Отиди на
Форум "Наука"

boilad

Потребител
 • Брой отговори

  793
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  17

boilad last won the day on Януари 22

boilad had the most liked content!

Репутация

724 Асистент

1 Последовател

Всичко за boilad

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

3258 прегледа на профила
 1. Христо Иванов: Филип Тотю: Панайот Хитов: Данаил Попов: Още в уводния пост съсела лъже, че съвременниците не са оценявали един или друг революционер. Приведените оценки се отнасят за Левски и са дадени още преди Освобождението, т. е. уж националистическата пропаганда тук не може да е оправдание. Егати тъпите съвременници! Как може да не видят какъв некадърник е тоя Левски?
 2. Понеже очевидно откровените лъжи и пропагандата тук са на почит, а опровергаването им се подлага на цензура отново за наглия лъжлив съсел българомразец: Като според Иширков през 1878 г. българите във Варна били 3 500 с какво неграмотнико ги сравни? Казва ли ти Иширков колко са гърците тогава? Да не се окаже, че Варна е бил с преобладаващо турско население? По същата логика по която се твърди, че Пловдив в значителна част е гръцки може да се твърди, че е турски, ама това не ти удисва май на пропагандата? А за да ти е по удобно какво ще кажеш да върнем още по-назад, примерно в четвърти век? Тогава никакви българи няма на Балканите и спокойно ще докажеш, че такива изроди не съществуват, а в перспектива и че такъв народ няма, той е мит. Според Липранди: В 1845 година руският славист Виктор Григорович пише: Според „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ в 1873 година в Мелник има 1 030 домакинства – 650 мюсюлмани, 2 000 българи и 560 гърци. Последната информация е от Методий Кусев, Георги Груев и техни сътрудници в отговор на един друг българомразец Александър Синве. През 1891 г. Броят на къщите е до 850: 200 тур., 300 гърц., и 350 бълг. О, неразумни уроде, поради що се срамиш да се наречеш рубладжия и гръкоман?
 3. Как пък не ти омръзна да лъжеш? При това лъжите ти са толкова елементарни. То бива българомразие, ама трябва и някакви граници да има! Пловдив, 1880 г. 10 909 българи 5 558 турци 4 781 гърци 865 цигани 806 арменци 1134 евреи Варна, 1881 г. 6 721 българи 8 903 турци (по езикови данни 6 900, а останалите са гагаузи) 5 367 гърци 1 181 арменци 837 татари 541 евреи 338 цигани
 4. Вие колега рамбус собствено имате ли исторически аргументи, или предпочитате да се занимавате с личностите на опонентите? Ако е второто, не виждам какво Ви засяга, все пак Вие сте уникален и самодостатъчен универсум с мисловни висоти до които унтерменшени като нас никога няма да достигнат. Живейте си в кулите от слонова кост и се наслаждавайте на собственото си Аз!
 5. Не се притеснявайте да лепите каквито етикети са Ви удобни колега рамбус. Вече видяхме, че аргументи нямате и че за Вас историята не е наука. В графоманските Ви напъни няма нищо стойностно освен едно голямо и смърдящо аки. Обикновено не ги и чета, предълги монолози на самовлюбен егоцентрик.
 6. Ами опровергай аргументирано, че разпространените лъжи не са лъжи. А те издават не само историческата неграмотност, но и лицемерието на морализаторската клика. Фактите говорят повече кой лъже и кой е лицемер и двуличник (особено една определена личност, проглушаваща ушите на всички със собствената си самодостатъчност, но кой знае защо търси публичност след като си е самодостатъчна). Иначе дървената философия и нарцистичната патология на личности, нямащи значение за историята не ме интересуват, те са обект на други науки.
 7. Историческата неграмотност е видна и без да повтаряш като папагал, а поредния опит за внушение и манипулация може да мине само при глупавата ви морализаторска клика. Думите се отнасят до точно определен исторически контекст и ако познаваше контекста и документите нямаше да пишеш глупости и да разпространяваш лъжи. Разбирай каквото искаш и без това или ще минеш в режим "игнор", или отново ще извадиш медвенския чобанин, или ще започнеш да увърташ - къде с морализаторстване, къде с внушения и манипулации.
