Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
 • Брой отговори

  3371
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  10

makebulgar last won the day on Декември 10

makebulgar had the most liked content!

Репутация

958 Асистент

Всичко за makebulgar

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  България

Последни посетители

15692 прегледа на профила
 1. Ето как Илон Мъск успя

  НАСА му е ударила рамо защото е изпратил ракета в космоса, защото не се е отказал при първите провали, и защото са имали нужда някой да им праща ресурсите към МКС.
 2. Отново за календара

  Паган и Гостун мисля, че ги имаше като имена от епиграфските паметници на боспорското царство и сарматите. Тъй че римския произход на името е съмнителен и за него няма никакви други податки. Етимологическите еквилибристики които често се извършват за да се докаже че едно име е от даден език, бил той ромейския или тюркския, обикновенно са безсмислена загуба на време, тъй като името може да идва от съвсем различен източник, а не от предполагаемите езици. При Сабин случая е такъв, че имаме широко популярно римско име, на което не ни е нужно да търсим етимологии разни. То просто си съществува в империята от доста отдавна. Има предостатъчно аргументи за това, че Сабин е бил ромеин.
 3. Отново за календара

  Разбира се, че тук спекулирам (предполагам), но това са предположения основани на някакви доводи. Името Паган може и да има римска етимология, но може и да няма. Сабин от друга страна си е римско име (https://bg.wikipedia.org/wiki/Сабин) и доколкото в езическия период римските имена при българите не са били традиция, то можем да приемем че Сабин е бил ромеин, още повече че е водил про-римска политика и е избягал не при хазарите, а в Константинопол. Сродяването чрез владетелските дъщери и синове е обичайна политика при междудържавните отношения по онова време, тъй че е логично да предполагаме, че и дъщерята на Кормисош се е омъжила за ромеин със знатен произход. Петър е име от християнския период, тъй че не може да става дума за сравнение. За закона за престолонаследието не се опирам на преки сведения, а на косвени. Тоест тълкувание на събитията описани в Именника и в гръцките хроники.
 4. Отново за календара

  Еми ако Именника имаше един автор примерно живял по времето на Умор, той щеше да пресмята всичко точно, тоест щеше в целия Именника да видим структурата на 60-годишния календар. Но както се вижда първата част е точна, а втората е объркана. При това имаме и рубрика в която се казва, че Аспарух е минал Дунава и писателя на рубриката уточнава че става на въпрос за неговото време, тоест писателя е от времето на Аспарух. Можем да предполагаме, че писателя е живял едновременно и при Аспарух и Умор, но е малко вероятно. Паган вероятно е бил болярин, който е водил преговори с ромеите. Историята при българите е такава, че по онова време ако владетеля е бил жив, без значение къде е, той е оставал законния владетел. Вариантите в законите на българите явно не са били много. Първият вариант на развитие е бил болярите да убият некадърния или слаб владетел който губи битки и вреди на държавата. Така се случва често при българите. Втория вариант е слабия владетел да абдикира като назначи нов по-добър, като това вероятно е било свързано със определен държавен ритуал. Ако този нов владетел не е бил качествен болярите са се връщали към първия вариант от закона и убийството му. Третия вариант е бил владетеля да избяга от страх породен от въпросния държавен ритуал на който болярите вероятно са имали практиката да убиват владетеля и новопредложения от него нов владетел ако не им хареса. Вероятно втория и/или третия вариант са представлявали онова "сиреч вихтун" от Именника, като предложения владетел е можело да бъде наследник на стария владетел или да бъде от друг род, с което се е променяла династията. Тоест явно законите на българите по онова време са били силнни и строги, и владетелите са знаели какво ще се случи, като въпреки че са били строги са били и донякъде либерални в това кой може да се възкачи на трона. Власта е можела да премине в ръцете на брат, син, зет (зата на персийски означава "син"), племеник. Тоест Сабин бяга при ромеите, но остава начело на държавата. Болярите няколко пъти ходят при ромеите и искат той да се върне и да назначи свой заместник както е по закона. Той първоначално отказва, но накрая назначава Умор. Умор е убит тъй като болярите не са искали Сабин или негово протеже за владетел. Явно народа им е давал право да сменят владетеля само ако го убият по реда на закона.
 5. Отново за календара

