Отиди на
Форум "Наука"

_magotin_

Потребители
 • Брой отговори

  2287
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

_magotin_ last won the day on Април 26 2017

_magotin_ had the most liked content!

Репутация

723 Асистент

Всичко за _magotin_

Последни посетители

13911 прегледа на профила
 1. Т.е. Вие отхвърляте тезата на Кеймбридж, че траките влизат в сатрапията "Шкудра"? Т.е. Великия цар е търгувал със съдове като този с мушушуто (от Дуванли) с гръцките си поданици?
 2. Въпросът е в процес на изясняване, тъй като проучванията на "двореца" тепърва започват. Ще отнемат години най-вероятно. Едно е абсолютно сигурно - площадката е затрупана ритуално около края на 9ти век с комплексен езически ритуал. Разбира се право на първа интерпретация ще имат проучвателите, след това ще се упражняваме върху фактите и ние във форума. Между другото - едно е самата площадка, друго е получения след нейното ритуално затрупване празен терен, който със сигурност е използван дълго след това, най-малокото защото се откриват ями с материали от Х ти век, там се откри и прочутият вече комплект стъклени медальони със златни листа, който е в каталозите на изложбата за Нагисенмиклош в момента в НАИМ.
 3. Напротив, точно езичници сакрализират това култово съоръжение като го интегрират веществено с други култови съоръжения. Ако бяхте чел нещо по темата, например класическата монография на Клейн за езичеството в Киевска Рус, щяхте да знаете, че подобни компилации са често срещано явление. Сарматите -федерати на Византия например обичат да изчертават своите тамги по фасадите на римските крепости с подобна цел - сакрално маркиране. Тотална глупост е любител с претенции да квалифицира действията на специалистите. Това поведение е описано в специализираната литература по психология като "синдром на Дънинг -Крюгер". Площадката действително е построена след покръстването, върху руините на един езически обект с все още неизяснен характер. Неговото демонтиране обаче, наред с факта, че между него и централното капище има подземен ходник, ясно индикират връзката му с езическия държавен култ. Колкото до игрите с топка във Византия, те едва ли са включвали отрязването на кучешки и магарешки глави, погребването на обезглавените индивиди върху площадка с триредов рунически надпис и шарапташ и нареждането наоколо на ритуални съдове...Площадката не е разрушена, а внимателно засипана като част от комплексен и многофазен ритуал. Единственият владетел, който би могъл да даде подобни указания в разглеждания период е Владимир. Никой християнин не би извършвал подобни ритуали, както например никой християнин не би екзекутирал цяло село в кръгъл ров, наподобяващ класическите сарматски аристократични погребения.
 4. Не приема и не коментирам колегите си. Площадката е с култово предназначение и е затрупана ритуално скоро след изграждането й. Между другото всички официални "игри" в езическия период нямат спортен, а религиозен характер.
 5. Това са спекулативни теории в противоречие с изворите - както археологическите, така и писмените. Византийците ще общуват с Тервел и няма да споменат, че е християнин ??? Християни ще кръщават децата си с нехристиянски имена, даже със зороастрийски? Тотален нон-сенс! Ще практикуват християнство и няма да си построят храм - напълно необяснимо поведение?! Колкото до книгата на Г.Атанасов - ами гилдията не я приема в тази й част, защото е спекулативна, това си е негово лично мнение, неподкрепено с нито едно археологическо доказателство. А например шахиншахът на Иран строи църкви в Ктезифон, обаче това не го прави християнин...
 6. Тази теза е продукт на налаганата антинаучно напоследък линия, че българите сме едва ли не първите християни на земята... Тя се родее с автохтонните митове и всякакви псевдонаучни теории. Отвратителното е, че така се изкарва Борис - Кръстителя едва ли не измамник и мистификатор, който плувал по течението. Истината е съвършено ясна - извършена е мощна културна революция, съпътствана от голяма съпротива. Ако християните бяха едва ли не мнозинство, щеше ли да има бунт на боилите, щеше ли да има опит за реставрация, щеше ли още в началото на Х век да станем люлка на една от най-мощните средновековни ереси? Всеки, който си е направил труда да изчете изворите от епохата, знае, че нещата са станали много трудно и с много съпротива. И въпреки това огромен обем езически практики и ритуали са оцелели - до днес. Препоръчвам "Завет на Йоан Рилски", "Шестоднев" и други. Квинтесенция на проблема може да се прочете в легендарния извор "Чудото на св. Георги с българина":
 7. Това за Тервел - християнин е сред митовете в българската история, произведени с цел правене на сензации. Ако беше християнин, щеше да си построи храм, а не Мадарски конник.
 8. Това е неточна и стара информация. Аз черпя от извора - главният проучвател на обекта ми предостави цялата информация и заснемания. Тази справка е писана най-вероятно от пиарите на НАИМ. За никакво спортно съоръжение и дума не може да става - има извършен сложен ритуал върху нея с обезглавяване на магаре и кучета, с разполагане на 13 жертвени съда и т.н. На плочника има вграден шарапташ, сполии с кръстове и камъни с рунически надписи. Има и надпис с името на езически владетел. Най-интересното е, че под площадката има масивна каменна сграда със стилобатна основа, която е разрушена при приемането на християнството. Предстои публикация и там нещата ще се изяснят. Почти сигурно е, че е била затрупана ритуално скоро след изграждането й.
