронт, щом турците не само изтласкали руснаците, ами даже започнали да превземат Ереванска губерния. А Карс - там командващия се хванал на номер, който пробвали да пробутат и на Осман паша, ама не минал. Сиреч, макар там турците да имали по-калпавите командири, пак навлезли на територията на Русия.
 8. Е, то и Априлското въстание където избухва, на много от местата не е имало турска войска и полиция, а където е имало са били съвсем малко. Където са били повече като в Пловдив изобщо не е имало шествия с въстаническото знаме. Та пак не е ясно каква е идеята ти!
 9. Той си е бил съвсем реален управител на Самос, макар и да е управлявал не лично, а чрез наместници. Направен е управител на Самос за компенсация и напук на Русия. И дали си имаш на представа, че въпросното фанариотче е покровителя на Неофит Бозвели, а покрай него и на Иларион Макариополски, а също и настойник на израсналия в дома му Раковски? Искаш да кажеш, че Русия е смятала да спре настъплението на Третия Рим към заветните проливи ли? Не е задължително да даде Добруджа на Русия, Матушката е била готова и сама да си присвои, ако обстоятелствата позволят. Просто едно българско княжество там е щяло да постави под съмнение една освободителна мисия, при която руската армия нахлува в княжество на православни християни и си го присвоява. Трябва ли да напомням, че през Освободителната война действията на руската армия на азиатския фронт изобщо не са успешни.
 10. Като стана дума за някои дребни различия с гръцкия текст на Амартол, то по понятни причини за мен най-интересното е това където се говори за кулата при Ахилон. През турско за да различават днешните Бургас и древния Аркадиопол първия са го наричали Анхиало-Бургас, а вторият Люле-Бургас. Става дума за текста под най-дясната картинка. Ако изключим бейската кула от турско, то другата кула е при Скафида, там дето е станала битката при Светослав Тертер.
 11. Да не би при демитологизирането да изчезна и Сръбско-българската война като нещо, което никога не се е случвало?
 12. Сиреч нищо не прочете, нали? А по някаква причина Стефан Богориди има пред името едно княз!
 13. Някои явно не са ходили в родната социалистическа казарма. На това описание отговаряха повечето офицери, да не говорим за фатмаците, че се и гордееха с това. Не че и сега няма примери за офицери, дето са оставили жена си и са се оженили за секретарката де! Един виц: Военен се прибира у дома и започва да се нарежда: - Жена, слагай, ракията, салатата, приборите ... Съпругата: - А вълшебните думички? - Бегом марш! Туй виц за тези, дето не са имали у дама си офицер с повече от 5 години служба. За останалите не е виц, а ежедневие.
 14. Предполагам сте наясно, че "митологизирането" не е станало вчера. То е направено точно от хората, на които Левски и Бенковски са рискували живота им и са им палели къщите. Някои, като Захари са написали книга, други са им разказвали разни неща, за да напишат книгата. Тъй че набедените потърпевши са хората, на които демитологизаторите трябва да се сърдят за митологизирането. Само десетина години след въстанието виждаме, че при Съединението вече дори се подражава - пак имаме знаменоска, и пр.,пр. Района е същия, хората са същите. Тъй че потърпевшите май никак не са оценили драматизма на сегашните демитологизатори.
 15. За чий IYI ни е история?

  Че статията е простотия си личи още от заглавието. Не ми е ясно само защо такива глупости трябва да се влачат тука? Ахил се е оказал българин ... преди хилядолетие. Иначе е дискусионно както дали Ахил е бил българин, тъй и дали изобщо е съществувал.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×