Отиди на
Форум "Наука"

nik1

Потребител
 • Брой отговори

  8696
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  109

nik1 last won the day on Януари 12

nik1 had the most liked content!

Репутация

3257 Професор

Всичко за nik1

Последни посетители

26878 прегледа на профила
 1. Това е все пак са пушки, а не неизтребители 4-то или 5-то поколение Колко струват тези пушки тогава? 12 лири едната? 1200 гроша (куруша)? Във почти всяко "средностатистическо" българско семейство тогава са могли да се изнамерят пари за една пушка, не мислите ли?
 2. PS По-горе използвах изразтт "трето съсловие" като като "граждани" първо. Аналогията беше за това че хората от селото си носят своята култура и ценности в града. Според едно полухумористично разбиране "ватникът" е бившия селски жител, който дели махалите и хората "наши" и "чужди", и това принесено в градската култура го прави подържник на Путин, който дели света на "Русия" и "Запада", Това е руската доктрина днес "Западът е чужд, и иска да ни прецака" , около която се правят политики и идеологията Забележка: "ватниците" не са нацинал-патриотите на Русия, не бъркайте нещата; Патриотите (национал-патриотите в Русия) са репресирани дори повече от либералните опозиционери, те са противници на Путин и кръга му , а "ватниците" са неговите подръжници. Ако говорим за средната класа: В темата сме дискутирали широко и подробно въпроса със средните класи, У нас тя е в е зачатък или слаба (в зависимост от от критериите за определяне на средната класа), за разлика от широката средна класа Турция. Ако говорим за електрати: Електоратът на АКП е преобладаващо от средната класа в Турция. Електоратът на на нашите "изкуствени" патриотични партии (тук влючвам и левите, които залагат на тази карта) е от бедната класа.
 3. Защо мислиш така,Стинка? В 60-те години в България започва една бързо извършваща се, голяма урбанизация; За петнайсе-двайсе години, процентът на градското население у нас нараства от да кажем 45 на 65, Подобно нещо в урбанистичен план се случва в Турция, след 2000-та година. Всъщност изкривяването при нас се получи заради налагането, от съветстките аватари,аватарите на КПСС, на една тоталитарна и команда идеология и икономика от феодално-средновековен тип. Тук е важни да се допълни и това: Русия никога не се променяла-и днес вождът очаква подчинение и раздава привилегии и власт на лоялните и подчинените Апропо , Днешния полупрезидентски модел на управление на Русия повтаря този средновековен модел (той е по-скоро татарски, отколкото "собствено" възникнал) - Президентът не е глава на правителството, но реално той го ръководи (председателства заседанията му, според Конституцията и правопомощията му), и то не е независимо от него, Освен това, Президентът има право да разпусне Думата, ако Думата не одобри правителството, предложено от него. (това не знам дали го има някъде в света днес, освен в Русия) Модел на пълно подчинение на власти, служби, съд, медии, вкл. изборни комисии, от Президента (50 процента от членовете на секционните избирателни комисии според сегашните закони се назначават от правителството). Дори Президентът вече назначава (законно, променени са законите) някои от т.н. "глави" на републиките в състава на РФ. Кой го подържа този Президент - същите тези служби, военните, и "хранените хора"- олигарските и овластените от него. (Моделът е катастофален за самата Русия и руснаците, и вече част от тях го разбират,) Нашият "изкуствен и външно" произвен псевдо-национализъм или псевдо-патриотизъм е платен от Русия (платен е на партиите и лидерите им)
 4. Каква музика слушате

