Galahad

Модератор История
 • Брой отговори

  8758
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  61

Galahad last won the day on March 22

Galahad had the most liked content!

Репутация

3420 Академик

1 Последовател

Всичко за Galahad

 • Титла
  sir

Contact Methods

 • Website URL
  http://ald-bg.narod.ru/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

51864 прегледа на профила
 1. Ами няма как да са от печенежко време. Общественото придворно капище е било преустроено в черква, която след това съвсем скоро е била разрушена и е била направена нова. Тя е близо до дворцовата цитадела и Големия дворец и в нея има погребения. Та какви печенеги?!? Регинон не е описал всички подробности, та да правим някакви изводи от това, дето не е казал. Той е пропуснал как точно е бил свален Расате, та едва ли може да очакваме точна статистика колко черкви са били съборени, колко е започнато да бъдат събаряни, ама е била бутната само една стена, защото князът-езичник е бил детрониран и ослепен. Имаме достатъчно изворови и археологически данни, че Владимир е направил опит за езическа реакция и е бил снет. Останалото са си чисти фантазии, без каквато и да е опора.
 2. Ако някой е искал да убие жената и да натопи мъжа, просто е можел да го направи, когато тя е сама в къщи. Щом е познавал добре къщата, а евентуално и собствениците, все ще да е можел да да разбере, кога съпругът е излязъл, а най-вероятно и че цял работен ден няма да се върне. Ако бъкаше от улики, тогава по бих повярвал, че някой иска да го натопи. Това разбира се не значи, че не е имал съучастник, който е свършил черната работа, докато той си е отработвал алибито. Въпросният Пери може просто да се е отблагодарил на Уолъс, че си е затварял очите достатъчно дълго, за да забогатее преди да го изгонят. Тук няма нищо необичайно, просто са попретупали нещата, защото им се видяло съвсем очевидно. И не са предвидили, че пред втората инстанция човекът може да е защитаван от ловък адвокат. Пък английският съд си е на 50% съд, на 50% театър. Ясно е, че след като е обикалял 45мин. да си прави алиби, все ще да се е сетил да се преоблече и да изхвърли изцапаните с кръв дрехи преди това. Факта, че дори близките му са смятали, че е той показва, че е имал доста сериозен мотив да го направи. Трябва да се има предвид, че това е станало през 1930г., когато и науката и методиките на разследването са били доста по-назад. Затова доста неща, които не са били никаква мистерия, са били обявявани за такава. Пък и така се вдигал тиража на вестниците.
 3. Тя справедливостта ще дойде, когато народната любов пак се излее пред парламента, а полицаите си тръгнат преди протестиращите и депутатите. А както вървят нещата, подобно нещо може да се случи още тази година.
 4. Симеон е имал поне 4 сина и една дъщеря. При това Петър, който е бил от втория брак се е оженил наскоро след като се е възкачил на престола, което показва, че не ще да е бил чак толкова невръстен. Петър има поне три деца, от които Роман е бил кастриран, но Борис ІІ е бил женен и с деца. Сиреч тези, дето са били малки когато е починал не са били децата на Петър, а внуците му. При Иван Асен ІІ са били малки синовете от втория и третия брак, но той пък е имал доста дъщери, плюс още едно починало дете към 1235г.. А потомци на Асеневци след това бол и в България, и във Византия.
 5. Обаче пък е ясно, че не си прочел линка, който дадох, защото щеше да видиш, че това със сигурност не е така. При Голямата базилика са намерени повечето от печатите на архиепископ Георги (от Преслав са на синкела, ако са един и същи човек), пък той е този, от който папата се оплаква, че като били натирени католическите духовници поставил в Белград един славянин. Сиреч нея я е имало след като са били изгонени папските духовници. Но ... в следващия момент столицата става Преслав. А по черквите в Плиска има поражения. Това предполага, че Расате не просто е издал едикт за веротърпимост, а че доста ревностно се е захванал с езичество. А че езичеството се е крепяло на върхушката показателен е фактът, че и двата пъти Борис се справя съвсем лесно с езическата реакция. Когато има малък елит на върха бел никаква опора отдолу, бутането става лесно.
