Отиди на
Форум "Наука"

Нашият избор

Избрано и споделено в социалните мрежи.

Литературен клуб "Читател": Пиесите на А.П.Чехов

Текстовете на Антон Павлович Чехов не престават да живеят днес. Режисьорите се изкушават да се пробват с неговите драми, а читателите са непрестанно влюбени в ранните и късните разкази на автора, докато зрителите пълнят театрите на постановките и всички заедно повтарят едно и също: „Обичам Чехов!“. Всеобщо любим и четен, това е автор, чиито текстове, дневници, писма и целия живот, възстановен по спомени на неговите съвременници, е издълбан от размисли на критици и литературоведи.

Водещ на сбирката: Анастасия Карнаух
  • Харесва ми!
  • Благодаря!
 • 0 мнения

Първата среща ще се води от гл. Ас. Д-р от БАН Светослав Александров на тема "Конспирациите в науката" от 19:00 часа в "Читалище.то" на 29.09.2017 година.

http://www.chitatel.net/forum/forum/150-срещи-с-науката/
 • 0 мнения

Отбелязваме 40 години от изстрелването на Вояджър 1 и 2 - най-далечните и най-дълго функциониращите апарати на НАСА
 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1865-2017-40-years-voyager
 • 3 мнения

 Европейска нощ на учените 2017     По случай брой 100, ние събрахме най-доброто от последните 20 броя на Българска Наука. В тези 100 страници от безплатното списание ще откриете поредната порция полезни, вълнуващи и дори забавни статии. Винаги актуалният и “виждащ в бъдещето” Мичио Каку, безсмъртната тема за ваксините, що е то палеоботаника, подробно за участието ни в Европейската нощ на учените и в какви конкурси може да вземете участие, за да станете и вие част от научното събитие на годината!

  
http://image.nauka.bg/magazine/bg-science100.pdf   Наука
Какво крие физиката на бъдещето според Мичио Каку? 8
Искам детето ми да заобича книгите! 19
Как да четете списание БГ Наука през телефона си 22
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Изучаването на провалите на известни учени може да е ползотворно за учениците 23
Интервю с проф. Христо Пимпирев: Науката дава свобода и удовлетворение! 25
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Карта на научната инфраструктура в България 32
Скорец пред прага – проект за градското биоразнообразие 33
Европейска нощ на учените 2017 38
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) За традициите, науките за духа и мерака в работата 41
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Възхвала в илюстрации на жените пионери в науката 52
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Белите хроники на Витанов. Исак Нютон 61Биология
За Любовта и нейните измерения 87

Медицина
В дълбините на алергиите 96
Колективният имунитет, защо данъците не са кражба и защо хората не вярват на експертите 100
Интервю с доц. Иванка Цачева: Ваксините – ползи и рискове 116
Наташа Бохорова – една българка, бореща се срещу смъртоносния вирус Ебола 124

Земя
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Ще изригне ли някога Витоша? 129
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Що е палеоботаника и има ли тя почва у нас 134

История
Книги от Възраждането за първи път на бял свят след повече от 100 г. 142
10 факта за Римската империя 146
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Геноцидът на маорите – монета с две страни! 157
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Археолози са открили повече от 40 потънали плавателни съда в Черно море, някои на повече от хилядолетие 167

Физика
Най-големите неразгадани мистерии във физиката 173

Космос
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Да виждаш черни дупки с телескоп за домашно ползване 179
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Лунната конспирация и ефектът на Дънинг-Крюгер 182

Хуманитаристика
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Конформизъм и подчинение 190

Военно дело
(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Тероризъм – психологични, социални и религиозни измерения 202

 
 • 0 мнения

Драги любители на античната история, заповядайте на второто издание на фестивала "Нике играта и победата", влязъл в културния календар на община Велико Търново за 2017 година. Събитието и тази година ще се проведе в археологическия резерват Никополис ад Иструм до с. Никюп.

На гостите на фестивала ще бъдат представени възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни. 

Също така традиционният занаятчийски пазар ще включва: римска кухня, демонстрация на накити и украшения, монетосечене и грънчарство.

