Galahad

Модератор История
 • Брой отговори

  8826
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  64

Galahad last won the day on April 14

Galahad had the most liked content!

Репутация

3487 Академик

1 Последовател

Всичко за Galahad

 • Титла
  sir

Contact Methods

 • Website URL
  http://ald-bg.narod.ru/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

51965 прегледа на профила
 1. От гледна точка на доходността, безплатните и платените броеве водят до различни резултати, но така е в природата. От овцете може да получаваме мляко, вълна и месо, но не и трите едновременно (сиреч като я заколим, няма да има повече мляко). Когато е безплатно има повече читатели и това го прави по-интересно за рекламодателите. Ако е платено доходите скачат от продадените броеве, но по една или друга причина читателите намаляват, което води до отлив както на рекламодатели, така и на писатели, ако не са платени, защото иначе единствената им награда е, че написаното от тях стига до повече хора. А знаете, че опита да се седи на два стола обикновено свършва с падане на земята. Иначе казано много добре трябва да се помисли какво точно да се прави, защото крайния резултат може да се окаже много лош. Но ако ставаше толкова лесно, всеки щеше да си пусне по едно списание и да се посвети на тичане до банкомата да изтегли приходите, за да ги използва за земни радости.
 2. Това, което е известно за Кара Кишек естествено го има в статията за Чака. А когато Иван Страцимир е нападнат от Людовик Велики, тогава унгарците се сблъскват с отряд яси-измаелити. Сиреч наемническият състав е бил доста пъстър.
 3. Ами физиката, която се учи в по-горните класове е доста повече вълнова, отколкото на падащи ябълки. Въобще науката прави Библията доста по-разбираема. Колкото повече знае човек, толкова повече разбира това, което пише в Библията. Като се мине това образователно ниво после самородните малообразовани гении, като дойдат да изнесат атеистична лекция на една такава аудитория много се чудят защо им се хилят като почнат да обясняват, че вече самолетите летели над облаците и можело да се види, че на тях не живее Бог. Една забавна история по въпроса за материята. Известният в миналото певец Борис Машалов отива в едно село в кръчмата и се представя кой е. Да ама след малко пускат негова песен. И видял голям зор да обясни, че е възможно той да в кръчмата и същевременно да пее по радиото (на запис). Иначе казано днешния свят борави с доста материя, която не може нито да я пипнем, нито да я видим с просто око или да я чуем с просто ухо.
 4. Ти първо обясни откъде ще дойде другата възможност, щом момъка не е бил свършил, пък после се напъвай за по-сложни неща. Това, което с положителност е 100 на 100, е че нито си прочел какво точно питат преди да отговориш, нито се прочел какво точно съм написал аз, преди да пуснеш коментара си. Тъй или иначе доколкото мнозина рогоносци се интересуват дали все пак тяхната благоверна не е дала най-скъпото си и на някой друг, а изненадата е могла да стане и по един по-приемлив начин, предполагам се досещате, че учените ще да са взели някакво отношение и по този деликатен въпрос. Тъй че който смята, че това е напълно невъзможно - ами няма пречка да посочи съответната реномирана литература.
 5. Не беше ли ти фена на прекрасните преводи в БГ-Уики. Използвам повода да цитирам тук как точно е преведена оттук-оттам английската версия: Спирам се само на два момента, защото макар и цитат относно това, което обсъждаме, все пак си е отклонение от темата, макар и доста съществено отклонение в случая имайки предвид това: Та "не е нечуваното" всъщност е трябвало да се преведе като "не е необичайно", защото двата израза макар и близки по значение, съдържат известен нюанс, в случая доста съществен. В случая, тъй като вече написах за партеногенеза при хората, вече сте чували за това, независимо дали сте съгласни. Друго е да е невиждано - сиреч чували сте, ама не сте виждали такова нещо. За огромно щастие естествената партеногенеза при хората не е нечувано явление, но не е и необичайно явление. Иначе мнозина щяха да бъдат сполетени от грижа за бебета без да са изпитали преди това по-крътка или по-дълга наслада. Пчелите работнички не загиват, а умират. Загиват се използва при неестествена смърт, докато в случая съвсем естествено и природосъобразно си умират. Що се отнася до търтеите, те не ги последват в пчелния рай, а измират след тях. Сиреч изречението е трябвало да звучи примерно така: Рано или късно работничките умират, а след тях и многобройните търтеи. Тъй че нека не бъркаме статиите по въпроса с недоразуменията в БГ-Уики или да го кажем по-точно Тоалетната на Уики.
 6. По-интересното е, че на такива хора се дава трибуна? Защото то има много хора, дето дрънкат глупости, ама само някои се добират до катедрата да ги ръсят оттам.
