Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  208
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

Amazonski last won the day on Март 30

Amazonski had the most liked content!

Репутация

284 Студент

Всичко за Amazonski

Лична информация

 • Интереси
  оръжие, военна техника

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Amazonski

  Изрезки (Оттук-оттам vol.2)

  През ПСВ служи като транспорт на американския флот. Първоначално е параход на немско-американска компания. Построен е в Хамбург. https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Bulgaria_(1898)
 2. Amazonski

  Теориите на В.Б.Резун

  Така е. Войниците се бият все по-добре в началото, като повечето достигат пик някъде към третата седмица. След това настъпва психически срив, психическа умора и боеспособността тръгва рязко надолу. Немците например не ротират дивзиите, само ги допълват и това се отчита като грешка.
 3. Amazonski

  Украинската ПВО

  По-скоро стандартна процедура. Ресурса обявен от производителя е за колко той дава гаранция, а не реалният период за съхранение. Прави се и при удължаване живота на авиациона и друга военна техника. Разбира се, не трябва да се прекалява. В един момент, тихичко ще купят още нови ракети.
 4. Сърбите не трябва да се обичат, или мразят. Това да не са зелеви сърми. Просто трябва да имаме едно наум, че на запад от нас лагеруват група циклични шизофреници и оргазмиращи националисти. Които от люлката ги закърмват, че българите са им виновни за всичко и че "слушай сине, стане ли война и не знаеш какво да правиш - удряй българите!". Това че са склонни към насилие, ексцесии и крайни решения, прави картинката още по-мрачна. Иначе на маса са супер. Как съм се нарязвал в Пирот и в Димитровград...
 5. Е то баш заради такива неща трябва много да ни вълнува тази Ердоганизация на Турция. Ако продължи, имаме страшно много да губим. Турция, освен че ни е най-добрия съсед от век и половина, ни е също естествен икономически съюзник. Отделно че извън някакви патриотари, няма какво да делим. Коя друга държава, ще троши сериозни пари да възстановява български църкви на своя територия? Обаче от тук насетне, имаме само да губим. Каквато и гадория да стане в Турция, директно ще ни се отрази. Ако се сбият там, ние тук директно ще се напълним с турски бежанци. Ако им рухне икономиката и нашата ще пострада. Ако поемат агресивен курс към нас и вземат да пренатягат българските турци, пак ще си имаме проблем. До идването на Ердоган всичко си беше супер.
 6. Amazonski

  Теориите на В.Б.Резун

  Че той Толкин да не си го е изсмукал Саурон от пръстите? Той е събирателен образ на същества като Хитлер и Сталин, които са си съвсем реални. То това е една от причините че Резун, когото разискваме в темата е толкова популярен. Той се отдръпва от пристрастията и се опитва да гледа Хитлер и Сталин отстрани. Така му започва една от книгите. Ако в други неща не успява, в това, струва ми се, му се получава. Та нищо добро няма в тия двамцата. Ако в нещо единият е по-малко мерзък от другия, това не му дава пложително качество. Примерно, за разлика от Сталин, Хитлер не разстрелва офицерите и политиците, които го притесняват...само ги хвърля в затвора...Да, ама това не го прави плуралист, нали? Хитлер, хвърля евреите в газовите камери и децата оставят следи от нокти по бетона. Сталин не постъпва така. Единствено ги дискриминира в общественото им развитие, но не се опитва да ги унищожи. Този факт прави ли Сталин човеколюбец? Сталин от началото до края на ВСВ има положителна роля за България. Има пръст както в по-мекото отношение на Райха и Турция към нас, така и в третирането ни след 44-та. Това прави ли го баща на народите? Ами не знам, да питаме финландците? Или жертвите на колективизацията в България? Та би ли уточнил каква е твоята действителност, която така лошо изкривявам?
 7. Amazonski