 9. Християнските некрополи са по правило моноритуални, обичайно - около или близо до храм, всички погребения са със западна ориентация, поне в първите век-век и половина обикновено няма дарове - храна, съдове, погребаните понякога имат нагръдни кръстове. Такива погребения, които да са безспорно християнски преди средата на 9ти век няма. Има съмнителни, в рамките на биритуални некрополи, но вече сложих горе мнението на Рашев. Християнски храм от езическа България досега не е открит, поне в езическите центрове няма. По морето си функционират безпроблемно, в това число Несебър, но това са си византийски храмове. Къде са се черкували ромеите в двора не може да се каже, възможно е да са имали домашни параклиси или да са пътували до съществуващи стари храмове в околностите, не е ясно и няма данни. Ако се вярва на изворите най-вероятно са се криели. Графомани като ромеите не биха пропуснали да съобщят, ако в Плиска имаше макар и малък християнски храм. Хронологията се установява по най-различни белези - суперпозиция спрямо по-ранни структури, датиращи материали - накити, керамика, монети. И коланите се променят чувствително, и керамиката за около два-три века. Тези "авари", дето Крум ги прибрал, ако тях визираш, не е изключено да са кутригури някакви или смес от авари и кутригури. Не е никак ясно. Иначе аварите и българите имат една обща коланна мода - т.нар. грифони/ластари, у нас вече има доста такива находки. Погребението от Кабиюк намирисва на връзки с Аварския хаганат...или поне българите на Кубер. Няма такива обекти в Плиска или Преслав, в храмове са обърнати след ср. на 9ти век част от капищата, други са разрушени или превърнати в светски сгради.
 10. И да е имало такъв аргумент по времето на Борис - археологически доказателства в подкрепа няма. Нашата наука се базира на факти - няма християнски храмове, няма гробове, няма находки - значи няма основание да се допуска такова нещо. Тъкмо напротив - езически репресии в Девня - там има непубликуван 2ри масов гроб с подобен характер, с който аз разполагам, замазан с мазилка кръст в ходника, плоча с кръст като паваж и много други факти показват точно обратното положение - силно, жизнено езичество, послужило за 1/бунт на боилите, 2/реакция на Расате, 3/разцвет на богомилството едва около половин век след покръстването. И мощна контаминация на християнския погребален обред още през 11-12 век, че и през цялото 2ро царство, та до днес! Разбира се ,всеки може да вярва в каквото си иска, но учените вярват единствено във фактите! Па и аз да те питам Спандьо - колко мюсюлмани е заварил Ибн Фадлан на Волга, а?
 11. Ето какво е писал Рашев, а не мисля, че по темата "некрополи" има по-компетентен от него. Дори в случаи, когато има западна ориентация, е съмнително дали става дума за християнски погребения. Аргументите са доста ясни - няма намерен и един предмет, който да навежда на подобен извод - например нагръдни кръстове, които изобилстват след Покръстването - има цяла монография с тях, или пръстени с християнски символи. Отделно седи въпросът с липсата на храмове, край които християните биха организирали своите погребения, както това е станало в Плиска около Голямата Базилика. За сравнение - в Хазарския хаганат са открити примитивни църкви, т.е. дори и без да е държавна религия, християнството намира архитектурен израз. Има и други аргументи - например върху демонтираното капище в Кабиюк възниква християнски некропол. В Средновековието религиозната принадлежност е много по-важна от етническата и християните не биха "се омешали" пост мортем с езичниците, а нашите западни ориентации са в "смесена среда". Християни със сигурност е имало, но те са били извън средищата на властта и трябва да се търсят основно в завладените от българите градове като Несебър, Средец и т.н. Самият факт, че Византия се заема да организира славянско богослужение е достатъчно ясен аргумент против опитите например да се изкарват славяните масово християнизирани.
 12. Турдачис е арменец най-вероятно, а това означава и християнин. Сам си избери на кого да вярваш - на Бешевлиев, Рашев, Ваклинов, Михайлов - или на Петрински. Живеем в демократично общество и всеки може да вярва в каквото си иска... В извънземни, в християни преди покръстването, че цялата династия Дуло и аристокрацията са християни и Борис всъщност никой не кръщава - въобще можеш да си фантазираш на воля и да си вярваш... Това е красотата на свободата! Поздравявам те с един капитален труд в този дух (от 1953г.):
 13. Най-ранните погребения християнски характер се датират в средата на 9ти век. Никой християнин не би се съгласил да бъде погребан или не би погребал друг християнин неканонично, така че е доста ясно, че в столичния център (трите лагера) няма такава общност. Единственият знак за християнско присъствие е един умишлено укрит кръст на стената на единия ходник, който се асоциира с ромеи, попаднали там при изграждането на нови сгради в зоната на Цитаделата.
 14. Научната литература по въпроса не е откриваема в интернет, намира се в библиотеката. За Девня има монография, за площадката - в АОР, за разни пожари и други вълнения - серията "Плиска - Преслав", монографията на Рашев за езическата култура, както и монографията на Ваклинов. В академичната наука винаги се предполага, това не е математика, а история и както се написа и преди - нови факти могат да доведат до различни интерпретации, така че винаги се пише с условност.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×