Aspandiat

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  5602
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  122

Aspandiat last won the day on March 18

Aspandiat had the most liked content!

Репутация

4228 Академик

Всичко за Aspandiat

 • Титла
  Պարթեւական Նախարար

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Nisa-Mithradatkart

Последни посетители

33769 прегледа на профила
 1. Може да са безспорно, но надали изцяло. Печенежкото ядро, това от Средна Азия (между Аму Даря и Сър Даря) са кангарите, ирански етнос. Които по-късно се смята, че са били тюркизирани, но дали изцяло, никой не може да ти каже. Във всеки случай някаква кангарска група се преселва южно от Кавказ още през V век, ако не и по-рано, защото първото споменаване на окръг Кангарг в арменски извор е от края на това столетие. Кангарк се споменава и в две сирийски жития на мъченици от втората половина на VI век, а в края на VII век в географията "Ашхарацуйц" подробно е дадено местоположението на тази област - първоначално е била в Северна Армения, но след 428 г. преминава административно към Иберия.
 2. Тоя си е бил баш ентусиаст, ама от разновидността "ентусиаст-неграмотник" или от разновидността "ентусиаст-манипулатор". Не за друго, а защото тези 5000 души, за които този ентусиаст ви е метнал като дърт индо-българин, са онези 5000 души, които през 922 г. срещнал ибн Фадлан във Волжка България. Той ги нарича с прозвището "ал-баранджар", сиреч "баранджарци/беленджерци", тоест изселници от кавказкия град Баранджар/Баланджар/Беленджер. И които по думите на ибн Фадлан вече били приели исляма (явно още на Кавказ), но грам не отбирали арабски и повтаряли механично каквото им рецитирали ходжите.
 3. О, да... https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбово_(област_Стара_Загора) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбово_(област_Ямбол) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбово_(дем_Пеония) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъмбени https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбене https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбница https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбник https://bg.wikipedia.org/wiki/Долни_Дъбник https://bg.wikipedia.org/wiki/Горни_Дъбник https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбрава_(област_Благоевград) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбрава_(област_Добрич) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбрава_(област_Ловеч) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбрава_(квартал_на_Стара_Загора) https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбравка https://bg.wikipedia.org/wiki/Дъбравата
 4. Тази форумна дилема защо е виолетово горнището, а червени ботушите, не зависи ли от въпроса може би пурпурна боя да се нанася върху кожа? Щото не вярвам ботушите на Василий да са правени от коприна или вълна.
 5. Абстрахирайки се от спама, който току що разкарах, ще добавя още нещо по въпроса откъде може да са проникнали инцестни практики северно от Кавказ. Арменецът Агатангелос в своята история, която започва от 226 г. с убийството на партския цар Артаван, съобщава, че арменските Аршакиди били втори по ранг в Партската империя след партските и (теоретично) на тях се падал престолът на Персия в случай на гибел на главния клон. В гръцката версия на Агатангелос обаче има едно сведение, което липсва в арменската. Там се съобщава, че Аршакидската династия имала 4 престола - първият на партите в Персия, вторият - на арменските Аршакиди, третият - на Индо-партското царство, а четвъртият - на царете на Царството на масагетите. Това Масагетско/Маскутско царство се е намирало северно от Кавказ, на територията на днешен Дагестан и наистина е било управлявано от клон на Аршакидите, за което свидетелства директно арменецът Бюзанд. Последното споменаване на това царство е отпреди нашествието на хуните западно от Волга около 370 г. и вероятно те са го ликвидирали, въпреки че 300 години по-късно в "Ашхарацуйц" се говори за "маскути" около Дербенд. Та предполагам, че ако е имало навлизане на инцестни практики северно от Кавказ, това е станало през Маскутското царство. Остават обаче други 2 проблема: 1. Географията - според Снорри ваните са по долното течение на Дон, а не в Дагестан. 2. Хронологията - ваните при Снорри ги има (вероятно) в периода VIII-IX век, а Маскутското царство приключва съществуванието си преди края на IV век.
 6. Излезе нещо от Бичурин, стр. 453. http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksRu/N_Bitschurin_Sobr_sotschinenija.pdf За страната Анси: Инцестната практика тук е директно документирана - брак със сестрата/сестрите на бащата, тоест с леля. Проблемът обаче се състои в това, че Анси е Партия. А за нея, както стана дума по-горе, инцестът сред висшите класи е нещо типично. Ще трябва да падне голямо ровене из Бичурин и из други източници с цел да се установи дали на север от Партия е имало подобни практики. Но уточнението в горния откъс, че инцестът е бил това, което отличавало партските бракове от тези в Кангюй, тоест в Согдиана, вероятно ще направи безперспективно усилието.
 7. Всъщност точно в "страховитите чукари" около Байбурт (Баберд) през 1054 г. един селджукски мародерстващ отряд е размазан от един отряд варяги на византийска служба.
 8. Въпросът е на какви основания ще са тези анатеми. Теоретично по онова време Източната и Западната църква са едно, не гледат една на друга като на схизматични. Вероятно именно затова не е имало анатеми и прочее фъргане на плюнки.
