Отиди на
Форум "Наука"

Dobri_I

Потребител
 • Брой отговори

  113
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Dobri_I last won the day on Юни 8 2016

Dobri_I had the most liked content!

Репутация

68 Ученик

Всичко за Dobri_I

 1. Честит 24 май, акад. Ломоносов

  Софроний съм го чел в оригинал като ученик - първите 2-3 страници беше тегаво, но после свикнах. (Вярно, част от думите ги бях слушал само на село) С Паисий се провалих. Неговия език ми беше много далечен, все едно не е български.
 2. Слаб 2 по математика. 24 кв. км = 24 000 000 кв.м При 122 000 души се получава 1 човек на почти 200 кв. м. Грешката на автора е само 1000 пъти. Иначе и аз се съмнявам в численостите.
 3. Какво ти пука за Македония. Там войната няма как да се реши. Целта е трябвало да бъде бързо изкарване на Сърбия от войната и е било възможно. Първа и Трета армия имат числено превъзходство (както в пехота, така и в артилерия и кавалерия) над сърбите. Успешно българско настъпление би предизвикало моментално изтегляне на сръбски части от Македония, а от там и хаос (най-малкото логистичен) в цялата сръбска армия. Относно гърците - да не се нападат веднага, а когато настъпят да се отстъпва до добри позиции (Беласица) без да се дава бой. При победа над сърбите, гърците сами ще молят за мир и ще отстъпват територии. Единствения проблем е Румъния. Нея я спира само Русия. Може би и затова е предпочетено вместо война с цел разгром над Сърбия (което би вбесило Русия) да се задоволим с кекава демострация по македонските чукари (което дори при пълен успех няма как да извади нито Сърбия нито Гърция от войната).
 4. Глупости. Шанс има, но е свързан с отбрана в Македония и смело настъпление в Моравия. Изобщо ние нямаме план за тази война. Вместо решителен удар в сърце на по-силния противник ние правим безсмислени демострации по второстепенните македонските чукари, къде няма как де се извоюва победата. Все едно 1912 да бяхме изпратили основните си сили в Македония, а не в Тракия. Неутралитета на Румъния е задължителен (Турция едва ли би се включила сама, още повече при успешно българско настъпление към Белград). Колко дивизии имат сърбите в Поморавието срещу нашите 1-ва и 3-та армия и можеше ли да ни спрат ако тези 2 армии бяха настъпили на 16.06. Изобщо настъплението на 4-армия има смисъл само като задържащо сръбските сили, докато 1 и 3 армия откриват пътя към Ниш, Белград и победата.
 5. Да. Пропуснал съм този пасаж. Но дори и там сме заедно със склавите и власите.
 6. Ги Монфератски ще ти се сърди, че не му четеш блока. Позовава се на арабски езвори относно "степта на кипчаците".
 7. Обаче има печенеги, които по-късно се вливат (частично) в куманите. Не случайно името на едно от куманските племена е баджанаци. От тук и грешката на автора е обяснима.
 8. И къде в Гестата е упоменато българско население. Около Хунг са склави преселени от българската земя по времето на Кеан Велики. Други поданици на Салан не се споменават. За собствената му армия няма информация. Българите и гърците са част от помощната войската пратена от "вожда на българите и императора на гърците". Салан иначе е българин. Гелу - влах. Властва над славяни и власи в Трансилвания. Глад - някога е дошъл от Бъдин град. Армията му е съставена от българи, кумани и власи. В боя падат 3-ма български князе и 2-ма кумански вождове. Менуморут - етнически не ми е ясен - хем е подчинен на константинополския император, хем някога Атила е отнел земите от дядо му, хем има българско високомерно сърце. Армията му е съставена от "войници събрани от различни народности". Племето на сикулите сякаш му е било подчинено. В земята му живее племето Козар. Българите са споменати като жители на земите на юг от река Дунав (по-точно на Браничево и Средец). Белград също е бил част от земята на "вожда на българите". Бих приел, че в земята на Глад (Войводина и част от Банат) също част от населението е българско. Точно от Гестата е видно, че Панония и Трансилвания са торлугювеч от различни народи и племена.
 9. Нещото е смяната на законите след покръстването и края на тоталната милитаризация. Намалени са наказанията (особено смъртните) в армията. Обърни внимание на отговорите на папа Николай I (Глави 22, 23, 25, 40). По времето на Симеон все още има инерция от езически времена (подсилена от многото войни), докато при Петър мирът се оказва пагубен за войската (без строги наказания и липса на непосредствена заплаха за българското землище (източна Мизия) армията се се разкапала, а навярно е спаднал и броя на войниците). Маджарския (както и печенежкия от 944) удар е жесток. Гъстата селищна мрежа между Серет и Днестър е унищожена (според Рашев) в началото или най-късно средата на 10 в. А точно Бесарабия е реалната отвъд дунавска България (поне относно човешкия ресурс). Панония и Трансилвания носят икономическа полза (сол), но нито са населени с българи (за да има войници) нито са лесни за контрол (далече са). Пък и ме съмнява да сме имали пълен контролирал там - по скоро сме държели пътищата и реките за да има приходи от "мита и акцизи", докато вътрешността е била само формално подчинена (ако въобще някога е била подчинявана).
 10. Грешно е да сравняваш със съвремието. През 9 век е нямало нито вестници, нито радио, телевизия и най-вече масови училища.
 11. На основание монолитността на езика. Между разселването на славяните и текстовете има повече от 250 години. Би трябвало да са се появили отчетливи диалектни различия за това време. Ако обаче езика е "наложен от горе" (в края на 9 век) е логично да е монолитен. (Особено ако е имало нещо като "комисии за чистотата на езика").
 12. Може, ако езика е нов и е нямало време да се раздели на диалекти.
 13. Фантасмагории. При това писана от "професионалиста" доц. Йордан Василев, д-р по история.
 14. Преброяване Видин 1365

  Най-вероятно с мюсюлманите + привилегировани християни. Аз имам за Видински санджак данъчно обложени 8639 християнски домакинства през 1490 г.
 15. По-скоро за края на 10 век - варяги, а баджанаците са за 11 век.
×