  Авторите на Именника са няколко. Единия е писал при Аспарух, а другите по-късно. Относно междуцарствието между Телец и Умор нещата са почти ясни. Сабин има ромейско име и вероятно е ромеин, не е пряк наследник на трона, но явно е имал някакви права като мъж на българска принцеса, и е водил проромейска политика към подчинение когато взема властта. Логично е да не е в списъка.
 6. Ако ги нямаше сапиенсите щяха да еволюират към по-умни или неандерталците или денисовците или други маймуни, като резултата в крайна сметка пак щеше да доведе до същото положение. Един от видовете ще надделее над останалите, ще стане по-умен, ще изобретява нови оръжия и начини за оцеляване, ще завзема нови територии, ще премахва конкуренцията и разни други видове диви хоминиди и животни. И в крайна сметка щеше да достигне до абсолютно същото развитие и разпространение навсякъде по света и до същите научни открития каквито сме направили и ние. Вероятно щеше да им е необходимо повече време за еволюцията и превземането на планетата, щяха да изглеждат малко по-различни от нас - с по-космати лица, с по-дълги ръце, с погруб вид, и т.н. Може би щяха да достигнат нашето цивилизационно ниво след още 5000 или 50 000 години, но можеше да го достигнат и преди 2000 години, като всичко е въпрос на стечение на обстоятелствата.
 7. Брутен вътрешен продукт

  Интересни тенденции и развитие на БВП имат силните на деня. Чудно е дали ръста на Китай не определя спада на Япония. Каква ли ще е графиката след още 20 години!?
 8. Физиката е доста скучна наука, а историята е доста по-вълнуваща, тъй че е ясно защо физиците се отклоняват от специалността си. Конкретно Л.Цонев прави някакъв опит за въвеждане на някакъв луминисцентен метод в датирането на старите камъни от мегалитите, но явно е ограничен във възможностите си да реализира този проект, и си остава на ниво любител с широки познания по мегалитите. Като любител му е по-лесно да вземе пристрастно някаква страна, лесно му е да обяви девташларите за палеобалкански мегалити, и да обвинява Р.Рашев, че бил разкопал девташларите и те не можело вече да се датират с неговия метод. Тоест физикът и любител в археологическата наука Л.Цонев си вади някакви заключения за девташларите единствено чрез сравнителен анализ с други подобни археологически обекти, и съответно неглижира мнението на професионалния археолог, който е разкопал тези девташлари и който ги е датирал в средновековието. Това са именно и основните методи похвати на псевдонауката на любителите - революции основани на идеологии и неглижиране на заключенията на професионалните учени.
 9. В нашия случай обсъждаме мнението на един физик по въпроси свързани с генетиката и историята. Тоест мнението е на един любител в тези две науки. Мнението се опитва да докаже презумпцията, че има някакво преселение на траки от юг на север, което преселение е довело до разпространението на славянските езици на север. Това мнение е породено от автохтонната хипотеза, като сме го чували доста преди генетиката да се заеме с проучвания в тази област. Физикът Йорданов сам признава, че не е специалист в генетиката, като ни предоставя не пълен анализ на научните изследвания в областта, а ни предоставя копи-пейст на някои заключения. Според него тези заключения са безспорни доказателства, но напрактика те са просто изказани научни хипотези, които генетиците са се опитали да изградят. Тоест мнението е от неспециалист върху хипотези. Но на пресконференцията се представя като факт, който трябва да преобърне историята, и съответно българите да станат преки наследници на траките, славянския език да произлиза от балканите и т.н. и т.н. Това не е наука.
 10. Дорис, въпросът ти се отнасяше за компетентността, а аз се опитах да ти обясня, че компетентността е доста разтегливо понятие. Тоест има разлика между научен авторитет в дадена област, между компетентен човек в дадена област и между човек който се смята за компетентен в дадена област, но реално не е такъв и е подвластен на ефектът на Дънинг-Крюгер. В първата група са авторитетите в научната област. Те пишат научни трудове за реномирани списания и сборници, имат дисертации, работят чрез научния метод, консервативни са в специалността си. Обикновенно те биват цитирани в научната литература. Те са авторитети обаче само в специалността си, и доколкото разбират колко сложна е науката и колко познания се изискват, сами не смеят да се определят като авторитети в други сфери на науката. Във втората група са хората които са изучавали определена специалност, но не са продължили да работят в сферата която са учили. Те нямат научни трудове и дисертации, като нивото което са достигнали е магистър или бакалавър. Тоест имат написана само една дипломна работа, и имат степен с която могат да преподават в средни училища или да асистират в университетите. Тези хора имат определена компетентност в специалността си, могат да дискутират, могат дори и да напишат някоя книга, но те няма да са на такова ниво че да бъдат цитирани. Третата група са хората които не осъзнават колко малко знаят в определена област по която се изказват. Те обикновенно не са изучавали областта във висше училище и нямат дори и дипломна работа в областта. Обикновенно това са любители на определена научна тема, като основният им движещ импулс е любопитството и ентусиазма породени или от свои или от чужди наблюдения и идеи. Хората от тази група могат да придобият доста знания по интересуващата ги тема и дори в някои случаи да се откъснат от тази група в по-горното ниво, но обикновенно това не се случва. Много малко са хората които записват втора специалност в сферата в която са любители, а още по-нищожен е процента на хората които продължават на научно ниво да се занимават с темата. Тоест любителите обикновено си остават любители. Те обикновено са водени в любопитството си от идеологии и пристрастия, и имат ограничени познания в сферата на този им страничен интерес. И това е така тъй като обикновенно не могат да оделят нужното време за пълно научно изучаване на темата. Просто времето е ограничено. Така един физик ако се занимава на високо ниво със физиката, ще му е трудно да отделя нужното време и за науки като археология, генетика, история или лингвистика, и съответно едва ли ще пише научни трудове в тези области. Може да настоява че авторитетът му във физиката (или математиката) е достатъчен за да е компетентен във хуманитарните науки, но това най-вероятно е негова самозаблуда. Всички тези три групи лица обичайно от простолюдието са възприемани за компетентни, но за учените компетентни са само хората от първата група, тоест научните авторитети в областта.
 11. Илиян Йорданов задава въпрос свързан с генетиката, на който явно не може да си отговори или смята за риторичен, а аз давам аргументиран отговор. Според него единствената възможност за разпространението на балкански гени на север от Дунав чак в Полша е някакво съзнателно тракийско преселение на север, но напрактика процесите са били много по-сложни. Инвазията на Ямна култура на Балканите е много добре проследима, и тази култура седи в основата на тракийската. Тоест имало е дошляци от север дори и в ранния бронз. Те не са били мирни и кротки, и местното население тотално променя културата си (според археолозите). Променя се и генофонда. Мъжете палеобалканци изчезват, но не заради преселение на север (тъй като хаплогрупата G не е много популярна на север), а вероятно са избити.
 12. Много ясно какви са били събитията. Конниците от Ямна през ранния бронз са нахлули от север, крали са палеобалкански жени и са ги извозвали на север, а самите те са оставали на Балканите. Така се пръкват и траките като любовна авантюра между палеобалканки и конници от север. Палеобалканските мъже имали основно хаплогрупа G и явно са били избити!
 13. Еми ако жанра на блоговете включва и това да пишеш всякакви глупости, значи Серафимов се придържа много добре към жанра. А това че пише глупости може да разбере всеки, стига поне малко да разбира от история и археология. Така например относно Плиска има няколко публикации, в които използва разни псевдо аргументи в подкрепа на идеите си че Плиска била античен град, като пренебрегва всички останали сведения от археологията показващи че е средновековен град. И това не е само мнение на интернет трол, а всеки археолог може да го каже това стига да си загуби времето да изчете написаното от Серафимов. В една от публикациите си Серафимов аргументира логиката на автохтоните си идеи и преводи на тракийски думи със сравнение на букраниите от Казанлъжката гробница и от Самотраки. Велика нелепост и псевдонаучност!!!! Не знае човека, че там те са създадени в македонско време, и че букраниите не са тракийско изобретение. В науката детайлите са важни, и това всеки физик трябва да го знае.
 14. Цената на наемите в България

