Отиди на
Форум "Наука"

Евристей

Потребител
 • Брой отговори

  1027
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  18

Евристей last won the day on Февруари 1

Евристей had the most liked content!

Репутация

971 Асистент

Всичко за Евристей

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Англия

Последни посетители

2268 прегледа на профила
 1. Селитрената война (1879)

  Така, сега Лорде много интересни сведения даваш, но акцентираш върху ....част/етап от войната. Но как да си обясним сравнително лесната победа на чилийците във войната като цяло срещу обединените перуанци и боливийци и особено тежките последствия за последните - лишаване от излаз на океана? Има ли нещо такова от сорта на това, че : чилийците са по европейци от противниците си и въвеждат и европейски стратегии и правила в армията си като дисциплина, ефикасност и т. н. Боливия е изкуствена държава кръстена на венецуелеца Симон Боливар, до тогава Горно Перу, част от вицекралство Перу. И до днес се води най-индианската страна в света ! Та разните му племена кечуа, аймара и т.н. заинтересовани ли са били и до колко да се сражават за правителството в Ла Пас (или Сукре) И какви са им възможностите ?
 2. Мене нещо ме смущават тези масови бракове между източно германци и източно европейци/кавказци. Е ..де... западно готите в Хиспания имат забрана да се бракосъчетават с хиспано-римляни ! Саксите в Британия не допускат келто-бритите, лангобардите са висша каста стояща над итало-римляните. Как пък с източната сволоч тези дискриминационни правила не важат ? Да речем, че западно и северо германците са по-консервативни от източните, които са имали по-дълъг контакт и взаимоотношения с народите на Евразия, ама то готите са си същите и на Балканите и в последствие в Италия и Испания..(ост и вест)
 3. Една византийска драма

  Отрязаната глава на Никифор Фока показана на тълпата. Вътре в двореца убиецът Йоан Цимисхи се съветва с Михаил Вурца. Според Леон Дякон - Теодор Аципотеодор е този който подхвърля главата на притичалите войници от дворцовата стража.. Но според някои изследвачи на гравюрата това е самата Теофано, която показва набучената на копие глава на съпруга си.
 4. Кампаниите на един от най-великите представители на ромейската реконкиста - Никифор β ́ Фока
 5. Една византийска драма

  Образът излиза от типичната по това време стелизиранизация и се доближава до реализмът на по късните произведения. Безпристрастно е показан широкия ханш на Фока, както и проличава ниския му ръст направили впечатление и описани от Луитпранд Кремонски. Сабята му е типично ориенталска.
 6. Една византийска драма