 6. Има, има. На първо място с доста странните твърдения, че почти никой не носел името Петър и още по-странното, че някой ще отстрани от престолонаследието по-способния син, само заради името, което носел и което той му е дал. А името на Петър І си иде точно по семейна традиция, макар и не много богата То затова е имало и повторения - Борис има брат и син с едно име гаврил, също сестра и дъщеря Евпраксия. Та Борис има ичиргубоил на име Петър, който му е бил роднина - с оглед поста, явно доста близък. Тъй като е бил християнин, не е изключено да е бил човекът, на който Симеон дължи трона си, а Расате разбира се раздялата с него. Причината за смятана на Михаил с Петър изобщо не трябва да ни изненадва - втората съпруга урежда сина си, изтиквайки сина на своята предишна колежка, след като преди това е изтикала и нея самата. Така Иван Шишман изтиква примерно Иван Страцимир. Калиман І и Иван Стефан не са избутани единия заради унгарския натиск на границата (следващите Михаил Асен и Калиман ІІ се изреждат на внучка на унг. крал за да се затвърдят), а втория заради битката при Велбъжд. Примери бол в цял свят - напр. любимата героиня от турските сериали Хюрем урежда сина си за султан, елиминирайки сина на предишната си колежка, макар той да се е ползвал с доста широка подкрепа в елита.
 7. В Четириевангелието е червена, но в Бачковския манастир дрехата на Иван Александър е пурпурна. Разликата се вижда при съпоставка между цвета на дрехата и на лентата (лороса) между ръцете му, където се вижда задната й част, която е червена. Родните джурналисти са се оплели в превода. Царската дреха е пурпурна, залата, в която се раждат императорите вече е порфирна, т.е. тъмночервена, а мастилото, с което се подписва царят е киновър и на цвят е червено. Трябва да се има предвид, че царят е имал разни костюми и затова не трябва да се изненадвате, ако ги видите и с друг цвят. Те са имали определена символика. Черният сакос на царя символизира примерно тайнството на властта (мисля че точно такъв е открит в "Св. Петка", за който се предполага, че е бил погребалната дреха на цар Иван Александър). При траур ако е много близък носи бели дрехи, а при по-дълечен или като минат няколко дни носи жълти. Кесарят пък носи сини дрехи. Патриархът пък се подписва със зелено мастило. А в Рим с пурпурни линии била т. нар. тога претекста - тя се носела от висшите длъжности лица, триумфаторите пък носили пурпурна тога със ивица от златни палмети.
 8. Дойдохме си на думата. Обикновено, когато "някой" започне да пали фитилите на някоя гилдия да си покаже магарията, то това е сигурен признак, че народната власт и готви нещо много неприятно. Та какво видяхме дотук: със слово и картина се обяснява, че възпитанието на децата не е дело на учителите, а на родителите, при все, че у нас платеното майчинство трае само първата година от раждането на детето. При това положение не е ясно защо са учителите. Тяхната задача всъщност е да дават общото възпитание на страната, защото иначе всяко семейство ще си възпитава по свои критерии. Когато учителите възпитаваха, тогава и ги уважаваха. Сега се счита, че не трябва да възпитават, - е и никой не ги уважава. Имаше и едно мнение, че горките учители били дотолкова принизени, че заради малките заплати трябвало да се спуснат от висините на своята небесна слава и да пътуват в градския автобус с простосмъртните прошляци за свое безкрайно унижение и отвращение. Няма да изреждам всички бисери. Та както казах няколко страници по-назад, проблемът на учителската гилдия е, че тя не прави нищо, за да изрази своя позиция. Така тяхното мнение се замества от това на родните журналисти и резултата разбира се е крайно лош. Всъщност учителите нямат съмнение по въпроса, че е тяхна задача да възпитават учениците. Те не ръсят тъпизми от рода на тези за първите седем години, а поставят съвсем резонни въпроси. Например за големината на паралелките - че когато часът е 45мин., а учениците са над 30 в клас е доста трудно да се обърне персонално внимание. В САЩ и Канада примерно таксата за частни ясла и градина наистина е впечатляваща, а също и за частно училище, ама примерно става дума за 5 броя на учител. Не говоря за класове от 5 ученика, а че на учител се падат по 5. У нас като се разпределят като класни, пак един учител получава клас от 30 души. Другото е за доходите. Учителите не говорят дивотии, че за тях било унизително като за депутат да се качат в автобуса при простосмъртните електорални единици. А въпросите отново са резонни - напр. за възможностите им да си набавят литература за новите научни постижения в тяхната област. Някои търсят решения в рамките на възможното, като напр. си правят изрезки от вестници. Но пък качеството на родните вестници определено не е качество. Хубавото е, че в последните години нета донякъде намали този проблем. Лошото обаче е, че в нета безплатното в по-голямата си част е самодейност, която не винаги е с добро качество, а това пък което е с добро качество или е високоплотанено, или е пиратско. Та както казах, въпросите, които поставят самите учители са съвсем резонни. Втори е въпросът, че някои, дето уж се представят за техни защитници, понякога съвсем не са такива, даже напротив - подготвят почвата я за поредно съкращение, я за някакво орязване на някакви права и придобивки на учителите. Но като се налепят някакви уж учителски претенции, то обществото приема тази "реформа" съвсем добре.
