Отиди на
Форум "Наука"

Ksantip

Потребител
  • Брой отговори

    65
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

Ksantip last won the day on Август 20 2015

Ksantip има най-харесвано съдържание!

Всичко за Ksantip

  • Рожден ден 5.11.1993

Лична информация

  • Пол
    Мъж

Последни посетители

1886 прегледа на профила

Ksantip's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

92

Репутация

  1. Благодаря! И все пак не мога да разбера мотивите на руснаците за унищожаването на самолетострооенето на сателитите им - не им ли е по-изгодно да съществува такава индустрия?
  2. От СИВ ни разпределят да правим електроника чак през 60-те. Освен СССР и Чехословакия има ли други държави, които да произвеждат самолети? За поляците знам, че преди войната имат такава индустрия, но нямам представа какво се случва след 45-а.
  3. Някой може ли да обясни защо е унищожено българското самолетостроене?
  4. Няма как всеки да е предприемчив. Някои са добри бизнесмени, други са добри стругари и това е прекрасно. Ако стругарят и колегите му заместят бизнесмена ще им се наложи да вършат неговата работа и няма да имат време да стоят на струговете си, т.е. просто ще се преквалифицират (със съмнителен успех) и пак ще имаме това изначално разделение.
  5. А в крайна сметка не е ли по-справедливо точно това разпределение? Все пак собственика е организирал цялото предприятие със собствени капитали и само той поема риска от евентуален неуспех, докато работниците са наети да извършват определена дейност срещу определено заплащане и ако не им харесва могат да се махнат. За да има някаква справедливост държавата трябва да защитава определени работнически права - работно време, минимална заплата, социални осигуровки. Имам и въпрос - възможен ли е прогрес в общество, изградено според тези теории?
  6. За получаването на излишъка не са достатъчни само работниците, а и всеки замесен в процеса по един или друг начин - охранителя, мениджъра, адвоката, собственика. Изкарването на преден план само на една прослойка е неестествено и грешно. За утопиите, свързани с равенството, мнението ми съвпада с това на Аспандиат.
  7. Ти вече си академик според форума, така че не се измъквай повече
  8. Именно, че го изключва, а не би трябвало. Печалбата на капиталиста идва от това, което е над 100, а то зависи от пазара. Според Маркс как ще бъде организиран труда без капиталисти?
  9. Алва, при 100=100, къде отива вложеният от капиталиста труд (организация на производството, пласиране на стоката)?
  10. Южняк, искам да те питам защо тези западни елити са допуснали да се случи този регрес в обществата им?
  11. Подобни психопати има навсякъде: https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_societies Това, което ми е интересно е дали в ислямския свят са единични случаи (както на Запад) или е някакво по-масово схващане.
  12. Винаги съм се чудел как не ви омръзна да обръщате дискусиите в махленски спорове като знаете, че нищо смислено няма да излезе. Върбанов, не мисля че е коректно така да се сравняват бюджетите на двете страни - САЩ имат ангажименти навсякъде по света, а и харчат много пари за неща които руснаците нямат (защото не са им нужни) - самолетоносачи например. Да не забравяме и проекти за стотици милиони долари, които се оказват пълна дупка - половин милиард за подготовка на онази чета от 30 човека, които духнаха като преминаха в Сирия (човек да си помисли, че някой български чиновник е отговарял за проекта). ОТ наистина ще ми е любопитно да ме насочиш към някаква информация за това каква част от външния дълг на западните държави се явяват чуждите спестявания. Руският принос срещу ИД в Сирия се изразява в това, че след седмици на бомбардировки и с намесата на ирански и иракски формирования асадистите успяха да преминат 10км до Куейрес. Основната порция руски бомби се падна на групировките, които не са единни помежду си и не бива да се слагат под общ знаменател с ИД (което не променя факта, че голяма част от тях са си много неприятни гадове). Някой от вас връзва ли се сериозно на руските приказки как се бомбардират само цели от ИД? Според мен целта на руснаците е да унищожат или да отслабят достатъчно всяка групировка, която може да се използва от американците (след съответното медийно лъскане на имиджа) като алтернатива на Асад - за тази цел може да се използва всеки различен от ИД и Нусра. Лично на мен ми е интересно каква власт при вземането на решения за войната е останала в сирийското правителство при положение, че руснаци осъществяват въздушна поддръжка на атакуващите иранци/иракчани/ливанци/палестинци, които си имат собствени командири и цели - само на мен ли ми напомня на 30- годишната война в този аспект?.
  13. Как така? За 1913 знам, че е дело на редовния аскер, който по принцип не включва кюрди.
  14. Тезата, че държавите в Европа са полегнали на Германия, само за да и е по-лесно срещу СССР е пълна шизофрения. Отговорност за войната носят Англия, Франция и Германия - първите две заради идиотската Версайска система и отказа им да я поддържат жива през 30-те (като една от многото причини за това е хроничния дефект на демокрациите да не виждат необходимоста от война, дори и да е неизбежна) , а Германия заради огромните амбиции на Хитлер, които са голяма грешка, защото след ПСВ и разпада на Австро-Унгария и Русия, германците са "обречени" да са водеща сила в Централна Европа. СССР е жертва на агресия от страна на Германия - жертва не означава "света вода ненапита", а просто термин,обозначаващ коя е атакуваната страна в даден конфликт. В новата история на България, ние сме били 5 пъти агресор (Балканска, Междусъюзническа, ПСВ, ВСВ - срещу Англия и САЩ и пак ВСВ - срещу Германия) и два пъти жертва (Сръбско-българска и ВСВ - когато руснаците ни обявяват война) - идеята ми е, че личните ви предпочитания не оправдават неразбирането или неправилната употреба на терминологията.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...