resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  7880
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  45

resavsky last won the day on Април 29

resavsky had the most liked content!

Репутация

1935 Академик

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

21255 прегледа на профила
 1. Тези титли може и да са с с латинска етимология /за цар е твърде спорно/ но проникват в България от Византия.
 2. Паисий се води от гръкофобските си чувства и затова предпочита да твърди че българите са писали на латински език.За 18 век това твърдение е вършело работа.Но сега в 2017 година просто знаем че това не е така.Иначе за "кана сюбиги" май едва ли може да има огромен спор.Най точния превод направен от самите българи е от "от бога владетел".
 3. Да сигурна е.
 4. Стамболийски и в 1912 година се опитва да прави антивоенна пропаганда.Но не постига нищо тогава.Той между другото в 1908 година е единственият който гласува против независимостта на България защото това била стъпка към войната.
 5. Това е по скоро мит.Не съм видял документи които да потвърждават тази хипотеза.И най правоверния комунист от ръководството на БКП щеше да е наясно че България губи от подобна схема.А и ръководството на БКП губеше в личен план.Тодор Живков например нямаше да е пълноправен държавен глава а среден номенклатурчик в необятния СССР.Нямаше да има министерски и посланически постове и т.н.От Москва щяха да пращат треторазрядни чиновници които да управляват поредната съветска република.
 6. За конституцията на Стамболийски - ами доста шокираща си е.Предвидено е Конгреса на БЗНС да получи ранг на горна камара в парламента /нещо като сенат/.Горна камара която има право да отменя актовета на долната камара.Тоест редовия парламент.
 7. Тюрките не го правят.Маджарите и аварите също.
 8. Неприятелят има достатъчно ясно изразено числено превъзходство по време на Добруджанската кампания.Това е извън съмнение.
 9. Така е.на 8 юни 1923 г. когато цар Борис го посещава в Славовица Стамболийски иска разрешение за "по крути мерки спрямо македонците" - тоест ВМРО начело с Тодор Александров.Не уточнява какви са тези мерки но думите на царският адютант Скутунов монарха дава разрешение въпреки че Стамболийски не е ясен но очевидно става въпрос за физическо отстраняване на видни дейци на ВМРО.А няколко седмици преди това има решение на праветилстовто за създаване на "трудови лагери за активисти на ВМРО".Вероятно става въпрос за първообраза на Белене и Скравена.Официоза "Земеделско знаме" нееднократно заплашва че ако софиянци продължават да негодуват срещу правителството ще им бъде наложена хранителна блокада . тоест няма да има доставки на хляб и хранителни продукти за столицата.Да не говорим за парадите на Оранжевата гвардия в София -. грабежи и насилия като в завладян град.От началото на 1923 година Стамболийски консолидира до невероятна степен властта си в БЗНС като разкарва всички инакомислещи или просто силни и независими фигури /като верния му другар Райко Даскалов/.А за проекта за нова конституция намерен в Славовица друг път ще си поговорим.Той е меко казано шокиращ.
 10. Аналогиите между българската и скито-сарматската култури са повече от очевидни.Например изкуствената черепна деформация която е твърде специфична и въобще не е характерна за всички древни народи..Има и твърде много писмени данни че българите са от скитски произход.Практически всички извори където се говори за произхода на българите.
 11. Северите са били тука преди Аспарух.Поне така излиза от текстовете.
 12. Заповед има но идва половин час след като генерал Колев е заповядал тръгване към Добрич.Проявил е съвсем целесъобразна инициативност.За да не стане Добрич втория Кукуш.Самия ход на генерал Колев е бил крайно рискован защото всеки момент е можело да се появи и руската кавалерийска дивизия срещу която той оставя съвсем слаб заслон.
 13. Имаше и български документален филм за генерал Иван Колев.И там митове.Бил се намесил в боя за Добрич въпреки че има изрична забрана от командването да го прави......Не знам откъде идват тези глупости.
 14. Между другото днес е починал професора от ВТУ Иван Стоянов - един от най добрите познавачи на епохата.Вечна му памет.
 15. Да и този религиозен характер обяснява унищожаването и.И разбира се едва ли става въпрос за игри в днешния смисъл на думата а по скоро за някакви ритуали.