 8. Важно е, лъжата никога не дава обективна историческа картина. И показва, че претенциите за интереси в историята са само претенции. Абсолютно несъществените факти изцяло променят картинката и затова са несъществени за тези на които не им отърват. Ти така си мислиш! Историческата неграмотност е видна от километри. Порастни и започни да четеш историография. Поредната груба манипулация издаваща непознаване на документите. Важното е, че не убийството е важно, но това е прикрито зад евтино морализаторстване по липса на познания и исторически аргументи (каквито вече не ти и трябват, все пак не сме в раздела за история). Успехи в пропагандните напъни!
 9. Преценката се прави на база цялостно познаване на конкретен период и вземане предвид всички известни факти. Не въз основа на лъжи, манипулации, клевети, голословни твърдения и едностранчиви морализаторски внушения колко лоши, тъпи, некадърни и неграмотни разбойници са българските революционери, как са благоденствали под сянката на падишаха и как ако не била матушка Рус щели да гледат свободна България през крив макарон. Колкото до претенцията колко демитологизаторите се били интересували от история, видя се!... Видя се и по липса на други аргументи как започнаха наред с руската да опират и до великогръцката пропаганда. Странно как никой още не се е сетил да се позове на думите на Левски пред комисията в София: Успехи в пропагандните усилия господа демитологизатори! За щастие историята отдавна не е нито дидактическа, нито пропагандна дисциплина и всеки, който наистина, а не декларативно, се интересува от история ще види смешните ви напъни и как от напъване чак се изпускате.
 10. Поредната изръсена глупост. За щастие нашите предци не са били толкова политически и исторически неграмотни. 1) Нищо не гарантира, че българите няма за пореден път да бъдат употребени и изоставени. Има десетки исторически примери още от австро-турските войни насетне. 2. Проосманските полититици веднага ще обявят въстанието за инспирирано от съответната сила. Веднага ще се появят и верноподанически адреси (технологията на протестите и контрапротестите не е достояние само на нашето съвремие) за което също могат да се изведат исторически примери.
 11. Такаааа, дойде както винаги момента да се правим на умрели буболечки.Тукакси се губи пониманието.Изведнъж митолюбците започват да не разбират. Ха задай си сега въпросчето, кой митологизира тия нац. герои? Не, задавам простичкия въпрос кой лъже? Десетките примери са на лице и от тях става ясно, че не се занимаваме с история. За мен това приключва въпроса. Вазов като литератор е в правото си да сравни бесилото с кръста. Демитологизаторите с претенцията си за интереси в историята, обаче не могат да разпространяват исторически неверни твърдения (лъжи), представяйки ги за истина. Ако според тях целта на историята е лъжата, това вече не е проблем, защото темата не е в раздела за история.
 12. Аха, значи опряхме до литературата, не до историята. Правилно съм се ориентирал значи, че тази тема не е за история.
 13. Що, да не би да не е лъжа, че е била на 21 години? По същия начин както не е лъжа, че Левски е убил "детето" "малолетно чираче". Не е лъжа, че Ботев две години след спирането на "Дума..." е "зарязал всякаква интелектуална дейност", че е присвоил печатницата на Каравелов и десетки други примери, които не са лъжи. Разбира се, че е досадно, особено когато научно обоснованата методология се явява пречка пред фантазията (вече не е, тука си на правилното място). Когато Incorrectus ти направи забележка в тази насока, отговорът беше но не се притеснявай, разбираемо е защо бягаш от научната методология като дявол от тамян. А от тук виждаме и голословността на твърдението за интереси в областта на историята. Твоят интерес е към всичко друго но не и към историята.

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×