 9. Май съвсем се оплете. Твърдиш, че си наясно с вредата, която причиняват наркотиците върху психическото здраве на непълнолетните, но смяташ да им се осигури лесен достъп до наркотици. Хлапетата обаче нямат необходимата житейска пригодност за да преценят правилно доколко наркотиците им вредят. Дори да остане забрана за продажба на наркотици за неполнълетни, това не значи, че някой "батко" няма да им прави "услуга" да им продава на по-висока цена. Тъй че пак се връщаме на старото положение. Твърдиш, че нямаш против да плащаш повечко (акциз), а изкарваш по-високата цена като причина за престъпленията на наркоманите. При положение, че сега заради по-високата цена на тютютневите изделия е пълно с едни ромки на Женския пазар дето предлагат безбандеролни цигари е показателно, че ако цената е по-висока, то криминалния сектор ще продължи да работи. А мафията в САЩ не се е появила със забраната на алкохола, а това само и вдигнало приходите, като преди това се е занимавала с безакцизно-безмитен алкохол. Стъкмистиките, които си ги пуснал не е посочено на каква точно база са направени тези "изследвания", при положение, че при всички случаи с наркотиците остава един кръг от потребители, който не е известен. Ако наркотиците са забранени, то тези, които не са хванати не влизат в статистиките. Ако пък са разрешени, тъй като не е много похвално да си наркоман, друсащите се не го афишират, а когато не е забранено, не ловят наркомани и те не влизат в статистиките. Колко наши политици публично са си признали, че са наркомани?!? Отделно, че ако в Холандия е разрешено, но на повечето места е забранено, това дава отражение примерно на цената, която е по-висока, защото вносът е сериозен проблем. А и ценово марихуаната не е толкова недостъпна, проблемът е в годността на наркоманите да работят за да изкарват пари, с които да си плащат дрогата. Затова минават към грабежи и убийства. Тези дето са в затвора не са за по една цигара там. Та проблемите с наркотиците са доста повече от изброените: Продажба на наркотици на малолетни и непълнолетни. Контрабанда на наркотици, ако има акциз. Престъпление извършени под въздействието на наркотици, напр. ПТП. Легализирането само пренася проблема от едно място на друго, където става още по-голям, докато при филипинския модел се решава всичко глобално - няма производство, няма търговия, няма потребление.
 10. Опит в какво - преподаване или държавен бюджет и управление?!? Защото темата е за учителска заплата, а не за преподаване на азбуката.
 11. Великоморавия е буферна държава като Сърбия и там се сблъскват интересите на тогавашните големи - Византия, България и франките. Нещо като в днешно време Виетнам, Афганистан, Сирия, Сърбия - трепачката е там, ама зад биещите се стоят разни фактори и задкулисно си мерят силите. Унгарските наритиви са по-малко надежден източник от БАЛ (Видението Исаево), защото за него поне е ясно, че за доста от изброените събития с разни уговорки написаното може и да се приеме за вярно. В молдавските летописи също има нещо за региона, ама в тази си част и те са малко легендарни.
 12. Четенето на апологетите на българските даскали в тази тема няма как да не породи усещането, че българското даскалство е един бюджетен апандисит за държавата, при това възпален и нуждаещ се от скорошно орязване. Излиза, че възпитанието не е работа на учителите, защото първите 7 години зависят от родителите. Но платеното майчинство е 1г., а след това държавата плаща за ясли и детски градини, чийто кадри също се титулуват учители, втори е въпросът доколко това е уместно. Но тъй или иначе заплатите на въпросните лелки са винаги върху знамето когато се повдигне въпросът за учителските заплати. Но макар техните заплати да са знамето в борбата за повишаване на учителските заплати, не се обелва думата, че именно на тях, а не на родителите държавата плаща