Отиди на

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  7996
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  49

resavsky last won the day on Август 9

resavsky had the most liked content!

Репутация

2030 Доцент

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

21468 прегледа на профила
 1. Другото освобождение

  Е агнета за свобода - определено сме направили добра сделка.Това с агнетата е келепир единствено за няколко фамилии и нищо повече.Фамилии които между другото твърде бързо овладяват властта в Източна Румелия и поне до 1885 година бизнеса им с агнета е непокътнат.
 2. Другото освобождение

  Ами тя България почти се е освободила сама.Спомнете си Цариградската конференция и варианта да получим автономия още там.Тази възможност си е била съвсем реална.
 3. Другото освобождение

  Тези загубени пазари в Османската империя са поредния мит.С далеч по сериозни позиции на тези пазари са арменци и гърци.И каква им е политическата полза от това?Нулева.Българите никога не са били добри търговци.Какво например изнасяме за Мала Азия и Близкия Изток?
 4. Най малкото българската политика до 1918 година нямаше да е така подчинена на стремежа за Македония.А Северна Добруджа и Тракия да бъдат почти забравени.Още в 1885 година се вижда че София не е удачен избор когато сърбите не са толкова далеч /ама никак даже / от превземането и.
 5. Значи за Раковски и харченето.Раковски се е изживявал като български княз в изгнание и се е стремял да поддържа подобен начин на живот.Каляска,въоръжен ескорт от лъскаво облечени конници,представителни дрехи,прислуга,луксозно жилище и т.н.Неговия пример разбира са били сръбските и влашките князе чийто път до престола е мечтаел да повтори.Раковски е имал претенцията да преговаря с тях на равна нога Да широки пръсти е имал Раковски няма как да се отрече но пък и неговите заслуги че прави от хайдутите революционери няма как да се отрекат.
 6. Стамболов затънал в корупция?Няма такова нещо.Когато убиват и Стамболов а след това и другия голям лидер на Народнолибералите Димитър Петков се оказва че почти не са оставил средства на семействата си.Дългогодишният министър председател Стефан Стамболов /а преди това и председател на парламента/ е оставил една къща на семейството си и нищо повече.Да има някакви съмнителни сделки Стамболов с отчуждени парцели не е светец но е безкрайно пресилено да се каже че е затънал в корупция.Най малкото всеки може да се поинтересува от живота на семейството му след 1895 година за да се убеди че тези прочути милиони просто ги няма.А Димитър Петков оставя на семейството си непогасена ипотека.Милионерите ги търсете в Народната партия където се почти всички тогавашни олигарси.
 7. Не съм съгласен.Творчеството на един творец /извинявам се за тафтологията/ е пряко свързано с биографията му.Даже бих казал че е отражение на биографията.Двете неща са неразделни.Торн не разбирам какво толкова си разочарован от биографията на Висоцки.типичен бунтар от 70 те години в СССР..Дори символ на неортодоксалното за този период.Но не и някакъв дисидент или борец срещу комунизма.Просто едно момче малко по лошо от оставалите.
 8. Не сме ли малко сурови към нашите герои?Един Карел Войтила /бъдещия Йоан Павел/ в страшните условия на ВСВ в разцвета на силите си НЕ взима участие в масовата полска съпротива срещу германската окупация.Ако беше българин със сигурност щеше да бъде наречен страхливец и дезертьор и щяха да пускат теми по полските форуми за демитологизирането му.Но поляците си го смятат за светец въпреки че за разлика от хиляди свои връстници не е изстрелял и един куршум срещу немците /или пък руснаците/.
 9. Значи в Букурещ Венета Ботева не е имала финансови проблеми.Панарет е бил всичко друго само не е и скъперник.Дори са обвинявали Ботев че се е оженил за нея заради парите.А че Ботев е имал чувства към нея аз лично нямам съмнения.Прочутото му писмо говори именно за това.За човек с мисленото на Ботев Революцията е преди всичко друго включително и семейството.А и той далеч не е смятал че отива на сигурна смърт.Иначе трябва да се има предвид че 19 век е един период когато повечето поети/ да не кажа всички/ гладуват в буквалния смисъл на думата.
 10. Не че сега в София ги няма.Предлолагам че ако беше столица Търново щеше да се разрасне в посока Горна Оряховица - Лясковец.А там чукари няма.
 11. На 3 април 1879 година при твърде драматични обстоятелства /само два гласа повече/ София е избрана за столица на България за сметка на историческата столица Търново /още не е наричано Велико тогава/.Вероятно София е избрана поради силното лобиране в тази връзка на княз Дондуков който има предвид стратегическото място на града на Балканския полуостров.Но за редица българи това е кощунствено предвид славното минало на Търново и държавната приемственост която този град носи.Към 1879 година София далеч не е най големия български град,дори не е вилаетски център,изостава сериозно в културно отношение на дунавските градове и на Шумен и Пловдив.Може би най изненадани от самия избор са били самите софиянци които не са и помисляли за подобна висока чест.Как би се развила историята на България ако в 1879 година депутатите бяха избрали исторически легитимната столица Търново?
 12. А по темата:ощетени от историята са хуни,авари,хазари,печенези,кумани и други народи които в момента не съществуват.Това е ощетяване.Все пак си струва да се замислим защо всички тези могъщи народи не оцеляват а българите ги има и ден днешен че и своя държава имат.
 13. 70 000 човека не могат да победят 440 000.И на теория и в реалния ТВД в Трансилавиня.Ру3мънците имат числено превъзходство но то не е в пъти повече.А при Добрич нашия основен противник е руския корпус на генерал Зайончиковский.
 14. Това просто не е така.Румъния си има своите успехи и победи през ПСВ.Армията им през 1916 година си е на средно европейско равнище и въобще не е толкова зле.Не може да се сравнява с българската изпитана в три войни но не представлява и тълпа паникьори.През 1917 като понатрупват малко опит румънците нанасят няколко поражения на прехвалените германци.Това че имаме сериозен противник само увеличава мащаба на нашите победи при Тутракан и Кубадин.
 15. Означава че няма доказателства за подобен атентат срещу Раковски.Знам само че през 1867 година лично Раковски налага Левски за байркатар на четата на Хитов което едва ли може да стане при подобна стрелба.В десетките спомени на участниците в легията такъв атентат не се споменава.
×