  ориджинълът
 7. Една византийска драма

  Nikiforos Fokas: Islam's "White Death" - The Christian Leader Missing Today from Humanity Тържествено откриване на статуята на Никифор II Фока от вселенския патриарх Бартоломей в Профитис Илиас префектура Ираклион, остров Крит .
 8. Торне, Торне.....бай ти Евристея знае какви ги пише !
 9. Ужас и безумие ! Като ти отрезнее * тра ла лато* вземи студен душ и пийни едно двойно кафе с два аспирина.......ега помогне
 10. Да съживя темата. Първо как да се изгради нещо величествено с калпав материал ? Как ? Говорим за епохално събитие, каквото несъмнено е така наречената реконкиста - дългосрочен тежък процес, който ще изисква пълномащабна мобилизация и консолидация, ще доведе до крайно напрежение на човешки и икономически ресурс, ще бъде съпътстван както от успехи, така и от кризисни моменти, чието преодоляване ще изисква притежанието на....топки. А такива...липсват у наследниците на "римляните" през дванадесетото столетие след Христа. Да видим какъв е потенциалът на реконкистадорите описан подробно от пътешественик-съвременник , видял с очите си доста военни професионалисти и техните качества. Ето какво пише Вениамин Туделски от Навара , когато е пребивавал в Константинопол за качествата на ромеите по времето на Мануила I. " За войните си срещу турските султани, те, гърците наемат хора от други народности, защото у тях /гърците/ липсва мъжество, те са подобни на жени, в които отсъства желанието за военна съпротива ! " /Для войны с турецким султаном они [греки] нанимают людей из различных народов, так как у них нет военного мужества: они подобны женщинам, у которых отсутствует сила военного сопротивления» [3, с. 214]./ Потвърждава нещо подобно (за калпавата мощ на прониарските формирования) с огорчение и Никита Хониат. Това се и дублира от хронологията - Мануил преминава към наемните западни войски, предпочитащ ги и оприличаващ ги като стоманени котли, а неговите гърци /ромеи/ като глинени саксии ! Е ?! Как с женоподобни конкистадори ще се осъществи Реконкиста ? С наемници ? ...М..не се сещам в световната история за грандиозни завоевания извършени от наемници (само) ! Визирам наемни, не професионални и полу-професионални военни формирования.! Наемници липсват при апогеят на империята на Тутмос III. Когато Египет минава само към услугите на наемниците - полетът е само надолу. Кир и Дарий извършват грандиозните си завоевания осланяйки се на гръбнак от Парсу, когато Дарий III се опира на наемниците - империята на Ахеменидите отива в небитието. За Картаген ...повече от потвърждаване. За Античният Рим - също. В краткосрочен план - да, наемниците са полезни, но в дългосрочна перспектива, осланянето само и единствено на наемници е кауза пердута. Та....как да стане ? Това е и една от сериозните причини реконкистата да не се осъществи на Изток - както изрично е озаглавил темата - авторът ! А...защо не се осъществява тя на Запад - в Италия, въпреки канските усилия и огромния мерак на най-великия от Комнините - ще се въздържа, за да не бъда обвинен в спам. Може да посоча някои от причините в темата за Блондините.
 11. Дълголетието на венецианците

  Натурална, чиста от химикали храна са употребявали...всички, динамичният (не застоял) живот е бил обичаен за епохата. Види се не това е причината. Венецианците са по-дълголетни не само в сравнение с Европа и близкия Изток като цяло, но и със съседите от Апенините. Което пък от своя страна предполага за сходства в манталитет, традиции и т. н. Дадох примери не само за дожовете и елита, но и за хора издигнали се от простолюдието - синове на калайджии и бояджии, произлизащи от семейства с двадесет и повече деца ! Сърцето на Ренесанса - Ла Белисима Фиренце - нито сеньорията и, нито аристократичният и елит - Медичите начело с асът Лоренцо Великолепни и двете кралици на Франция, интелигенцията - Данте Алигиери, Николо Макиавели и творческият елит - великата флорентинска школа : Филипо Липи, Доменико Гирландайо, Алесандро Ботичели, Фра Бартоломео, Леонардо да Винчи не надхвърлят 70-те ! Средната възраст пада под 60. Изключения разбира се има - Микеланджело - 88 г., Донатело - 78 г. но....изключения ! Положението при представителите на вечния град е още по зле. Генуезците наистина не се посрамват и изкарват на сцената най-великия си мъж - адмирал Андреа Дория - морският вълк умира малко преди да навърши 94 г. Имат и още няколко дълголетници сред техните си дожове, но като цяло не могат да се мерят с големите врагове - представителите на Серенисима. Произволно тръгвам от Тициан 86-88г./официално, но май си е 102/ Ученик е на Джовани Белини 85 г. Талантът разбира се трябва да бъде и предаден - негови ученици са венецианецът Джакопо Робусти / Тинторето/ , холандеца Дирк /Тиери, Теодор/ Барентц и ломбардеца Симоне Петерцано. Кой ли от учениците е дълголетникът ? По ред : 75 , 58, 55 ! И понеже няма данни за възрастта на бащата на Тициан - Грегорио и майка му Лучия, то за по-големият му брат Франческо се откриват - на млади години войник, на стари - художник, макар и да отстъпва на великия си брат, картините му ценени. Умира на възраст 85 г. Венецианският ученик на Тициан - Тинторето на свой ред обучава ученик - в случаят и негов син - Доменико Робусти 75 г. Друг произволен : Франческо Тревизани 90 г. Представител на стила Рококо. Ученик на Антонио Дзанки - 90 г. Братът на Франческо - Анджело Тревизани 84 г. е ученик на Андреа Челести 75 г. който от своя страна е ученик на Матео Понцоне 80 г. Джузепе Анджели 88 г. представител на късния Барок, ученик на Джовани Батиста - Джамбатиста 71 г. Николо Бамбини - 85г. бароков художник . Винченцо Килоне - 81 г. - дотук всички са родени или в градът Венеция или в пределите на Светлейшата Република.
 12. Дълголетието на венецианците