  Теориите на В.Б.Резун

  Такива хора по принцип са посредствени, хитри и безскрупулни социопати. Поне аз не се сещам за много изключения. Може би онзи пич от Сингапур. Бъркаш им болежките. Хитлер е шизофреника, дето командва несъществуващи армии. Кретена с манията за преследване е Сталин, дето разстрелва на случаен принцип 800 000 хиляди свои сънародници само за 37-ма година.
 8. По-скоро второто. Български изселник в Турция беше писал, че "вълците" могат на секундата да изкарат 5000 въоръжени мъже. Публично го бяха предложили и на Ердоган, преди турската инвазия в кюрдската част на Сирия. Така че Ердоган, докато го дава националист, няма какво да се страхува от този башибозук. Първо са на една идеологическа плоскост. Второ, Ердоган разполага с 85 000 професионална армия и може да ги сплеска, като преял комар, на секундата в която поиска. Обаче като маша, могат да са много полезни при решаване на вътрешни, или външни проблеми. Че то 5000 въоръжени и мотивирани анадолци, могат за седмица да изринат цялата Българска армия, която се състои от два боеспособни батальона (1000 човека и 34 танка), и още 25 000 бюрократа и секретарки. Реално единственото което би могло да ги спре е танковият батальон на МП, ама той е в България само няколко месеца в годината. Така че естествено ще им се мазни Ердоган. Той като фен на Османската Империя, знае как се провежда умерен геноцид, чрез полезни примитиви. Дали кюрди ще колят арменци, албанци - българи, кърджалии - българи, паравоенните сиви вълци - кюрди, ИДИЛ - кюрди и сирийци, и въобще, това си е модус операнди на империята още от създаването и.
 9. Един историк/османист, който пишеше в БС, беше обяснил феномена с клановата система. Клановете от Анадола гласували по команда, а по някакъв начин Ердоган успявал да се договори с водачите на кланове. Разбира се цитирам чуждо мнение, но човека много добре познаваше Турция и в политически и в исторически план.
 10. Amazonski

  Катастрофа на Ми-17

  Това вероятно са пилотите и хеликоптера гасили пожари и спасили природата в България, Македония, Гърция...вечна им памет. Колкото до Кугарите и Пантер, това беше страшно куца сделка. Хеликоптерите са много специфично животно. Хеликоптери могат да правят САЩ, Русия и Италия. Останалите напъни, особено тези на Еърбъс, са в най-добрия случай компромис, а в най-лошия душегубка.
 11. Amazonski

  Теориите на В.Б.Резун

  Е...то само като им видиш физиономиите. Сталин се обгражда с брутални гении. Хрусчов дето за малко не унищожи света е с трето отделение, бивш чугунолеяр. Жуков има завършено със зор основно и то в нещо като помощно училище, шефа на генщаба не успява да завърши дори семинарията и т.н. Та тия чугуни, някак успяват да загубят между 20 и 40 милиона от сбствените си хора. И за малко не губят война, срещу лудия Хитлер, който прави грешка след грешка до последно и не чак толкова голямата му армия. И това въпреки факта, че немците се бият на няколко фронта и че САЩ изливат по лендлиза всичко което не достига на СССР за военното усилие. Добре че много руснаци са от желязо и печелят срещу уродите-нацисти въпреки посредствените колхозници, които ги управляват. Той дори Росоковски е на косъм от разстрела, щото накрая с риск за живота си отказва да слуша тъпите планове на Сталин и Ставката. А пък колко има като него дето не се разминават. Шефа на ВВС е разстрелян ей, така, профилактично. Че нещо там не вървяли добре ученията... Къде са Екатерина и Суворов, при които руснаците печелят последователно 70 важни битки, като в нито една от тях нямат числено превъзходство? Къде са войниците на Кутузов, които наистина не се предават? И къде са тъпите болшевики на които половината армия се предава подивизионно, а друата половина не знае какво да прави, или създава чудовищни провали? Нещата на фронта потръгват, чак когато Сталин и колхозниците му спират да се бъркат във войната и оставят нещата в ръцете на хора като Рокосовски, Конев и т.н. Че той Сталин дори и икономическата му роля е спорна. Вижте само какви писма изпраща на директорите на предприятия. Общо-взето се свеждат до "Абе мисля да те разстрелям". Страшен менъджмент няма що. Отделно, че като му прескочи някаква искра по синапсите, не е ясно какво ще излезе. Например в началото на войната, бойната стойност на прословутия Ил-2 е много, ама много спорна. Обаче Сталин хвърля всичко за производството му, щото самолета го кефи. От друга страна блокира неща като ЗИС-3, оръдието което по-късно ще изнесе войната и целометалическият Як-3, който в края на войната се оказва, че е точно това от което руските ВВС са имали нужда.
 12. Amazonski

