Отиди на
Форум "Наука"

dora

Потребител
  • Брой отговори

    2527
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    49

dora last won the day on Януари 30 2022

dora има най-харесвано съдържание!

2 Последователи

Всичко за dora

Последни посетители

5264 прегледа на профила

dora's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

2,6k

Репутация

  1. Всъщност самото развитие зависи от формулирането на ясни правила. Напр. какво е важно и кога, какво е маловажно и защо, какво е приоритетно сега, какво може да бъде отложено във времето, какво изисква дълготрайна работа, с какво се измерва приносът, как се овъзмездява той, напр. бива ли забелязан и поощряван. Развитието изксква ясна визия къде сме в момента, къде искаме да бъдем кога, съпроводена със SWOT анализ, който се актуализира непрекъснато с времето и действията по целия път се осъществяват с някаква степен на консенсус. Това без ясни правила няма как да се получи.
  2. Не знам защо оставате с това впечатление, пиша добронамерено, излагам аргументи и когато задавам въпрос, се опитвам да разбера дали изхождаме от една и съща понятийна система. Напр. какво значи "изключителни"? Генетично изключителни? Или какво визирате, когато казвате, че нещо ни се е случило в ЕС. Какво значи "случило"? Няма как нещо просто така да ни се случи, защото членството в ЕС е доброволно, тоест ние доброволно сме се съгласили да участваме в междуправителствена/регионална организация. Най-общо, в обичайната понятийна система нещо да ни се "случи", означава ненадейно да ни сполети нещо, което извън наш контрол (природно бедствие, война в нашия регион, в която не сме страна). Това и пояснявам, за да може пък вие да се аргументирате и да разбера какво имате предвид и защо. Не че не мога да направя хипотеза какво иска да каже този или онзи участник, но дискусионно е далеч по-справедливо, ако той има шанс да се поясни и да посочи аргументи. Кой е този "плебс"? В този форум всички пишем по свое желание и всички сме абсолютно равнопоставени. Затова и никога не си позволявам да пиша ad hominem. Вижте горното. Да си правя хипотези за този или онзи по частична информация и без да му давам възможност за пояснение или отговор подкопава принципа на равнопоставеност. Винаги мисля и за читателите. Постингите тук остават много време и могат да бъдат четени години след като с вас водим тази дискусия. Какво полезно ще си извади читателят след година, две, пет, от нещо, което съм написала тук, ако то не е конструктивно? Нищо. Тогава какъв е смисълът изобщо да го пиша? Ами, няма смисъл.
  3. Не съм сигурна, че това още важни. Говорим за времената на всеобщ ентусиазъм от създаването на нова държава. Имам чувството, че онзи народ там и този народ днес са различни народи... И да чукна на дърво никога да не ни се налага да доказваме добре ли воюваме или не...
  4. Неработещи институции, превзети от свързани с криминалния свят играчи, които и няма как да проработят, докато не бъдат тотално реформирани, за което няма нито политическа воля, нито политически ноу-хау, нито обществена енергия, нито дори разбиране, че това е необходимо. Няма и консенсус по каквото и да било, вкл. много по-ежедневни проблеми от нуждата държавноста и всички нейни структури, принципи и механизми да се изградят отново, а подборът на кадри да става меритократично и на базата на доказан личен интегритет. Това в култура, която се основава на корумпиращи шуробаджанашки (лични услуги, персонални назначения, грижа предимно за широкото семейство и приятелския кръг) отношения няма как да се случи.
  5. Защо мислите, че това дразни някого? Разцветът на Флоренция през Възраждането се дължи на исторически и икономически обстоятелства, които не могат да бъдат повторени другаде и със сигурност не в друго време; в основата на това стоят огромните богатства и политическо влияние на определени личности, напр. Борджиите, които стават меценати на изкуствата. За развитието на Флоренция роля изиграва един предприемчив и несметно богат елит, който има и политическа и религиозна подкрепа. Имаме и ролята на църквата, и обстоятелството, че между творците съществува огромна конкуренция. Имаме и обстоятелството, че онова общество не е егалитарно, има огромна разлика между бедни и богати, огромна концентрация на пари и влияние в много тясна прослойка хора, образованите са много малко. В този форум е имало много теми, които разглеждат дадено "икономическо чудо". Има ли в България условия за икономическо чудо? Не мисля, и причините за това не са икономически или геополитически, а свързани със съвсем други фактори.
  6. Хъм, защо да сме нямали? Имахме избор дали да се присъединим към ЕС или не, поне оттам тръгна стринга? Или нещо не съм прочела правилно?
  7. Всъщност не е толкова сложно. Като категорично изберем страна. Проблемът с нашите правителства е че се опитват да седнат едновременно на два стола. Ефектът от това, според българската поговорка, е ясен.