 7. Това, което е известно е, че Расате се е опитал да върне езичеството. Т.е. той е бил покръстен, а като се качил на трона е станал езичник. За това, че християните са били много говорят фактите, че покръстването е протекло безпроблемно, а двата опита за езическа реакция били смазани бързо и лесно.
 8. Какво значи непотвърден източник? Де е твоят потвърден източник, че няма такова нещо при хората? Или просто пак реши да поспамиш?!? Явно, да!
 9. Ами езикът се променя с времето. Тъй че не виждам нищо лошо да се направят някои отдавна дискутирани промени, като напр. отпадането на пълния член. Общо взето от него няма особен смисъл. Членува се подлога, а се членува, за да се разбере кое е подлога. Това би имало смисъл ако подлога в изречението може да се определя съвсем свободно от пишещия. Ако обаче не е така и трябва да е точно определена дума, то тогава няма смисъл от членуването. Учтивата форма Вие също не е много удачна, защото при изписване е ясно заради главната буква, но когато се говори с няколко събеседници няма как да се сложи главна буква и така се получават недоразумения, защото понякога се оказва трудно да схванат дали говорещия се обръща към един от тях или към всички. Понякога ситуациите са комични. То беше използвано в един съветски детски филм: - появи се чудовище и царят се шмугна под масата; появява се героят, царят описва станалото и казва "Ние се скрихме под масата" (т.е. използва царското местоимение). И героят го пита: и колко души се скрихте под масата. Ако ще се борим с някои нововъведения, не е ли по-добре да е за премахване на някои чуждици, които си имат точен български аналог и служат единствено някой не особено умен да се опитва да се прави на умен?!?
 10. Изобщо не е така. Първо, това че Владимир когато е бил ослепен е бил настоящ християнин, а не езичник е твое съвсем необосновано твърдение. Обосновано е, когато дадено твърдение е подкрепено с факти - извори, археологически находки и т.н. Второ, членовредителни наказания си има отпреди християнството. Напр. по Крумовите закони е имало рязане на крайници. С появата на християнството започва да се избягва смъртното наказание и да се търсят алтернативни наказания. В тази насока може да погледнеш отговорите на папа Николай, а също и на патриарх Фотий, макар втория да предпочита да се изказва по-абстрактно. В никой извор не се твърди, че Расате е снет от трона незаконно. Даже напротив, постъпката му се оценява положително, вкл. от западни автори (уточнявам, защото беше пусната и доста странната теза, че е свален, защото клонял към Запада, и ромеите наредили да бъде детрониран). Реставрацията на езичеството си е било съвсем реална заплаха за България притисната от две християнски империи. Ако Борис не го беше направил, България щеше да я сполети съдбата на аварския хаганат. Казано по просто, в Европа оцеляват само християнските и ислямски държави. Всичко друго изчезва. Това, че на Расате му дошло като гръм от ясно небе също е съвсем голословно. По-скоро са побеседвали с него, но той е упорствал. Поне така излиза от начина, по който е описано детронирането. Едно, че е станало доста лесно, второ Борис заплашил и Симеон. По време на войната с маджарите Борис пак е давал напътствия, тъй че едва ли е пропуснал. Пък и Расате не паднал в битката, а направил това, което най му се удавало - предал се на милостта на другата страна. По-скоро нещата са се развили по линията, че слабохарактерния Расате се отдал на пиене и жени, като го порицали, че това не е християнско, решил проблемът, като минал към езичеството, вместо да спре пиенето и жените. Двата брака на Симеон не значат непременно, че го е направил само от мерак, защото владетелите сключват брак по сметка. Съдейки по обстоятелството, че се говори, че българите се стремели към съюз с печенегите, като сключвали бракове. Тъй че може втората му жена да е печенежка, което пък да е причината печенегите да обсадят Киев когато Светослав напада Преслав.
 11. Срещат се данни за естествена партеногенеза при хора. Туй го бях чел от някаква книга от соцпериода. Тя беше за сексуално ограмотяване на подрастващите. Там имаше описан и един интересен случай. Момък навлиза в пубертета и започват да му идват едни мокри сънища. Само че тъй като никой не му е обяснил за предстоящите течове, той започнал леко да се притеснява от случващото се. Тъй като му било неловко да попита родителите си се обърнал за помощ към познат студент по медицина. Той го светнал, че има здравословен проблем и ако не се лекува го чака импотентност. Момъка започнал препоръчаното от студента лечение, но течовете се усилили. Отчаян, решил да сложи край на живота си. Тогава го завели на психолог и той разкрил цялата драма. Ще рече, че по принцип такива теми не са чак толкова лоши, защото материята е деликатна и не винаги е удобно да се пита, пък започват да се разпространяват едни странни митове. Е, днес благодарение на нета момците и девойките са по-добре информирани за идващите с пубертета течове, но това не пречи да се появяват разни митове и легенди.
