Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  151
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

Amazonski last won the day on Март 30

Amazonski had the most liked content!

Репутация

199 Студент

Всичко за Amazonski

 1. И това небрежно поднесено от американски икономист, върл противник на Еврозоната. Аз така като гледам хората в България вървят нагоре. Може би тях да питаме, а не теоритик, живеещ на хиляди километри, получил Нобел преди 20 години. Ето заглавието на някой от книгите му: "The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe (2016)". Whither Socialism? (1994) Fair Trade for All (2005) The Price of Inequality (2012) Това прилича ли на човек, който би казал нещо хубаво за европейския проект? Нищо че Полша и Чехия вече настигат по стандарт някой от западноевропейските държави и са задминали някой от южните. По-скоро вероятно има портрет на Маркс в кабинета. И е хубаво преди да закопаваме в теории на конспирацията, първо да си поокосим бурените, около неизмазаните къщи.
 2. Еволюция?

  Скалите не се изчерпват с Базалт, който можем да кажем условно, че е втвърдена мама. Има седиментни и варовикови скали, наносси и отлагания, кристали и всякакви породи образувани по-късно и изхвърлени от вулкани, разломи, или нагъвания на земната кора, ерозия. Вобще това го пиша като абсолютен лаик. Не случайно има цяла сложна наука наречена Геология, навързана с други естествени науки, като физика и химия и всичко е доста по-сложновато от твоето обяснение.
 3. Теориите на В.Б.Резун

  Така е, но е малко известен факта, че Германия дори през 45-та има и индустриално превъзходство. Дори при огромните доставки по лендлиза, произвежда основни метали повече от СССР и военният и бюджет е почти колкото на САЩ и на порядък по голям от примерно този на Япония. Просто руснаците се оказват по-прагматични, по-ефективни, по-добри "ученици на войната" и в крайна сметка по-твърди. За това печелят а не както често ни е повтаряно, заради по-големият индустриален потенциал на СССР. Ето една страхотна тема, където автора си е направил труда да компилира десетки изследвания! http://historum.com/blogs/guaporense/994-economics-world-war-two.html Няма да цитирам всичко, данните в статията са много, изводите също са изключително интересни:
 4. Теориите на В.Б.Резун

  Знам, че е ОТ но ми е много интересно. Знам от хора от онова време, че са седели в окопите срещу Сърбия, всички знаем и за положителната роля на Желев и Елцин. Обаче не знаех че Турция и Унгария също са помогнали. Декларации ли са направили? Или както нас, директно са заплашили сърбите (и гърците) с военни действия?
 5. Теориите на В.Б.Резун

  Жуков в спомените си твърди, че седмици преди 22-ри са правили мащабна щабна игра. Ирата недвусмислено показала, че ако сега немците ги нападнат, ще ги разпорят. Според Жуков, чак тогава Сталин започва да му просветва под фуражката и разрешава да се вземат мерки. Като отново според Жуков, той е започнал да изтегля съединения от раницата и да ги подготвя за отбрана още преди Сталин да разреши. Колко е вярно и дали картите някога са побликувни, за съжеление не знам. Ако беше Рокосовски със сигурност ще е вярно. При него е документиранно, че неведнъж е казвал на Сталин да ходи да се гръмне и е успявал да отстоява плановете и идеиите си. Ама Жуков като че ли е бил по-скоро сервилен...
 6. Според мен единствената цел на бомбенето, която беше и постигната, е била Асад да гледа онези прецизно стрити на прах бетонни сради и да се сети, че това би могло да е двореца му, или персоналния му бункер.
 7. За пореден път НАТО финишират предпоследни, докато Русия печели бронзов медал...
 8. По принцип се води, че през средновековието без наличие на много силен флот Константинопол е нямало как да бъде превзет. Иде реч за времена, когато голяма галера е струвала колкото малък остров. Така че това наистина е много алтернативно. Дали Симеон е можел да победи Империята? Доколкото знам, няма нито един момент в историята, когато Византия да е използвала цялата си сила единствено срешу нас. Дори да приемем, че е можел да победи, не виждам никакъв начин да я задържи повече от няколко години. Просто демогравския потенциал е различен пък и Византия си има войнска оземлена класа(не знам подробности), която няма да търпи такива работи. За Българите нямаме сведения за тогава колко са били, но знаем нещо за населението на Византия. Цифрите варират между 5 и 9 милиона поданици през 10-ти век. За България имаме данни за цели 300 години по-късно (1200) от писмата на Калоян и папа Инокентий III. Всички под властта на Калоян, демек Балканският Полуостров беше милион и нещо а Византия 9 милиона. Така че ме притеснява, че ако Симеон, като един балкански Чингис Хан, завладее Цариград и заживее там, е щал да превърне българите във...византийци. Самите бълари нямаше много да се дърпат. Данъците в Империята са разумни и докато българите живеят в землянки и дъвчат полузпечен хляб, от полу-смляно брашно(това от по-късни пътешественици), византийците са доста богати и се хранят добре. Пък и ако Василевса е наше момче...
 9. Тия мръсни примитиви, защо винаги обличат хората в оранжеви гащиризони, преди да ги убият?
 10. Теориите на В.Б.Резун