за възпитанието между първата и седмата година. От седмата година до изкласяването пък не е работа на учителите да обясняват на учениците уроците - това пак е работа на родителите, които трябва да работят и двамата, за да плащат данъци, с които да се издържат учителите. Не е ясно тогава всъщност с какво трябва да се занимават учителите, освен да искат по-високи заплати и да реват, че на никой друг не трябва да се вдига заплатата. Виновни били лекарите, че давали болнични на учениците, а не учителите, че не мотивират учениците да им посещават часовете. Виновни били родителите за телефоните, а не общата култура формирана от училището. От цялото словоизлияние така и на става ясно, защо в крайна сметка на държавата й е необходимо да плаща на такива учители?!? Очевидно проблемът с образованието на децата си е изцяло на родителите и всеки, който може да си позволи си праща децата да учат в чужбина. Това е много показателно за качественото съотношение между образованието у нас и в чужбина. Защото макар всички сектори в държавата да се плюят основните причини за емиграцията в страната са продукт на три министерства - икономиката, образованието и здравеопазването. Отделно оплакванията на инвеститорите в страната, че тук има хора с дипломи, но те изобщо не са подготвени да вършат някаква работа. Та ето още един ясен показател за ползата от българското образование. Разбира се не всичко е по вина на самите учители. Основната заслуга е на разни екземпляри, дето харчат бюджета на министерството на образованието примерно за рекламни плажни чадъри и значки. И разбира се пълната липса на чуваемост между представителите на коя и да е професия в България и 240 политически номади в българския парламент, които са едни и същи, като само от време на време се превъртат от една партия в друга. Но пък от страна на учителите липсва изразяване на някаква позиция какво да се промени, за да се подобри не само финансирането, ами и качеството на образованието, което е напълно негодно не само за работа в чужбина, на и за работа в рентабилно предприятие на инвеститор у нас. Що се отнася до родителите, на някои места училищата зависят не толкова от министерствата, а от училищните настоятелства, които пък се формират от родителите. В интерес на истината българската традиция по време на турското робство е била точно такава - образованието на българите не е било грижа на падишаха, а на местните общини. Но тогава сегашните подобия на училищни катаджии екзаминатори ще им се наложи да се превърнат наистина в учители.
 13. Нещо ми се губи идеята на дискусията. Петър има трима братя - Михаил, Йоан и Петър. С положителност Михаил, който е кръстен на дедо е от първия брак, тъй че е зачетено името на покръстителя. Това име носят цар Михаил ІІ Асен - сина на Иван Асен ІІ, след това провъзгласения за съцар на Константин Тих негов син Михаил (ІІІ), след това Михаил Шишман, който се пада ІV и накрая съвладетеля на Иван Александър и негов син Михаил V Асен. За другите двама вече не е толкова ясно, от кой брак са. Тъй или иначе единия носи любимото на владетелите от ВБЦ Йоан. Ако трябва нещо да се чудим за имената, то името Вениамин е в малцинство. Боян се носи от няколко по-големи хански братя, тъй че може да не е име, а титла, защото трима от тях си имат друго име. Прави впечатление, че някои от най-популярните имена у нас като Николай и Димитър изобщо не се сдобиват със свой цар, а присъстват само периферно. Като цяло името зависи от ред фактори, но като цяло едното което се следва е линията дедо-внук, а другото е натягане на господаря. Така в Русия след Петър І имаме бързо никненене на Петровци, което секва след злополучния мъж на Екатерина. През ХІХв. пък ударно се изреждат Александровци и Николаевци. Във Великобритания пък през ХІХ-първ. пол. на ХХв. ударно се пръкват Георгевци. У нас това име също се появява и изчезва ударно с Тертеровци. Преди латинците да превземат Цариград има бол Алексиевци, башка нашите Слав и Иванко, след това секват и ги има само в Трапезундската империя. Иначе Петър не е чак толкова рядко срещано име - носят го освен владетелите на иберийските държавици, също кралете на Кипър, дожове на Венеция и Генуа, влашки и молдавски воеводи. Но както казах, в различните държави разни имена са хит. Във Франция са Луита и Карловци - аха, аха носителите на тези имена са колкото общо самостоятелните владетели на Дунавска България (без съцаре и претенденти). В Англия пък си падат по Уйляци и Анрита. Сърбите задължително лепват по едно Стефан към името, докато при нас е само един и то син на сръбкинята Ана-Неда. Власите и молдавците пък си падат по Йоан. Поляците по Болеслав и Мечеслав (Мешко). Та както се вижда има бол християнски и славянски имена, които съвсем не са се удостоили у нас с августейшо влияние. А за Петър равносметката у нас никак не е лоша - Петър І, Петър Делян, Петър - Константин Бодин, Петър-Теодор, севастократор Петър (това все още тогава е втората по значение титла) Петър - епикерний и братовчед царев. Та в лицето на севастократор Петър поне в онези смутни времена се е криел още един потенциален цар с това име, макар и да не му излязъл късмета.
