Отиди на
Форум "Наука"

mf2hd

Потребител
  • Брой отговори

    33
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

mf2hd last won the day on Септември 14 2015

mf2hd има най-харесвано съдържание!

Всичко за mf2hd

mf2hd's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

37

Репутация

  1. Целия Млечен път също се движи. От викито:
  2. Ами добре недейте. Факта си стои, комунистите са продукт на прехваленото вероучение до 1944 г. Не твърдите, че са учили в Швейцария, нали? И аз, между другото, с никакви въображаеми същества не се боря. Нямам мерак да се боря и с хората които вярват в тях, поне не и докато не започнат да искат да ми натрапват вярата си и да ме обобщават като престъпник и аморален човек. Генетичната среда добре. Но тук не става дума за това, а за вероучение. Вярата не би трябвало да зависи от гените, или? Та тези диви номади атеисти ли са били?
  3. Предполагам можете да се обосновете? А тезата ми е една, религията не е носител на морал. Такъв се учи и възпитава.
  4. Тука нещо логиката куца. Тези комунисти от къде са се пръкнали? Не сме ги внесли, те са рожба на точно това вероучение. На всичко отгоре това е било и единственото им "образование". Така че за комунизма благодарете на църквата, дето е отгледала толкова морални хора. Които после не са искали да делят власт с църквата... Има, колкото са по-набожни, толкова по-малко им се работи. Дай им да проповядват на хората...
  5. А ние ти обясняваме, че затворите са пълни с религиозни хора. Нямам нужда от Бог за да възпитам детето си да е добър човек. И точно ти въобще от къде на къде, ще ми казваш, че не мога да възпитавам детето си. Случайно да си го срещал? Приключвам с писането по темата. Ако вземе, че някой реши да вкарва задължително вероизповедание в училище - прав ми път. Вие си правете, ако щете и втори тъмни векове.
  6. Хайде полека с квалификациите и личните нападки, че не знам как си с морала, но трябва да се върнеш да си дооправиш възпитанието.
  7. Е аз какво съм виновен, че религиите са направили толкова поразии? Аз между другото, нямам сантименти или предубеденост към никоя религия. Християнството разбираемо ми е по-познато, но в същността си, всички са ми еднакви. Що се отнася до запознаването, всъщност заглавието на темата е малко подвеждащо, както си личи в текста на темата. Направих го така за да се свърже с другата тема. Предлагам безпристрастно изучаване на религиите, като наблягам на това да не се пропускат всички злини причинени от религиите. А атеизма за мен с едно изречение - липса на вярва в съществуването свръхестествени, свръхможещи създания, които ни направляват и наказват. Щом искаме да отгледаме морални, критично мислещи членове на обществото, трябва да им дадем достатъчно факти за да направят информиран избор в това дали и в коя религия да вярват.
  8. Като не се различават, значи религията с нищо не е по-добра. Ще се радвам да ги видя тези примери. Особено философските...
  9. Нравственото възпитание е напълно възможно и без религия. Поведението в обществото и законите по което то въобще може да съществува, не са измислени, а са узурпирани от религиите. Няма човешко общество в което свободно да се убиват и крадат и вредят всеки на всеки. Това са базови неща и църквата, ще ме извинявате, но няма нищо общо. Смея да ви напомня, че нито християнството, нито коя да е от монотеистичните религии не са били налице през цялата история на човечеството. А прогреса което то е постигнало, е не благодарение, а въпреки религиите. Или по-точно църквите.
  10. Сигурно пък в САЩ при 95% вярващи няма престъпления а? Или където и да било. Давам за пример САЩ, че там са сред най-религиозните. Но за да не си голословен, хайде сега, изкарай ми статистика сред убийците и изнасилвачите - колко са атеистите и колко са вярващите. Ако не можеш и клеветиш, очаквам да се извиниш на всички атеисти, които не са убивали и изнасилвали, т.е. първо на мен. Освен това ако аз след това ти дам примери за убийци и изнасилвачи, че и масови убийци, които са били религиозни, ще очаквам да станеш атеист.
  11. Другата тема за задължителен предмет Религия ме накара да се замисля, а защо не се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН предмет, в който да се изучават всички аморални зверства извършени от и в името на църквата и в името на съответния Бог? Какво говори за психиката ни, когато си мислим, не, вярваме във въображаеми същества? Защо моралните устои НЕ са монопол на религиите и е напълно възможно да си добър човек и без да те се страх от наказание някога си , което така или иначе могат да ти опростят срещу скромна сума или дарение. И т.н. Мисля, че ще има достатъчно материал и за университета. А и ще се основава на проверими факти. Милионите хора загинали в опити да се "убедят" инаковярващите, кое е правия път и колко добър милостив е нашия Бог/Алах/Дядо Мраз, смятам ще са съгласни с мен, а вие?
  12. А бе вие, такова, религиозните, защо не си живеете както искате и не ни оставите останалите и децата ни, да си живеем както искаме? В кого вярвам и дали вярвам си е моя работа, ако ме изкараш на клада (имало е и такава мода, съвсем морална) може и да си променя мнението, но ще е само на думи. Децата ми в кого и дали ще вярват ще си е тяхна работа, като пораснат. За сега, ще учат наука. И тя не винаги е правилна, но за разнообразие борави с факти и логика. Знаете ли каква е разликата дали се опитват да ме накарат насила да вярвам в Бог или Алах? - никаква. Все сте си еднакви.
  13. Това си е ваш проблем. В училището на една светска държава няма място за религиозно обучение. Хайде да не бъркаме вяра със знания. Направо са си противоположни неща. Освен разбира се ако не говорим за съвсем обективно изучаване на история на религииТЕ в горните класове - за обща култура. Ще перефразирам предното - нищо като факти не се учи в религията, само трябва да слушаш попа и да му вЕрваш. Колкото до традициите на предците, които трябвало да помним. А за кои предци става на въпрос? Тези преди 100, преди 500, преди 1000 или преди 3000 години? А тези преди 10000 години? Всъщност май тогава хора е нямало? А традициите и празниците, които християнството (и останалите религии естествено) е нагодило за себе си?
  14. Всеки който иска децата му да изучават религия е свободен да ги запише някъде, където го правят. Негово право си е, макар че жалко за децата. Имайте благоприличието да признаете и правото на хората, които не искат да промиват мозъка на децата им и то задължително. Ако ще си имат въображаем приятел, нека сами си го измислят. По-назад бяха дадени доста примери за това колко морални са религиите (не се намери някой да ги коментира по същество обаче). Този морал си го задръжте. Нека някой от тези, които съвсем спекулативно твърдят, че религията води до по-добро общество, по морален индивид, по ниска престъпност, ми даде пример с такова общество. Да цитира изследвания, където е направена връзка между религиозност и това колко е добър човек. Или и в това трябва да вярваме? Вярвайте ни, че ако вярвате в бог Х, ще се по-добри същества? И моля не изкарвайте атеистите, че са богоборци, въобще не ни дреме в кого/какво вярвате, стига да не ни го натрапвате. Вярвайте си и ни оставете да не си вярваме.
  15. Ако вселената няма начало и винаги е била разширяваща се, това означава ли и че материята и енергията постоянно възникват от някъде за да запълват? Защото иначе не мога да си обясня защо въобще виждаме нещо в небето.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...