Gravity

Потребител
 • Брой отговори

  2224
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  15

Gravity last won the day on Юни 2

Gravity had the most liked content!

Репутация

1017 Професор

Всичко за Gravity

Лична информация

 • Пол

Последни посетители

15269 прегледа на профила
 1. Как зависят? Два близнака, две събития, раздялата и срещата. По часовника на единия са минали 50г. по часовника на другия 5г. Единят е 45г. по-стар. Каквато и отправна система да избереш, или ако не избереш никаква, това не променя фактите и ефекта, че единят е по-стар от другия. Не, не трябват. Отправните системи може да си ги избираш както поискаш и както е удобно, колкото свършат работа толкова. Както каза скенер обикновенно се изпозлват три (буквално поне 10 пъти съм, чел как той обеснява парадокса). Дори и без само с една може, стига да се изполва малко геометрия на Минковски. Собственото ускорение не зависи от отрапвната система. Аз просто казавах, че праволинейно и равномерно може да се използва без да се уточнява спрямо какво. Това са стандартните определения, всеки ги разбира. Въпроса е дали всеки ги използва. А темата беше изчерпана.
 2. Да не е тапир някакъв?
 3. Това не е задължително, може да има такива ефекти и при една система. Въобще системите могат да се избират за удобство и ефектите не зависят от тях, разбира се може да се изразяват по различен начин в разичните системи. Например парадокса на близнаците. Двама близнака след раждането биват разделени и единия лети до далечна планетавръща се и сравняваме възрастите им. Това, че ще са на различна възраст е релативистичен ефект. И всичко може да се разгледа само в една отправна система. Е аз съм написал в този контекст това означава. Разбира се, ти или някой друг може да го използва по друг начин в друг пост, но това не променя значението му. В противен случай всяко движение може да бъде смятано за праволинейно и равномерно, което лишава понятието от смисъл. Все пак терминологичните конвенции са за да има яснота. Ако целта е друга, хубаво.
 4. Защо! Единственото твърдение по-горе е, че дали собственото ускорение е нула или не, е абсолютно. Собственното ускорение, а не координатно ускорение. И този наблюдател може да измери собственото си ускорение. Това дори е интуитивно, всеки със затворени учи може да каже дали колата се ускорява или не.
 5. Да, точно това имах предвид. Но също така изразявам мнение, че това е, или поне би трябвало да е, общоприетата терминология.
 6. Да, но ако разгледаш само С, не можеш да кажеш, че се движи праволинейно и равномерно. Напротив, можеш да видиш, че тя изпитва ускорение. И тук, точно защото не е казано спрямо какво, следва да се разбира точно така, липса на собствено ускорение.
 7. Праволинейно и равномерно в този контекст означава с нулево собствено ускорение. А това е абсолютно условие т.е. независи спрямо какво.
 8. "Аргументът" ти се състои в повтарянето, че аз не мога да разбера предимството на алтернативата поради навик. По същия начин аз мога да кажа, че ти не можеш да разбереш нуждите за побуквено писане на хората с професии различна от твоята. Защо вместо да спорим, не дадеш пример. Вземи някоя страница, или част от страница, от някоя статия, книга (дори уикипедията) по математика и кажи как в общи линии ще бъде представена без побуквено писане. Ако искаш аз ще избера някоя. Важното е да е достатъчно сложна за да е убедително, няма значение дали аз или ти я разбираме. Тогава може да те разбера и евентуално да се съглася или да посоча какво смятам за по-неефективно.
 9. Шпага, в примера на Moon_Watcher, ракетата се движи равномерено и праволинейно. Но аз мисля, че забележката му е за това дали са в различни системи или не, били те инерциални или неинерциални.
 10. И как ще бъде при математически текст и защо е по-удобно? Предполагам, формулите и уравненият ще се изписват, а това което сега е текст ще бъде гласово. Но какво става с текст в който има от всичко. Аз виждам само трудности. Ако на графиката има текст, всеки път ще трябва да го прослушвам вместо да хвърля един поглед. В текста на дадена теорема ще чувам думите и ще гледам специализираните символи. Но с каква скорост? И ако искам да погледна нещо на "преходната страница", всичко ли трябва да излушам? И най вече какво става с работата на математика. Ако една статия отнема месеци/година (дори и по-дълго), то как ще си водя "записки"?
 11. @vorfax Пак не ми отговори. Кой е този друг и по-удобен начин?
 12. Проблема е, че ти искаш да вършиш благородно и неблагодарно дело, но искаш да бъдеш ценен. Или го не го върши или го върши но не се оплаквай.
 13. Популяризирането не е толкова алтруистично, колкото се опитваш да го изкараш. Добре известно е, че тези, които пишат популярни книги и статии биват цитирани повече.
 14. Точно защото ми е трудно да си го представя, те питам да ми го посочиш. Ако изкаш вземи конкретен пример от математиката и ми покажи как може да бъде записано идея по идея или графика по графика но без символ по символ. Разбира се примера трябва да е малко по-сложен, елементарните неща могат и без писменост.
 15. Е, хайде сега, просто го повтори или посочи поста. Прегледах темата, но не го виждам. Какъв е този друг и по-удобен начин? Разбира се, питам за друг и по-удобен начин за правене на математика, така както твърдиш, а не за нещо друго.