Отиди на

vvarbanov

Потребител
 • Брой отговори

  1171
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  32

vvarbanov last won the day on Януари 16

vvarbanov had the most liked content!

Репутация

1156 Старши асистент

2 Последователи

Всичко за vvarbanov

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  гр. Мартен
 • Интереси
  Антични монети

Последни посетители

2622 прегледа на профила
 1. кръст енколпион

  Такъв тип кръстчета заедно с много гилзи се намират покрай Тутракан, свързани са с ПСВ. Според мен кръста не е сребърен.Материала изглежда като алумин и 100/100 е Al, 13.Според мен е бил на някой румънски войник.Ама пак не се знае, щото и руснаците имат подобни.
 2. 10 факта за Римската империя

  Според мен тия додекаедри са разпределителни токи.Има римски с такива бутони за закопчаване на ремъци.Такъв тип катарама с със същите пъпки се използва и днес при медицинските колани за херния."Закопчаването става като на ремъка се направи малка дупка или цепка.През нея се прекарва бронзовото топченце, то се застопорява там понеже има по тясна шийка." Закопчалките с топченца се използват от древността до днес.Восъка пък се употребява за смазка и боядисване на ремъци и колани.Някои римски разпределителни токи имат и декоративни функции.Намирал съм с протономе на кон, или някакви други украси.Тия символи "птиче око" имат защитен ефект, изглежда са ефикасни защото не само римляните но и византийците много ги използват.Та това може би е римска разпределителна тока която има декоративни и защитни функции.Предполагам, че тия додекаедри може би са разпределителни токи, където са се закопчавали 6 бр. ремъци.Такава концентрация в една точка има на гърдите на коня.Традиционно там се намират фалери, но и този додекаедър би свършил добра работа там.
 3. Като казах, че може да са инициали на персонажите, имах предвид "на светеца".Мисля че каноните на църквата не са разрешавали поставянето на името на собственика на кръста, нито всеки да си драска по него каквото му е кеф. Не го разгледах подробно защото говоря по принцип ,но ако горе има риба, христограм и долу палмово листо ,значи става дума за Исус Христос.Вместо изображението му ,на кръста са поставили неговите любими атрибути с които е широко известен.На лявото рамо е буквата "N", на дясното "Н", по средата "М" или "Z " .Май "W" още не е била измислена по това време от спасителя и той не е писал и чел текстове с нея, ползвал е гръцката и латинската азбука. Мисля че буквите би трябвало да се отнасят за него, но един господ знае какво означават. Предполагам, че кръста е по рядък тип, защото между десетките цели и стотиците счупени, които съм намирал не съм попадал на подобен. Информацията е специализирана и трудно се открива, но ако искаш може да попитам някой археолог.За целта е добре да има размерите :тегло ,височина и ширина.
 4. Спазен е стилът на епохата когато са отсечени тия монети на бисалтите.Това не е класиката на гръцките монети. Шуплите по главите на коня и човека правят монетата грозна.Въобще шуплите дават тоя неприятен външен вид на парата. Това са някои от монетите на бисалтите с подобен стил.
 5. Енколпион, не е ясно дали е предната или задната част. До колкото съм забелязал тия с летите фигури са по ранни.А с изрязаните изображения и букви, по късни (12-14в.?) Обикновено съкращенията и надписите са имената на персонажите. (Житния?) клас го срещам за пръв път на енколпион.С носенето на кръста се разчита на протекция от изобразения светец.Предполагам, че с този клас се конкретизира молбата за защита.А графитите уточняват към кого е отправена.
 6. При идентифицрането не се взема предвид начина на придобиване на монетата.Нормално е теглата на някои от отсечените по една монетна система антични монети да не съвпадат до няколко сантиграма.
 7. Това не е копие(туристикус вулгарикус) на монета.Едно такова копие се отлива бързо и лесно.Тук обаче е положен доста труд. 1.Най напред ядрото е отлято специално със шупли за да се наподоби технологията на отсичане.Излишен труд за имитация , но крайно необходим за фалшификат. 2.Гравирани са матриците.Спазени са стила, големината и височината на изображенията, характерни за епохата.От такава прецизност няма нужда при направата на сувенир. 3.Монетата е отсечена и след това затрита за да се имитира износване.Това не е необходимо за един сувенир.Целта е била да се наподоби максимално оригинала. 4.Парата е патинирана за да изглежда стара.Това не е необходимо за един сувенир. 5.Няма надпис указваш че това е дубликат. Толкова труд не се хвърля за да се направи копие.Това е фалшификат предназначен за измама. 6.Хората които постват монети се интересуват от резултата от идентифицирането.Те нямат познания по материята и не ги интересува защо мисля че това е фалшификат.Ти не се интересуваш защо мисля че това е монета на Мозес, а как съм разбрал, че е фалшива. Много пъти досега разни мошенници са ми предлагали фалшиви монети и винаги ме питат .защо мисля, че са фалшиви.Това се прави за да се подобри качеството на фалшификатите. Предполагам че много добре знаеш дето монетата е фалшива.Просто я тестваш тука.
 8. Оказа се, че монетата е публикувана.Това е : Мозес – AR драхма, 3,21 g., оси на 12 ч. Тип AMNG III, 8; Raymond 1953, pl. VI,b; Svoronоs 1919, pl. XI, 20 = Babelon, Traité, pl. XLVI, 21; SNG ANS 1016; Dewing 1012. От аукциона Triton VIII (2005), № 219. Имах слаба надежда че може да се окаже нов тип на Мозес, но за съжаление , монетата на Alexzander88 е фалшива!
 9. Рядка монета на Мозес (MO-Σ-Σ-E-Ω), цар на бисалтите(?), ок. 480 пр.н.е. Не успях да намеря информация, нито снимки в публикациите на проф.Драганов, Ставри Тоупапалов или в албума на бисалтите в нумизматичната група .Има някаква вероятност да е непубликуван екземпляр. Необходимо е да се установи номинала. Какъв е диаметъра и теглото на монетата?
 10. Върху изделията от месинг не се поставят означения показващи химическите елементи в сплавта ,нито техния процент.Има различни стандарти, които използват означения, но те са в документациите.Не зная тия сигнатури и обозначения да са върху сплавите и металите.Ето такива означения: "Сплав обозначают начальной буквой Л - латунь. Затем следуют первые буквы основных элементов образующих сплавов: Ц - цинк, О - олово, Мц - марганец, Ж - железо, Ф - фосфор, Б - бериллий и т. д. Цифры, следующие за буквами, указывают на количество легирующего элемента в процентах. Например, ЛАЖМц66-6-3-2 алюминиевожелезомарганцовистая латунь, содержащая 66% меди, 6% алюминия, 3% железа, и 2% марганца, остальное цинк. http://osvarke.info/172-med-i-mednye-splavy.html
 11. монета на август

