Отиди на
Форум "Наука"

lila_va

Потребители
 • Брой отговори

  1211
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  14

lila_va last won the day on Април 20 2015

lila_va had the most liked content!

Репутация

848 Асистент

Всичко за lila_va

Contact Methods

 • Website URL
  http://theprivatecorner.blogspot.com/
 • Skype
  lilava_

Лична информация

 • Пол
  Жена
 • Пребиваване
  Бургас

Последни посетители

18265 прегледа на профила
 1. За повечето хора, които нямат професионален или любителски досег с науката, нещата, които учените правят, методите, които ползват, и дейностите, които извършват, са обвити в мистерия, звучат сложно и неразбираемо. Това сякаш е един отделен свят, до който те нямат достъп. Но всъщност има много начини, по които всеки един от нас може да подпомогне изучаването на света около нас и работата на учените, които го правят, чрез събиране на данни. Това е част от т. нар. гражданска наука, като дейностите целят освен да подпомогнат събирането на данни, също и да привлекат интереса и вниманието на обществеността, да възпитат у подрастващото поколение любов към познанието. Искам да ви представя един от начините, по които всеки един от нас може да стане част от науката. Това е приложението Blacksea Watch, проектът има за цел да повиши обществената информираност за биоразнообразието на Черно море и да стимулира събирането на информация за наблюдения и редовен мониторинг на различни видове растения и животни от любители. Мобилното приложение BLACKSEAWATCH за телефони е свободно достъпно с версии за Android в Google Play и iOS в Apple store. Допълнително е разработен и уебсайт BLACKSEAWATCH.ORG, който ще даде възможност на хора, които не ползват смартфони, да се включат в събирането на данни и да се превърнат в учени-любители. Мобилната версия на уебсайта ще помогне на използващите мобилни телефони, работещи с друга операционна система освен Android и iOS, да подават информация за своите наблюдения и открития. Приложението е максимално опростено, за да не отнема твърде от времето на всеки, който има желание да попълни базата данни за Черно море. Съдействието на всеки ще бъде безценен принос към морската биология. Ще е страхотно и ако повече съфорумци се включат в инициативата. Освен всичко друго работата с приложението е и много интересна и забавна
 2. Морета, брегове и хора

  Издирвам книжките от поредицата и изпитвам огромни затруднения да открия коя е номер 2. Помогнете със списък, моля
 3. Българските влечуги

  Това на снимката е обикновена водна змия.
 4. Фън тема

  Това е почти като цитат от Кибериада... ама почти :D
 5. Какво четете в момента?

  "Мълчанията на полковник Брамбъл". Случайно се сетих, че събира прах по рафтовете. Обожавам стила на Мороа.
 6. Скъпоценен камък или?

  Това според мен си е просто калцит.
 7. http://bookzz.org/book/573813/a81004
 8. Тайният живот на орхидеите

  А, в този случай конкретно вече не е замесено "виждането". Няма нужда от публикации, ще пробвам с няколко изречения. Видовете/индивидите не са статични. Това ще рече, че с определена честота се случват мутации в геномите им. Някои мутации са неутрални, не се изразяват във външна, функционална промяна някаква, скрити са. Други са вредни - това е най-честия случай. Те предизвикват такава промяна, че индивидът не доживява до репродуктивна възраст, за да продължи да разпространява този мутирал ген, с което подвигът му приключва безславно. Трети вид мутации са полезните - това са тези, които предизвикват такава промяна у индивида, че той получава предимство пред останалите и произвежда многобройно потомство, с което пък новият ген се закрепва и разпространява в популацията. Те се случват най-рядко, но все пак се случват. Сега да си представим, че серия такива мутации променят цвета и формата на цветето така, че то да получи предимството да бъде по-успешно и често опрашвано от събратята си. Естествено, че ще произведе най-много семена и така, поколение след поколение, този именно фенотип ще се наложи.
 9. Познай това животно

  Същият! Ти си.
 10. Тайният живот на орхидеите

  Е, видеото с хамелеона е фейк, не е ли очевидно? Да, хамелеоните могат доста бързо да сменят окраска в зависимост от заобикалящата ги среда, но в определени граници - по-бледи, по-наситени, по-"разчленени" варианти на цветове, които са им заложени в окраската. Чак пимбяни не стават. Калканът не "решава" да имитира дъното. Рефлекс е. Нали има зрение? От там информацията си тече по каналния ред към хроматофорите или каквито там клетки са замесени.
 11. Познай това животно

  Топло :D
 12. Познай това животно

  Какво е това (червеят)?

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×