  Да. Ако гледаме обитаемата(обработваемата) суша, Русия не е на първо място. На първо са Индия и САЩ, а доста зад тях са Русия, Китай, и ЕС. Това не отчита и че огромни части от Русия са обработваема земя, но само за студоустойчиви технически култури. https://en.wikipedia.org/wiki/Arable_land
 11. Теориите на В.Б.Резун

  Знам че е ОТ, но толкова често го срещам това, че си направих труда да проверя. Земната суша е 150 млн. кв. км., Русия е 17 млн. Което е по-скоро 1/9 а не 1/6. Предполагам е останало от времената на СССР който е бил 22 млн. км2. То и тогава не е било 1/6, но е било близо до това и така си е останало в речта. Не че това има значение за огромната северна страна, но ми стана любопитно. Стереотипите ни дебнат отвсякъде!
 12. Единствено ако имат редовни шенгенски визи. Винаги съм се чудел откъде се е пръкнал този напълно погрешен стереотип, битуващ в русофилските среди. Предполагам заради фиксацията върху руската армия и архиврага САЩ, се получава тунелно зрение. Кипящият адреналин заради участието на Русия в истинска война в Сирия, също не помага за трезв поглед извън клишираното. Англия и Франция заедно, количествено имат подобна армия като РФ, като има технологично преимущество. Чисто като пушечно месо на хартия Русия има повече - 1 000 000 срещу 600 000 хиляди за петлите и томитата, обаче докато едните има изцяло професионални армии, 80% от руската са донаборчета изстреляли по една шапка патрони. При флота превеса е твърдо при французи и англичани. При авиацията с много уоворки РФ има лек превес, но само ако включим самолети от 80-те. Ако се гледа колчество и качество на управляемото въоръжение, то става малко като зулузи срещу картечница Максим. Така че разходката до Ла Манш викам да я отложим. И това ако говорим за скоротечен конфликт. Ако нещата се закучат във времето, много ясно ще се видят разликите в порядъци в производствения потенциал и технологичната пропаст между РФ, Франция и Англия. РФ не е СССР от 70-те...
 13. Теориите на В.Б.Резун

  Чел съм анализи, че е било стратегическа грешка, че не превземат Ленинград. Това блокира огромни немски сили. Обаче решението е лично на Хитлер. Не е искал да се занимава да храни 4 милиона руснаци. Предпочитал е да ги загради и да ги остави да умрат от глад...
 14. Теориите на В.Б.Резун

  Срещното сраение при Похоровка не е единственото в тази голяма война. Подобно непланирано сражение има и при опита на руснаците да деблокират Ленинград. Немците пък тчоно в същото време тръгнали да затварят обкражението - ето още едно срещно сражение, отново с огромни жертви за руснаците.
 15. Теориите на В.Б.Резун

  След войната се оказва, че не е точно така. Немците са вървели в напълно погрешна посока, като за тях бомбата е била нещо като електроцентрала. Няма ли са никакъв шанс за бомба през 41-ва. Отделно, че до края на войната нямат, нещо което да я носи. Може би някакъв тежък вариант на V1/2 но това е доста по-късно.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×