Отиди на
Форум "Наука"

nik1

Потребител
 • Брой отговори

  8135
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  86

nik1 last won the day on Октомври 10

nik1 had the most liked content!

Репутация

2748 Доцент

Последни посетители

26475 прегледа на профила
 1. Откъде накъде военните? Давай ама конкретно, без лафове и изхвърляния, или приказки "позаинтересувай се". Илюстрирай точно как и с какво военните са допринесли за икономическия възход на Турция? Апропо, той започва след 2002 година (статистически факти)
 2. Едва ли Ердоган ще забрави откъде тръгна, кой го издигна и кой го подържа, но знае ли човек? Ергоган е основателят на Партията на справедливостта и развитието /По скоро смятам че не могат да се правят паралелели с Русия и Путин/ За незапознатите ще кажа следното - Партията на справедливостта и развитието е типична дясноцентриска партия (аналог на дясноконсвервативните християн- демократи в Европа), имаща електоралната подкрепа от средната класа и "средния турчин". Партията и управлението и белязаха своя успех и възход след като преодоляха кризата от 2001 година, извършвайки смели пропазарни и стабилизационни макроикономически реформи. https://careeradvancement-newdev.uchicago.edu/sites/default/files/ucib-journal/turkish_economy_post_2001_crisis.pdf Турция (като икономика) на лявоцентристите от Републиканската народна партия е една неособено стабилна иконимика, със силна държавна намеса, с държавни монополи. Възходът на Партията на справедливостта и развитието върви успоредно с икономическиата стабилизция, а после и възход на Турция.
 3. http://www.mediapool.bg/i-tova-lyato-mrasnite-vodi-na-sozopol-varna-i-ravda-shte-se-izlivat-na-plazha-news191839.html Правил съм снимки на мястото, където мръсни води се изливат на созополския плаж. Искате ли да ви покажа ямата? "Мръсната дузина" на картата (статията е писана преди да отворят созополската пречиствателна станция).. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/20/2594199_kude_se_izlivat_mrusni_vodi_v_moreto/
 4. Тя темата и заглавието е за съвсем друго, ама ти май трудно стопляш.. Да сравняваш Мармарис със Созопол, на когото едва преди две години построиха пречиствателна станция, е кощунство.. Все едно да сравняваш Кушадасъ с Царево..или Измир с Варна..Или Кършияка в Измир с Кършияка в Пловдив
 5. Не знам защо мислиш, че Лейдиса е извън града? Въпрос на вкус е. Там е работата, че има много калдаръм в родния ми град, Израстнал съм до и по каладаръмените улички в католишката махала и Каменица (от 40 и няколко години ги няма тези улички), и не ме кефят калдаръма и дюкянчетата, Ако си бил в "Капана" или Стария град в Пловдив, трябва да разбираш какво казвам . Нито Созопол, нито Несебър ме привличат с нещо, Иначе аз те разбирам като знам Варна какво е.
 6. За малкия плаж на Кущадасъ ("Лейдис" е малко повече от половината на Ахтополския плаж - съпоставял съм ги) - анджък де, за това е темата. Как от нищо са направили нещо, и а ние с най-добрите плажове в Европа се освинваме.. Пясъкът на плажа в Кушадасъ е мръсен (няма как да е чист при милионите туристи, трябва да се сменя е нов пасък, защото машината не може да го излъсква, нали виждате на снимките коловозите на плажа), но не и морето. Морето е кристално, не плуват найлони, тарелки и опаковки, които застрашават здравето на плуващите (както е в Ахтопол) виждал съм дори плуващи спринцовки в Ахтопол ; не плуват говна и бактерии (както е почти навскъде у нас), не плуват и не лъхат индистриални миазми и масла (както е в Бургас)
 7. Въпрос на вкус и предпочитания.За тези, които искат да си стоят като затворници по 5 звездните хотели, Кушадасъ е нищо, за другите за които е важен контактът и атмосферата Кушадасъ е супер. Апропо Ренито се беше преместила да живее от Измир в Кушадасъ (Измир се населява и застроява за световно, няма място за паркирене на колите) Може ама Кушадасъ не е Царево Не можем да го сравняваме с Монте Карло или с Измир.. Вижте нашите градчета по морето какви са (Варната ви е с хубава централна част , оттам нататък - забрави, Бургас - същата работа, а вие трябва да се сравнявате с Измир и Истамбул, а не с Кушадасъ) , вижте и Асеновград (който по население е горе долу-колкото Кушадасъ) и после го оценявайте по достойнство..