 14. Технически погледнато българите от времето на Атила (независимо дали той е или не е Авитохол) се навъртат около днешните български земи и се християнизират. Печатите на Тервел и Мавър определено са си християнски. По времето на Кормисош че има вече силна християнска партия у нас си е факт, както и че и Телериг става християнин. Гоненията на християни при Крум са всъщност разбиването на буйстващата армия на Никифор, която разпаряла коремите на бременни жени и деряла кожите на още живи животни. Другото гонение е, когато след покушението срещу крум той взима реципрочни мерки и е убит одринския епископ. Само дето на съвестта на тогавашния византийски василевс тежи смъртта на много повече епископи, монаси и свещеници. При Борис вече има една езическа върхушка, която няма никаква опора. Затова той не само лесно потушава бунта, но също тъй лесно сваля и Расате. А че е имало езическа реакция показва и обстоятелството, че в Плиска има точно по това време изграждане наново на наскоро издигнати черкви (владетелската черква и мартириума на Енравота, който след това е възстановен, но като Голямата базилика) - сиреч те скоро след построяването са били бутнати, но пак скоро след това са били възстановени наново. Тъй че езическата реакция на Расате е видима както изворово, така и археологически.
 15. Какво значи защита на Родината. Дали синовете на Георги Първанов, Цецка Цачева и Корнелия Нинова ще се върнат от Франция и САЩ за да идат в родната казарма, където техните родители искат да пратят децата на останалите българи? А как си представяте патриотите Красимир Каракачанов и Слави Бинев като запасняци?!? А какво ще стане с държавата, ако всеки младеж последва примера на тези чеда и се изнесе от България за да не служи в казармата? Защото този, който се изнесе, за годината, която е спестил от служба и е работил на Запад, ще е с кола, а този, дето е отишъл в казармата, като се уволнява, ще чака майка му и баща му да му дадат дрехи и обувки, с които да се прибере, след като е служил на родината. Та кое му е родолюбивото да се призовава българите да бъдат принуждавани да се изселват от България?!? С какви пари ще се издържа безумно голямата армия, която някои предлагат да се направи. Дори малките деца схващат, че когато майка им има в вомента в джоба пари или само за сладолед, или само за шоколад, те ако получат едното, няма да получат другото. Та докъде сме я докарали тогава, щом у нас таткото на въпросното дете не схваща това, което схваща детето му - че ако парите се дадат за една излишно голяма армия, то това означа, че трябва да се съкрати някой разход - напр. да се закрият училища и болници, за да се отворят казарми. А трябва ли да има реформа в насока парите за армия да не отиват за генералски лимузини, секретарки и пресаташета, а да се вдигнат заплатите - да трябва да има. А за недостига на войници - там нещата вече са резултат и от простотията на управляващите. Измениха нещо, което беше стимул и не струва почти нищо - ранното пенсиониране. Това навремето беше стимул млади хора да седят 25г. в армията + опцията да получат жилище. В началото обаче заплатата е ниска и се гледа този стимул. Като минат тези 25г., тези които са останали вече са с една по-висока заплата и не бързат толкова. Така в началото се натиска, за да изкара 25г., а после пък се натиска да не го пенсионират по-рано. Сега апартаменти не дават, ранното пенсиониране практически е изпразнено от съдържание и остава ... една мизерна заплата. Все пак има и някаква надежда - с МВР е същото и когато народната любов се надигне, между електората и избраниците може да се окаже, че няма никаква преграда. Тогава вече в България ще настъпят истински промени. Пък докато при международен конфликт има НАТО, то НАТО определено няма да прати полицаи да пазят българския парламент от народната любов.