 9. Глупости. Прокопий дори не познава етнонимът "българи" като такъв. Това го пише Йорданес и никъде не говори за Днепър.
 10. Интересно е обаче дали алани и аси са непременно идентични. Не си спомням в кой извор, но си спомням успоредно споменаване на алани и оси.
 11. Да, а през тези 100 години междувременно тези територии са съсипани от нормано-русите на Светослав, че и преди това. Хазария рухва в огъня на кланетата, ама тъпите черни българи стоят ли, стоят ли на мястото си. Това, че Светославовите зулуми са разбичкали здраво населенията северно от Черно Море се разбира например от сведението (има го у Ашмарин), че около 970 г. група българи мюсюлмани (ismaelites de terra di Bulgar, по спомен карам) водени от Билу, Боксу и Хесен, се установили в Унгария и получили поста на откупчици на данъци. Ашмарин твърди, че те били от Волжка България, но аз не виждам логика да преминат хиляди километри до Унгария, вместо да са дошли от вече ислямизиращите се територии на Северното Прикавказие. Но дори и да са от Волжка България датата на появата им, само 2 години след руските зулуми из Хазария, показва, че в резултат на него са настъпили големи размествания на хора.
 12. Тъй, добре, Йончев. Срещу ръжен, тоест срещу четене и тълкуване на текст в оригинал не се рита. Бия отбой по въпроса за Петър. Но ти така и не взе отношение по другия въпрос, който е ключовият за темата, а именно дали след 914 г. България може да е преминала под църковното върховенство на Рим. Името на Петър е страничен въпрос и само част от големия въпрос.
 13. Галахаде, не съм казвал никъде такова нещо. Не ми приписвай твоите изкривени възприятия. Това, че ти си чел началото на темата по диагонал е твой проблем, не мой. Не възнамерявам да споря с теб повече.
 14. Към английския текст на Инглинга сага има някои уточнения по географията, които за мен са безсмислени. Сигурно е едно - Танаквисл ("Сливането на Тана", тоест сливането на Дон) е долното течение на Дон и устието й в Азовско море. Там са земите на ваните. Земите на асите са източно от Танаквисл, тоест между Дон и (вероятно) Волга. Само че в разположението на страните, каквото име носи първата глава от Инглингата, има още някои интересни неща. http://www.sacred-texts.com/neu/heim/02ynglga.htm В бележките към английския текст е обяснено, че Нарвезунд бил Гиралтар. Може, не споря. Кашата обаче настъпва при обяснението на следващите 2 имена: Great Serkland и Great Blueland. За Serkland е обяснено, че отговаря на Северна Африка, явно по звукова прилика с името "саракини", тоест араби. За Blueland е посочено, че отговаря на Сахарска и Субсахарска Африка. Много ми е интересно откъде пък скандинавците могат да знаят нещо за Сахарска и Субсахарска Африка. Но не е това единственият проблем. Ако се чете текстът внимателно, се оказва, че Велика Swithiod или Студената Swithiod, тоест Швеция, е според едни част от Великата Serkland, тоест част от Северна Африка, а според други - че Швеция отговаряла на Blueland, тоест на сахарска Африка. И двете твърдения на Снорри са нонсенс... ако се приема, че Swithiod наистина е Швеция. Нещата обаче се променят коренно, ако се вземе под внимание едно твърдение от 1780 г. (затова уважавам много старите автори с тяхното още не клиширано и папагалско мислене). В тази книжка, давам долу линк, се обяснява, че за старите готи Great Swithiod в противовес на обикновената Swithiod, не е Швеция, а Велика Скития. https://books.google.bg/books?id=LJ9eAAAAcAAJ&pg=PA299&lpg=PA299&dq=Great+Swithiod&source=bl&ots=ke9pBy7DzS&sig=1pcakNl3K49LF4EXPvkSDYzxW08&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Great Swithiod&f=false Оттук вече географията на Снорри става съвсем различна и логична. Защото ако Great Swithiod е Велика Скития, то Серкланд няма да е населяваната със саракини/мюсюлманите Северна Африка, а най-вероятно съответства на мюсюлманските територии южно от Дербенд и по южното и източното крайбрежие на Каспийско море. Това са територии, които норманите/русите са познавали много добре, защото неведнъж са ги плячкосвали. Blueland, което в превод значи "Черната Земя", няма да е неизвестната на скандинавците Сахарска и Субсахарска Африка, а нещо добре познато ни - Черна България. При такава идентификация географията на Снорри добива смисъл - Серкланд (Дербенд и Южно-Югоизточното Прикаспие) спокойно може да е част от Велика Скития. А Черна България спокойно може да отговаря на Великата Swithiod, тоест на Велика Скития. При такава идентификация тезата на Прицак, че Инглинга сага и прочее текстове, свързани с Один, отразяват ситуацията в Северното Черноморие и северното Предкавказие през VIII-IX век бива аргументирана по още един начин, не само по линията на "краля на тюрките/хазарите".
 15. Обичаят е бил характерен за висшите светски и духовни класи не само на партите, но и на Сасанидите и арменците. Но първите примери са още от времето на Ахеменидите. Проблемът е дали тези инцестни практики са били разпространение северно от линията Кавказ - Копет даг, тоест в неперсийските ирански територии. От отговорите на папа Николай не може да се заключи, че сред дунавските българи се е практикувал инцестът. Както и пък, че не се е практикувал. От глава 29 се подразбира, че и в езическа България кръвосмешението е било смятано за престъпление, подлежащо на сериозно наказание. Обаче от глава 39 с нейното подробно изброяване в какви случаи не може да има близкокръвни бракове, четящият остава с впечатление, че точно такива са се практикували. Инак наблюдението ти за инцеста при ваните е много интересно.