 8. Нямах възможност да разпитам за заплатите и пенсиите тази година, Миналата година имах разговор на тази тема с емигрантка българка с турски етнически произход, Ренито (млада пенсионерка по стария закон, пенсиониращ жените след 18 годишен стаж, иначе работеща и работяга) - те бяха по-високи от нашите. Минимална пенсия според думите и беше 1300 лири (около 650 лева по миналогодишния курс 1 лира:0,6 лева) .Ренито спомена, че преди известно време е боледувала и са и взели някакви стотинки (две лири или нещо такова, или пет не помня) за рецептата/прегледа и за антибиотика в аптеката. Сериозна и много интелигента жена е и не вярвам да си е измисляла тези числа, още повече, ги каза пред група българи. -------------------------- Цените на хранителните стоки във веригите са по-ниски от тези в България (факт). Факт е в Бургас не можем да купим по време на слабия сезон геврек или чай за 50 стотинки (една турска лира, която е 47 стотинки в момента) Разбира се че има и скъпо, но има и евтино за обикновените (common) хора Имотите: двуетажна, 5 стайна луксозна вила на крайбрежито беше обявена за 200 000 лири (дори и това да е пазарната цена- постижима е дори за "средния" турчин ("средното" турско семейство). Забележка: Те са пестеливи и не харчат по заведения и алкохол, и си влагат парите в имоти, Ние харчим за ракия и заведения, защото сме на дъното- бедния човек и народ, който няма перпективи - пие и весели. Още по надолу от нас са циганите, но и ние сме в тази категория - заведенията и дискотеките ни са пълни, а не сме европйци по ддоходи, Ако не пием в заведения, пием с къщи!
 9. Турция, Кушадасъ. Един позитивен пример от туризма Кушадасъ (на турски: Kuşadası) е град във вилает Айдън, Западна Турция, разположен на брега на Егейско море. Селището е отдалечено на 90 км от третия по големина град в Турция — Измир. Населението наброява приблизително 70 000 души (2012 г.). Кушадасъ е атрактивна туристическа дестинация, посещавана от стотици хиляди души годишно. Буквално преведено, името на града означава Птичият остров. Образувано е от турските думи kuş — птица, и ada — остров. Предполага се, че името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище на града. Преди XV век градът се е назовавал под името Скала Нова и е бил голям търговски център, особено за търговците от Венеция и Средиземноморието. Градът е разположен непосредствено близо до античния град Ефес (Ephesus), туристическа атракция за мнозина туристи. През туристическия сезон населението на града се увеличава до 400 000 - 500 000 човека. Градът притежава много добре развита инфраструктура, отлично подържани обществени места и забележителности, и отличен обществен транспорт. Обществените плажове са чисти и добре подържани - в силният сезон плажовете се поддържат от консеционерите, а в слабия сезон от общината. И една рядкост - качеството на питейната вода е забележително, тя има лек вкус на плодове. Градът притежава най-красивия крайбежен булевард и най-голямото туристическо пристанище в региона - надминава това на Измир. Апрпопо - има причини Кушадасъ да се смята за "майката на турзима в Турция": Въздухът има най-високото съдържание на кислород (в Турция), и това прави курорта и рекреационен. Ще продължа с снимковия материал: Снимки 1 и 2: Обикновени къщи на "средния човек" в кварталче в града: Снимки 3, 4 и 5: Обществен плаж през октомври; поддържа се от общината и общинските служители Снимки 6,7,8,9 и 10: Хотел в османски стил архитектура, на първа линия; Цените на пакета не са високи (по-евтино е от аналогията в България) Снимки 11 до 17: Забележителности и изгледи от крайбрежният булевард, Вижда е чистотата на улиците и пешеходните тротоари. Снимки 18 и 19: Обществени места Снимки 20 и 21: Булеварди Засега ще се огранича с този снимков материал
 10. Каталония

