Отиди на
Форум "Наука"

alvassareiro

Потребител
 • Брой отговори

  10497
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  53

alvassareiro last won the day on Февруари 14 2016

alvassareiro had the most liked content!

Репутация

1957 Доцент

1 Последовател

Всичко за alvassareiro

 • Рожден ден 4.10.1983

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

41863 прегледа на профила
 1. Айде бе, няма. Целия Вароша е на по 2-3 етажа. Че и по 4. От средата на 19 век. Сарафкина къща, къщата с Маймунката, и тн.
 2. Еми 19 19....Какъв е проблема. Нали за тоя период говорим. Пловдив става български град с преселването на редица копривщенци и други от планинските райони на Средна Гора и Родопите към Пловдив.
 3. Ех, че ме е яд, на този Торн трябва да му ударя плюс, язък....
 4. Гръцкият крал от средата на 19 век е католик.
 5. Не е точно така. Към 1900 г. Варна има солидно гръцко население, сега дали е 30 прозента или 40 не знам точно сега, но са там някъде. Варна е една от двойните митрополии в Екзархията - гръцка и българска, и то неслучайно. Гръцкото население вярно се изнася през 1829, обаче веднага след това турците заселват нови гърци от островите и от Крит.
 6. Много неясно изнесени факти.....Нищо не разбрах. " Книгата излиза двадесетина години преди основаването на първата гръцка държава след покоряването на тези земи от Римската империя. " Каква е тая гръцка държава, Кралство Гърция ли? "Много по-късно разбрах, че той е постъпвал така, както и Юстиниян Велики, който е споделял, че не може да има грък свестен човек и го е потвърдил с разтурянето на Атинската философска школа, а гръцките философи до един са отишли при саснидския шахин-шах, главният враг на Източната Римска империя. Това обяснява защо никъде в гръцко няма запазен нито един единствен български писмен паметник, " Как разтурянето на Атинската школа обяснява липсата на български писмени паметници??? Айде по-сериозно, моля ви се.
 7. Амие ние не знаем откога градът се нарича София. Първото споменаване в източник означава, че носи това име отпреди...съмнявам се името да е сменено по административен път. Много е вероятно името София да се е използвало доста преди това.
 8. Не е ясно как се наричал. В гръцки източници се нарича Триадица. В латински Листриц и тн. В български Средец.
 9. Говоря за 1925 г. ...Мисимврия Несебър и Кавакли Тополовград....
 10. След ПСВ Гърция започва активно да заселва колонисти в Егейска Македония, като успоредно с това се изселват по линия на спогодбите стотици хиляди българи и турци. През 20те са сменени имената на градове - знаете Воден става Едеса, Лерин става Флорина, Костур става Кастория, Солун.....Тесалоники, с. Върбица става Ихия, сменят се имена на хора, Трайчо става Евстратиос, Попов става Пападопулос. В новите територии се заселват и 50 000 гърци от стара Гърция, на които са дадени административни и просветни служби. Интересното е, че в области като Воден и Лерин българите са све пак мнозинство, и новодошлите гърци, някои от България, си сборуват на български с тях, та властта се вижда в чудо и забранява да се говори на български на обществени места. Една старица я чуват, че вика на магарето си Шшшш, и я питат, защо му викаш шшш (щото гърците я нямат тая буква). И тя казала, ми как да му кажа, то чужди езици не знае. Глобата е 500 драхми за говорене на български на обществено място. Гърция обаче се ангажира да признава правата на малцинствата пред Обществото на народите, и да отчете дейност през 1925 г. в Атина се издава знаменития АБЕЦЕДАР за българчетата от Воден, Лерин и Костур. Базиран на местния диалект, а не на книжовен български, и написан на...латиница. Сърбия протестира, че тия били сърби и трябвало да бъде на сръбски. България също протестира, че трябва да е на кирилица. Гръцките националисти и те, според тях местните били етнически гърци, и следва да учат гръцки, не славянски.....Та абецедарът така и не влиза в употреба.
 11. Аз в статията съм писал как за няколко месеца през 1903 ВМОРО обръщат в екзархийски 161 села!!! в Егейска Македония. Не е ясно как е станало това, невинаги е било со кротце со благо май......
 12. ВМОРО са си главорези отсекъде, сега като споря с макета, те май мразят тия от своите, дето изменят на македонизма. Нищо чудно да са драли живи българите-гъркомани с повече мъст....

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×