Отиди на
Форум "Наука"

Бойко Иванов

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Бойко Иванов

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Бойко Иванов's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Благодаря на всички Ви, че не сте ме изяли с парцалите.Във втория си пост говорих/ по точно е пишех/ за часовник във вакум и часовник в оптична среда, но можем да усложним малко нещата. Да заменим двата часовника с един, като разделим фотоните с полупрозрачно огледало и единия сноп от тях изпратим към отражател в кораба, а другия към отражател монтиран извън корпуса, тоест канал работещ в космически вакум. Условието е дължината на двата ,,канала" да е равно.Между впрочем за този експеримент не ни трябва ,,звезделинчо", а прецизен часовник/ например атомен/ и два равни по дължина канала с различна оптична плътност. Единият примерно под дълбок вакум имитиращ космическото пространство, а другият примерно запълнен с течност.Можем да варираме спектъра на фотоните и течностите за да получим зависимости на разпространение на времевия сигнал. Би било интересно.
  2. Благодаря за критиката, грешката е моя.Но все пак да опитаме да разсъждаваме като членове на експедицията.Едно от условията бе, че ,,звезилинчо,, е ускорил и се движи по инерция дълго време.От уравненията на Лоренц имаме забавяне на времето,увеличаване на масата,повишаване на енергията.Да екипажът няма как да разбере с никакви опити за ставащото,защото самите негови членове участват в движението и самите те са обект на горните трансформации.Но да опитаме последният начин:- На ,,покрива" на звездолета монтираме външен часовник, който измерва време в космическото пространство,тоест с във вакума, а вътре тиктака друг часовник, синхронизиран с първия,но отмерващ своето време в оптически по плътна среда. А забравих, опита да е коректен двата ,, фотонни" часовника имат равни разстояния за изминаване и отражения на сигнала, примерно 90-95 процента от дължината на ,,звездолета".Константата С във вакума на космоса и С в оптически по плътната среда вътре ще започнат да влияят на показанията на часовниците.И този, който е вътрешен за звездолета, ще започне да изостава. Екипажа, ще отчете ефекта. За сега е това.
  3. ВъпросАко имаме звездолет от типа Ентерпрайз,способен да лети със скорост близка на светлината, не трябва ли да добавим и допълнително забавяне на времето? Моите разсъждения се базират на факта, че съгласно Лоренцовите трансформации размерът на звездолета се скъсява/ заприличва на нова кооперация в България-плащаш за 100 квадратни метра,а обитаваш 75/ и поради това се изменя оптическата плътност на средата. А от физиката знаем, че светлината се разпространява с друга скорост в оптически по плътни среди, в тях самата константа с е по малка. От там разпространението на времевия сигнал в координатната система на Ентерпрайз ще е допълнително забавен и за дълъг период на времето на пътуване на звездолета ще доведе до допълнително забавяне на часовника отчитащ текущото време на хипотетична експедиция. Read more: http://bgchaos.com/716/fractals/theory-of-relativity-and-absolute/%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d1%8a%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0/#ixzz4iy3VjgdY

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...