Doncho Peev

Потребител
 • Брой отговори

  190
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

66 Студент

Всичко за Doncho Peev

 1. Не. Ще се аргументирам. Не мисля, че първите тюркоговорящи в Европа са печенегите и дори класическите тюрки на Истеми. В старобългарския език, т. е. в нашия език, се откриват тюркски думи. Не са много, но определено ги има, напр. "бъбрек" и др. Изключваме вероятността те да са свързани с езика на прабългарите. Тогава остава вероятността те да са навлезли в езика на прабългарите от неизвестни тюркоговорящи, с които прабългарите са имали ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН контакт преди 681 г. Това определено не могат да бъдат печенегите. Не могат да бъдат и тюрките на Истеми. Причината е много проста - оногундурите - това са прабългарите на Кубрат и Аспарух и те са най-западният клон прабългари. Те никога не са живели под властта на тюрките на Истеми, които са късни нашественици. Всички знаем, че Кубрат побеждава аварите. С тюрките той няма вземане-даване. И въпреки това, в езика на Аспаруховите българи има тюркски думи. Тогава остава единствената вероятност в Европа да е имало много по-ранна тюркска вълна от преселници, които са били в контакт с прабългарите. Говорим за пристигане на многобройни тюркоговорящи в Европа, по мое предположение, още през III или IV век. Това пък логично съвпада, до известна степен, с хунската инвазия. Твърде вероятно е хуните да са увлекли със себе си тюркоговорящи маси от Централна Азия. Именно тези ранни тюрки, а не печенегите или ордата на Истеми, са източникът на тюркските думи в прабългарския език, които по-късно преминават и в славянския старобългарски език. Приятна вечер на всички.
 2. Благодаря за линковете. Чудесни са. Лично съм говорил с "новобулгарин" от Татарстан. Изключително добронамерени към нас! Братя! Биха могли да бъдат част от нашето демографско избавление, при разумна политика на преселване и адаптиране у нас. Така направиха германците с Волга Дойчен. Но ние не сме Германия.......... Ние не сме нищо........ Те си имат мерцедес, фолксваген и индустриална химия, ние си имаме озъбени мутри, нагли олигарси и корумпирани съдии. Всеки си има по нещо. Как да докараш тук братята булгари от Волга? При кого? Трагедия.
 3. Споделям това мнение. Котраги, кутригури, българи - връзката е очевидна. Това са имената на един същи народ или на част от него.
 4. Преди време разговарях с един ентусиаст изследовател от Поволжието. Той твърдеше, че волжките българи са представлявали една много малка група от елита на страната - Волжка България. Той спомена цифрата - 5 000 бойци със семействата си - т. е. не повече от 25 000 души общо. Благодарение на дълбоката изостаналост на местното угро-финско и тюркско население, обаче, те се налагат. Тези 25 000 души се разполагат на огромна територия от Южен Урал до Централна Русия, сред гори, блата и снегове. Те буквално се стопяват като восъчна свещ за няколко поколения, постепенно губейки езика си и преминавайки на чувашки и други тюркски диалекти, а някои от тях приемат езика на мордва и живеещите по на север удмурти (които са угро-фини). Така се претопяват и изчезват народите.......... Дали българите на Баян имат нещо общо с волжките българи? Твърде съмнително, според мен. По-скоро не.
 5. За съжаление, чисти фантазии са именно подобни разсъждения. Нямало кой да възстанови църквата след печенегите? Ами нали там идват ромеите. Те не могат ли да възстановят църквата? Това може да е станало и след векове. Затова по-горе посочих, че е абсурдно да се правят такива изводи въз основа на една неизвестно кога точно разрушена и възстановена църква. Владимир е бил кръстен християнин и няма никаква сигурна индикация, че е станал езичник и е искал да връща езичеството. По негово време в Плиска и Преслав живи, здрави и непокътнати пребивават и пишат богоугодните си християнски наставления учениците на Кирил и Методий - Константин Преславски и Наум.
 6. Историческият факт, че в определени периоди от историята е имало тюркоезични, които са декларирали принадлежността си към българската общност, подобно на гагаузите, би могъл да се използва от българската държава за отстояване на единството на нацията. Но държавата май е на умиране и за да използва нещо, първо трябва някой да я съживи. Нужен е национален дефибрилатор за шоково рестартиране на сърцето. Без това няма да се мине. След това истински дефибрилатори най-после ще има и в българските т. нар. линейки на Спешна помощ.
 7. Сериозните доказателства би трябвало да дойдат от лингвистите и лингвистиката. С информативните извори всичко е ясно, анализирано, пресметнато, повторено и потретено. Историята с похода на Истеми е много объркана, но така или иначе се вписва в хипотезата за тюрки в Европа преди началото на VII век.
