Отиди на
Форум "Наука"

_magotin_

Потребители
 • Брой отговори

  2492
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  29

_magotin_ last won the day on Август 21

_magotin_ had the most liked content!

Репутация

1076 Старши асистент

Всичко за _magotin_

Последни посетители

14320 прегледа на профила
 1. "И в крайна сметка изводът просто е, че вероятно пра-тюркският може и да не е свързан непременно с Алтай. " - вероятно, но не особено вероятно според археологията. "И като всички от древните скити, през сармати, хуни и българи са ираноезични как така всички в мигом си смениха езика на такова голямо пространство ? " - първо, не са си го сменили мигом, а за дълги векове. Второ, иранци, таджики, афгански племена, осетинци и други не са си го сменили, а други са го сменили, но са запазили иранската си етнокултурна идентичност - като азерите например. Башкирите в 13 век са отдалечени около 1000 години от интересуващия ни период. По това време в степите вилнее вече стопроцентово монголоидната Златна орда.
 2. "Етруски - ето руские" беше по адрес на етимологията на акатцири - крайно неубедителна. Не по твой адрес! Горски хора в степите, хайде де. Ходил съм по Волга - ово е "Великата степ"... Горски... В степта, конните народи - горски??? Кеймбриждката история е чудесно издание, ама е обновявана по времето на дядо ти Или най-късно в нашите младини преди 30 и повече години! Напротив, на бира си винаги добре дошъл!
 3. Бях се зарекъл никога да не ти отговарям заради постоянните тънки обиди и заяждане. Толкова ли не можеш да се сдържаш? Наложи си някаква дисциплина на писането. Иначе наистина ще ти сложа един перманентен бан.:)
 4. Не е толкова спорно, защото има извори, които съобщават , че в 9-10 век аланите в някои части на Кавказ вече говорили на турски. Това е възможно само ако се допусне, че хазарите налагат турския като койне в тяхната империя. Освен това още в 7 век в Дагестан някой е презентирал "Тенгрихан" и този някой не са прабългарите.
 5. Акацирите на Приск и Йордан са по Волга, вероятно източно от реката . Северно от Черно море означава - около Азовско море, в Украйна, в Крим или на Таманския полустров. В науката географските понятия имат конкретно съдържание. Вероятността акацирите да са дядовците на хазарите е голяма, но собствено акацирските паметници не са идентифицирани.
 6. Дори и да е вярна етимологията, акацирите всъщност се появяват в зоната на север от Каспийско море, което е нормално за Хунската епоха.
 7. Етруски - ето руские. А сега - сериозно. Приск не знае за съществуването на Каспийско море, а Йордан е преписал същата работа отнякъде. Сега водещата теория за ранния период е, че ранните тюрки са тюркизирани угри. Тези от хунския период имам предвид.
 8. Знаеш ли какво е "изоглоса"? Къде има регистрирана в 4-5 в. в Източна Европа тюркска лексика? Кои от имената на хуни - личните, са тюркски? Кои от етнонимите? Сарматската епоха приключва в 4 век, започва хунската епоха - 5-6 век. Къде са езиковите следи от евентуалния тюркски език у хуните? Откриват се други следи, т.е. тази теория е изцяло спекулативна и почива на политически мотиви, а не на научни. Същите, които навремето налагаха славяните да са цивилизовали прабългарите. Поредният опит да се манипулират фактите с политически цели. Освен това си има маркери за ирано-тюркското езиково взаимодействие. Как 4-5 век стигнаха тюркоговорящите на Кавказ, а още няма следи от тюркските езици в согдийските паметници? Заобиколили са Согдиана на път за Европа? Къде са тюркските следи в арменските и грузинските извори, в арабо-персийските? Чак 8-9 век на север Кавказ започва да се долавя тюркизацията, истинската, причинена от налагането на езика на управляващия хазарски елит. И обратното - ако чувашите примерно са ранните тюрки, Л-Р, както се твърдеше, къде са им заемките от аланите? Къде са им реликтите от късносарматската култура? И най-накрая - ако тюркският имаше такъв мощен етнолингвистичен потенциал, как славянските езици се наложиха в Източна Европа без тюркски заемки? Как повлияните от иранските езици славянски говори по Дунав оцеляха при появата на мощно-тюркизиращите прабългари? Къде са турцизмите в църковнославянския? Една теория трябва да може да отговори на всичките тези въпроси. Предлаганата теория за сарматите като етнолингвистични тюрки не успява да даде задоволителни отговори на повечето от поставените в този списък.
 9. Вече много пъти съм писал във форума, че единственото логично обяснение за това явление е припокриването на славянската прародина със старата индоевропейска прародина, както предположи още Мария Гимбутас.