  Безспорно ! Примерно мърсотията не се е изхвърляла на улицата, където има риск да пламне зараза, а в морето /каналите/ - солената вода го играе един вид дезинфектант. Но цялата аристокрация е тясно свързана с корабоплаването - от там са капитаните /офицерите на търговски и военни галери, посланиците, търговците и т. н. Тук вече е под въпрос каква е била хигиената, храната и особено водата... Сеабастиано Вениер(о) например преди да стане дож, е адмирал на републиката и участва в битката при Лепанто. 82 са годините му. А какво да кажем за братята Дзено ? Най-малкият от тях - Карло е герой във войната Киоджа, където венецианското джудже скача смело срещу коалицията на Унгария, Падуа и Генуа. Въпреки заслугите си, по-късно Карло се запознава и с венецианския затвор, където пребивава в продължение на 2 години за афери. Умира на възраст 85 години. /1333 г. - 1418 г./ Братята му са мореплаватели-изследователи. Николо е най-възрастен - умира на възраст 76 г./1326 – 1402/ Антонио - средния, не се знае точната година на раждане, умира през 1403 г. но и той ще да е преминал 70-те. Не мога да отмина и един друг герой на Серенисима - Марко Поло, който удря седемдесетака и , ако невероятните му пътешествия на изток са леко противоречиви, то лежането му в генуезки пандиз е безспорно. Баща му Николо - умира на възраст 64 г. , чича му Мафео 79 г., които също цепят Азията. И за цвят - писателят, авантюрист, комарджия, философ, преводач и най-вече женкар - Джакомо Казанова 73 г. Роден на 2-ри Април 1725 г. във Венеция. Велики чеда на великото джудже ! Много вино. За разлика от древногърците са го пиели неразредено.
 13. Дълголетието на венецианците

  За да няма грешни впечатления, че за дож на републиката се избира непременно някой възрастен представител на патрицианска фамилия - да уточня : най-младият дож на Серенисима е ....16 годишния Отоне Орсеоло !
 14. Дълголетието на венецианците

  Лоренцо Лото - 76 г. роден във Венеция 1480 - 1556 г. съвременник на Тициан. Джакопо Робусти / Тинторето - 75 г. Роден през 1518г. във Венеция, починал 1594 във Венеция. Син на бояджия, има 20 братя и сестри ! И кой, ако не Серенисима ще изстреля представител на нежния пол като маестро на платното и четката Розалба Джована Кариера - 82 г. Родена на 6 Октомври 1675 г. в близката на Венеция (южната част на лагуната) Киоджа. Талантът и не остава незабелязан и тя го развива на най-подходящото място в тогавашния свят - Франция на Луи XV. Блясъкът си е блясък, родното място е едно - Розалба умира на 15 Април 1757 г. във Венеция.
 15. Дълголетието на венецианците

  Тициан - според самият него 102 годишен, според някои от съвременниците му 103, а според съвременни корифеи 86-88 са му достатъчни .

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×