  8. Всъщност, проблемът не е толкова философски, колкото прагматичен. В икономически смисъл това се нарича "competitive advantage". Какво е това, което България може да предложи на основата на някакви идиосинкратични обстоятелства, развили се конкретно там. Това вече го използвахме с българските програмисти, които през деветдесетте години бяха основния "износ" на държавата. Причината: по време на СИВ България се специализира в индустриалния шпионаж, свързан с компютърните технологии, първият "Правец" беше краден "Макинтош". Това създаде нужда хората, на които им върви математиката, да бъдат потиквани да се занимават с програмиране; България създаде едно поколение програмисти, което после "изнесе", тоест, когато установиха, че нямат база за развитие в България, те заминаха в чужбина. Дълго време тази репутация на България й помагаше, напр. да привлича чуждестранни компании, които да използват българските програмисти. Докато те не установиха, че такива все по-трудно се намират, или поне далеч не на това ниво, и се пренасочиха към други държави (Индия, a в Източна Европа - Полша, Чехия, примерно. Защото докато ние губехме кадри, Полша и Чехия, на които това не беше СИВ специализация, наваксаха, че и ни изпревариха значително - по предвиждания, софтуерната индустрия в Полша през 2023-4 ще бъде 7,5 милиарда долара, а в България - 0,4 милиарда...). В този смисъл, не е въпросът какво България ще "произведе" вследстие на дадено решение, профилиращо я в дадена посока. А какво от това ще успее да задържи у дома. Къде е "competitive advantage" на България сега? Зависи. Има успешни компании, но те се развиват и работят не защото са в България, а въпреки.
  9. Да, предположих, че нея визирате. Или друга Академия?
  10. Ами, нищо такова не преживяваме, никой не е отменял националните държави. ЕС не е федерация, а регионална организация. И ако за ООН не е така, то членството в ЕС е доброволно.
  11. Никоя нация няма национална дарба, някакъв малък процент от хората имат индивидуални дарби Нямам общо с Академията на МВР
  12. Koнсенсус се създава с желание на хората да участват в него. С пропаганда се създава тоталитарна държава (това вече сме го играли...)
  13. И да обясня защо. Единността на нацията е от значение при изграждането и затвърждаването на нова държва, нейните институции, национални празници, национални символи и ритуали. Този въпрос в България приключва, общо взето със Съединението (знам, че може да се поспори за хронологията), българска национална държава си има и съществуването й, барабар с всичките й атрибути - национални граници, национален химн, флаг, конституция и т.н. е неоспоримо. Атомизирането на обществото днес не е свързано с националността - наличието или липсата на нация, а с разколебаването на индивидите, че има смисъл да живеят в общество, както и невъзможността на индивидите в обществото да изградят и поддържат консенсус по каквото и да било. И не говоря за някакви кой знае какви сложни политико-философски концепции, няма консенсус по елементарни правила, като това, че ако не искаме да мрем като пилци по пътищата е необходимо да спазваме правилата за движение и всички в автомобила да носят предпазни колани, примерно. Това чувство за разпад на дори елементарното разбиране, че спазването на каквито и да било правила е необходимо е хем резултат от ценностно объркване (аномия), хем причина за него. Към това "нацията" няма никакво отношение. И всички мъже цял ден да играят хоро в ледените води на някоя река, и всички жени да ходим със забодена зад ушите българска роза, това няма да промени усещането за разпад, докато не създадем консенсус, че правилата трябва да се спазват, защото "общество" значи "консенсус". Ако има нещо, в което да сме изключителни, това е най-високата ни смъртност в ЕС Детска смъртност също. По смъртност по пътищата сме трети, след Румъния и Латвия. Дали ще се ласкаем от един или друг известен българин или не, няма да поправи това, и не го пиша с презрение, пиша го с тъга.
  14. Не го индивидуализирам. Проблемът с психичното здраве трябва да бъде поставен на дневен ред. Проблемът с превенцията също. А не е, заради стигмата, липсата на политическа воля и липсата на непосредствен капацитет. За да се изгради такъв, трябват десетилетия, а политиците мислят всичко в рамките на мандата. Това с "единната нация" е самотерапията ("не искам да съм сам", но отплеснато в грешна посока - "ей ся шсъ натряскам като говедо, ще си сложа евтината полиестърна фланелка с народна шевица и ще ходя с множество непознати ми себеподобни да се правя на мъж в леденостудената вода"), но не е проблемът. Проблемът е психическата болка. Не си помагаме, като отказвме да го забележим. Не им помагаме и на тях, гореописаните (за които не пиша оценъчно или осъдително, пиша с емпатия), а може би като общество трябва да заедно да седнем и да измислим как.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...