resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  7835
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  42

resavsky last won the day on March 23

resavsky had the most liked content!

Репутация

1868 Академик

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

21116 прегледа на профила
 1. То аз имам съмнения и за тази бройка - 55 000.Туракан е атакуван точно от 33 български дружини и 42 батареи.не ми се вярва общата бройка да стига 55 000.В частите атакували директно крепостта загубите са много тежки - от порядъка на 20 -22 процента.
 2. Този същия Аарон за който Пеев не иска да говори изнася тежестта на кампанията от 986 година като спира византийското настъпление при Средец.Кракра воюва повече от 20 години със същия Василий---Никифор Ксифий може и да е българин /това също не е сигурно/ но си е на византийска служба и не може да се говори за предателство.
 3. Е Поатие е епохална като значение но не и като мащаби.Две армии от по 7-8 00 души.
 4. Тази конформиска българска аристокрация воюва половин век с най могъщата империя в света.
 5. Авторът доста наивно търси хазари и авари в 20 век.Това е най мекото което мога да кажа.И някаква невиждана и нечувана от никой мащабна битка при Белград.
 6. Огромна,мащабна битка си е Ахелой и това просто няма как да бъде отричано.Не виждам защо трябва да бъде маригнализирана.Дълбоко съм убеден че напук на внушенията в статията и България и Византгия мобилизират ;целия си военен потенциал в битката.
 7. Кой е автора на този шедьовър?
 8. Значи Борис е бил върховен владетел но и Владимир е бил с ранг на владетел /макар и младши/.Може би наистина е трябвало събор която да препотвърди /или утвърди/ неговото отстраняване.
 9. Добре приемаме че е имало събор/спорно твърдение разбира се/. Какво пречи Борис-Михаил в качеството на върховен владетел да го свика!
 10. Изкушен съм разбира се.Най малко защото управлението на Борис може да бъде продължено до внушителните 55 години.
 11. Не само изворите Йончев.Има и един печат на "монаха Михаил от Бога поставен владетел на българите".Хич не прилича на един абдикирал владетел.Оттегляне в манастир далеч не е равнозначно на оттегляне от престола.
 12. По мое скромно мнение Борис е роден някъде около 825 - 830 година а самия Владимир някъде в края на 40 те години на 9 век или най късно около 850 година.Така че да се твърди че Владимир е израснал в езическа среда е твърде пресилено.Напротив има сведения че Владимир е изпълнявал важни дипломатически мисии в Рим във връзка с християнизацията на България.Не е споменат по има но е твърде вероятно да става въпрос именно за него.
 13. Въобще не го преувеличавам.Според житието на свети Наум дори в 905 година титулярен владетел е точно Борис.Там по повод основаването на неговия манастир ясно е казано „с богатството и повелението на благочестивия цар български Михаил Борис и сина му Симеон цар. Тогава беше лето 6413” (=905).Борис дори не е представен като монах а като действащ и съвсем редовен владетел.Позицията на Симеон като съвладетел /но на втора позиция/ пък се вижда и от самолет.Между другото като ктитор на манастира / на ктиторския портрет/ си е посочен само Борис - Михаил.
 14. А може би в началото не е имал избор Симеон?Ще управлява там където каже баща му Борис.А след това когато става пълноправен владетел Симеон по някакви причини налага Преслав за първа столица
 15. Ами Евристей не звучи чак толкова нелогично че Симеон ще се настани в резиденцията на сваления си брат.Подобни примери в историята има бол.Възхода на Преслав почва преди Симеон и това е категорично доказано от археолозите.Така наречената Дворцова църква в Преслав е построена вероятно около 870 година /осезаемо е латинското влияние/когато Симеон е бил дете.Затова смятам че е още преди Симеон Преслав си е имал статут на втора столица.