Отиди на
Форум "Наука"

boilad

Потребител
  • Брой отговори

    867
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    18

boilad last won the day on Юни 12 2018

boilad има най-харесвано съдържание!

1 Последовател

Всичко за boilad

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Интереси
    https://hristoen4ev.blogspot.com/

Последни посетители

5930 прегледа на профила

boilad's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Very Popular Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

841

Репутация

  1. Чукча верно не читател, чукча копипейстър. Ако ти не виждаш разлика между обобщаващото "самолети" и сравнението между два конкретни модела бойна техника, аз съм до тук.
  2. Полета на фантазията е важен, особено когато рашките трябва да се оплюят и да се изпълни ударно поредното политзадание. Специалистите по военно планиране знаят, че окопното мислене е изживяно още през ПСВ. Форумните специалисти пък знаят, че колкото по безумни са фантазиите им, толкова по-хващат дикиш.
  3. Аз друго не твърдя. Съвсем очевидно е, че Сталин към лятото на 41 не е готов да воюва. Прочетах, но от къде този извод? Говори се за активни действия в приграничните полоси и от двете страни.
  4. То, че е трагично, трагично е, но ходи обяснявай на Резун и следовниците му, които чакат агресора Сталин всеки момент да се нахвърли върху кроткото агънце Хитлерчо.
  5. Ако става въпрос за щатния брой самолети, то руското уики дава
  6. Аз вярвам на повече на официалните данни на НСИ отколкото на нечии басни, а те показват близо 21, 5 млн. Това може да го напише само човек, който си няма хабер от железницата в момента. "БДЖ" е отделна компания от "НКЖИ". В "БДЖ" работят 10 000 души. "БДЖ - пътнически превози" е структурата от тази компания, която е на загуба. И айде нема нужда да манипулираш с тия 20 млн. приходи. Това е чистата печалба на дружеството след приспадане на разходите, приходите надхвърлят 250 млн. За нещастие то е затънало в дългове, които печалбата не може да покрие, а тя е по голяма от на така любимата ти гръцка фирма десетки пъти, и за сведение в "БДЖ-ПП" работят около 7 000 души. Надявам се да съм обяснил добре.
  7. Исаев ти ги дава документите едно към едно.
  8. Щом ти се чете, заповядай: "Неизвестный 1941. Остановленный блицкриг" Алексей Исаев Справка: Полша; още на 23 август Хитлер съвсем официално предявява исканията си. Та чия презумпция казваш не струвала?
  9. Това е един проблемите. Гарантирам ти, че в нито едно бюро по труда или къде и да било другаде няма да намериш информация за свободните работни места за машинисти примерно, или пък каквато и да е друга длъжност в железниците. Сравнението е некоректно. Направих си труда да преброя броя влакове в делничен ден - 76 без международните. За сравнение за тази година съвсем очевидно е, че основната дейност на гърците е съсредоточена в превоз на товари. Освен това този компания не е собственик на подвижния състав, а вероятно и ред други особености. Това не е непременно лошо - въпрос на мениджмънт. Ами от там, че след масовите съкращения в депата на хора извършващи ремонт и поддръжка, започнаха да се сключват фиктивни договори за такива. Като нямаш кантонер, който да обикаля по железния път и да следи за неизправности по него се стига до инциденди като този: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/10/2488124_vlak_s_trima_putnici_derailira_sled_udar_v_skala_na/ , като нямаш работник в чисто новата гара, който веднага да реагира при възникнали нередности, в най-добрия случай следва закъснение на влака, като нямаш... следват много неприятности. Мантрите за "оптимизиране" и "риформи" сме ги слушали не само в този, но и в други случаи и обикновено се стига до илачите на "чикаго бойс", а не до некадърния мениджмънт и хората, които са го назначили. Чест му прави на Бръснаров, че освен безобразията вършени от редовия служител, разкри и част от далаверите на висшия ешалон. Но дълбоко се съмнявам, че последствия ще има. Въобще със сигурността на движението компромиси не трябва да има, но хората, които и хабер си нямат от железници рядко осъзнават това, или се сещат когато белята стане.