  "Любчето" Дуа Липа
 5. +! храна, и много движение? Не звучи невероятно че в онези времена е можело да да се постига по-добро здраве при някой хора. Предполагам че болестите на "модерния живот"не са били толкова разпространени както днес, например сърдечно-съдови /мозъчни инсулти, сърце, кръвно/, диабети, автоимунни, рак (При ЛС ,ловците и събирачите, тези болести и отсъстват, но има и друга причина за по-доброто здраве - вижте по-долу) За сметка на това я е нямало съвремната медицина и нездравите организми и натури са умирали рано, най-вече като деца., а инфекциите и болестите предизвикани от бацили/микрограмизми, (вируси, бактерии и др.), и паразити са взимали немалък дан..Плюс травмите..
 6. Това на прост български език значи че с тази промяна вече са "потенцилно осъществими, числото 3)"строителство, ремонт и реконструкция на сгради, пътища и съоръжения" в "Зона за опазване на горските екосистеми и отдих" и "Зона за туризъм" ====== Строителството,ремонтът и реконструкцията могат да бъдат всякакво такова естество, касаещо и свързано с разрешените дейности за сътветната зоната. (Могат да се погледнат в плана, има го на сайта мисля,аз си свалих от някъде, има го ив ДВ). Потребителят "sir" не е съвсем прав че единствената дейност в зоните IIa IIb , по която ,оттук нататък ,може потенциално да се извърши "строителство, ремонт и реконструкция на сгради, пътища и съоръжения" е водохващането, Забележка: В зона II е разрешена например и пашата, това значи, че ще оттук нататък могат да се реконструрат и съоръжения свързани с пашата на животните Но все потребителят "sir" не греши, че в тези зона ( IIa IIb) не се позволяват Дейности по разширение на писти и строителство на въжени линии Хипотетичния "нов лифт" ще може да се построи само в зоните III и IV, обхващащи 2,2 и 0,6 процента от територията на нац. парк Пирин , и тук с промените се получава "разширяване" на предишните 0,6 процента с още 2,2 процента (не е толкова малко, като абсолютни стойности) и
 7. PS Случаите от последната седмица какво илюстрират за а)? ("законност ,неизменно включваща прозрачен, отчетен и демократичен законодателен процес") -Истанбулската Конвенция не беше обсъждана където и да е (може да не сме я ратифицирали, но сме я подписали през 2016-та, и тя подлежи на рафитикация,т.е приемане или отхвърляне от парламента) , и за нея знаеха и разбираха (за какво се отнася) само двете очилати управнички /министърки Цачева и Захариева - Решението за Пирин беше типичния пример за това как се правят закони на парче,по целесъобразност и ударно, като се гледа да се заобиколи и прецака "неудобното" гражданското общество, което е част процеса по а) НПО-та имат много важна роля и място в законодателния процес! Те представляват гражданското общество, Към какво вървим когато ги изритваме и демонизираме? Апропо,когато се твърди че НПО-та са издържани с дарения, нека да си направим сметката че партиите са платени, получават маса пари от данъплатците ,само заради това че имат електорат, а НПО-та - не получават такива, нито могат да си "докарват" като участващи в властта и разпределянето на баницата, лобизъм и консултации. Освен това - за някои от шефовете на партии и/или париите като цяло има виждания че са подкупвани /подкупени, или издържани от правителства,и служби на чужди държави, За Волен Сидеров се смята че е купил телевизията с руски пари, Първанов има декларирани доходи, в продължение на последвателни години, които получавани от "евразийски" фонд/организация, Можем да видим лидерите на БСП,и не само тях, на конгресите на "Единна Русия" (която не е социалистическа или социал-демократическа партия!), или да ги видим в най-близки отношения с хора от руските служби и естаблишент. Та, ако тръгнем по тази "следи" и логика, трябва най-вече и първо да забраним партиите и парламента.
 8. Коя от тези Турции има по-голяма регионална тежест и значение? А) Турция с икономика в рецесия (липса на растеж или минимален такъв), прекъснакла икономическите си политиески връзки с ЕС, и с нестабилни и неработещи институции. (Днешна Путинова Русия 2) Б) Турция с нарастващ БНП, със силни икономически и политически връзки с ЕС, В) Турция с нарастващ БНП, предвидима и институционално стабилна, и в пълна или значителна степен част от ЕС (и имаща глас в ЕС и у влияеща на процеситес в ЕС ) , т.е Турция част от ЕС, и подкрепена от ЕС? Пътя и интересите , целите на Турция изглеждат ясни (всъщност те са зададени много много отдавана   - да се върви към (B) , друг е въпросът докъде и как бъдат ще са постигнати.. Още един въпрос? Има ли интерес ЕС, Турция да стане част от него? Отговор: Да, ЕС има икономически и политически интерес да разширява влиянието си - икономическо и политическо (чрез Турция) върху Близкия Изток и региона, и най-вече да влияе върху процесите в този регион , който го засягат.. Теориите "Хазин", или в стил "Хазин" са погрешни и откъснати от реалността и фактите за Турция и близката и история