  ПС За Фружин: В всеки "капиталистически" договор има и клауза за това кога работникът/служитeлят ще си получава заплатата, иу какви ще бъдат неустойките или последствията от неспазването на тази клауза. Отвори "комунистическия" ни Кодекс и ако намериш нещо подобно, ще те водя в един ден в Гърция на мои разноски догодина (живи и здрави да сме). Ще те водя и ако направиш задоволителен за мен анализ на "комунистчиеския" ни Кодекс (имаш възможност да "зарабитиш" един плаж, питие и приятно прекарване) Аз също съм наемник, и цял живот съм бил такъв, Имаше години, когато заплатата ми закъсняваше с три месеца (три), Е какво съм можел да направя? Нищо..Клаузата ни в сталиновия кодекс е просто нон-сенс, тя параграф 22 - това всеки адвокат го вижда и разбира и се чуди какви съвети да даде! А това вече разколебава всеки, който иска да си търси някакво право. И не само това, така написания член и Кодекс не ми позволява да напусна работа (хипотетичината възможнст я има, но в действителност е неизпълнима) и да отида на борсата и да получавам обезщетение за безработица (защото вината не е моя) и да си търся друга работа през това време!
 11. Каталония

  Добре, да не съм чул да плачеш повече за "онзи строй" България се мутиризира, защото службите и прокуратурата си останаха да работат по стария тертип и система, и основната им роля през прехода се прревърна в това да пазят интересите и да "работят" за своите (за техните икономически интереси) а не за върховенството на закона! Ако службите, агенциите, инспекциите и прокуратурата не работеха като клиентилисти институции (както по времето на Режима), всичко щеще да е както трябва нали така? Клиентилизмът им идва от стария тертип и култура, но и от старите закони. Апропо, като говорим за закони: Кодексът на труда практически е още "комунистически"- през тези години търпи някави козметични промени, но работниците и служителите си остават безправни роби- много от написаното в кодекса няма "обратно" и практическо действие, а само пожелателно! Опитай се да прецакаш работник в супер-капиталистическа Холандия и може да го отнесеш здраво.. Трябваше да има лустрация в България, Това не е просто хрумване на някого - в цялата по-модерна Източна Европа лустрацията даде резултати, тук все още ни управляват хора на службите или бивши членове на партията
 12. Каталония

  Недей спами и недей лай , ами поне веднъж се опитвай да дискутираш нормално.. Разбирам че тук те толерират, ама ти изрод ли си, та не усещащ и стопираш малко? Сталиновата командно-администратична система няма нищо общо с учението на Маркс. За да се разбере Маркс трва да се оцени в какво време в какво време живее той - време на едри поземлени собственици и на едри фабриканти Марк отрича т.н. "нетрудова собственост" и "нетрудови доходи" и в тази връзка предлага, модел в които работниците с ибрани от тях менаждери са владетели и ползватели на средствата за производство вкл на земята *(това са легални термини), модел който в немалка степен по-късно се прилага на запад - самонатетите в различните браншове, и фрилансърите са типичен пример .Работническо-менаждерската приватризация в опит да се прокара този модел у нас. Какво е сталиновата командо-административна икономика, Тя е противоположна на Марсовия модел- работниците са просто работници (с елементи на феодализъм и закрепостяване), а номеклатурата е владетел и разпоредител на средствата за производство, назначенитев директори са изпълнители на плановете и командите..Сиатемата действа като един огромен капиталически концерн, (това, което всъщност отрича Марк), в който номенклатурата може да бъде съпоставена по роля с класата на едрите капиталисти по времето на Маркс. Макар че доходите на номеклатурата не са капиталически, тя има множество привилегии, (да ги изброявеам ли), привилегиите са разменанта монета в тази система/ Тя упражнява тотален и обществен контрол - службите подържат властта на патрията и номеклатурата, Маркс не изключва демокрацията, нито пазара напротив, той изключва единствено т.н. "нетрудова собственост" и "нетрудови доходи" т.е капиталистите , следователно и отрича номеклатурата и властта на вождовете.
 13. Каталония

  Охх леле ...И ти лаеш много за господарите си, май? ПС Кажи на ГОСПОДАРИТЕ СИ , че сталиновата командно-административна полуфедална система няма нищо общо с Маркс. Германия и Англия
 14. Каталония

  Не се ли замисляш защо е така? Ваш'те хора и ваш'та система унищожиха предприемаческата култура и традиции на на българите; Няма разитие и приемственост.. Това е култура, която се гради и развива, в целия свят е така. Хората, държащи икономическата власт днес в България са хората на средна възраст ,50-60 годишните ,и/или техните отрочета и релативи, Те са продукт на онази сбъркана полуфеодална система.. ------------------------- Ако говорим за предпримаческа култура едно време. Дядо ми, който ме е отгледал, е имал т.н. "чирак" (помощник),Той е бил почти част от семейството. и заплатата му е била съпоставима с доходите на дядо ми ..Дядо ми е бил дребен заятчия,не е бил заможен, (къщите ни бяха обикновени едноетажни, от кипич и гредоред)..
×