  Ето колко пари трябва да изкарвате, за да наемете двустаен апартамент в 15 от най-големите градове в САЩ - http://www.obekti.bg/chovek/eto-kolko-pari-tryabva-da-izkarvate-za-da-naemete-dvustaen-apartament-v-15-ot-nay-golemite?m6_gallery_page=0 В Сан Франциско - 7000 лв месечно ще са нужни!!!!!!!!!
 15. Всеки може лично да се възприема за компетентен, и нищо не пречи да има последователи, които да му вярват. Това обаче не винаги означава, че е учен, и че може да бъде приеман за авторитет. В науката за учени се приемат хора които най-малкото са написали една дисертация, тоест станали са доктори, като това означава че имат най-малко един сериозен научен труд, който е приет от останалите учени. Тоест ученият е онзи който е доказал че може да мисли, може да се придържа към научния метод, и може да пише научно. В този ред на мисли завършилите магистратура по история и археология не са учени, като в случая с това визирам Андрей Киряков и Александър Мошев от онова видео с пресконференцията. В историческата наука не могат да се приемат за авторитети и Любомир Цонев и Илиян Йорданов, тъй като са физици, тоест учени са, но са учени в друга сфера. Когато напишат някоя дисертация по исторически въпрос тогава могат да станат авторитети в областта.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×