Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  8482
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  53

resavsky last won the day on Април 13

resavsky had the most liked content!

Репутация

2426 Доцент

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

22286 прегледа на профила
 1. 15 минути след смъртта на Мануил всички щяха да се откажат от Бела.
 2. Евристей а сериозно ли смяташ че има някакъв шанс византийското общество да приеме Бела за легитимен император?
 3. Точно защото е авторитетен владетел прави толкова глупости.Полага неимоверни усилия за установяване на византийска власт в Южна Италия а забравя какво става вМала Азия - вековен гръбнак на византийската мощ.Безумно пропуснат момент на византийско военно превъзходство срещу селджуките.Мануил Комнин е бил длъжен да възстанови изконните византийски провинции и тогава да мисли за Египет,Западните Балкани ,Южна Италия и къде ли не.
 4. Няма никакви ама никакви данни че българите са били поне за 5 минути част от някой тюркски хаганат.
 5. Ако българите / или поне част от тях/имаха някакви монголоидни черти със сигурност щяха да бъдат подложени на унищожителни подигравки от византийска страна.Но такива подигравки няма.
 6. Мануил Комнин - велик владетел?Бих поспорил сериозно.Въпреки че определено е човек на меча и крайно войнствен владетел Мануил Комнин определено е твърде лош стратег и разпилява силите си в различни направления за да не постигне никъде съществен успех.А и в най важната си кампания от живота - тази от 1176 година се проявява и като безкрайно лош тактик.В крайна сметка оставя Византия много по слаба от тази която наследява от великия си баща.
 7. Пропуснал си да речем и 808 година река Струма.
 8. Логиката на графа е железна:всеки път когато византийците търпят някъде поражение това означава единствено и само че жестоко са подценили вражеската орда.
 9. Там смазване няма.Има дълга и равностойност битка която е решена от предателство.Ако не беше предателството българите печелеха.Както другите две битки при Анхиало.
 10. А откъде знаеш какъв е бил военният потенциал на България по времето на Аспарух и съответно на Сабин?Може пък и наполовина да е бил.Но пък България не изчезва.
 11. Той едни друг Константин малко по късно започва тази прословута тотална война срещу България но тя кой знае защо не изчезва.
 12. Нещо повече Преслав запазва някакъв по особен статут /може би втора столица/ чак до голямото татарско нашествие от 1242 година.Когато е разрушен и по всичко изглежда никога не са възстановява в пълнота.Преславския митрпололит пък си запазва втора позиция в църковната йерархия чак до края на ВБЦ.А до смъртта на цар Петър през 1197/8 година Преслав си има статут на първа столица.Така наречения Западен дворец е основно реконструиран и по всичко изглежда че точно в него е живял Петър.
 13. С оглед изцепките на Тръмп в нета не можеха да не ударят Сирия.Затова хвърлиха превантивно някои и друга ракета в пустинята.
 14. Теориите на В.Б.Резун

  Душко ти сериозно ли мислиш че Русия може да има технологично превъзходство над Германия?В която и да е област.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×