 8. Да се върнем към темата. Следва да дефинираме най-напред понятието Европа. Ако Европа е днешната географска реалност до Урал и Западен Кавказ (доста разширена що се отнася до нормалния исторически контекст), то първите тюркоговорящи, без съмнение (за мен е без съмнение), се появяват преди VII век. Не говорим за прабългарите. Те изначално не са тюркоезични. За нас тези първи носители на тюркски в Европа ще останат завинаги неизвестни. Поне така смятам.
 9. Предвид фактите, които знаем относно развитието на ситуацията, очевидно това "размазване" не е имало нужния ефект. Не и за ромеите И в потвърждение на предишния ми пост, да попитам защо варягите са сами? Къде е великият император и неговите непобедими войски? Вероятно "умиротворяват" България след въстанието на Петър Делян (т. е. горят села и избиват православни християни - леле, ама нали те също били православни) или пък се колят с "поканените" от самите тях на Балканите печенеги и маджари? Дето се казва, то е И въпрос на приоритети - ромеите решават, че за тях приоритет е да колят българите, а не да защитават Анадола. Закономерно губят и Анадола и България. Никой не може да си прави каквото си иска, независимо от геополитическите реалности, ако ще да живее в Константинопол и да носи червени ботушки. Затова ме дразнят приказките, че България била провалила не знам си колко империи. Виждаме, че те сами се провалят. Виждаме, че дори след катастрофалната политика провеждана последователно от Борис, Симеон и Петър (в продължение на цели 100 години!) България се оказва твърде голям залък за Византия и ромеите се задавят.......... И повече не се оправят!
 10. През втората половина X век България, като първокласна европейска сила, се срива и без Светослав. Ромеите не осъзнават добре този факт. На тях им държи влага боя, който са изяли, още от Крумово време. Затова викат Светослав, а после са изумени от това, което се случва. Времето на славните завоевания в стил Цезар, Клавдий или Траян отдавна е отминало, но кухите глави в Константинопол никак не зацепват. На практика, ромеите унищожават една държава, която би могла да им служи и сами, със собствените си ръце, отварят вратата за хищници като Светослав и печенегите. Опа, щях да забравя най-интересните - именно през първата четвърт на XI век, когато ослепените български войници все още бродят по пътищата около Пирин, Дойран и Битоля, в Източен Анадол се появяват за първи път селджукските турци............ Е, едно да гориш села в България и "мъжкарски" да ослепяваш пленници, съвсем друго е да се сражаваш с турчолята по страховитите чукари на Ерзурум и Байбурт в дълбокия Анадол. Има малка разлика.
 11. Прокопий говори за кутригурите, но в случая това няма значение, тъй като става дума все за български племена.
 12. 12-ти клас престъпно изяжда една година от живота на младите българи, които, вместо да си губят времето, могат да започнат работа, да се оженят или да отидат в университет. Дори и 11-ти клас е излишен. А 12-ти клас е просто гавра.
 13. Още Прокопий в средата на VI век говори за българи на северозапад от Азовско море по долното течение на река Днепър. Предлагам на всички да погледнат на картата (в интернет отнема около 10 секунди) и да видят дали това е Кавказ или Кубан, или съвсем друго място. Разбира се, някой като Петър Добрев, може да разположи оногундурите и в Хималаите (Памир), но това си е негов личен, интимен проблем.
 14. Доколкото разбирам, ако на мястото на пенсионирания не назначават друг човек, става дума за класическо съкращение. На щата. Последиците за доходите на населението, потреблението и заетостта в страната, мисля са ясни на всички. Освен ако някъде другаде не разкрият 9 000 работни места. Между другото, ако позволите да кажа, поставих един плюс на колегата "vorfax - нека да се знае, че не съм предубеден по отношение на неговите постове.
 15. Попитах за смисъла на този "списък"? Отговор отново няма. Значи имаме един списък, който няма смисъл. Вие очевидно сте пенсионер или човек с много свободно време. Бих искал и аз да имам толкова свободно време, ама йок. Жив и здрав да сте за такава списувателска дейност на още много твърде важни списъци. Моят тъст пенсионер, например, си води списък по записки на по-важните центрирания на топката в Шампионска лига. Неговият списък, за разлика от Вашия, е съвсем точен и отразява обективната истина. Няма необходимост от странни тълкувания на значението на пълния член в българския език, взето от вестникарски статии, което виждаме в тази тема.