kall

Потребител
 • Брой отговори

  1520
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  10

kall last won the day on August 7 2016

kall had the most liked content!

Репутация

621 Доцент

Всичко за kall

 • Рожден ден 22.05.1988

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

1851 прегледа на профила
 1. От сегашните ни олимпийци(мани ги тия 50+) обаче нито един няма, който да се е реализирал тук, всичките са в чужбина, като първата стъпка е постъпването в чужд университет още след 12-ти клас. И не, горната статистика не отразява изцяло хора на възраст 50+, колкото и да не ти се вярва. Все още има и доста "млади" кадри в БАН, на възраст 30-40. Впрочем, имаш ли представа каква е била ситуацията с научните кадри като демография през соца(далеч не всички са олимпийци)? И понеже моята "хипотеза"( изобщо не е хипотеза, а съвсем реален факт "от кухнята", но малко хора ще го кажат) не била струвала, ще посочиш ли алтернативно обяснение? Или ще го караш просто на "не съм съгласен, щото така ми изнася"? Броят на жените, постъпващи "по бедност"(то не е бедност всъщност, а възможност да си го позволят при сегашните условия), като цяло( не само младите) в научните ни институции изобщо не е малък, а както казах, основна причина за феминизацията на научните ни среди. С какво ще ме обориш като доказателствен материал, че ми стана интересно? П.С. Ти можеш ли да си позволиш да работиш за 300 лева месечно, ако нямаш осигурен гръб? Една доцентска заплата в БАН е грубо 800 лева месечно. Доцентска! А докато стигнеш до доцент?
 2. Има само един демагог във форума и той много добре си го знае :-) И вече веднъж бе хванат в крачка много грозно, но не си взе поука(впечатляващ инат). Посочи с конкретни примери какви изследвания може да се направят в областта на туризма, че ми е много интересно(няма да го направиш, разбира се, но за всеки случай аз да си питам).Впрочем, виж си мненията по-назад в темата, извърташ се като фурнаджийска лопата. А и туризмът очевидно е самоиздържащ се бизнес-сектор, макар че 5 процента от БНП не са кой знае какво. Защо трябва да се меси държавата в него и да се отделят средства, които иначе могат да отидат наистина за научна дейност? За да могат разните туристически фирми да се специализират в крадене на евросредства, затова ли? А, забравих, ти имаше познати ТИМ-аджии :-) Това шега, разбира се, със сериозни елементи на истина. И сега зачерквам туризма, кое му е научното и приоритетното в сравнение с космическите изследвания например? Иначе е хубаво да се чете, но е и важно какво се чете. Ако информацията ти е погрешна, то всякакви последващи логически конструкции са въздух под налягане. А списъкът на направленията по програмата, дето си го пльоснал, ясно показва за какви глупости става дума. Самите случващи се в държавата събития около "хак-тек" центъра ясно показват кой крив и кой прав обаче, но както е казано в новозаветните текстове, "който има уши да чуе, нека слуша, който има очи да види, нека гледа"(или беше другояче?).
 3. И кои са тия системни играчи? Посочи поне един такъв от сегашните политически сили в БГ. Няма да намериш дори един. Впрочем, прекалено много политиканстваш, а форумът е замислен за друго. Ти да не си действащ политик? Определено ще отнесеш "поздрави", ако е така.
 4. Всъщност пари за експерименталните изследвания си трябват, и то наистина много, ако искаме науката ни да е на световно ниво(експерименталната най-вече). Но проблемът най-вече е и в това как те се харчат. Много от академичните ни "светила" не са хора, на които трябва да се дават пари ей така, за едното голо обещание(крадат, или за да сме културни, "усвояват" здраво). Абе строга отчетност трябва да има, просто казано. И като минимум поносими работни условия и нормално заплащане на научния персонал. А самият "хай-тек" център си беше просто от самото начало замислен като средство за усвояване на средства. На всеки би му станало ясно само при един поглед върху приоритетните области на изследвания, които Ник1 така пламенно защитаваше, горкия. "Високи технологии в туризма", това сериозно ли?
 5. Двете неща нямат връзка помежду си. Това, че има повече момичета в нашите ученически отбори, няма пряка връзка с последващата им реализация. Колко от децата от олимпиадите се реализират в БГ? Отговорът е, че повечето отиват в чужбина. А повечето наши научни кадри не са олимпийци. Пък какво ти се харесва, е отделен въпрос.
 6. То няма особено отчетлива алтернатива за кого да се гласува, така че не вменявай вина, без да си наясно. Лесните пари навсякъде водят до такива последици, не само в БГ. Неведнъж съм казвал, че еврофондовете са вредни като цяло, ама някои хора викаха, че те били шанса на БГ( за какво точно, не стана ясно) и че с тяхна помощ щяло да станат реформите(ха-ха).
 7. Просто отбелязах очевиден факт :-) Коя ми е менторка, че аз не си спомням да съм имал ментори някога изобщо?
 8. И сега ако Ник1 не получи когнитивен дисонанс :-) Нали той беше защитникът е еврофондовете във форума
 9. Безспорно интересна и слабо позната личност от нашата история, с вроден талант на пълководец, което е впечатляващо предвид произхода му от по-низшите социални слоеве на тогавашното общество.
 10. Отново дясно-либертариански екстремизъм във форума...
 11. Историческите дискусии във форума са пълни с такива образи като тебе. Тъжно...
 12. Много интересна тема, лично аз почти никъде не съм срещал каквато и да е по-подробна информация за Ахеменидските владения на Балканите и каква част от тях попада в съвременната българска територия, изобщо докъде са се простирали, какви находки има от периода от тези места, какъв е бил административният порядък там и прочие. Ще се радвам, ако господинът _magotin_ като специалист археолог сподели повече по въпроса.
 13. Има просто обяснение този феномен. Просто в момента научните дейности в нашата страна са слабо платени и поради това основно жени могат да си позволят да ги упражняват като професия. За дамите това е просто малък допълнителен доход към семейните приходи, понеже те вече имат осигурен "гръб" в лицето на съпрузи и приятели, възможност до се откъснат за известно време от сивата и еднообразна семейна среда( да не се забравя гъвкавото работно време в тези области, то позволява успешно дамите да си гледат децата въпреки, че работят) и възможност за трупане на стаж за пенсия, допълнителни квалификации и прочие държавни облаги. Поне за България това са причините за тази феминизация.