Doncho Peev

Потребител
 • Брой отговори

  474
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

182 Аспирант

Всичко за Doncho Peev

 1. Допускате ли, че не съм чел сведението на Михаил Сирийски, на което се позовавам два пъти само в тази тема, гусин Исав?! Идеята, че Михаил Сирийски описва преселение на българи от Памир или "от гранична планинска зона за Согдиана" в Таджикистан, е една от най-големите глупости, които е виждала българската историческа наука. А тя е виждала много неща............ На тази глупост се крепят около 30 тома от по 300 страници на Петър Добрев и още поне три тухли по 700 страници (непрочитаеми) на г-н Живко Войников, а също и безброй изследвания на автори като Тодор Чобанов и други знайни и незнайни "войни на Тангра от древната Устрашуна". Вижте сведението в оригинал, прочетете го добре и после пак помислете дали въпросният Михаил говори за Памир, отгдето 30 000 души мъже, жени и деца, с добитъка си и покъщината, дошли до България (Мизия) за 60 дни пеша или в каруци. Шокираща е не дори идеята за подобен поход. Шокиращо е, че в България има хора, които въобще могат да допуснат мисълта за такава дивотия. Не сте ли се замисляли изобщо? Щото е много просто, господине. Разстоянието от Душанбе до Русе по шосе (а тогава не е имало шосета!!!) е точно 5 105 км. Ако тези жени и деца са изминавали по 20 километра на ден, всеки ден в продължение на месеци, без почивка, което е невъзможно!!!, ще са им необходими точно 255 дни, за да преодолеят въпросното разстояние!!! Не 60 дни, а 255 дни, при наличието на нормален подсигурен (без врагове и опасности) път, осигурена храна, вода и спиране поне за няколко часа през нощта. Никой ли не се намери да направи тази проста сметка преди да пише идиотщини!
 2. Именникът си е достоверен източник. Нещо повече - аз смятам, че пред нас е чисто български календар с наши термини, а не аварски или китайски...... Горкият Именник, обаче, няма никаква вина, че с него се занимават псевдоучени, които не могат да го преведат. Дайте ми речници и ще повярвам на Вашите преводи. Вие не можете да цитирате нито един речник на нито един конкретен език! Смятам, че и преводът на числата, колкото и лесен да изглежда, е тотално сбъркан. И от П. Добрев и от предишните юнаци. Нещо може и да са уцелили по случайност. Но при превода на имената на животните имаме пълна катастрофа. Откъде накъде "шегор" означава ще крава, че и с паралели в тюркските езици. Ми крава на турски е "инек". Краве масло - тере иаъ. И какъв сомор, какъв самур?!
 3. Де ги? Това, което е написал Атом, не е "превод".
 4. Отново не се разбираме. Къде Теофикат Охридски (или някой друг, който и да е) пише, че славяните в България и само славяните са почитали едни божества, а прабългарите и само прабългарите в България - други, различни божества?! Това е въпросът. Това Ви попитах. А не дали има "достатъчно литература" за славянските божества от района на Балтийско море и остров Рюген. Не Ви ли омръзнаха клишираните фантазии на някои псевдоучени за религията на прабългарите, за някакъв Тангра, за цицести жреци, за "шарапташи" и тем подобни глупости, които нямат никакво историческо основание?!
 5. Идеята на превода на термините е да разберем нещо за етническия произход на прабългарите. Ако това, което казвате е вярно, значи няма никакъв смисъл да се занимаваме с този превод. Така ли? Търсенето на думи (лутането) в този или онзи речник от четирите краища на света показва, че до днес 18 юни 2017 г. никой, в България или в чужбина, не е превел нито един термин от календара, респективно от Именника на българските князе. Няма системен подход, и смея да твърдя - няма никакъв научен подход към този въпрос. Факт.
 6. И аз ще бъда щастлив да науча за тези засичащи се извори, според които Перун и Велес (къде изчезнаха Троян и Хърс?!) са запазена марка на славяните, а слънцето и луната - на прабългарите в ПБД.
 7. Споменах Русия и Украйна. Или вече не можем и да четем? Къде в Русия и Украйна са намерени такива статуи? Информация, линк, каквото и да е? Статуите на княз Владимир са добре описани, включително такива детайли като материала, от който е направено тялото и лицето на статуята. Къде са намерени те? Какво е намерено? Освен това, имам чувството, че не знаете нищо по темата, защото постът Ви е аргумент в моя полза. Идолите на Рюген са описани (Саксо Граматик), но от тях нищо не е намерено. Също както в Русия и България. Да припомним отново известните ни божества на древните българи: Троян, Перун, Велес и Хърс. Известни от домашен писмен източник, датиран от 12 век. Това са боговете не само славяните, но преди всичко и на първо място на Аспаруховите българи.
 8. Какъв ти е проблемът тогава? Използвай тези "чудесни възможности" и цитирай поне един източник. Ако можеш, де.....