  Теориите на В.Б.Резун

  Доколкото съм чел, свидетелствата са че Сталин просто не е вярвал на донесенията, а такива е имало. Особено след като едно-две не се сбъдват. Дори на Зорге не е вярвал. Стига до там, че сменя шефа на разузнаването. Сега, защо не е вярвал, няма как да знаем. Нека на забравяме, че макар Сталин да не е бил толкова луд колкото Хитлер, по никакви критерии не е и нормален. Спокойно може да е лъгал себе си, че всичко е наред, за да си осигури спокойствие. Все пак говорим за доказан параноик. Реакциите му също са непоследователни. От една страна, присъствали на срещата му с Рибентроп, разказват че рядко са го виждали толкова щастлив, след успешните дооворки за ненападение. Буквално все едно най-големият му страх е бил война с Райха. Да ама от друга страна, както се спомена в темата, бясно се готви за война, поставя сурови условия на Хитлер, включая за България, която явно му е слабост, анексира съседни държави, воюва с немският съюзник Финландия, с една дума бута всичко към неизбежен военен сблъсък с другата голяма континентална сила. Според Жуков, до самото избухване на войната не слуша и генералите си, не само разузнаването. Та изобщо няма да се учудя, ако в зависимост от това дали сутрин е ставал с гъза нагоре, едната сутрин Сталин да е планирал нападение още тая седмица, нищо че не е готов, докато на другата сутрин е решавал да чака ако трябва години, докато капиталистите се избият един друг и чак тогава той да отиде и да вземе своето.
 13. Amazonski

  Украинската ПВО

  Нарича се "удължаване на ресурса по състояние". Прави се и с нашите ракети за С-300. Стреля се с примерно две ракети, ако и двата пуска са успешни, се приема че партидата все още е боеспособна.
 14. Не знам, за това задавам въпрос а не изказвам твърдения. Преди 1878 е имала просветителска роля. Нормално - до Възраждането, монасите са били единственото грамотно съсловие. За друга социална функция не знам. Колкото до периода 1878 - 1944 знам дори по-малко. Някой ако знае, ще е много интересно да сподели. Пиша за социална/обществена/просветителска дейност, а не за кръщенета, сватби и дървени яйца на Великден.
 15. Доста съм се чудил, защо БПЦ няма социалната функция на западното християнство. Някак си съществува сама за себе си. Католицизма и Протестантството и преди и сега са институции с много функции: - Служат за социализация и изграждане на общност в конгрегациите. - Редовни проповеди израждащи нравствен компас в хората. - Психологическа помощ отпреди да съществува понятието. Не само с изповедта, но и в неформални раговори на пастора с хората. - Приюти, Сиропиталища, Болници, разпределяне на помощи, подпомагане на закъсали членове на паството, детски градини и т.н. и т.н. Това при нас го няма. Разговарял съм с изключително интелигентен бъларски монах/свещенник, обаче акъла му отива на вятъра. БПЦ подържа няколко обряда, в няколко красиви църкви и манастири, лее свещи и толкова. Може причината да е подтискането и от гръцката църква и Османската държава докъм 18-ти век. Интересно ми е дали някой знае какво е представлявала руската православна църква, преди да се домъкнат болшевиките?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.