vorfax

Потребител
 • Брой отговори

  2378
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  9

vorfax last won the day on March 15

vorfax had the most liked content!

Репутация

740 Доцент

Всичко за vorfax

Последни посетители

5805 прегледа на профила
 1. Не са длъжни. Нали заради това БПЦ се цепи от лоното на православието и самоволно забранява снимането в българските църкви. Аз просто питам защо. Обидите ти ще оставя без коментар. Някак да ми напомнят, че съм в български форум
 2. Това, разбира се, е мит. Ето една статия, която го развенчава с цифри: http://www.arthistorynews.com/articles/2936_Does_flash_photography_really_damage_paintings
 3. Има го този аргумент. Това важало за старите бои, които не са маслени. И логичният контрааргумент на такова обвинение е, че къдящите свещи правят много по-големи поразии, но никой не ги е забранил. И възникват въпросите: Защо това зловредно фотовлияние е локализирано само в България? Защо, ако аргумент е опазването, то да е избирателно? Защо ако е неоспоримо, то не е включено изрично в Закона за вероизповедания и устава на Българската православна църква?
 4. Мен ме изкарва от душевно равновесие лунната светлина, като възнамерявам да спя. Ако може и нея да я спрете, кат сте почнали...
 5. Възможно е темата да е била затворена докато е пишел и когато е натиснал да публикува просто да не се е появило.
 6. ramus, не пълни темата с глупости. Тук не е поле за теологично демагогстване. Ако си забравил за какво е темата, погледни заглавието.
 7. Пълни глупости! Къде си срещнал в историята от атеисти аналог на свещените войни и Инквизицията? Дълг на християните е да покръстят останалия свят, а не да ги съдят или да им искат повече пари за вход в църква. Темата изобщо не е тази, не я измествай! - - - - - - - ПП: ramus, не пълни темата с глупости. Тук не е поле за теологично демагогстване. Ако си забравил за какво е темата, погледни заглавието.
 8. Цялото изречение е безсмислица. Независимо какъв цвят прониква в ретината, сигналите се пренасят по един и същ очен нерв и се обработват на едно и също място - субкортикалните зрителни центрове на мозъка. Светлината предизвиква разпад на зрителните пигменти в пръчиците и конусчетата. Родопсинът при пръчиците и йодопсинът при конусчетата се разпадат на белтъчна група и цветно вещество, които предизвикват дразнене на нервните рецептори на ретината. При все това теорията за цветно зрение още през 19-ти век е развита до цветова опонентност, според която опонентни свойства изпълняват три двойки (типа) антагонистични неврони. Това са жълто-син, червено-зелен и черно-бял. С други думи едни цветове могат да "гасят" други. Ако това беше вярно еволюцията нямаше да селектира очи различаващи цветовете и животните нямаше да могат да различат зрял от незрял плод, примерно.
 9. Никъде не е казано. Ако четеш темата щеше да знаеш. Личното ми мнение е, че ако поповете делят хората на вярващи и атеисти, значи не бива да са попове.
 10. И на мен не ми е ясно. То е малко като конституцията - имаш права, но никой не е длъжен да ти осигури възползването от тях. Не открих имат ли право християните да посещават българските храмове, може ли да им се отнеме това право, може ли да им се искат пари за това. "Закона за вероизповедания" няма нищо по нашата тема. Той препраща към устава на Българската православна църква. Чл. 5. Българската православна църква – Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия – от своя архиерей, който носи титлата митрополит. За приходите са посочени търговски дружества, лихви, стопанисване на имоти, църковни такси и глоби, държавни субсидии за Българската православна църква – Българска Патриаршия, които са предвидени по Закона за държавния бюджет; и т.н. Чл. 239. (1) Размерът на таксите, събирани в приход на Българската православна църква – Българска Патриаршия се определя от Светия Синод. Всъщност за такси за вход или снимане не открих категория, която да посочва съществуването им. Изброени са таксите, но в тях не се вместват за вход или снимане.
 11. А интересно защо изобщо са го забранили. И защо се е наложило да го разрешават после? Може би отливът на посетители ги е вразумил. Или, че колкото и да не искат посетители (ако има такъв аргумент), за някой по-големи обекти влиза и една статистика, която после няма да е лицеприятна и не ще успее да оправдае съществуването на такъв род културна забележителност.
 12. Защо е забранено да се снима в Сикстинската капела Мит е, че причината са светкавиците. Забранено е снимането и с фотоапарати и с видеокамери. Забраната датира от 1980 г. За цялостната реставрация е потърсена външна помощ за финансиране на проекта. Nippon Television Network Corporation от Япония инвестира $3 млн., а във времето сумата набъбва на $4,2 млн. В замяна Nippon TV получава изключителните права за фотографиране и видеозаснемане на възстановеното изкуството, както и на процеса на възстановяване от фотографа Такаши Окамура (Takashi Okamura). През 1990 г. The New York Times изнася информация, че изключителните права за снимане изтичат 3 години след възстановяването на всяка част от Сикстинската капела - напр. "Страшният съд" би трябвало да може да се снима от 1997 г., защото е завършен през 1994 г. Но не би. Още една клауза е озадачаваща. От Nippon всъщност заявяват, че забраната не важи за "обикновените туристи", но заради това, че може сред тях да се промъкне професионален фотограф, забраната е по-радикална. Може би това е реверанс към дарителите от Nippon, които освен това създават филми и фотографи с висока резолюция, а може и да е някакво презастраховане срещу излагането на светкавици от 4-те млн. туриста ежегодно, които евентуално могат да повредят стенописите. В наши дни се посочва, че забраната не е строго изпълнявана. http://mentalfloss.com/article/54641/reason-why-no-photography-allowed-sistine-chapel - - - - - - - - - - - - - - - - - - Защо е забранено снимането в катедралата в Мюнхен Не открих такава изрична забрана. Има забрана да се снима по време на меса (литургията в Римокатолическата църква). - - - - - - - - - - - - - - - - - - Защо е забранено да се снима Айфеловата кула по тъмно Води се произведение на изкуството и има авторски права за това. Използването на такива изображения е търговска марка и права могат да се поискат от Société d’Exploitation de la Tour Eiffel. - - - - - - - - - - - - - - - - - - Забраната важи за мавзолеите - Тадж Махал, на Хо Ши Мин, Ленин и т.н. Отвътре, не и отвън. Важи и в повечето индуиски храмове. Произлиза от вярването, че душата се отнема от снимката, а също така смущават поклонението и медитацията. Фотографирането на свещени обекти на аборигените е позволено само с разрешението на старейшините. Снимането на мюсюлмани вътре в джамия, по време на молитва, също е забранено. Те си имаха една причина да разделят жените от мъжете, може да е същата и за снимането.
 13. Добре, няма да давам идеи как църквите могат да повишат доходите си. Изяснихме, че снимането срещу пари в църквите има за цел финансиране на хора, дори с цената на отлив към вярата. Сега остана да разбера защо има места, в които не може да се снима. И т.к. има такива места и в чужбина, интересно ми е да науча защо.
 14. То пък щото Библията има нещо общо с проповедите на Христос.
 15. За носене на аксесоар кръстче до татуировка на Сатаната - безплатна свещица