Участниците в тазгодишния фестивал са: 

Asociatia Culturala Tomis от град Констанца, Румъния; 

Geto-Dacii sudcarpatici от град Питещи, Румъния;

Група за антични реконструкции Nova Roma от град Будапеща, Унгария;

Haemus – Centre of Scientific Research and Promotion of the Culture от град Скопие, Македония;

Сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae от град София; 

Група за късноантични възстановки Dux Anticae от град Свищов;

Cohors II Lucensium към НАР Кабиле от град Ямбол;

Ситалк - исторически реконструкции, град Пловдив;

Сдружение "Наследството на номадските цивилизации" от гр. Добрич;

Свободни реконструктори и занаятчии от цяла България

Очакваме Ви!
https://www.facebook.com/events/1303377573043002/
  • Харесва ми!
  • Благодаря!
 • 0 мнения

Ето че отново идва време за провокативно скандални теми в журналистически стил с цел нажежаване на обстановката и повишаване на активността тук  Но и разбира се в търсене на обективната истина, което ще наложи да погледнем от страната, която винаги избягваме.
Ще пробвам да направя ревизия на основните заблуждения, самосъжаления и стереотипи залегнали в представата за миналото ни, определили нашата историческа и съвременна съдба.
 • 128 мнения

Последно време яко се пише, говори и обсъжда за различни теми, които имат научно обяснение или са научни факти и няма две мнения по въпроса, но ето, че продължават да се обсъждат.

Това са теми като ваксините, глобалното затопляне, дали земята е кръгла и какво ли още не.

Както е написал Артър Кларк:

Интелигентността на планетата е константа, а населението нараства.

От къде идва цялата тази дупка в образованието и "знанието" на хората, че въобще съществува изречението "Учените са съгласни с това, но аз не съм съгласен!" и го чуваме все по-често около нас, в медийте, по статусите на близки и приятели по социалните медий и къде ли не...

Разбирам, че всичко е политика и борба за власт, но всичко това е губене на време да откриваме топлата вода отново и отново.

И ето видео в този ред на мисли:

 

 
 • 16 мнения

Наложи ми се днес са преглеждам английския превод на хронографията на Теофан Изповедник и попаднах на нещо, което е преведено различно в том 3 на нашите ГИБИ. Технически разликите в двата превода са почти никакви, но реално начинът на записване създава вече коренно различно впечатление и поражда коренно различни насоки на разсъждение. Става дума за описанието на хазарския удар срещу българите, в резултат на който те са принудени да се пръснат в различни направления.

Няма да се спирам на факта, че от текста на Теофан се разбира, че не хазарите са съсипали Велика България на Кубрат, а че синовете му са я били разпаднали още преди нашествието на хазарите, които се възползвали от разделението. Ще се спра на откъса, който описва капитулацията на Батбаян и превръщането му в хазарски васал и данъкоплатец.

 

Теофан в ГИБИ, превод на Веселин Бешевлиев и Геновева Цанкова-Петкова:

 

Теофан в превод на Cyril Mango and Roger Scott (The Chronicle of Theophanes Confessor. Translated with Introduction and Commentary by Cyril Mango and Roger Scott with the assistance of Geoffrey Greatrex. Calderon Press. Oxford, 1997):

 

От превода в ГИБИ, в който "първа" е даден на всичко отгоре с малка буква, под "първата България" би могло да се помисли, че става дума за остатъците от Велика България на Кубрат, както днес от десетилетия сме свикнали да мислим.

От английския превод обаче "Първа България" вече насочва към нещо съвсем различно, а именно към конкретна област или провинция на Велика България, по подобие на Първа Сарматия като част от Сарматия. По същия начин например византийците разделят при Юстиниян I ромейската част на Армения на Първа, Втора, Трета, Четвърта в духа на старите римски традиции на делене на провинциите.

Досега не съм срещал никъде къде се е локализирала Първа Сарматия, но съдейки по това, че била в "най-вътрешните части на Верзилия", то тя може да се локализира около долното течение на Волга, тъй като Верзилия или Барсилия е обхващала териториите между Северен Дагестан и долното течение на Волга.

Къде обаче може да е била Първа България не ми е ясно. Както и не ми е ясно кой превод е по-коректен - този на Бешевлиев-Цанкова или на Манго-Скот.

Давам за справка и паралелния гръцки текст от ГИБИ:
 • 55 мнения

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×