Отиди на

Gravity

Потребител
 • Брой отговори

  2252
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

Gravity last won the day on Юли 19

Gravity had the most liked content!

Репутация

1033 Старши асистент

Всичко за Gravity

Лична информация

 • Пол

Последни посетители

15437 прегледа на профила
 1. Забавни задачи

  Dirac delta.
 2. Хазин и тъмната наука

  I kakva e ideata na tazi temaИ каква е идеята на тази тема?! пп - на кирилица, моля.
 3. Ето една интересна статия от августкия борй на Notices. Има малко математика и достатъчно история, което я прави доста приятна за четене. Отделните части могат да се четат независимо. Първата е най-вече историческа. Първата половина на втората има повече математика, а втората половина е относно наблюденията. rnoti-p684.pdf
 4. От къде следва, че се получават такива аномалии?!
 5. Вълни

  Малко странично, но това не е винаги вярно. Ако A и B са функции, тогава от AB = 0 следва, че за всяка точка или А = 0 или B = 0 (или и двете), но в някои точки може да е А, в други да е B. Тогава нито функцията А, нито функцията B е тъждествено нула. Ето и пример: А(x) е x за положителнни х и нула за отрицателни, B(х) е х2 за отрицателни х и нула за полужителни. Тогава АB = 0 за всяко х.
 6. Вълни

  Както искаш така цитирай, но дай цитати.
 7. Вълни

  Не ги казва гугъл, а с негова помощ намираш източниците. Тук вече е до способностите на търсещия да прецени дали тези източници са надеждни. Например тези според теб вярно или не вярно обесняват прецецията на жироскопите? Straumann "General Relativity" (страница 335) Misner, Thorne, Wheeler "Gravitation" (страница 1117) Padmanabhad "Gravitation" (страница 326) А, ти ще посочиш ли някакви източници (за гравитационните вълни и/или жироскопите) или само ще се плезиш!?
 8. Вълни

  Няма нищо неучтиво в това да се искат источници. Това е стандартна практика във форумите на научна тематика (и задължително в науката). Неучтиво е когато се исказват твърдения и те не биват подкрепяни с нищо. Неучтиво е когато се твърди, че тези твърдения ги има в статии, а не се дават конкретни цитати. Ощо по-неучтиво е когато тези твърдения са погрешни. Две минути с гугъл и веднага се вижда, че твърдението за жироскопите и пространтвената кривина е погрешно.
 9. Учени откриха гравитационни вълни!

  Това е доста добър въпрос и според мен не е никак лесен.
 10. Вълни

  Добре, потърси. Аз наистина бих искал да прочета малко повече подробности. Пък и е хубаво когато се изказват категорични твърдения да могат да се подкрепят. Без да осъзнаваш постоянно бъркаш пространство и пространство-време. След като това е доказано теоретично и многократно експериментално, за да не бъде само голи твърдения, би ли посочила източници. не е много смислено. Е как да не е смислено! След като самата ти пишеш, че включва (и очевидно включва и други неща), а аз съм написал, че не е единственото нещо.
 11. Биографии на известни математици

  http://www.newyorker.com/tech/elements/maryam-mirzakhanis-pioneering-mathematical-legacy https://www.quantamagazine.org/maryam-mirzakhani-is-first-woman-fields-medalist-20140812/ https://en.wikipedia.org/wiki/Maryam_Mirzakhani https://ru.wikipedia.org/wiki/Мирзахани,_Мариам
 12. Вълни

  Добре, дай препратка към някои от тези статии. Лично на мен ми е интересно. Аз признавам, че имам само най-обща и бегла представа за гравитационните вълни. И не виждама как те биха могли да интерферерат в прекия смисъл на понятието интерференция. Може би в режима в който линейната апроксимация дава достатъчно добро описание? Както и да е бих искал да се запозная малко по-подробно. В разширяваща се вселена имаме галактики (газ и всичко друго) с положителна маса и въпреки това успоредните ппространствени линне остава успоредни. А по горе каза, че се доближават. И това е в ситуацията с нулева пространствена крвивина. Във разширяваща се затворена вселена правите ще се пресичат. В отворена с отрицателна пространствена кривина ще се раздаличават. И при всичките масата е положителнат. За това примра не само че е прост, но и е некоректне. В случая само подвежда и не помага за разбирането. Нещо повече, всичко това зависи от това как се избира пространство. За едно и също пространство-време може да се избере пространство и време по различни начини. И в някой от тях ще имаме плоско пространство, в други пространство с кривина. Виж по-горе. Но масата е също математически израз (скалар т.е. тензор ранк нула) на това, какво представляват масовите обекти. Работата е там, че когато става дума за гравитация то тензора на енергията-напрегнатоста е този математически обект който е свързан с геометрията на пространство-времето.
 13. Вълни

  Аз си мислех, че причината да се наричат вълни, в калсическата ситуация, е защото са решения на вълновото уравнение.
 14. Вълни

  Разрови се из нета или книгите. https://en.wikipedia.org/wiki/Tensor https://www.youtube.com/watch?v=f5liqUk0ZTw http://www.feynmanlectures.caltech.edu/II_31.html https://ru.wikipedia.org/wiki/Тензор http://physfak.org/content/view/93/1/ И аз, но по-горе, относно кривината, изпозлваш интуция изградена от аналогия (доста опростена при това), а не физическия смисъл.
×