Отиди на
Форум "Наука"

soichiro88

Потребител
  • Брой отговори

    9
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за soichiro88

soichiro88's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

7

Репутация

  1. Чел съм я. Само кажи какво влагаш в "невероятна" - че не е вероятна, или че е много добра? Според мен точно тази статия е най-близо до истината- предатели бол, като тръгнеш от чорбаджиите, които не им се дава пари и стигнеш до "разтурения" Ловчански комитет....
  2. В анкетата си Кацев-Бурски пише: В Ловчанския комитет са: Марин Поплуканов, Анастас Хитров, Ив. Колев, Цвятко Павлов, поп Кръстю, Димитър Пъшков, Ив. Драсов, Анастас Попов и др. Председател е Марин П[оп]луканов, подпредседател е Цвятко X. Павлов (това да се запомни добре) секретар Иван Драсов, сметководител поп Кръстю и другите членове. И логично, след залавянето на Марин Поплуканов, именно този Цвятко да заема поста на председател, а не поп Кръстю. Бурски цитира едно писмо на Цвятко Павлов до Троянския комитет, в което същия се подписва: Оставам всегда ваш подпредседател. П... Ц...“
  3. Ами, ако не се лъжа именно от Христо Иванов- Големия.
  4. Така е, разбирам Ви, Киров, но той, ако не се лъжа в същата изповед казва и : „Имате един млад поп с нисък ръст, струва ми се, казва се поп Кръстю. Тоя поп няколко дни поред пред улавянето на Левски идваше рано и вечер късно при юзбашията. Една вечер късно дойде, пак постоя при юзбашията 5–10 мин и пак си отиде. Веднага след това юзбашията ми заповяда...." Едва ли не посочва поп Кръстьо като предател, а както излиза от изводите по-напред в темата- едва ли е той. Съответно не е ясно колко може да му се вярва и за това.
  5. Дали наистина е имало такава (турците дебнат 2-3 часа някой да излезе?) Как Латинеца преминава тогава е супер чудно? Ако има блокада, турците го пропускат по някаква причина (доносничество?) или просто няма блокада и се разминават с десетина минути... А защо го пращат да отваря хана сутринта е също доста интересно.
  6. Аз също достигнах до това заключение. На мен лично обаче Сирков и Латинеца не ми се връзва особено да имат пръст в предателството, главно заради липсата на мотив. Освен ако следната теза на Дулев не е вярна- Сирков бил казал на Величка и т.н, която е тотално неподкрепена с някакви доказателства... http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=864%3Aim&catid=29%3A2010-04-24-09-14-13&Itemid=61 Приемаме че Цвятков научава за плана на Левски след като се срещат, т.е отпада и съмнението,че той се е изпуснал в кръчмата на Механджията. И какво остава- някой извън обичайното полезрение- като Пано Бонжора или някой друг турски шпионин,които защо да не са били в Кънкринското ханче когато Цвятков и Левски пристигат? Виждат Николчо с някакъв подозрителен, връщат се и докладват в конака. Дори и часовите диапазони биха съвпаднали- нещо на което Ресавски много държи в тази тема. Ако ли не, да допуснем,че Али чауш е "супер" ченге както шеговито е наричан по-напред в темата и цялото залавяне е рутинна полицейска операция. Аз лично не вярвам в това, но знае ли се...
  7. Напълно съгласен. Отново съгласен и е може би резонно да се приеме като факт ходенето му у Величкини. Абсолютно е ясна тезата Ви, която е подкрепена с писмата на Левски (какво по-добро доказателство) От цитираното писмо /от 12.12.1872/ лъха откровено недоверие към председателя и като цяло към ловчанските комитетски дейци. Но въпреки това той отива у Хашнови за непредадените писма и документи, и за въпросните 80 000 гроша . От достигналите до нас писма не е ясно какво е взел от тях (след залявянето му архивът седял у Сиркови и т.н), но за цитираните пари не намерих сведения да са открити у Левски т.е в крайна сметка изглежда не ги е взел. Може би не са били възстановени от Марин поради залавянето му...? Общо взето търси сметка за парите, подхвърлените писма - един разговор, който не предполага да е особено приятен и приятелски... И имайки предвид пак същото писмо от по-горе, Левски би ли казал къде отива и къде ще нощува? ( Може да предполагаме, че Величка знае за неговото идване в Ловеч, пак не е особено сигурно, но за неговият план за след това....?) На тръгване Величкини все пак пращат Христо да го съпроводи до някъде... И за наше съжаление, Левски не изпълнява заканата си от писмото "Ако отричате това и всеки като Вас каже: "Не знам", то аз знам и ще Ви го покажа да го видите кой е."
  8. Благодаря за отговора, Киров. Тези спомени обаче ми се стува , че хвърлят още повече мъгла по темата и противоречат на тези на Сирков да речем, и на всичко коментирано дотук... А именно в цитираните спомени четем че : - Левски прекарва 2 нощи в Ловеч, а не 1. -прекарва 1 нощ у Величкини (което е отхвърлено по-рано от Стаски,но не видях конкретно защо..) -Левски казва на Сиркова да извести Величка , че е дошъл докато Сирков е записан да казва - Щом влезе вкъщи, първата му дума беше: „На никого да не казвате, че съм дошъл!” -Левски тръгва от Хашнови, а не от Сиркови какво се твърди до тук ( Сирков -"Към икиндия Левски и Николчо тръгнаха, но всеки поотделно.") И така пак сме някъде там
  9. След изчитането на темата и повечето препратки (статии, книги), ето следните наблюдения: 1. 3 000 гроша е сума дадена му от Николчо Сирков, от къде са и какво са, той знае! (Стаски) http://www.vasil-levski.eu/за-левски/spodvijnitsi/никола-сирков/ Тук се казва следното, което обяснява парите : Друг път попът ми стори хабер да отида в черквата, където ми даде 3000 гроша и една торба с книжа, като каза, че те биле на комитета, та ако Левски дойде, да му ги предам, но по-добре било да му съобщя да не дохожда, а като пристигна у дома, аз му предадох всичко. Което пък е добър архумент в защита на поп Кръстьо, види ми се... 2. Доста постове казват, че е доказано как Левски минава през Хашнови преди да се срещне с Николчо---> има ли извор за това? Говори се , че отива за писма и документи, които пък после така и не се намират в достигналата до нас архива... Това, че Христо Луканов го съпровожда донякъде го приемам, но е възможно да се срещат някъде в града... 3. Въпросът дали заптиетата на Пази мост са 1 или 2 е важен, защото би направил разказa на Али чауш още по-съмнителен от гледна точка на това че бил пратил Асан да проследи Левски... Знае ли се нещо за това заптие след това? Разпитвал ли го е някой...? Кой е този Асан Оджоолу? Имате ли някакви нови открития?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...