Отиди на
Форум "Наука"

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS

Потребител
  • Брой отговори

    440
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS last won the day on Ноември 3 2011

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS има най-харесвано съдържание!

Всичко за IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS

  • Рожден ден Април 21

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    RHODVS INSVLA
  • Интереси
    кино, Chips, Cola, кока и др.

Contact Methods

  • Skype
    flavivs_caesar

Последни посетители

13791 прегледа на профила

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

77

Репутация

  1. Позволявам ти да се усъмняваш в каквото си искаш. Това си е твое исконно право.
  2. Глупости на търкалета! То ако и ти си такъв, по-добре да затварят форума. Макар че не знам дали е по темата, поствам три цитата за куинкугентианите, които не знам какво правят във влашката ми колекция : Евтропий, Brev: "ІХ. 22. Докато в света царял такъв безпорядък, докато Караузий властвал в Британия и Ахил в Египет, докато куинкугентианите опустошавали Африка, а Нарзей водил война на изток, Диоклетиан издигнал Максимиан Херкулий от ранг цезар до ранг август." Йорданес, Get: “XXI. 110. - - - Но след като Цезар Максимин с тяхна помощ обърнал в бягство Нарзей, крал на персите, син на великия Сапор, вземайки в плен цялото му богатство, заедно с жените и синовете му, когато Диоклетиан победил Ахил в Александрия и Максимиан Херкулий унищожил куинкугентианите в Африка, така постигайки мир в Републиката, те започнали да пренебрегват готите." Евсевий: “XXXIII, 267 Олимпиада, IIII. Куинкугентаните опустошили Африка V. Ахил завзел Египет. Поради тези причини Констанций и Галерий Максимиан били привлечени във властта като Цезари. - - -"
  3. Моите наблюдения са точно от големите градове. Виждал съм циганчета да си играят пред къщите и да си говорят на български, но наистина става дума за съвсем малки цигански махали от няколко къщи. В голямо циганско гето скоро май не съм стъпвал. Като се замисля, виждал съм и цигани по кафенетата, също говорещи помежду си на български, а също и в едно село наскоро ми направи впечатление, че циганите си говореха на български. Урагане, както виждаш, няма никаква последователност в твърденията ти и затова изпадаш във вътрешни противоречия. Действително връзката на румънците с древните даки, макар и да е много вероятна, не е доказана, но пък връзката с древните римляни е безспорна. Съгласен съм с теб, че 80% от съвременната територия на Румъния не е помирисвала римски крак, но не защото такъв не е стъпвал там, а защото краката на римляните не миришат. 80% от дн. Румъния казваш, значи?
  4. Доста подробна статия. , според която: "В Старозагорския регион живеят цигани от подразделението дасикане рома (“български” цигани) така наречените лахо (вариант лахос), които са загубили своята груповата идентичност. Живеят разпръснато, по-възрастните знаят цигански език, но в семейството се ползва българският." Това мисля, че потвърждава думите ми, от които тръгна този цигански спор:
  5. Според Целариус, куинкугентиани е латинизирана форма на гр. пентаполитани - жители на Киренайка, наричана още Пентаполис, заради нейните пет града: Аполония, Арсионе, Береника, Кирена и Птолемида.
  6. Мислех, че говорим за първата половина на ІХ век, защото Крум и Омуртаг са управлявали тогава. А кои са тракийците и кои са македонците през Х век? Прав си, че от Омуртагово време няма, но от Маламирово вече има и то на гръцки: “Канесубиги Маламир: Чепа боготор (βογοτορ) боила колобър и храненик на архонта...” А богоин действително се среща в един ранен надпис на кирилица "Остро. . . богоин . . ."
  7. Именно! Никъде не става дума за славяни. Това имах предвид и аз:
  8. Повече е от нищо, но и не е кой знае колко на фона на останалите титли. От ичиргу бойлията Тук до чръгубиля Мостич има още доста време.
  9. Нещо ми се губи първа точка, ама карай. 2. Българите са заменили непокорните славянски князе с български управители. 3. Славянско е например вм. багатур да пише боготор, вм. багаин да пише богоин, вм. таркан да пише тракан и т. н. 4 - 6. Не знам доколко са били коренни тези различия, но щом хронистите правят разлика, значи различията са достатъчно очевидни. 7. Може и да са, например, албански славяни, но важното е че са славяни. Пак се прави разлика. Славянско влияние може да има при Крум, но то е инцидентно само в отделни надписи. Ако не става дума за прословутото канасюбиги, а мисля, че не става, като цяло, титулатурата в тези надписи не е славянизирана. Не знам какво точно си чел и не помня какво съм писал, сигурно би било интересно да го видим, ако се сещаш къде е, но не мисля че е било нещо по-различно от това, което пиша сега.
