Отиди на
Форум "Наука"

Doncho Peev

Потребител
 • Брой отговори

  517
 • Регистрация

 • Последен вход

Everything posted by Doncho Peev

 1. Това, което си написала е лековато, Дора. Очевидно някой хора са оценили по достойнство написаното от мен и ще ме баннат. Здраве да е. Важното да има свобода на словото. Така и прочистването. Гледаме формалното - няма война, ама последиците са именно като след етническо прочистване. Колкото до изнасилванията, грабежите и убийствата по домовете, не съм толкова сигурен. Ти сигурна ли си? Едва ли фактът дали нашето здравеопазване, например, е "целенасочено" или нецеленасочено навряно в кучи г......, топли милионите убити българи.
 2. Налагай го веднага. Ултиматуми можеш да поставяш на майка си или на баба си. Не на мен. Въобще не ми пука. Всеки човек има самоуважение и не следва да разговаря с простаци. Участието в този форум е развлечение за мен. Мога да мина и без него, особено, когато вече не е развлечение. Между другото, мои приятели арменци твърдят, че в катедрата в СУ по арменска филология в един известен ти период не са преподавали специалисти лингвисти, а инженери и шофьори................
 3. Ако изчезването на 2 милиона българи, 25% от българския народ или всеки четвърти българин (повечето от тях не са в чужбина, а в гробищата), не е "доказателство" за Вас, няма как да Ви помогна.
 4. Деленето на хората на българи и цигани е в полза на враговете на България. Не приемам и никой нормален човек не би приел гражданите на неговата държава да се делят и да ги делят по етнически критерии! Това е абсурдно!
 5. Не знам дали става дума за манипулация или авторът използва някакъв странен изказ. Но НИЕ обикновените българи не създаваме нищо, защото никой не ни пита за нищо. Някъде другаде някакви други хора - българи и небългари вземат решения вместо нас. Резултат от тези решения е демографската криза. Нека да назоваваме нещата със собствените им имена - демографската криза в България е разновидност на етническо прочистване, подобно на това през Втората световна война в Европа, на това в бивша Югославия и на това, което наблюдаваме сега в Близкия Изток. Варварско етническо прочистване. Тук не става дума за образование, за умни и глупави. Вас ви зачистват не защото сте бедни или богати, умни или глупави, успешни или неуспешни, а просто защото сте българи.
 6. Не съм чел изказването на госпожа Меркел, но ми се струва странно, някой да освобождава депутатите си от "задължителното гласуване" в една демократична страна.
 7. Супер. Дайте малко повече от тази "светлина". 1. Първо, не става дума за "всичките 10 комитата", а за "всички в 10 комитата". Няма никаква индикация за броя на комитатите. 2. Второ, изобщо няма ясни данни дали комитатите са основни административно-териториални единици в България.
 8. Умно. Обикновено хората се бунтуват или изразяват недоволство, не когато "авторитетът" на някого е много "силен", а когато е много слаб, на дъното, в калта. Така, както е било и при Борис. Избиването на хора, включително на невинни хора, по собственото му признание, едва ли е допринесло за покачването на неговият "авторитет", но виж страхът пред този безогледен сатрап очевидно е нараснал. Поставянето на трона на евнух няма нищо общо с авторитета на династията на Борис. Самуил е имал нужда да подчертае легитимността на властта в България, в светлината на византийските брътвежи, че е обикновен бунтовник и изменник по отношение на властта в Константинопол.
 9. Да, Исав. Това е науката на такива като г-н Йончев. Тази "наука" те преподават на децата ни в училище и с тези картинки представят България зад граница. Защо го правят? Нямам идея. Те да обяснят. Източник, в който се твърди, че са избити 52 рода, няма. Факт.
 10. Извори? Аз Ви посочих конкретен извор - Менандър. Вие искате да целувате Михаил Сирийски. Ваша воля.
 11. Дори от Вашият цитат е видно, че съм прав. По какъв друг начин са назовавани българските славяни, освен склавини? За разлика от тях имаме хървати, серви и други.
 12. Вие я познавате, затова смятате, че с Византия са заговорничели орачите и овчарите по селата. Тях е държал на списък василевса и този списък е пратил на Телериг.