 12. Е, нали видяхме през ВСВ какво се случва с държавите където религията е била между в немилост и преследвана. Та между това заклинание и реалността разликата се оказа огромна и печална.
 13. Ами зависи от степента на запазеност на църквата. Ако е добре запазена разграничителния критерия е иконоборческата криза, при която образите са били унищожавани. Така напр. в "Св. София" са от времето на Симеон (императорите Лъв Мъдри и Александър) и по-късни. В съседната "Св. Ирина" обаче украсата е един кръст - следа от иконоборческия период. Но и това не е 100% гаранция - в "Св. Димитър" в Солун доста от мозайките и стенописите са били запазени и са преживели не само иконоборците, ами и турците. Разбира се това във Византия. При иконоборческата криза както се досещате иконопочитателите като врагове на императора в дадени периоди са минавали по линията враговете на моите врагове са мои приятели. Сиреч във Византия може да няма иконопочитание, но в България властта да не пречи и даже да го насърчава, за да поддържа кризата в южната си съседка.
 14. Честно казано и аз не разбрах много как се съотнасят това, че не е свършвал, с това, че били доста мокри. В смисъл се натискали под дъжда и затова били доста мокри, или били мокри благодарение на него, ама той макар да изпуснал горивото, все още не бил приземил самолета. В пубертетна възраст бяхме коментирали, дали ако някой момък си пусне плувците по реката, а някоя девойка цамбурка в някое вирче по-надолу дали може да прихване. Като се има предвид, че реката е Искър, представяте ли си това каква дилема е за софиянки, пиещи вода от язовира. Та ако идеята е, че те били мокри от дъжда, ама не се е стигнало до изпускане на горивото на самолета, то девойката няма как да забременее. Ако мокрото е от горивото на самолета, то тогава нещата може да са по-други. Девствената ципа не е тапа, която да предпазва от забременяване. Някои обаче не мислят така и с изненада откриват, че макар при любовната игра да не са я нарушили, се е стигнало до забременяване. От значение е не дали има химен, а дали е навлязла семенна течност и някой плувец да е стигнал до яйцеклетката. Освен това, както стана дума, някои химени са по-здрави и е възможно да останат цели и при по предпазлива закачка с някакъв елемент на проникване. Това не е голяма радост, защото здравината прави дефлорацията малко по-неприятна като процедура и в някои, за щастие по-редки случаи се предпочита оперативна намеса. И като стана дума за оперативна намеса -да, възможно е и обратното, т.е. оперативно възстановяване на химена. Прави се също рядко, примерно при изнасилвания за да се тушира частично стреса. После при традиционното последващо дефлориране не се разбира, че това е рециклирана девица, освен разбира се ако не се направи медицинско изследване. Спортното облекло, доколкото в случая се говори за клин и анцунг е предвидено за спорт и за целта е предвидено то по-лесно да пропуска течности и изпарения, а не да служи като противозачатъчно. Тъй че в зависимост от това какво е точно облеклото не е изключено през него да премине течност и да се стигне до някоя изненада, макар вероятността да е малка. И накрая има едно явление - партеногенеза. Типично при някои животни и за щастие много рядко случващо се по естествен път при хората. Във връзка обаче с добива на адаптивни стволови клетки засега все още на лабораторно ниво е разработена методика за партеногенеза при хората.
 15. Фантазиите за ромейката дето прелъстила Енравота с какво променят факта, че Маламир е убил брат си? Щото това беше проблемът. А и както казах, такива неща са се случвали и преди това, и след това, тъй че няма някаква особена драма. С християнските погребения общо взето датирането е, че щом е християнско, значи е след 9век. Но примерно, армията на Никифор превзема Плиска, вероятно е имало ранени в сраженията и все някой е починал, докато са били там и е бил погребан. Преди това при политическата криза през 8 век също има силна християнска партия у нас. Тъй като обаче монетите до края на ПБЦ са доста кът, а те са общо взето най-точния датиращ материал, то при липсата на други данни просто християнските погребения се отнасят към периода след покръстването. Керамиката дава един доста по-широк времеви толеранс, тъй че макар и доста по-разпространена, изводите въз основа на нея във времево отношение са доста по-широки. По понятни причини, ако е имало езическа реакция от страна на Расате, то е малко вероятно убитите да са погребани по християнски, защото тях никой не ги е питал, а е решавал владетеля, който определено ще да е предпочитал да не бъдат погребани така. Затова обърнах внимание на култовите сгради, които след един сравнително кратък християнски период на употреба са били изградени наново. Това значи, че са били бутнати скоро след изграждането им и пак скоро след това изградени наново.