 10. Вече ти написах - след пристигането на траките и смесването им с местното население, което е съхранило "сардинските" Йоци гени, всички "траки" стават роднини на Йоци - най-малкото по женска линия. А при (почти)мирно заселване и числено превъзходство на неолитните фермери "траките" от следващите генерации са си едни "сардински" неолитчици (с редки изключения, когато по някаква причина са се женили само в тесни кръгове), което е добре видимо при анализ на широкото присъствие на "неолитни" гени у съвременните популации у нас. Тънкият момент е, че същите тези неолитчици извършват повторна колонизация на степите, така че няма никакъв проблем "неолитни" гени да прехвърчат и по степна линия, както е видимо у степните иранци - справка в проучването на сп. Нейчър. Сардиния е взета за еталон заради изолираността си, ако още не е станало ясно. Затова в таблицата, която сложих по-рано ,всички проби са сравнени именно със сардинския неолитен архетип.
 11. Абсолютно си пропуснала да прочетеш анализите на Южняка, да не говорим, че не си пускала явно софтуера на Райх да ти сравнява образци. Резултатите са потресаващи за най-върлите пантюркисти, защото водят към решаване на хунската проблема в логичната посока - че европейските хуни са сарматите. А сарматите са доказано ираноезични, така че не виждам защо ще радва това тюрколозите. Още навремето стана ясно, че Кубанските рунически надписи не се разчитат ни през чувашки, ни през останалите тюркски езици. Сега просто имаме царицата на доказателствата - човешкият напълно разчетен геном.
 12. Познавам лично много каракачани и съм убеден, че ако има наистина старо антично население, оцеляло до днес без сериозни културни промени - това са те. Как иначе ще обясним, че говорят гръцки, а фолклорът им няма нищо общо с гръцкия? Гръцкият не е официален език в Мизия, която е императорска провинция, нито въобще е разпространен в Дакия. Единственият вариант остава те да са население от провинция Тракия в античността.
 13. Не е вярно за иранските езици. Корен - Митра (МХР, МТР), със значение на мир, договор. Производни - Митридат - даден от Митра, Безмер - Великия Митра и т.н. - който му се чете - "Иранишенамебух". И днес в Иран има град с името "Маламир", едва ли етимологията е от "кмет", нали? В славянските езици пък означава "свят". Така тези имена получават съвсем ясна етимология.
 14. Траките са завоеватели от степите, които с няколко изключения се смесват ударно със завареното население, което вероятно ги превъзхожда по численост, както показват редица наблюдения. Тези 20-25 % гени у съвременната популация, които в миналото наричаха "тракийски", са прочутите неолитчици , които траките заварват и с които се смесват. А собствено тракийската аристокрация е роднина на Йоци. Харесва ви, не ви харесва - в Станфорд не им пука на кой какво му харесва, палеогенетиката е точно като математиката. При това с хиляди "уникални комбинации" и нулева вероятност за грешки.
 15. Става дума за изследването на Нешева, което е достъпно в интернет на български и на английски. Първото с материали от прабългарски некрополи. И да, за ужас на форумната и извънфорумната тракедонистка сволоч съвременните българи са отдалечени от траките доста чувствително, огромна част от тях са преки потомци на онези малобройните Аспарухови войни, дето се претопили в славянското море. И като се съчетае с данните от изследванията на траки, чиито аристократи са роднини на Йоци, работата става съвсем ясна. Разбира се ,по тракедонистките сбирки техните псевдонаучни гурута ще обясняват, че Нешева нещо не е разбрала, ще я заплашват, други ще предлагат много пари на БАН, за да придобие правилен уклон - обаче ДНК то не е като писмените извори, а е чиста математика - от типа има-няма, нули и единици. Или имаш гени от Прага-Карчак, или нямаш. При това никакви грешки няма как да стават ,защото има едни уникални мутации, които са като пръстовите отпечатъци. Това става в рамките на т.нар. Черняховска култура. За да има влияние, трябва да има съжителство. Само че тракедонистите /които по принип са едни хора с объркана идентичност/ перверзно си вярват, че тракийският е всъщност бъдещият славянски, по тази "логика"" половин Западна Мала Азия трябваше да говори на славянски, защото там има сериозно присъствие на тракийски племена. Да не говорим за липсата на заемане на и от славянския език другаде, освен в ареала на славянските археологически култури.

Подрепи ни!

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.