makebulgar

Потребител
 • Брой отговори

  2931
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  8

makebulgar last won the day on March 25

makebulgar had the most liked content!

Репутация

738 Доцент

Всичко за makebulgar

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  България

Последни посетители

15051 прегледа на профила
 1. Експертното мнение на Русия за Gripen https://www.vbox7.com/play:e93ac47f
 2. Успех мога само да ви пожелая в новия формат на списанието. Пак ще го кажа, че проекта си е ваш и няма нужда на никой да обяснявате защо списанието става и платено. Въпросът както загатнах в заглавието на темата е до желанието да печелите и да се издържате от дългогодишния труд който сте положили. Ако успеете да го направите, тоест да печелите, ще имате адмирации от мен. Ако не успеете няма да сте нито първия, нито последния дългогодишен бизнес или дейност които не успяват. Важното е, че сте натрупали опита, и ще можете да продължите в по-печеливши посоки, като примерно електронната търговия, но в други посоки и мащаби. Личното ми мнение е, че списанието няма как да генерира 80 000 лв годишно от абонаменти от 8 000 абоната, и както казах, по-реалистичният брой абонати ще е броят на далите положителен отговор в анкетата за абонамента, тоест около 200 души или по-малко. И това мнение, освен на интуиция се основава и на това, че отстрани концепцията - Създаваме електронен магазин за да издържаме списание, но искаме списанието да издържа нас!, някак не звучи достатъчно добре обмислена и устойчива като бизнес план. На всеки бизнесмен това ще се стори странно и ще се чуди защо ако можете да печелите достатъчно от електронен магазин ще се занимавате със списание. Тази концепция е свързана с преход и с опит за реализирането на списанието на пазара, но въпреки това звучи неустойчиво. И в крайна сметка ако опитът е неуспешен няма да е под достойнството ви да се кооперирате с някой друг, или да продадете списанието на някой който се занимава с издаване на списания и има финансовия и маркетингов ресурс да реализира списанието на хартия, дори и в друга форма. Решението да създадете подобно списание за европейския пазар на английски език е много по-добра концепция за развитие и за печалба, по простата причина, че англоезичния пазар е огромен. Тоест опита който сте натрупали при създаването на 97 броя БГ-Наука е по удачно да пренасочите към реализирането на списание на английски, което да излиза и във вариант на български, но с бранда Българска Наука. В едно такова англоезично списание ще можете да съберете и много статии от чуждестранни учени, които по някакъв начин са свързани с проучвания и друга научна дейност в България.
 3. Спор атеизъм срещу богове, явно наистина няма, доколкото от едната страна се привеждат факти, а от другата всякакви нелепости и сравнения като със приказката за Гюро - глупака. Умния обикновенно отстъпва при подобни псевдо-спорове, а онзи който си мисли че е спечелил започва да вярва в правотата си. Съответно днес науката просто не й се занимава да доказва на вярващите че няма богове, тъй като за науката нещата са ясни и спор няма.
 4. Манастирите в Китай са будитски, а будизма е далеч от това да го наричаме религия.
 5. Без религия светът отдавна щеше да бъде по-добър. Ако преди 1000 години бяха забранили религиите днес щяхме да сме в друга епоха, жяхме да сме усвоили космоса, да имаме колонии на Марс и Луната и т.н. Страха от Бог явно спира някои закононарушители, но явно не спира религиознати зверства срещу законите налагани от останалите религии различни от "вярната". Ако нямаше религии, а имаше само светски закони, то тогава законите щяха да бъдат спазвани повече, тъй като наказанията и обещанията щяха да са ясни - затвор, смърт, 20 тояги на голо или нещо друго. А днес религиите обещават задгробен живот и това кара фанатиците да действат като луди. В днешно време в Китай са забранени религиите и това не им пречи на китайците по никакъв начин. Много от тях все още са си суеверни и ядат разни перки от акули, рог от носорог или жлъчка от мечка, но това са неща основно свързани със здравето. И се вижда, че просперитета зависи не от божия закрила, а от силната държава, която контролира спазването на законите, дори и този контрол да е със смъртни наказания, със комунистическа доктрина и с ограничаване на някои свободи. Фактите са че хората могат да съществуват спокойно и без богове.