 9. Лаф да става.. Да добавя към напианото от Киров Нарастналите "амбиции" на Турция или Ергдган в частност, не са в да скъса връзките си с ЕС или да дори да "оглави мюсюлманския свят" (що за "анализ", какво да "оглави" след като като тя не е ислямска република, а е национална държава, в която шериатът няма някаква роля, и никога не е имал) , а да възвърне водещата си място като регионална сила..Това няма как да стане ако се скъсат икономическите връзки или променят отношенията с ЕС, колкото и да се вижда такова желание или намерение на някого. Тъкмо заради тези връзки и отношения, днес Турция е това което е, и е нелепо и да се вменава нещо друго на управлението на APK и Ердоган. Защо? Обяснихме го много пъти, на много места: Тази AKP и Ердоган бяха лидерите, двигателите и "извършителите" на процесa на икономическото и политическо въздигане и трансформация в "европейски стил" държава, на бедната кемалиска република, в която икономиката и инициативноста (икономическата свобода,но и не само тя) беше ограничена от рамките на държавния контрол и съществуващата идеология и докрина. ПС Ислямизъм в Турция няма, Има "възвръщане" към корените на гражданите (турците, и кюрдите), а това са религията (да това е ислямът, подтискан от предишния режим и идеология) и историята (забранената от предишния режим, "Османска Империя" е част от историята на турците и на Турция); в крайна сметка всичко това е едно европеизиране на Турция и в политически план..(Турция като една дясно-консервативна европейска страна, консервативна в социалната област, и либерална в икономическата) Защо споменавам кюрдите: освен че днес имат предвания на кюрдски език, по-важното е, че при новия режим, те са представени в политическия живот - парламентрано и извънпарламентарно, както и в регионалното управление. Самата AKP години наред е част ЕPP (ЕНП, Европейската Народна Партия), а днес е част от Alliance of European Conservatives and Reformists (AECR) ППС Защо днес виждаме млади жени с кърпи в големите градове в Турция? Поради същата причина, поради която виждаме "ватниците" в Русия или национал-популистите България - хората от селата, с тяхната култура и ценности "ударно" станаха част от третото съсловие В Турция хората от селата се стекоха "ударно" и масово към големите градове, Това е резултат от политиката на либерализиране на икономиката, и съответно - замогването на гражданите на Турция.
 10. ЕС не само най-големия пазар,но и най-отвореният и предвидимия (пазар ,потребител и износотел, инвеститор, продавач,купувач), без да броя САЩ, който географски е далече от Турция. Данните показват и нещо повече и по-важно според мен за отбелязване (то е същото което се казва от Киров, но според , мен не се вижда от много четящи постинга хора) - че Турция не би могла да просперира или развива (икономически) без тези връзки и взаимоотношения с ЕС Това всичко може би не е зле да се напомня във форума, на "средностатичстическия" форумец, по една или друга причина по-малко или повече, в плен на объркани , неверни и алогични популистични виждания; Виждаме изразът им под нянаква форма в управляващите, които 'средноститистическия" форумец е избрал.
 11. ПС https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/scientists-agree-global-warming-happening-humans-primary-cause#.WljrTrCYPGg Да твърдиш, че "консенсусът е политически", е идиотизъм..,Това се твърди не от някой бабанка във форум,а от министъра на околната среда на ,страна в която знаенето на английкия език е силно желателно. /нямам против идиотизма и идиотите изобщо, хора разни - но съм против всеобщите избирателни права,.т.е убеден съм че трябва да има образователен ценз, и възрастов таван за имащите право на глас, така че идиотията да не се възпроизвежда чак толкова в управлението; Образованите може и да сбъркат и да се подведат, но в крайна сметка една по-голяма част от ще разберат заблудата си заблудата си, за идиотите, който не разбират че са такива, и за малограмотните няма спасение/
 12. Това е стренограмата от началото на декември 2017 година https://trud.bg/бойко-борисов-за-промяната-в-концесио/ Забележете изказванията и мотивите/аргументите на двамата заместник-председатели на Министерския съвет..
 13. ПС Какво се учудвате, толкова? Малко ви беше народняшкия популизъм и затова си избрахте крайни популисти идиоти /малко остана да се комбинират всичките крайни популисти, с жената- -мъж начело/. Радвайте че с толкова се разминахте, и че жената-мъж не поведе бандата идиоти и продажници.. Ето ви новини за министъра: http://www.dw.com/bg/критична-статия-за-министър-нено-димов/a-42107464
 14. Във връзка с проведеното обществено обсъждане на проект на Решение на Министерски съвет за приемане на Проект на промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин”, приет с Решение № 646 на МС, (ДВ бр. 73 от 2004 г.) в част 3. „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите”, уведомяваме всички заинтересовани, че с Решение № 821 от 29 декември 2017 година Министерският съвет на Република България реши: В плана за управление на Национален парк „Пирин”, в Част 3. „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите” се правят следните изменения и допълнения: 1. В т. 1: а) в подточка 1 накрая се поставя запетая и се добавя „освен допустимите в съответните зони”; б) подточка 6 се изменя така: „6) Изкуствено осветление на територии извън Зоната за туризъм и Зоната на сгради и съоръжения;”. 2. В т. 14 се създава подточка 10: „10) Водохващане.” 