Отиди на
Форум "Наука"

Thorn

Потребители
 • Брой отговори

  2401
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  12

Thorn last won the day on Август 11

Thorn had the most liked content!

Репутация

886 Асистент

Всичко за Thorn

Contact Methods

 • Website URL
  http://medchurches.livejournal.com/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

14938 прегледа на профила
 1. Нарзес е бил по-стар, когато се е разправил с готите и франките.
 2. Някъде намеква ли се да е бил наистина обратен?
 3. Онези от горния палеолит вероятно са били по-умни. Или поне с по-големи мозъци.
 4. И след Алмохадите има. Мароканските Мариниди доста са се сражавали в Испания.
 5. Където по това време унгарците го бият като маче у дирек.
 6. Фактът, че бащата на Петър, Теодор и Йоан е останал неизвестен, навежда на мисълта, че едва ли е имало особен повод да се гордеят с него. Едва ли е бил някакъв болярин от царски род. Къде по-вероятно е бил влах, старейшина на влашки овчари.
 7. Аз нямам представа има ли някакви археологически данни по въпроса. Ти знаеш ли нещо?
 8. Византия е в някакъв смисъл "могъща" десетина години след тази 626. След това започва Катастрофата в Близкия изток. На Византия от последните години на Ираклий, на отчаяно борещата се за оцеляване Византия на на Констант, на обсадената в Константинопол Византия на спасителя на християнската цивилизация Константин IV въобще не им е до на аварите. Проблемът е, че вероятно по това време самите авари не са "могъщи". Тази разбойническа сбирщина вероятно донякъде напомня хунската империя. Атила води разноплеменните си пълчища, които му се подчиняват и го следват докато побеждава. След смъртта на някой подобен лидер е нормално да избухват междуособици, особено пък и след сериозно военно поражение. И наистина - още в 631, т. е. пет години след провалената обсада вече разбитите в междуособица българи на Алциок бягат от хаганата в Бавария (т. е. в тези пет години са се вместили смърт или смяна на кагана, водил обсадата през 626, гражданска война и бягството на Алциок), горе долу по същото време [вероятно] Кубрат отцепва източната част на хаганата, горе долу по-това време е и разцвета на държавата на Само. Тогава някъде в Белград поне за малко се е възстановила ромейската власт, а сърбите се заселват на Балканите под римско покровителство. Т. е. очевидно след тази обсада самият хаганат е в дълбока криза. И като се замислим къде са оцелелите римски градове на Балканите по това време - дълбокия юг, то за да отбележи някои от ромейските хронисти някакъв аварски набег, то аварския отряд трябва да се добере поне до Солун и да свърши нещо, което да затъмни събитията от войната с арабите.
 9. и защо смятаме това? отделно от въпроса дали самите авари са тюрки.
 10. Казано на човешки език - степните варвари са нахлули с бойните си колесници, разгромили са местните протоцивилизационни ядра от типа на варненската "цивилизация" барабар с Провадия и т. н., опожарили са и са разрушили селищата (масов хиатус), избили са мъжете и са отвлекли жените. Класика. За периода примерно 3-ти - 7 век има ли подобни данни?
 11. Понеже шефът не издържа и сложи катинара на хубавата тема, напомням на всички интересуващи се, че същата продължава във fenixforum.net и там всеки интересуващ се може да се включи.
 12. Грабежи по турските села, а после доставчик на армията - възможно най-корупционнната длъжност. И служител на далавераджийска компания на руски евреи - същата, заради чиято железопътна афера става разривът на Батенберг с Александър ІІІ. Парите ги е събирал за себе си.
×