 13. Проверих и сега съм напълно сигурен. Според Менандър през 568 г. тюрките изпращат пратеници в Константинопол. Основното послание на тюрките към ромеите: "Не помагайте на аварите. Те са наши роби. Ние ги победихме и покорихме, но 200 000 от тези наши роби избягаха към Вашите граници. Не им давайте земи за заселване". Кратко и ясно. С тюрките шега не бива. Това означава, че още преди 568 г. тюрките владеят териториите на север от Кавказ поне до река Кубан, а реално и северно от реката, посредством своите васали. Хипотетичната Берзилия при всички случаи попада във владенията на тюрките и то в централната им територия на север от Кавказ. Как това сведение се връзва с информацията на Михаил Сирийски, че двама от тримата братя, т. е. около 20 000 българи от Памир, осъществяващи преселение след 582 г., се заселват именно при тюрките? Вероятно са искали да заместят аварите, в качеството си на тюркски роби?! Ами, никак не се връзва. Сведението на Михаил Сирийски за крайната точка на преселението (ако приемем, че Берзилия е Дагестан, както и приемат българските историци, редактирали ГИБИ) противоречи на всички останали сведения от периода. За мене изводът е ясен. Но нека всеки сам за себе да го направи.
 14. Явно не се разбираме. Още повече по-горе Ви дадох пример с други славяни, които същите тези ромеи не наричат "словини". Словени за ромеите не са славяните изобщо, а само и именно българските славяни. Сърбите, например, за тях не са "словени", а "серви" или "серби" или "трибали", но не словени. Подозирам, че и поляците и чехите също няма как да са словени за ромеите. Защо? Ами много е просто и аз вече го написах - славяни като лингвистично понятие се появява едва през 18 век. Няма как ромеите да използват същият термин 1000 години по-рано. Не става.
 15. С това съм напълно съгласен. Една от фалшивите тези на Литаврин и компания е именно тази - разглеждането на покръстването като прославянски акт, който бил предизвикал отпор от страна на прабългарите, които пък видели властта си застрашена. Това, разбира се, е глупост. Въобще, приемането на християнството по никакъв начин не е мотивирано от някакви етнически взаимодействия в българската държава - една стара изтъркана и невярна теза, която и до днес си стои във всички български учебници по история. Доказателства - никакви.
 16. Опасявам се, че грешите. Има дори сведения за военни сблъсъци между авари и тюрки в този период.
 17. За мен и досега е абсолютна загадка, защо се приема, че българите, по презумпция, са по-далеч от Византия и християнството в сравнение със славините?! Няма такъв филм. Да си спомним историята с канас Телериг. Какви са аристократите, които той избива за предателството им и за тяхното сътрудничество с Византия? Май са си чисти "етнически българи"! Нали? Много от тях може и да са били християни, а и да не са били, с охота приемат християнството и получават за награда по една расова ромейка. Ако успеят да избягат във Византия, разбира се, както се случва и със самия Телериг. Бих предположил, че именно аристокрацията от славянски (славински) произход около Плиска е била здравата сила в държавата и именно на нея най-вече дължим героичния бунт на боилите!
 18. Отново сме до никъде. Ромеите никъде не говорят за "славяни" в съвременния смисъл на тази дума. Дори думата е по-различна и означава различни неща. Това някои хора упорито не искат да разберат и подобно на руско-съветския академик Литаврин, Тъпкова - Заимова, Златарски и още безброй знайни и незнайни хора продължават да преливат от пусто в празно. Да го повторим още веднъж - ромеите не познават съвременния термин славяни и поради това няма как да го употребяват. Съответно, въпреки голямото разочарование на известни форумни дейци тук, трябва да отбележим, че няма как да се конструира противопоставяне по линията българи - славяни, основана на езиков критерии. Няма ясни доказателства на какъв език са говорели Аспаруховите българи. По мое мнение, към 681 г. те вече са говорели на славянски език и поради това са били славяни. Нека да бъдем прецизни в термините. На практика, имаме взаимодействие между придошли славяни (българи) с местни славяни ("славини", "склавини"). От тези две славянски по език общности се формира българския народ, който също, естествено, е славянски по език.
 19. Българската трагедия при предателя Сандилх и последвалите нашествия на авари и тюрки през въпросния период са свързани. Събитията протичат примерно по този начин: Към 552 г. Сандилх, вождът на утигурите, подкупен от ромеите започва геноцидна братоубийствена война срещу другото основно българско племе кутригурите. През уродът 559 прави нов набег, коли и трепе българи мъже, жени и деца около Азовско море и Днепър. После и неговите българи го колят. Настъпва българският апокалипсис. Отслабени българите стават лесна жертва на аварите - в периода 560 г. - 562 г. Самите авари са погнати от юг откъм Каваказ от тюрките, които до края на 60-те години на 6 век вече са господари на пространството между Кавказ и Кубан. Именно тюрките смазват утигурите. Да се допусне, че при това ще се намерят други идиоти българи, които да мигрират при тюрките е лудост, но именно това твърди Михаил.
