Aspandiat

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  5646
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  124

Aspandiat last won the day on April 6

Aspandiat had the most liked content!

Репутация

4295 Академик

Всичко за Aspandiat

 • Титла
  Պարթեւական Նախարար

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Nisa-Mithradatkart

Последни посетители

33965 прегледа на профила
 1. Тия 2-3000 души да не са същите, участвали през 1330 г. в битката при Велбъжд? Ако са същите, в състава им е имало и алани, не само татари. Инак явно в началото на XIV век България явно има достатъчно финансови средства да си позволи да плаща на цели "корпуси" от наемници.
 2. След 11 години чудене... http://www.mediapool.bg/shvedite-ofitsialno-predlozhiha-16-iztrebiteli-gripen-na-bulgaria-news120688.html
 3. 5000 изселници от източнокавказкия град Булкар (Баланджар), които не разбирали арабски, а повтаряли механично каквото им казвали моллите.
 4. Нещо повече по темата можеш ли да споделиш? Особено за този първия, за когото чувам за първи път.
 5. От години изтръпвам, като видя някъде "аксиоматично прието твърдение".
 6. Да продължа с въпросите. Значи ли това, че тезата за една от причините за покръстването на България отпада. Имам предвид становището, че християнското население твърде много се било увеличило в резултат на експанзията на Маламир и Пресиян и това натежало в полза на покръстването.
 7. Може да се поспори. Сред арменците например са циркулирали варианти на тази/тези легенда/и. Например в географията "Ашхарацуйц", съставена през третата четвърт на XIII век от Вардан Аревелци на базата (и с много актуализации) на "Ашхарацуйц" от VII век, личи явен отглас от "Йоановия цикъл" (условно така го наричам) и от преданията за изпълненото му с благодат и щастие царство. Вярно, Вардан живее и работи в Киликийска Армения, която е поддържала тесни контакти от всякакво естество с кръстоносните държави в Леванта. Но това не значи, че легендите за презвитер Йоан не е можело да се пренесат и сред византийците, особено по времето на дългото управление на латинофила Мануил Комнин (1143-1180 г.).
 8. Това как може да се тълкува? 1. Липса на по-ранни погребения поради недостатъчни разкопки? 2. Косвен признак, че чак през този период християнството започва да завоюва (отвоюва) позиции в българските земи? 3. Тези погребения съвпадат като време с покръстването и затова са най-ранни, тоест първи?
 9. Толкова ли е важно това? Ударихме го на тотално дребнотемие и чоплене на въпрос, който не може да получи отговор, защото можем само да гадаем и да градим психопрофили на умрели преди 1100 години хора, но и защото който и да е сбъркал, това няма да промени нищо.
 10. Старче, как си я представяш тая работа 208 000 души да помъкнат добитък и покъщнина и да вървят по леда от Одесос до Витиния посред зима? И защо се вкопчваш в точните думи на Никифор, че били преминали Понт? Спрямо българската територия всяка територия в Мала Азия е "отвъд Понт". Точно така. Да се изчукат набързо (а и бавно) 5200 гемии е невъзможно. Отделно кой може при хроничната и вековна липса на организация на славяните да координира такова мащабно преселение по вода. Но това не анулира достоверността на цифрата 208 000, за която ти самият уточняваш, че ще да е взета от официални държавни регистри. Не помня дали в тази тема или в друга (но поне 2 пъти в този форум) съм казвал, че повече от тези 208 000 души минават по суша българо-ромейската граница и са настанени в Тесали, Епир, Елада. За това свидетелства Константин Багренородни, който казва, че при Константин V европейските провинции на империята били ославянени и оварварени. Интерсно съвпадение, нали? Отделно през X век т.нар. "Страбонов Епитоматор казва, че “А сега прочее скитите славяни обитават целия Епир, почти [цяла] Елада, Пелопонес и Македония”. Славяни, които са едновременно и "скити" (обичайно название на българите), могат да са само славяни, живели преди това под "скитска" (българска) власт, тоест избягалите по времето на Телец. Още преди 50 години на Геновева Цанкова-Петкова са направили впечатления тия неща, но не ги е изтълкувала в контекста на Телецовия exodus. Може и да е направила връзката, ама през 1968 г. да напишеш нещо, което слага кръст на догмата за българо-славянската дружба "от векове за векове" най-малкото ще ти блокира публикуването на материала. Така че при Артана отива малък брой от въпросните 208 000. Другите са заселени в днешна Гърция.
 11. Би имало и тогава. И то по същата логика - сакатият владетел е изгубил орендата си. Още около смъртта на Диценг, наследника на Крум, има хипотеза, че е изгубил властта си, защото е ослепял. Тоест чисто идеологически още през езическия период може да се забележи схващането, че загубата на зрение или лишаването от него са превръща в пречка за упражняване на владетелската функция. Инак Джеймс Фрейзър е отделил доста място на разбиранията за царската/вождовата власт. https://chitanka.info/text/5438/5#text-toc
 12. Всъщност не. Точно така се разпространява християнството през първите 2-3 века от съществуването си.
 13. Убеден съм, че и през 1370 г. е имало куп боляри, които са врякали за хибридната татарска заплаха от североизток и докато са лаели натам, не са усещали как от югоизток им влиза плавно Мурадовият....
 14. В свещения Тивански батальон преди Хр., съставен от 150 двойки млади педерасти. Не са имали нужда младежите, с една дума.
 15. Той и доместикът на школариите не се занимава с отглеждане на домашни животни.