Отиди на
Форум "Наука"

Warlord

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  8666
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  110

Warlord last won the day on Октомври 20

Warlord had the most liked content!

Репутация

4452 Професор

Всичко за Warlord

 • Титла
  Warministrator
 • Рожден ден 9.02.1984

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Шопланд сити, Абсурдистан
 • Интереси
  Metal, Classical and Folk music, military history and history in general, nature, beer, vodka, girls, parties and so on

Contact Methods

 • Skype
  ManOwaRadO

Последни посетители

65462 прегледа на профила
 1. Карти (ръчно чертани)

  100 години назад - България през 1917 г. (ПСВ)
 2. Изрезки (Оттук-оттам vol.2)

  7 окт. 1900 г. - Генерал-губернатор лорд Ранфърли чете декларация за анексията на островите Кук пред кралица Макеа.
 3. За кокошките е безспорно, че са дошли от Полинезия. За сладките картофи сега потърсих, изглежда действително ги е имало и на други места в Полинезия, според радио-карбонната датировка ок. 1000 г. н.е. са се появили на островите Кук. Но произходът им категорично е Централна и Южна Америка. А как са попаднали там вече доказателства няма и може само да се гадае. Дали индианци са ги донесли, дали полинезийци са стигнали до Южна Америка и после са се върнали или теченията са довяли семена по някакъв начин до Полинезия.
 4. И това не е вярно. Колкото по-назад отиваме, толкова по-големи и здрави са били кучешките зъби, ноктите и ставите особено на мъжките хоминиди и по-силно обоняние, инстинкти, рефлекси и тн.. Т.е. имали сме си всичките инструменти на другите хищници. Не е вярно и че няма открити следи от зъби по костите. Има колкото искаш, просто никой не е седнал да се занимава с класификация, кои са оставени от хоминид или друг хищник с по-малки зъби, защото за палеонтолозите и биолозите, които си разбират от работата, е вън от съмнение, че тези същества са консумирали месо. За храносмилателната система - точно обратното - първо, базисно тя не се е променила, останала си е на всеядно, каквато е била и преди горния палеолит. Второ - отново точно обратното - преди е била по-здрава, а с появата на огъня, кулинарството и земеделието е станала доста по-фина и взискателна, откъдето и по-уязвима. Относно подаграта, тя не е следствие единствено на определена консумация, а и на други вече възникнали симптоми, по-нагоре гледам, че са обяснили. Освен това, кой казва че трябва да се яде само месо? Предозиранията и крайностите абсолютно винаги са вредни, без значение за какво говорим. На нас ни трябва разнообразна храна, това е. Не е вярно и че калоричната храна не стимулира дейността и разрастването на мозъка. Всички научни анализи изследващи въпроса с нарастването на черепната кутия го споменават поне по веднъж. Естествено не е това единствената, нито основната причина за нарастването на мозъка, но е факт, че го е способствала и в последствие е изисквала още такава храна за стимулирането му. И накрая последното твърдение, което отново е невярно - че преди огъня и сечивата сме били изцяло растителноядни: Вече дадох пример с Ardipithecus ramidus, още далеч преди Люси и австралопитеците да се появят и още преди тези същества да слезнат изцяло от дърветата - класифицирани като всеядни още на този етап от еволюцията. Неверни твърдения от горе до долу...
 5. Ами в книгата "Аку-аку" посветена на първата му археологическа експедиция на острова даваше паралели със статуи от култури в Андите. Намериха по-стари такива из пещерите, които доста се различаваха от познатите ни моаи, те изглежда са плод на религиозно-скулптурна еволюция протекла на самия остров. Малко ми е трудно да преценя доколко се връзват аналогиите с каменни статуи и статуетки от Перу, но със сигурност не се връзват с никоя полинезийска култура, подобни статуи и въобще статуи в Полинезия липсват.Сладки картофи на друго място из Пасифика няма, или поне тогава не е имало.А след избиването на индианците, полинезийците събарят всички статуи на острова разположени върху каменни площадки. Когато белите идват ги намират паднали, с изключение на вкопаните в земята и тези, които още са стърчали от каменоломните, недовършени. Изправили са ги отново на по-късен етап.
 6. Ами не, учените не са ги нарекли "събирачи"! Нарекли са ги "ловци-събирачи", като ловци е отпред (hunter-gatherers). Или с други думи всеядни същества с разнообразно меню. Прерових разни стари статии от НГ, посветени принципно на еволюционните пътища на хоминидите, но съдържащи особено неприятни за твоите теории материали Например находката от афарското село Херто на хоминид (много ранен ХС) с физиология близка до нашата, но малко по-голяма черепна кутия - 1450 куб.см. И датиран по вулканичните отломки по него на ок. 160 000 г., т.