Отиди на
Форум "Наука"

Smordo

Потребител
  • Брой отговори

    246
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Smordo

Последни посетители

5554 прегледа на профила

Smordo's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

5

Репутация

  1. Позата на конника обаче е същата като на Мадарския. Тамгата острани хорезмийска ли е?
  2. Да, най-интересните мнения и информации са на Позлатения Хърс
  3. Ник, на първо място само руските историци подменят "сакалиб/саклаб" със "славяни", защото така им изнася. А арабите под "сакалиб/саклаб" разбирали най-общо народите от Европа. Второто значение е било "русокос роб". Василий определено не е бил славянин, а просто човек от севера. Арабите наричат и франките "сакалиб/саклаб"? Славяни ли са франките? Що се отнася до "ордите на Светослав", трябва да се има предвид, че арабските писатели принципно смесват и объркват дунавски, черни и волжки българи. Според мен въпросните българи-езичници (BULGHARĪ, is the name of a people living on the mountain Bulghārī (qaumī-st bar kūh-i Bulgharī nishinand) to the north-west of Rūm. They are infidels) са черните българи, а не русите. Поздрави
  4. Кой Прокопий. Ако става дума за братовчедът на Юлиян, не съм чувал някога да е писал каквото и да е
  5. RIZAR, коя е тази карта на Армения,която трябва да видя. Не ми стана ясно. Ако я имаш, постни я, да я огледам.
  6. Възможно ли е преписвачът да е бил с такова ниво на грамотност и затова да е направил такава "редакция" в надписите на картата? Или това е сигурен знак, че картата изобщо е правена след VІІ век?
  7. А, не, грешиш. Хазарите са "нацвъкани" само при един ранен арменски автор - Мовсес Хоренаци (482 г.). Споменати са във връзка със събитие от 186/187 г. Но е интересно, че хазарите ги "нацвъква" рано и ал Масуди - според него в 363 г. в армията на император Юлиян в Персия имало хазарски наемници.
  8. СЛАВЯНИ НИ БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ ІV ВЕК?!?!?!?! САМО ТАКА МОГАТ ДА СА ПРОГОНЕНИ ОТ ИЗСТИНСКИТЕ ГОТИ
  9. Никак не е веселба. Преди 2 години бях във Виена и влязох в музея, в който се съхраняват регалиите от имперското време. Имаше изложени доста официални мантии на херцози, графове и т.н. Имаше и такива на херцозите на Лотарингия и Фландрия, които през Средновековието са били издънки на Меровингите. Е познай какъв им беше гербът/тотемът - ЛЪВ. Поздрави
  10. Арменските автори не делят народите на планинци и конни. Не знам откъде правиш този извод. Те имат едно общо название за народите северно от Кавказ - "северняците." А при "Ашхарацуйц" нещата са по-сложни, защото малко по-нататък се споменават "булгхарите" на Аспар-хрук, който избягал от Конските планини и прогонил аварите на запад. Авторът на "Ашхарацуйц" очевидно ползва различни източници, защото в географията българите се срещат като "булгхар" (и вариантите му), "булх" и "бушх". Но да кажем, че последното се е появило при неправилно разчитане или преписване на по-стар текст. Обаче, че в "Ашхарацуйц" под "готи" се разбират българи е ясно, защото е казано изрично, че те прогонили от местоживелищата им "славите/склавите", които се преселили в Ахея и Далмация - 25 племена на брой.
  11. Тази ли карта имаш предвид? Потърсих и в един малко по-специален сайт, но само в Гугъл я има качена.
  12. По какво познаваш, че правописът е средновековен? Ще ми е интересно да разбера, аз латински не знам.
  13. Ашхарацуйц ли? Писан е около 685 г. Има и разширена редакция, но в случая това не е проблем, защото използването на "готи" вместо българи го има и в двете редакции.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...