Отиди на
Форум "Наука"

Dobri_I

Потребител
 • Брой отговори

  153
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Dobri_I last won the day on Юни 8 2016

Dobri_I had the most liked content!

Репутация

90 Ученик

Всичко за Dobri_I

 1. За имане - има. Обаче не те съветвам да се сблъскваш с администрацията им - след това българската ще ти се струва учтива и експедитивна.
 2. Един път да съм съгласен с Алвата! Португалците, южните испанци и южните италианци са изключително изостанали - както социално, така и като манталитет на работа (изобщо не ми е ясно как тези "търтеи" са достигнали такова икономическо развитие. Французите също не са стока - мързел и бюрокрация.) Гърците са една идея по-напред (особено тези с корени от островите, тези от материка са мързеливи) но много ги влече социализма, общата паница и измамите на дребно.
 3. В кой български закон съществува текста "социални роли на пола" използван в Конвенцията? Има "социални роли на СВОЯ пол" - тоест коренно различно значение от текста използван в Конвенцията.
 4. Китайските инвестиции

  Филипините и Виетнам не мислят така. Поздравления за Киров за интересната темата.
 5. И към кои спадат? Ама с цитат или обосновка. Според обясненията към конвенцията (точка 53) травеститите са пример за дискриминация на "жертвите" на база на "gender identity". Обаче не е изрично посочено към кои "жертви" - на тези по член 3а или на тези по член 3b. Тук трябва допълнително тълкование, защото при буквално четене (според мен) се отнася и за двата типа "жертви". Само, че член 3а се отнася за насилие над жени (мъжете и децата (от мъжки пол) не са включени) - тоест, според този прочит на конвенцията, травеститите спадат към жените. Ще се радвам ако греша. "Gender" е термин от конвенцията дефиниран в точка 43 от обяснението. За мен в този термин няма нищо страшно.
 6. Естествено, че трябва да е формулирано какво/кого защитава конвенцията, иначе се стига до сегашната ситуация - не е ясно травеститите спадат ли към жените и отнася ли се за тях член 3а (защита на жени от насилие).
 7. Проблема не са обясненията/коментарите към Конвенцията (такива има към всички/почти всички закони), а нуждата от тълкуване на самите обяснения. Даже ще спекулирам, че това е било и целта - мъгляви формулировки с цел повече държави да ратифицират конвенцията. Например евентуалното наличието на ясна формулировка какво е това "жена" би направило конвенцията неприемлива за много страни (либерални страни като Холандия не биха приели само биологичния пол за критерий, а консервативни като България не биха приели "трансджендърите и травеститите" за част от термина "жена"). Накрая липсва определение какво е "жена" (което е безумие, тъй като точно защитата на жените е целта на конвенцията) + мъгляви насоки при дискриминацията. Или с други думи имаме конвенция за защита на "жените", но е нужно тълкование какво се разбира под "жени".
 8. Ами защото конвенцията не се обсъжда в целостта си. "Explanatory Report" изобщо не се коментира, нито пък е преведен на български (и по-добре, защото българският текст на конвенцията е трагичен. Явно е правен от общ преводач, а не от юрист запознат с терминологията). Дали ни лъжат - и да и не. Самата конвенция "върви по бръснача" и е пълна с общи приказки без конкретика или ясни насоки (което не е характерно за административните документи, като примерно американския Code of Federal Regulations, но е типично за конвенциите на ООН). Принципно се пише за недискриминационно отношение към жертвите. Под жертви (victims) се разбира както жертвите на насилие срещу жени (член 3а), така и жертвите на домашно насилие (мъже, жени, деца) (член 3b). Дискриминацията според "gender identity" се отнася за жертвите, но без да се конкретизира по член 3а или по 3b. Примерно за дискриминация по "sexual orientation" изрично е посочено, че се отнася за жертви на домашно насилие. Въпрос на тълкование е дали "gender identity" се отнася за жертви по член 3а или по 3b (според мен, без да съм юрист, тъй като не е посочено нищо конкретно се отнася и за двете групи). Но жертвите по член 3а може да са само жени и в такъв случай всичките "transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites" и т.н. влизат в групата на жените. Косвено улика има в текста "groups of persons that do not correspond to what society has established as belonging to “male” or “female” categories". Това е eдинственото място където се използва "female", а навсякъде другаде в конвенцията се говори за "women" - тоест (поне за мен) двете понятия са различни и не се припокриват напълно. Много хлъзгава е конвенцията, както и обясненията към нея. Пълна е с неясноти и възможни тълкования, а това е предпоставка за бъдещи проблеми.
 9. Напротив казва се - възможно най-рано. Написано е в обяснението на конвенцията (има го на английски, но не и на български). Не е страшно определението за джендър (има го в Обяснението), а какво се разбира под "жена". В Обяснението има разяснение на какво е това "жена", обаче не е написано какво определя дали даден индивид е "мъж" или "жена". И тук идва точка 53 от Обяснението - какво се разцира под дискриминация на жени. Та там е поместен термина "gender identity", даже с разяснение какво е това. Или просто казано конвенцията ( доста прикрито) приравнява биологичните жени с травеститите, би-сексуалните и т.н. ПП Пиша от телефон и се извинявям за правописа.
 10. Майната им на член 3 и 12. Някой да ми обясни логиката на членове 8 и 30 ал.2. Типично марксистки - държавата да плаща.
 11. А аз изпитвам. Особено от член 30 ал. 2 - защо държавата ще обезщетява жертвите "за увреждане на здравословното състояние" (с моите и вашите данъци)? Тоест Драган нанася лека телесна повреда на Пенка и е осъден да плати обезщетение, но Драган няма доходи и собственост и съответното обезщетение ще се плати от държавата. Това е пълно безумие. Защо държавата (с моите и вашите пари) да финансира разни НПО, както е според член 8. Изглеждат ми доста неомарксиски тези членове. л
 12. Ник, какво е мнението Ви за членове 8 и 30 от конвенцията? Одобрявате ли ги?
 13. На мен не ми пука за гейовете, а за джоба ми - затова съм против Истанбулската конвенция. Член 8 и член 30 ал. 2 ще увеличат държавните (респективно моите) разходи.
 14. Aero L159 ALCA и L39 NG

  За какво са ти? Нямат бойна стойност. Не стават за еър полисинг (бавни са). Няма нужда от толкова тренировъчни самолети. Ако ще имаме авиация от тренировъчни самолети, по добре без никаква.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×