Отиди на
Форум "Наука"

Maharbal

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Maharbal

  • Рожден ден 1.03.1971

Contact Methods

  • AIM
    georgi712007
  • ICQ
    212992518

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Монтана

Maharbal's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Току що прочетох една статия във wikipedia: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%...%B7%D0%B8%D1%8F Лично аз намирам за доста любопитен факта - албанци на българска служба. При това не някъде в средновековието, а почти в наши дни. Някой може ли да даде повече информация за въпросната дивизия. Също така би било интересно дали няма и други подобни случаи в българо-албанските взаимоотношения в новата и най новата ни история?
  2. Лично аз, не съм в състояние да си изградя мнение относно причините, поради които проблема с връщането на тези архиви все още не е решен. Доколко причина за това е нежеланието на руската страна и доколко незаинтересоваността от наша. Това което ми прави лошо впечатлене е, че след думите на Путин се оказва, че никой в България неможе да посочи "...кои документи точно желае да получи от руските архиви". Оставам с вечатление, че за толкова години никой не се е опитал да състави дори каталог на въпросните документи. И ако бездействието на държавните институции донякъде е логично, то ролята на някои неправителствени организации /фондация "Свободна и демократична България"/ ми се струва странна. Лично аз оставам с неприятното усещане, че отдават по-голямо значение на медиините изяви вътре в страната отколкото на реалната работа в самите руски архиви. Причините за това не са ми ясни - невъзможността за достъп до документите, финансови ограничения или нещо друго. А организираната подписка преди посещението на Путин, много ми наподобява на протестите на някои политически сили против висококоворителите на джамията до ЦУМ, преди избори - търсене на евтина популярност, замаскирано зад благовиден мотив. Накрая искам да кажа, че нямам почти никакви познания по проблематиката, а по-горните ми расъждения са продиктувани единствено от общи съображения. Искрено се надявам да не съм прав, защото иначе би било много тъжно.
  3. Според мен ще е по-интересно, ако поставим въпроса наопаки: "Доколко християнството е допринасяло за загубата на национално самосъзнание в рамките на Османската империя". Ако предположим, че приемането на исляма /с някои изключения/ е ставало в резултат на самостоятелно взето решение от страна на приемащия тази религия, най-често мотиви за което са придобиването на свободи и првилегии, които християните не са имали. То би следвало да очакваме, че на балканите ще се наблюдава едно сравнително равномерно разпределение на мюсюлмани. Но какво се получава: Липса на гърци-мюсюлмани, огранчен брой славяни-мюсюлмани /предимно в Родопите и Босна/ и преобладаващо мюсюлманско вероизповедание при албанците. За да си обясним защо се е получило така мисля че трябва да си зададем два въпроса: 1. Какво е ставало с този християнин, който приеме исляма. Той продължавал ли е да бъде част от общноста в която е бил до тогава. Отхвърляла ли го е старата му общност или кръвните връзки са вземали връх над религиозните. 2. Приемайки ислама с произтичащите от това привилегии този човек, използвал ли е тези привилегии, за да се грижи за довчерашните си близки или те вече са ставали чужди за него? Аз мисля че тези въпроси са много важни, когато говорим за ролята на църквата през този период. На единя полюс са гърците, чиито религиозни институции са най-добре запазени по време на робството, за тях всеки приел исляма се е превръщал в чужденец. Поставен в изолация от своите той бързо губел чувството си за принадлежност към тях. На другия полюс са албанците, за които произхода е основен, а религията само средство. Изглежда че българите са били възприели някакъв междинен подход /може би и заради отслабената църква/ в отножението си към сменилите вярата си сънародниц. Подход който след освобождението се е доближил много до гръцкия. С което пък може да се обясни факта, че помаците се интегрираха много по лесно в турското общество отколкото в българското.
  4. Аз неуспях да разбера какъв е реда за достъп до тези документи и дали някой от България досега, се е опитал да ги проучи и каталогизира.
  5. Последния тасманийски вълк умира през 1932 година. Преди няколко години се появиха съобщения в пресата, че австралийски учени за започнали рабта по неговото клониране, от все още запазен биоматерял. Вече няколколко седмици се опитвам да намеря информация за проекта но неуспешно. Някой може ли да каже до къде са стигнали австралийците? И дали има и други подобни опити?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...