е. още отпреди напускането на Африка. Направо цитирам: Няма намерени огнища там, изглежда са го яли (и) сурово това месо и някакси им се е услаждало въпреки твоите твърдения. Нататък - намерени животински кости на 2.5 милиона г. със следи от каменни сечива, включително и такива по вътрешната страна на челюст от антилопа свидетелстващи, че са отрязали езика й. С други думи това са сечива за разфасоване на месо от трупове на животни. След това от този хоминид се разклоняват две еволюционни ниши, едната от които - с все по-слабо телосложение, по-фини зъби и все по-голям мозък, води право към нас. А по-големия мозък вече изисква по-калорична храна, както и самото му нарастване е било същевременно стимулирано от приема на такава храна. И не това не са били плодове. А главно чрез обиране на остатъците от жертвите на хищниците, които техните челюсти не им позволяват да оберат от скелета. Това е най-вече костния мозък, изваждан чрез натрошаване на твърдите кости с камък и консумиране, разбира се - суров. Още по-назад в класификациите, малко след отделянето на хоминидите от шимпанзетата (преди ок. 6 млн. г.) пак в Етиопия е открит междинен вид Ardiphitecus ramidus (1.20-1.30 см височина), който все още се движел на 4 крака по дърветата, но на 2 когато е на земята. Също като нас е бил с малки кучешки зъби и е класифициран като "всеяден горски обитател". Категорично. Все факти. Тъй че опитите ти да изкараш консумацията на месо, като наложила се с цивилизацията и появата на кулинарството са за бунището. Та в тоя ред на мисли, не е ли крайно време вече плодоядната теория да я засилваш към кофата?
 7. Доста добра идея, стига да не спрат рок радиото заради този проект. Кога стартира?
 8. Ами то това поляризиране се е получило по естествен път. Просто повечето хора все пак са нормални и ядат месо. А пазара се определя от търсенето. Колкото до вредата, хайде ето ви пример от първа ръка инфо. Аз например всеки ден консумирам месо, поне по веднъж. Не спазвам никакви пости и диети, не ми пука какви витамини и калории трябва да си набавям. Ям каквото, когато и колкото ми е кеф, а също и пия алкохол всеки свободен ден или вечер. И се намирам в чудесна физическа форма, не боледувам., не страдам от затлъстяване ими каквито и да било отрицателни ефекти от храната... абе с други думи по никакъв начин не усещам митичната вреда от месото, което ежедневно консумирам.
 9. Тези, които са дошли с Хоту Матуа в залива Анахена, както е според легендата със сигурност идват от запад и са полинезийци. В последствие обаче изглежда е имало втора вълна, според Хейердал - от Перу, които са носителите на културата със статуите. Пак според легендата обаче е имало гражданска война на острова, т.е. бунт на полинезийците, които индианците са гърчели да чукат и мъкнат гигантски статуи. Шефовете са се барикадирали на Югозападния полуостров с изкоп и дървена палисада (все още е имало достатъчно дървен материал тогава), бунтовниците обаче я запалили, влезли в лагера и ги пречукали до крак. Само един бил останал жив, като той говорел на непознат за тях език и не помня, но май той не оставя потомство. Така че легендата не противоречи на този анализ, а тя е записана от европейците примерно десетина поколения след тази случка, не е чак толкова древна. Има и още нещо - сладките картофи на острова са с произход Южна Америка и липсват в Полинезия.
 10. Нали според най-мащабното международно изследване за генетиката на българите (предимно италиански учени бяха) установиха, че генетически населението на България е изненадващо близко до това в Италия и Северна Гърция.
 11. Аз прогнозирах, че кюрдите и арабите ще се хванат за гушите веднага щом ликвидират халифата и в Ирак и в Сирия. Е не познах, хванаха се още сега, преди да са го унищожили...
 12. Никой няма нищо против вегетарианците, които пазят вегетарианството за себе си, особено пък ако е поради здравословни или чисто вкусови съображения. Ние сме против прошляци като Никола Донев и Bulgarian Vegan Union, които трошат обществени барбекюта, мажат се с кетчуп по Витошка и крещят "Месото е убийство".
 13. Въпроса между другото е сериозен, в САЩ и в Италия (поне от статиите, на които аз съм попадал) вече има случаи на осъдени родители, които са държали малките си деца дълго време изцяло без месо и мляко, което е довело до ниско тегло, ред заболявания и опасност от смърт. От тук нататъка сами си преценявайте до колко е естествено веганството.
 14. Продължаваш да говориш за съвременния човек, който почти е изгубил вече инстинктите и анатомичните си качества отпреди палеолита. Това ти е грешката.
 15. Маке, тропаш само глупости, на конвейр. Ако продължаваш в тоя дух скоро ше настигнеш и БЮРМ-ските макета в тая дисциплина Бъзик Кучешките зъби не са достатъчни защото отдавна са в процес на закърняване. И все пак защо ги имаме? Според теб кой точно толкова твърд и жилав плод е трябвало да разкъсват с тях хотата, че да еволюират зъбите им така? А пример за тревопасно с кучешки зъби? Не е вярно и че нямаме обонятелни рецептори за сурово месо, имаме и го възприемаме като храна и в такова състояние. Просто печеното има далеч по-остър мирис, а нашето обоняние също толкова много е закърняло спрямо кучешкото откакто сме сменили начина си на ловуване и то вече не ни е било така необходимо. Иначе в много култури (вкл. и високо развити като японската) някои органи на определени животни и сега ги предпочитат сурови, като сърцето, мозъка, мисля и черния дроб, отделно и някои риби и други морски дарове също ги има в суров варянт. Естествено тези които сме привикнали на печено цял живот и от десетки хиляди г. стомахът ни се е нагаждал към него е нормално да реагира негативно ако изведнъж го върнеш на сурово. А и откъде това твърдение, че месото предизвиквало най-кофти дъх? Точно обратното - зеленчуците го предизвикват, салати, тиршии и особено лук, чесъна даже е пословичен причинител на лош дъх
×