 6. Чак пък с формули няма смисъл да се опровергава. Това си е някакъв любителски гаражен изобретател, и явно нищо не е изобретил. Изобретил е машина чиято единствена задача е да занимава умовете на вярващите в перпетумобиле и в други чудеса. Или пък е създал най-обикновен съединител за някакво подводно съоръжение с несъосни оси.
 7. Явно знаеш за какви монети става на въпрос щом проект правиш, и можеш да ги покажеш или да разкажеш какъв е проекта че да ти трябват подобни монети. Иначе в гуглето лесно се откриват стари турски монети с такъв конник, но не са антични.
 8. И когато измислят перфектната графено-титаниева пречистваща система за морска вода, ще засеят всички пустини с домат, и няма да има глад.
 9. Грешни расъждения по начало. Прехода няма да е драстичен, и първо всичкия добитък ще бъде излапан през преходния период, и никакви стада няма да се освобождават, а само критичен минимум който да запази видовете домашни животни/любимци. Грешна е и сметката за земите, тъй като щом могат да бъдат изхранвани десетки милиарди глави добичета - крави, кози, свине, пилета, по същия начин ще могат да се изхранят толкова много хора. Тоест ще има ръст на населението с поне 10 млрд души. Хората вероятно ще почнат да отглеждат масово някакви други белтъчни заместители от рода на гъбите..
 10. Не трябва да се сравнява списанието с NG, тъй като нещата са несравними. NG е традиция и всичко там е професионално, и затова и си знаят цената и искат по 5 лв за брой. И това не са домати или чушки, че да избереш по-изгодната цена. NG си имат стил, във всеки брой има 2-3 основни статии, и всичко останало са малки съобщения. Основните статии обаче са професионални, широкоинформативни и т.н.. И всичко това с професионални снимки. Тоест не е важно колко страници продаваш, а какво продаваш.
 11. Точно тесните специалисти са склонни към това да вярват в богове, тъй като познанията им са ограничени, а това е предпоставка останалите неща които не познават да ги делегират на Бог. Трябва да си широк специалист и да разбиращ и от далечния космос и от биология и от философия и от психология и от механика и от ядрена енергия и от медицина и от много други неща за да видиш че наистина никъде там няма богове.
 12. Грешно е да се приравнява вярята в знания с вярата в богове. Тъй че учените-атеисти, които не почитат богове със сигурност не могат да бъдат наричани вярващи, тъй като думата вярващи се отнася единствено и само за онези които вярват в богове и свръхестествени сили. Учените имат вяра в знанията си, но тази вяра не е религиозна, а е увереност. Учените знаят отговорите на въпросите на които вярващите разчитат да получат отговор и решение от измислени богове.
 13. Исус не може да е Бог, тъй като няма богове. Не съществуват. Има ги само в главите на хората. А това че върху образа на някакъв Исус от Назарет са наложени стари митове и легенди са факти, а не мои предположения и измислици. Фактите са че са известни митовете и легендите от Египет и Вавилон, и те са много по ранни от по-късните приписвани на Исус. И същото е и с Моисей, чиите истории са измислици. И никакъв Йехова не му е давал десетте заповеди. Има факти били те и косвени за това.
 14. Няма никакви два лагера, и не могат учените които се позовават на факти и доказателства да се обявяват за вярващи подобно на онези които вярват в някаква религиозна книга. Подобни опити за принизяване на науката са елементарни и наивни.
 15. Подобни мнения които са ненаучни, но са изказани при това от модератор история най-много да накарат някои да си помисли че нивото на форума е ниско, или че форума си е збъркал името и в него не се говори за наука.