  10. 1. То по принцип в никоя хроника от Средните векове "прабългари" няма. 2. Периферна или не, тази територия е била част от българската държава. 3. Именно през ІХ век са изсечени двата оцелели каменни надписа на прабългарски, а в надписите на гръцки от времето на Крум и Омуртаг славянско влияние почти не се долавя. 4. "А Крум, като отсякъл главата на Никифор ... оголил черепа, обковал го отвън със сребро и като се гордеял, карал да пият от него славянските вождове." (Теофан Изповедник). 5. "... българите наели срещу заплата авари и околните славянски племена" (Анонимен Ватикански разказ). 6. "Прочее след това му било известено по слух, че Крум се е отправил на поход, като събрал голяма войска - и аварите, и всички славинии." (Анонимен Ватикански разказ). 7. "КАН СЮБИГИ ОМУРТАГ ... ПРЕМЕСТИ ВОЙСКАТА СИ СРЕЩУ ГЪРЦИ И СЛАВЯНИ." Не знам какви са били тези славяни, но са били славяни, а не българи или гърци. 8. Славяните са си отделен етнос и на имперска територия: "... Втора глава за славяните, които са под императора: те трябва да останат така, както бяха заварени, когато стана войната. Трета глава за останалите славяни, които не са подчинени на императора в крайбрежната област: той ще ги върне в селищата им..." (надпис 41) 9. ... Вероятно да, но това няма как да се докаже категорично. Приемането на славянския език като официален не означава непременно изчезване на прабългарския. Последният може да се е говорел още известно време в районите с компактно прабългарско население, но това също няма как да се установи. Разбира се, прабългарският може да е изчезнал още преди времето на Борис І, но това също е недоказуемо.
  11. Копанарите, известни още като рудари и лингурари, са късни пришълци от Румъния и говорят румънски диалект, а не цигански и въпреки че самите те не се смятат за цигани, външно приличат на цигани и сигурно са румънизирани цигани или някакво друго румънизирано чергарско население, дошло от Румъния. Да бе, да! Можеш да си сложиш ей това "мургаво" каракачанче за аватар.
  12. Очевидно разлика между прабългари и славяни се е правела, защото: “827 г. Също и българите, като изпратили войска на лодки по река Драва, разорили с огън и меч славяните, които живеели в Панония, изгонили техните князе и им назначили български управители.” (ЛИБИ II: 38)
  13. Разбира се, че каракачаните са цигани. Това го "показват" не само антропологичните им белези, но и техните характерни "цигански" народни носии. Това явно ще да е някакъв вид панциганизъм, в което лошо няма, стига да не избие във великоцигански шовинизъм.
  14. Не виждам по какъв начин членовредителството и изкореняването на лозята би способствало за това. Предполага се, че създаването на общи закони за славяни и прабългари трябва да е заличило някои различия в статута на двата етноса, но доколко тези закони са били общи, не е съвсем ясно. Единното законодателство обаче не е достатъчно условие за сливането на етноси. Иначе днес в България не би имало турци, цигани, власи, арменци, а в Средните векове не биха оцелели власите, албанците ... По-скоро имаше една теза на Златарски, според която въвеждането на аварската мода в България е имала за цел сливането на двата етноса, но и тази теза ми се вижда несъстоятелна. За племенни различия може да става дума не само при Крум, но и при Омуртаг, че и след това.
  15. От изказването ти не става съвсем ясно дали циганите нямат общ език или изобщо нямат език? Разбира се, че има цигански език и разбира се, че има цигански диалекти в отделните страни, повлияни от регионалните езици, но тезата ти, че в един град или в една махала се говорят едва ли не различни неразбираеми един за друг цигански диалекти... , мисля че се нуждае от доказателства. Циганският език има следната класификация: Индоевропейски --> Индо-ирански --> Индоарийски --> Общ цигански --> Регионални цигански диалекти, а именно: Балкански цигански Балтийски цигански Карпатски цигански Фински цигански Сръбски цигански Влашки цигански Уелски цигански и други Romani, Vlah се говори от 242 000 души в Румъния (2002 г.). В България се говори от 500 души. Балкански цигански се говори в България от 371 000 души (2001 г.). Ураганщини, които не се нуждаят от коментар, защото има изписана цяла тема, че и повече, по този въпрос.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...