Отиди на
Форум "Наука"

Amazonski

Потребител
 • Брой отговори

  5
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

6 Ученик

Всичко за Amazonski

 1. Статистика на сталинските репресии

  И за глада в Ирландия, кажи и за глада в Ирландия! Там половината население измира, или емигрира. И да не забравим за Бурите и първите концентрационни лагери! Да не започвам пък за Алжир... Малко ми убягва защо си пуснал тези неща в темата за двата поредни Гладомора в Украйна и Русия? Ако трябва да спекулирам, в безкрайната си мъдрост си решил че отвратителните неща извършвани през човешката исторя се зануляват, ако поне малко си приличат? Броим ги за нещо лошо, само ако са изключителни? Нещо като шизофренична вариация на прецедентите в англосаксонското право? Ама да не ти слагам мисли в главата, сигурен съм че имаш добър отговор.
 2. Статистика на сталинските репресии

  Разкулачването не беше ли на поне два етапа. В смисъл, след първото отново се намират хора, които са умни и работливи и започват да се замогват, а болшевиките не търпят умни и работливи и разколачават и втората партида. След това реално в СССР нямаш право да притежаваш дори малко парче земя за лични нужди, или домашно животновъдство. Отнемат се всякакъв стимул за живот на хората. Доколкото знам, прекалената употреба на алкохол, стартира тогава. Също да не забравяме, че дефакто се завръща и крепостничеството. Документите на хората са се пазели при управителят на колхоза. За да напуснеш селото, дори за тривиално пътуване при роднини е трябвало да получиш от него писмено разрешение и да ти даде документите. Реално се връщат практиката при Екатерина, когато дворянството е определяло кой от крепстните, може да напусне, за да отиде да учи в гимазия, или университет. Само дето на мястото на дворянина е болшевишки чесън. Ама резултата е същият, с добавената стойност че сега селяните нямат стимул и да работят. Дори за разлика от времената на Столипин при Николай, селяните дори нямат опция да ги оземлят със земя в Сибир и да ги освободят от крепостничество. В Сибир се е ходело по други причини...
 3. Когато хората са се отоплявали само на твърдо гориво, гъстотата на населението в градовете е била много по-ниска отколкото сега. С изключение центъра, ама той колко е? Даже няма нужда да се връщаме толкова назад. Като бях дете, Захарна Фабрика беше цялата от еднофамилни къщички с дворове. Имаше само три панелени блока. Дори всички да са били на кюмбета, няма как да се изтровят един друг. Проблема е когато кюмбетата са едно над друго (образно казано). За това в Париж забраниха използването на камините - целогодишно. На другият край на спектъра е Ню Йорк. Всичко е на ток и газ и дори в Манхатън въздуха си е кристален, а не е като да няма движение. Явно автомобилите (стига да са нови и да не са дизелови) не замърсяват до степен да предизвикат смог.
 4. Не успях да изчета цялата тема и се извинявам ако вече е споменаван и този аспект, че американският външен дълг е стока. Като всяка стока се подчинява на търсенето и предлагането. За това държави и финансови организации инвестират в американски дълг - защото САЩ си плащат лихвите и дългът е доходоносен. Освен това е обезпечен от най голямата и диверсифицирана икономика на планетата. Тоест - сравнително сигурна и доходоносна инвестиция за доста банки. Това за търсенето. Предлагането пък се контролира от Конгреса. Обще взето колкото "пуснат на пазара" толкова и ще продадат до определени граници, след това цената на длга ще започне да пада. Колкото до статията от която е тръгнала темата, доколкото издържах да прочета от нея, е леко...как да кажа...параолимпийска.
 5. А как седят нещата извън големите градове? Защото и там живеят хора. Имам предвид че голяма част от къщите в някой села са подредени непосредствено до първокласен път. Път където трафика е сериозен и въпреки ограниченията на скоростта в населено място, колите си хвърчат с 90 км/ч. В тези къщи хората не се ли тровят от въглеродният оксид и серните съединения изхвърляни от колите?
 6. Fenix освен за съвременни конфликти, се надявам да е и място за обсъждане на съвременно и историческо въоръжение и тактики. В момента "железарските" раздели са най-активни след раздела за съвременни конфликти. Просто в БС за съжаление, обявиха и съвменното въоръжение за persona non grata, което поне за мен не остави много избор. Всеки с интересите си. Радостното е че чат-пат прелитат хора, които пишеха в "златните" времена на БС. Ако някой се интересува от неща които режат, стрелят, летят, плуват или гърмят, може да намери нещо интересно и при нас.
×