  Фалшификат!
 12. Публикува April 15 · Hidden Frujin Assen, така е , прав си! Съгласен съм с тебе. п.п. Наистина и аз се радвам!
 13. Български фрази и изрази справочник на използвани фрази и фразеологизми http://frazite.com/frazi-а-1.html
 14. 1/ Атей, 345-344 г. пр. Хр. – AR дидрахма, 20 mm, 6,93 g, сечена в Хераклея Понтика. От аукциона Tkalec 2005 (9 May 2005), № 53. Тип Draganov 2015, № 2. RRR! 2/ Бронзова монета - на пеонския цар Дропион (250–230 г.)
 15. Заблудата Атеизъм

  Не може да бъде отречено съществуването на бог, защото божествената същност е непознаваема!Трансцедентноста на бог е недостъпна за познание. Не може да отречем нещо което не познаваме. За щастие иманентноста на бог е познаваема.Според учението на църквата познаваеми са Неговите действия.Тук обаче са приети някои постулати, които правят невъзможен анализа. 1.Постулат, - "Бог е всемогъщ", тоест Той може всичко да направи.Няма какво да се чудим, че бог е успял да направи някои неща. 2.Според друг постулат, той може да прави "чудеса".Чудото представлява необяснимо събитие и нищо чудно че не можем да го разберем и анализираме. 3.Трето, -„Неведоми са пътищата Божи”. "Пророк Исая (55:8): „Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища, казва Господ”. Щом същноста Му е неопознаваема, действията му са необясними(чудеса), а пътищата и помислите ,неведоми, ние не можем да отречем съществуването на Бог. Чрез самите постулати е направено невъзможно отричането на съществуването Му.
×