 9. Добър въпрос. Още в края на 1916 г. български политици предлагат на Фердинанд да потърси контакти с Антантата за излизане на България от войната, естествено, при далеч по-добри условия от фактическата безусловна капитулация, която санкционира Солунското примирие. Уродът, който къта в чекмеджето си договора за германската си пенсия, отговаря: "Аз съм благородник и не мога да изменя на дадената дума на честта." Това е неговата "чест". Много подобна на "честта" на внука му, който не се посвени да продаде на търг ордените и медалите на урода, заслужени с българска кръв. По-късно, вече през пролетта на 1918 г., след катастрофата в Русия, олигархичният слугинаж в София се подплашва истински и решава на всяка цена да капитулира в името на най-ценното си - кървавите парички, натрупани през войната! Фердинанд този път е съгласен. Това, че е "благородник", вече не го безпокои. Срочно се назначава Малинов за премиер. После се чака само повод. И поводът идва с пробива при Добро поле. Решението за подписване на примирието, "защото войната е проиграна", дори и формално е взето преди разгрома на Главната квартира от въстаналите войници. Въстанието, по-късно, е използвано за допълнителна екстра при опита на предателите на родината да се оправдаят пред смаяните българи! Това е Крамер. Просто и ясно.
 10. ........................ В очакване на "източниците" за преселение на българи от Азия в Европа, искрено Ваш, брат Дончо! Все пак да направим уточнение, че под Европа, разбираме съвременните общоприети очертания на континента Европа, а не античните и средновековни представи за това какво е "Европа".
 11. Решението за капитулация на България, при условие - запазване на престола за военнопрестъпника е взето от Фердинанд и неговия слугинаж месеци преди избухването на Войнишкото въстание. Мисля, че това беше вече казано тук. Солунското примирие (предателство) е щяло да бъде подписано, независимо от това дали Главната квартира е разгромена или не. Непосредствен повод за преговорите с Антаната е пробивът при Добро поле - събитие очаквано и дори желано от българския олигархичен слугинаж в София. Това е смисълът и на смяната на правителството и назначаването на Малинов за премиер - смятало се е, че така Антантата ще бъде по-сгоровчива. Както винаги слугинажът си решава проблемите за сметка на интересите на България и на българския народ.
 12. Сега предлагам да се върнем на геройски намереното сведение на Теофилакт Симокатта на руски език. Какво знаем? Авторът твърди, че някакъв град "Бакаф" бил построен от някакви "уннугури". Не се посочва къде се намира въпросният град. Но изследователи - професионалисти и любители автоматично разпознават изчезнал древен град до днешното село Вокат, недалеч от град Ура - Тюбе в Северен Таджикистан. Може би са водени от логиката, че в следващото изречение се споменава Согдиана, а град Ура - Тюбе се намира в някогашната древна област Согдиана. Нямам никакви претенции към подобно тълкувание и на мен ми изглежда логично. По-нататък, имаме названието "уннугури", което автоматично се свързва с оногундурите от Черноморския басейн. Имаме ли основание за подобна връзка? По мое скромно мнение - категорично НЕ. Защо нямаме? 1. Нито един друг източник не свързва оногундурите със Согдиана и Централна Азия. 2. Предвид историята на Согдиана, единственият възможен кандидат за "оногундури" в региона са ефталитите и хионитите. Т. е. хората, които претендират, че оногундурите са живели в Согдиана, следва да докажат някаква, каквато и да е, връзка между ефталитите и оногундурите. Това до този момент не е направено. Доказването на подобна връзка е проблематично предвид известната ни хронология. А именно - нахлуването на западните тюрки през 60-те години на 6 век в Европа, на север от Кавказ. Почти по същото време, вероятно малко по-рано, тюркската вълна помита и ефталитите в района на Согдиана. Остава вариантът "ефталитите - оногундури" да бягат пред тюрките от Северен Таджикистан през Кавказ до Европа. Оставям настрана проблематичността на подобно бягство в географски план, но най-важното е, че такова преселение не е регистрирано от никого. Ефталитите си остават в Согдиана, в известната затворена долина и са помлени или принудени да бягат през планините на изток и юг. 3. Ако решим, че ефталитите са оногундури, трябва да приемем невероятната версия, че оногундурите нямат нищо общо с кутригури и утигури. Дори названията на тези народи говорят обратното. 4. Няма никаква връзка между културата на ефталитите в Централна Азия и оногундурите от Северното Черноморие. В първия случай става дума за градска култура в античен стил и развито монетосечене. Дали оногундурите край Черно море през 6 век са секли собствени пари? Риторичен въпрос. За мен е очевидно, че в сведението на Теофилакт Симокатта не става дума за нашите предци оногундури, а за някакъв друг народ. Приятна вечер.
 13. Нямам никаква идея какво Ви кара да мислите, че не съм чел произведенията на г-н Петър Добрев. Питам Ви именно защото съм ги чел. И съвсем нормално и очаквано за мен, Вие не можете да цитирате нито ред от тях. Предлагам да чуем името на този "същия стар индо-ирански език", ако не е тайна, разбира се. Е, ако е някой секретен език, не го споменавайте. Чакаме препратки към ползвани речници на този стар, неизвестен, секретен и много таен език............
 14. Нямам идея кой е Спараток и защо така обилно се позовавате на него. Наистина.