  10. Тука документите категорично опровергават глупостите на Резун. Цяла поредица оперативни игри, директиви и планове за прикритие говорят за подготвяна отбрана и това не е про форма, за да се прикрият агресивни намерения. Хитлер успява в първите месеци да удържи инициатива, не защото съюза се готви за агресия, а защото всички тези планове се основават на презумпцията, че между формалното и фактическото начало на войната ще има някакъв промеждутъчен период и нищо от дотогавашния опит не показва, че този път ще е различно (справка "седящата война", както я наричат немците). Грешката на Съветите е, че не отчитат, че този фактор е на лице само в случаите, когато е формалното обявяване е инициирано от противниците на Германия. Ами ще има. Войската трябва да се храни и облича, а и с нещо да сражава независимо дали става въпрос за отбрана или нападение..
  11. Свирчо, неграмотен простак си и такъв ще си останеш. С нещо можеш ли да опровергаеш мнението ми, че Резун не е историк, защото аз мога да докажа аргументирано, че нито формално (по диплома), нито фактически (по глупостите които пише) той е историк.
  12. Забравих да спомена линията е от новите, т. е. за незапознатите, означава, че го няма онова досадно тракане така характерно за пътуването с влак, а времето за пътуване между двете гари е от час и седем до час и седемнайсет минути - напълно съпоставимо с времето за пътуване с лека кола при спазване на ограниченията, но ние си знаем, че те са за баламите, при бързите влакове 42 до 58 минути.
  13. Всеки с държавническо мислене (което е нещо много различно от илачите предписвани от "чикаго бойс") знае, че това не са загуби. Като толкова някому пречат пенсионери и други неработоспособни, ми да приемем един закон за евтаназията и решаваме проблема - в стил Хитлер и Сталин, или просто закрепостяваме хората и а са мръднали някъде, а санкции. А въпросът с учениците скоро ще се реши от самосебе си при тоталния спад в раждаемостта, емиграцията и отпадането от училище. Отделно периодично се повдига въпросът и за уж големите привилигии, които имали служителите, само дето същите привилегии ги имат и депутатите, макар че едва ли някой от тях се е доближавал до влак, ама за това ни ума, ни дума.
  14. Така нареченото от някои "оптимизиране" на персонала означава две неща - влошаване качеството на услугата (включително големи закъснения), което е по-малкото зло, и зачестяване на случаи като Хитрино. В момента и в този сектор, както и в много други недостига на кадри си казва думата. Подвижният състав (вагони и локомотиви) масово е по над 30 години (единствено мотрисите на Сименс са по-нови, но не са достатъчни). При цялата му оскъдица вместо да се ремонтира масово се разпродава. Бил съм свидетел на стари вагони, заминаващи за Гърция по времето на Станишев, през първото правителство на Разбойко резервни части масово заминаха за скрап, а локомотиви, обслужващи теснолинейката, за Аржентина, през трето му правителство частни превозвачи си пазаруват локомотиви от БДЖ. Тъй че безобразията са много и малоумните разписания са най-малкият проблем (например по направлението Пловдив-Димитровград преди обяд има два пътнически влака, като последният заминава в 8 и10, след това пет и половина часа пътнически влакове за Димитровград няма, а после следват, о чудо, два през половин час, но има и по интересно, което изключително ще зарадва привържениците на "оптимизацита", тъй като в почивните дни влаковете са съкратени, ако реша да ползвам пътнически влак в неделя примерно, то имам следния избор 6,06; 8,10; 13,40; 14;10; 16,11 и 21,30, за сравнение цената на превоза с автобус е по-висока, но пък имаш съмнителното удоволствие да се возиш по разбити пътища и ред други неудобства).
  15. По простата причина, че от 1939 г. наборниците в сухопътни войски служат по три години, в други родове войски и повече. Да, Резун е блестящ... публицист. Като историк не струва нищо.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...