 20. В конкретния случай това дори няма значение. Защо няма значение? Защото към 560 г. тюрките със сигурност господстват на север от Кавказ поне до Кубан. А преселението, за което говори Михаил Сирийски, няма как да се е състояло преди 582 г., когато на власт идва споменатия в сведението ромейски император Маврикий. Така стигаме до въпросния абсурд, при което сведението на живелия през 12 век Михаил Сирийски за събития от втората половина на 6 век не се връзва с това, което твърдят съвременниците на събитието Прокопий Кесарийски, Менандър и Йордан.
 21. Пандора поставя много резонен въпрос. Той поставя още по-голяма въпросителна пред сведението на Михаил Сирийски от Мелитина. 1. Да припомним, че Михаил Сирийски живее през 12 век, а пише за събитие, случило се през последната четвърт на 6 век. Т. е. авторът е отдалечен от това прабългарско преселение от някакви си .......... 600 години. Нищо работа, но неговото сведение е в основата на поредната бомбастична хипотеза за българския произход. 2. От написаното става ясно, че границите на ромеите по това време са на река ДОН?! Така пише: "Когато достигнаха ромейските граници, един от тях взе 10 000 души и се отдели от братята си и премина (река Дон) към Дунава!!!, която също така се влива в Понтийско (Черно) море и изпрати до Маврикий дали не би му дал земя, за да живее там и да бъде съюзник на ромеите". Императорът му дал земя, а според уважамия Исав и 10 000 расови ромейки, защото прабългарите зарязали жените и децата си в Афганистан и го ударили на бяг сами. Едва след това Михаил ни съобщава, че другите двама братя дошли в "страната аланска" Берзилия. До този момент никой не е установил къде се намира страната Берзилия (Новосельцев, 1990). Михаил твърди, че в тази страна имало "градове, построени от римляните" и в миналото (преди идването на българите) техните жители също били българи и пугури. Манджа с грозде! За да я дозабъркат българските историци са написали в ГИБИ, че Берзилия са "земите североизточно от Кавказ"?! Точно както е написал Исав - Дагестан. Бих попитал къде в Дагестан има градове, построени от римляните?! Ще се радвам да чуя името на поне 2 (два) римски града в Дагестан, но и един ми е достатъчен! Към цялата дивотия да прибавим и факта, че тюрките, които някои смятат за бъдещите хазари, заемат Дагестан още през 522 г., т. е. поне 60 години преди предполагаемото умопомрачително прабългарско преселение от Памир! А при Сирийския Михаил е наопаки - първо се пръкват българите и после по името на някакъв си брат възникват хазарите, които пак са българи!!! Завършена тъпня!
 22. Идеята, че календарните изрази по цикловия прабългарски календар са вързани с периода на управление на владетелите пред тях, е широко разпространена и вероятно е тотално невярна. Няма никакво доказателство, че това е именно така. Тя се приема без доказателства, априори. Оттам тръгват умопомрачителни "изчисления" и натаманявания, които окончателно забъркват картината. Въртенето на циклови календари не решава проблема, а го задълбочава.
 23. Доколкото съм чел анализи на този казус, първоизточник на заблудата е неправилното тълкуване на Иречек на известните ни извори. Аргумент: В нито един извор няма комбинация на думи в словосъчетание: "и бяха убити 52 (благороднически) рода". Варварски избити са невъоръжените 26 боляри и техните първородни синове - общо 52-ма души. Изворите твърдят изрично, че всички останали, много вероятно е сред тях да е имало и роднини на тези 52-ма български мъченици, са пуснати да си ходят у дома. Няма избити жени и деца, но този факт по никакъв начин не намалява вината на владетеля Борис, приел името Михаил, както и неговата отговорност за катастрофата, която сполетява България при неговите наследници. Напротив.
 24. Някои хора, по стара българска традиция, продължават да смятат, че светът започва от тях и те са много по-умни и съобразителни от своите средновековни предци. За това се сещам, като чета подобни постове. Естествено, че няма луди хора, които да построят главния си град в безводна и пустинна местност. Около Плиска е имало доволно и рекички и кладенци и чешми и езерца и каквото си поискате. Дори днес, в непосредствена близост до руините тече малка рекичка.
 25. Мигар знаете кой е основателят на Стара Велика България или дори кога е основана тази държава? Това определено не е Кубрат. Поне такова е мнението на самите средновековни българи (Именника). Тук ще се присъединя към мнението на потребителя Исав. Никакви родове не са избивани и чехът Иречек, като източник, не е по-важен от средновековните ромейски и латински хроники. Няма как.

Подрепи ни!

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.