Отиди на
Форум "Наука"

Georgiev

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Georgiev

Georgiev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Страхотно значи можем да продължим дискусията за Гьодел или по-скоро да я започнем . Теоремата на Гъодел която съм изложил е напълно разбираема дори и за човек без математическа култура. А да се оспорва значението и е напълно немислимо. Това е може би най-известното математическо събитие на миналия век ( Гьодел е сравняван с Айнщаин на математиката ) . А дискусията за приложението и в ИИ е занимавала и занимава всички сериозни изседователи в тази област.
  2. Хайде да поспорим малко и за това дали известната теорема на Курт Гьодел за непълнота може да бъде приложена като аргумент срещу силното направление в Изкуствения Интелект. Давам една бърза формулировка на двете теореми за тези които не са запознати с тях: Теорема 1) Всяка формална аксиоматична система, над която могат да се извършват основните аритметични операции не може да бъде едновременно пълна и непротиворечива. Иначе казано може да бъде конструирано ( Гьоделовото ) твърдение, чието доказателство или не може да бъде изведено от самата система макар че то е вярно или е едновременно вярно и невярно в системата. В първия случай теоремата е непълна а във втория противоречива. Теорема 2) В рамките на всяка непротиворечива формална аксиоматична система, над която могат да се извършват основните аритметични операции е невъзможно да се докаже непротиворечивостта й. От публикуването на теорията през 1931 г. до сега са давани много мнения по този повод. Най-изветсния опит за "атака" срещу силния лагер в ИИ е може би този на Роджър Пенроуз. Накратко идеята е следната: Нека човешкият разум е изоморфен на изчислителна машина. За тази машина теоремите на Гьодел са в пълна сила следователно съществува твърдение което е недуказуемо в рамите на системата ( не може да бъде изведено от машината ) , но човекшкият разум може да го изведе. Иначе казано Гьоделовата формула никога не може да бъде изведена от машина за разлика от човека. Споделете и вашите мнения по въпроса.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...