3. В т. 16 се създават подточки 11 и 12: „11) Дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. 12) Изкуствено осветление за целите на обслужване на обекти по т. 11.” 4. В т. 17 се създава подточка 11: „11) Дейности по разширение на писти и строителство на въжени линии в рамките на границата на зона III – Зона за туризъм, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.” 5. В таблица 32 „Разрешени дейности на територията на парка по зони”, на ред 9 „Строителство, ремонт и реконструкция, в т. V.9, в колона 3 „IIа Зона за опазване на горските екосистеми и отдих” и в колона 5 „III Зона за туризъм”, „тиретата” се заменят с числото „3”. 6. В т. 76 накрая се поставя запетая и се добавя „и зона III - Зона за туризъм”. 7. В т. 77 подточка 13 се изменя така: „13) Дейности по изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в рамките на зона III - Зона за туризъм, и в затворената от външните й граници зона IV - Зона на сгради и съоръжения, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие
 15. Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДОКЛАД от НЕНО ДИМОВ – МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ Относно: Проект на Решение на Министерски съвет за приемане на Проект на промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин”, приет с Решение № 646 на МС, (ДВ бр. 73 от 2004 г.) в част 3. „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите” УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ, На основание чл. 31, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, представям на Вашето внимание проект на Решение на Министерски съвет за приемане на Промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин”, приет с Решение № 646 на МС, (ДВ бр. 73 от 2004 г.). в част 3. „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите”. Промяната на Плана за управление се приема от Министерски съвет на основание чл. 63, във връзка с чл. 60, ал. 1 от Закона за защитените територии. Национален парк „Пирин“ е защитена територия съгласно чл.5, т.2 от Закона за защитените територии (ЗЗТ), за която се разработва план за управление при условия и ред, определени с наредба, утвърдена от Министерския съвет (Наредба за разработване на планове за управление на защитени територии, обн. в ДВ, бр.13 от 2000 г.). Планът за управление се приема от Министерския съвет на основание чл. 60, ал. 1 от ЗЗТ. Проектът за промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин” е внесен от Община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при Министерство на околната среда и водите. Решението на ВЕЕС е проектът да се внесе за приемане в Министерски съвет, след отразяване на приети от съвета забележки. Проектът за изменение на плана за управление е изготвен и процедиран в съответствие с изискванията на Закона за защитените тeритории и Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии. С приемането на изменението ще се даде възможност на Община Банско да изготви план за развитие на Туристическата зона, включваща Ски зоната над града, която обхваща само 2 % от Националния парк Пирин. Проектът за промяна на плана е в съответствие с решенията на Комитета за световното наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в така наречената „буферна зона” на обекта на световното наследство-Пирин, съвпадаща по граници с Туристическата зона, за която се отнасят настоящите промени. Планът за развитие на Туристическата зона ще бъде подложен на Екологична оценка и на Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 зоната Пирин, като на базата на тези оценки всъщност ще се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят. На основание чл. 20 от Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии, приета с ПМС № 7 от 2000 г., обн., ДВ, бр. 13 от 2000 г. решението на Министерския съвет, с което се приема предложената промяна на плана за управление на национален парк “Пирин” се обнародва в „Държавен вестник”. Проектът за промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин” е съгласуван в съответствие с чл. 32, ал. 1 и ал. 5 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Направените бележки и предложения са отразени, съгласно приложената справка. По проекта на акт са проведени обществени консултации, като в съответствие с чл. 85, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, проектът на акт и проекта на доклад са публикувани на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите и на портала за обществени консултации. Предложеният проект на акт не предвижда хармонизиране на актове на правото на Европейския съюз, поради което не се изготвя справка за съответствие с европейското право. Приемането на промяната на плана няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет. В тази връзка е изготвена финансова обосновка, съгласно чл. 35, ал. 1, т. 4, б. „б“ от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ, Предвид гореизложеното и на основание чл. 63, във връзка с чл. 60 ал. 1 от Закона за защитените територии, както и във връзка с чл. 8, ал. 3 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация предлагам, Министерски съвет да приеме приложеният проект на Решение. НЕНО ДИМОВ Министър на околната среда и водите

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×