Отиди на

Aspandiat

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  5808
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  130

Aspandiat last won the day on Юли 16

Aspandiat had the most liked content!

Репутация

4487 Професор

Всичко за Aspandiat

 • Титла
  Պարթեւական Նախարար

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Nisa-Mithradatkart

Последни посетители

34572 прегледа на профила
 1. А ти не допускаш хазарски удар до Дунавската делта, извършен от база около Днепър ли?
 2. Анонимката е по-скоро от 12 век. Ако беше от 11, нямаше близкото царуване на Самуил да бъде така замъглено с мистика, че да не може да се отсеят историческите факти в разказа. И не си прав за хазарите. Има едно описание на състава на войските на Калоян пред Солун през 1207 г. и в него директно са посочени хазарски наемници. Мързи ме сега да търся в кой том на ГИБИ или ЛИБИ беше. Има и поне още едно сведение да същата епоха. В началото на 14 век (1307 г.) арменският историк Хетум като емигрант във Франция пише една "История на татарите" на старофренски, в която в прав текст съобщава, че като нахлули в Източна Европа, монголите завзели Волжка България и Хазария (в текста "страната Кацар").
 3. Ресавски, времето се оправи, спри ракията, дето я пиеше на морето заради дъждовете, че те кара да си измисляш несъществуващи сведения на Паисий.
 4. Някакво достоверно отъждествяване на "измаилтяните" в апокрифната летопис с реален народ или племе евентуално може да се даде чак след като се преровят етно-генеалогичните представи от епохата (12-14 век) от византийските текстове и разни староруски, старобългарски и старосръбски текстове, преводи и преписи. Защото няма никаква гаранция, че библейските етно-генеалогични представи са запазени в тях в непокътнат вид, а не са претърпели изменения под влияние на късноантични или средновековни представи. Ще дам като пример едно твърдение на Григор Аканеци/Акнерци, арменски игумен от началото на 14 век. Агар обаче според Битие е майката на Исмаил, който пък е родоначалник на измаилтяните, тоест арабите в частност и мюсюлманите общо. Затова те са известни и под името "агаряни", а не само "измаилтяни". Само че като се погледна написаното от Аканеци, излиза, че "измаилтяните/агаряните" обитават териториите между Волга и Тян Шан-Памир. Освен това, от горното откъсче се оказва, че агаряните са смесени с племето на Гог (и Магог), който пък е потомък на Тогарма. А в писмото на каган Йосиф хазарите са представени също като потомци на Тогарма.
 5. Хубаво, обаче преди северите и Славун да ги заняма през 768 г., през 763 г. огромно множество от 208 000 славяни си дига чуковете и бяга от България във Византия. И явно северите са били сред тях, след като 5 години по-късно границата била останала без надзори и защита. Значи нещо се е случило и от доверени граничари северите и сие са се превърнали във врагове, за които повече място в България е нямало.
 6. Айде малко по-сериозно. Двеста души винаги ще намерят начин да се изхранят. За 200 000 обаче ще е проблем.
 7. Е па римският император да ти е лично задължен хич не е основателна причина "освен блясъка на златото", нали? Отделно се сещам, че 80 години по-рано има един договор за приятелство между Кубрат и Ираклий, който изглежда е бил допълнително гарниран и от лично приятелство. Кой ги знае дали не са си били дали клетва потомците им винаги да си помагат при нужда. А Тервел е потомък на Кубрат, докато Юстиниян - на Ираклий.
 8. Само дето на Тервел не му дават титлата Magister militum на Скития и Мизия, а нещо много по-голямо. Щото Magister militum си е началник на военен окръг, каквито в РИ по времето на Аларих има предостатъчно.
 9. Щото, Фружине, до 762 година между България и ИРИ царят мир и любов. След като (допускам) териториите до Ниш поне са се водели формално под имперско върховенство, да пипат нашите из Северна Македония и Софийско ще се приеме като неприятелски акт. После почват Константиновите войни и както ти написах в темата за Теофил, в Плиска на никого не му е до Северна и изобщо до Македония. При Кардам ближем рани и щом като се оправяме и слагаме ръка на Трансилвания и Банат, хоп, Крум се присеща, че на югозапад има интересни територии. Отделно на това вече ги няма задръжките отпреди 762 г., тъй като от 763 г. България и ИРИ са в състояние на активна или пасивна война.
 10. А, бягали са и то доста бързо. Инак Георги Монах нямаше да напише за хората на Аспарух следното: За да са в голяма нищета и затруднение, значи, че: 1) е имало голямо струпване на хора (сбогом на мита за шепата българи); 2) възникнал е продоволствен проблем поради голяма маса хора (по аналог с готите 300 години по-рано); 3) след като е имало проблем с прехраната и населението се е движело вкупом, а не на части, значи придвижването от старата родина е ставало бързо и явно под влияние на някаква голяма заплаха.
 11. Безперспективно е, защото не знаем дали Българиите са били само Първа и Втора и дали не е имало и Трета, Четвърта и Пета. Колкото например са били синовете на Кубрат според разказа на Теофан. Първа Сарматия, ако се допусне, че отговаря на Азиатска Сарматия, която се простира на изток от Дон, няма да свърши работа, защото при такова допускане ще приключим с хипотетичното отъждествяване на Европейска Сарматия с Втора Сарматия. П.П. Отделно в арменската география "Ашхарацуйц" на 2 пъти си споменава изрично, че Аспарух е бежанец от планински район, а не от равнинните части на днешна Източна Украйна. Веднъж е казано, че синът на Худбадр бил избягал от планината Дзиакан (Конската планина), и още веднъж - че бил побягнал от хазарите от Планината на булхарите.
 12. Само че, приятелю, много съмнително е Теофан или по-скоро източникът му от 8 век, да е бил така дълбоко вникнал във "варварската политическа логика". За това колко ромеите са "познавали" северните народи красноречив пример е фактът, че Прокопий, който инак демонстрира големи познания що се отнася до кампании против перси, готи и вандали, дори не знае българите по име и ги нарича "хуни". Освен това защо Бешевлиев-Петкова първо превеждат "първа Сарматия" (а не "първата Сарматия"), сиреч "Първа Сарматия", а изведнъж стане ли дума за България, незнайно защо променят логиката и превеждат "първата България", сиреч "Старата България".
 13. При обсадата от 1453 г. са се сражавали не за всяка улица, но наистина отчаяно. Участвали са дори и монаси, а жени и деца всяка нощ са възстановявали доколкото могат разрушенията по стените от турските топове.
 14. Що реши, че я е заселвал със солунски славяни.
×