Aspandiat

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  5757
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  126

Aspandiat last won the day on Май 24

Aspandiat had the most liked content!

Репутация

4425 Академик

Всичко за Aspandiat

 • Титла
  Պարթեւական Նախարար

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Nisa-Mithradatkart

Последни посетители

34255 прегледа на профила
 1. Веднага си представих какви дискусии за произхода на римляните от Троя и за Троя са се вихрили във форума "Scientia Romana", а във форума "Militari gloria" дискусиите направо са били забранени от Imperial caesar.
 2. Явно са изкарали втори меден месец на 7-годишно сватбено пътешествие.
 3. И понеже горе Романът е пуснал линк на египетско-арменска тема, ще коментирам нещо, което да служи като червена точка за прибързано приемане на интернетни писания. Става дума за древноарменския календар. Пускам тук линк за ползващите руски. https://ru.wikipedia.org/wiki/Древнеармянский_календарь Накратко: Тънкото внушение от подобни текстове е, че някога при някакви обстоятелства е имало преки контакти между египтяни и древни арменци. Само че в горния и други подобни текстове е пропуснато да се спомене една много важна подробност. За религиозните си нужди персите при Ахеменидите въвели специален зороастрийски календар, в който основната новост в сравнение с традиционния ирански било това, че не само 12-те месеца, но и 30-те дни в месеца благочестиво били посветени на някое божество (точно както е и в древноарменския). Този календар от 360 + 5 добавени дни обаче не е собствено персийски, а като модел изцяло е зает от египетския и това заимстване от страна на персите според иранския учен Такизаде е станало около 441 г. пр.Хр., а по друго мнение новият календар измества древноперсийския (съставен от 355 дни) като религиозен календар по времето на Дарий І (522 - 486 пр.Хр.), а при Артаксеркс І (465 - 424 пр.Хр.) е възприет и като светски. Следователно е съвсем логично след като Армения 200 години е била персийска сатрапия, този египетски календар да е преминал у арменците не директно от египтяните, а с персийско посредничество.
 4. Арменците си имат няколко течения по темата за етногенезиса: 1. Изселници от Балканите, минали през Анатолия и през 14-13 век пр.Хр. под името Хайаса (на арм. и днес "арменец" е "хай") регистрирани в хетски надписи в района на Малка Армения (североизточно от Кападокия и северозападно от Ефрат). 2. Теория, че са засвидетелствани исторически в текстове още около 2200 г. пр.Хр. по името "урме, уруме". Проблемът тук е че, местоположението им нито е това от т.1, нито е на територията на стара Велика Армения, а района,където се доближават Горен Тигър и Горен Ефрат. Отделно досега не съм срещнал обяснение защо самите арменци се наричат Хай, а този етнос реално носи име, показващо връзка с арамеите. При тази теория голяма роля играе и етногенетичното родословие на арменците, дадено през 5 век от Мовсес Хоренаци, което започва от праотеца Хайк, но после сред потомците му се появяват разни вождове/владетели с имена като Арам, Араму. 3. Теорията на Иванов-Гамкрелидзе, че индоевропейците са се оформили като етнически факт на територията на Арменското плато. Следователно арменците са автохтонно население и никога отникъде не са идвали. Теорията на Иванов-Гамкрелидзе впрочем е на почит единствено в Армения. 4. Теорията на Капанцян, която вече се смята да остаряла, а именно, че арменците са древно анатолийско население, което се е придвижило по-късно на територията на Арменското плато. Може да се се нароили и нови теории през последните 10-20 години. Аз поне за тези знам и съм привърженик на първата.
 5. Г-н Пеев, не смятам да прекарам остатъка от живота си в даването онлайн на частни уроци на хора, които: 1) не четат и не желаят да четат повече от това, което им е казано в гимназията; 2) каквото и колкото и подробно да им се обясни, те пак го отричат с един кажи-речи детински инат. П.П. Относно вашето "убиване да търсите Бакат у Симоката в ГИБИ". Сведението го има и се намира за 5 минути. Тайната на търсенето се крие в ползването на индекса в края на всеки том на ГИБИ/ЛИБИ.
 6. Бе то хубаво, ама в следния цитиран пасаж се говори за Армения в късната бронзова епоха. Само дето по това време (1400-1200 пр.Хр.) на територията на Армения (Арменското плато) още няма арменци, които тогава са още в Анатолия. И Урарту още го няма дори. Абстрахирам се от различните теории, създадени в Армения, които са повече или по-малко автохтонни.
 7. Не е Памир. Ферганската долина е мястото, откъдето тръгват онези "30 000 скити" "от отвъд проломите на Имеон".
 8. Димитър Димитров. Прабългарите по Северното и Западното Черноморие. Варна, 1987
 9. Орбеляните са си присвоили историята на появата на предците на рода Мамиконеан от Китай. Или пък са наследили тази история по линията на сродяване с Мамиконеаните, чиито първоначални владения са в северноарменската област Тайк, а чак през 4 век получават имотите на рода Сълкуни на юг в Тарон.
 10. Може ли текст (ама от исторически извор), в който се споменава, че утигурите и Сандилх били българи? Нямам предвид писанията на Златарски, той не е извор.
 11. Каза Дончо Пеев, за когото щом нещо липсва в ГИБИ, значи го няма...
 12. ГИБИ не съдържа цялото човешко знание. Феофилакт Симокатта. История. Книга седьмая. http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/History/Simok/07.php
 13. Петър Добрев за 25 години изпонаписа много глупости и недоказани и недоказуеми твърдения, но свърши нещо много важно - насочи мисленето на хората извън митичните Алтай и Минусинск, за които няма нито една историческа или археологическа податка за българско присъствие. Само тази му заслуга стига да остане в историята на българознанието.
 14. Напиши писмено възражение до Теофилакт Симоката, който заявява, че оногурският град Бакат бил в Сугдайна (Согдиана) и бил станал жертва на земетресение. Крайно време е горкият Теофилакт, макар и посмъртно, да разбере, че нещата, които е писал, нямат научна основа. П.П. А, по-горе Авитохол165 вече е споменал за Бакат.
 15. Не, от 8 век, преразказващ доклад от 684 г.