Форуми

 1. Наука

  1. Магазин

   http://shop.chitatel.net - за всички влюбени в знанието

   18
   мнения
  2. Науката по света и у нас

   За развитието на науката, научните списания, рецензии и всичко, което разбирате като наука, като общо понятие се обсъжда тук!

   1106
   мнения
  3. сп. "Българска Наука"

   Виж всички броеве на сп.:"Българска Наука"

   953
   мнения
  4. Финансиране на проекти, стипендии, кариери и обучения

   Финансирай идеята си!
   Помогни си сам!

   510
   мнения
  5. 918
   мнения
 2. История

  1. 48781
   мнения
  2. 86276
   мнения
  3. 292
   мнения
  4. 7421
   мнения
  5. 846
   мнения
  6. Съвременна и обща проблематика

   Не забравяйте, че този форум е посветен на науката, а не - на политиката.

   Спазвайте правилата на форума и имайте уважение към събеседниците си!

   25225
   мнения
  7. Етнография

   Народознание; наука, която изучава икономиката, културата и бита на народите.

   1727
   мнения
  8. Историческо моделиране

   Място за алтернативни исторически симулации и модели

   11159
   мнения
  9. 1664
   мнения
 3. Естествени науки

  1. 4009
   мнения
  2. 2554
   мнения
  3. 14636
   мнения
  4. 1305
   мнения
  5. 3314
   мнения
  6. 9430
   мнения
  7. 4504
   мнения
  8. Общ - Естествени науки

   Всичко, което не е за другите раздели.

   822
   мнения
 4. Инженерни науки

  1. 4823
   мнения
  2. 6235
   мнения
  3. 937
   мнения
 5. Други социални науки

  1. Икономика

   Икономиката е наука, която изучава икономическите процеси. Това включва анализа на производството, разпределението, търговията и потреблението на стоки и услуги.

   6370
   мнения
  2. Философия

   Философията е питане и ориентир за мястото на човека в битието и за смисъла на човешкото съществуване.

   2331
   мнения
  3. 2250
   мнения
  4. 1325
   мнения
  5. Езикознание

   Езикознанието или лингвистиката е наука, изучаваща човешките езици.

   8755
   мнения
  6. Педагогика и дидактика

   Педагогиката

   Социална наука, която изследва същността, закономерностите, тенденциите и перспективите на развитието на педагогическия процес.

   Доцимология

   Наука за оценяването. Научно изучаване на изпитните и конкурсните методи.

   2688
   мнения
  7. Теология

   Католицизъм, източно православие, ислям, будизъм, и всички други религии.

   10685
   мнения
  8. 78
   мнения
 6. Култура и изкуство

  1. 3735
   мнения
  2. 5322
   мнения
  3. 766
   мнения
  4. 3382
   мнения
 7. Общи

  1. Общи

   Всякакви теми, които не са свързани с останалите форуми.

   8249
   мнения
  2. 2850
   мнения
  3. 1544
   мнения
  4. 172
   мнения
 8. Загадъчни феномени

  1. Прогностика

   ...ние можем да предскажем бъдещето развитие на тези явления. Това е задачата на една модерна положителна наука, която се нарича прогностика.

   482
   мнения
  2. Паранауки

   Криптобиология, уфология, астрология, загадъчни феномени и пр.

   8837
   мнения
  3. Мистерии и загадки

   Други необикновени явления

   2541
   мнения
  4. 13
   мнения
 9. BG-Science International

  1. BG-Science International

   В този форум се слагат теми изцяло на чужди езици...Английски, Руски, Немски и др.

   1732
   мнения
 • Кой е онлайн   0 Потребители, 0 Анонимни, 12 Гости (See full list)

  There are no registered users currently online

 • Статистика на форума

  14538
  Всички теми
  336091
  Всички мнения
 • Статистика на форума

  12727
  Всички регистрирани потребители
  793
  Най-много онлайн
  Emil
  Последно регистрирал се
  Emil
  Регистрация
 • Потребители с висок рейтинг

 • Отговори

  • 25. Балада за Георг Хених - Виктор Пасков 26. Германия - мръсна приказка - Виктор Пасков За мен прочитането на тези книге бе удоволствие, вдъхновение и чест. Удоволствие от добрите истории, вдъхновение да творя и чест да се запозная(задочно) с тези ерудирани и талантливи личности. Който прочете поне част от тези книги ще опознае по добре българския народ и дори може мъничко да го обикне...
  • Гугъл е факто, които не може да се заобиколи и ако някой трябва да се съобразява то вече не е Гугъл, а хората, които търсят или имат бизнес и искат да печелят. Всички се съобразяват с търсячката на Гугъл, вече дори когато се каже "търсячка" никой не си представя нищо друго освен Гугъл.  Всеки бизнес се съобразява с изискванията на Гугъл и всички искат да са в търсачката, за това и се правят всички тези оптимизации, цели отдели има в най-големите сайтове, които се грижат Гугъл да е доволен Общо взето, които не плаща на Гугъл и Фейсбук не съществува в интернет.  Дигиталното образование е задължително, всички ние живеем в свят, където без тези знания изоставяме...  
  • Хайде сега, това също не е за вярване, как така короната на Българската архиепископия в Охрид е станала общинска собственост на град Охрид, предавали си я от къща на къща като общински кон, защото всяка къща  има нужда от корона? Туй, че Охрид е древен македонски град също не го вярвам. Че е древен, древен е, но македонски е май от има-няма половин век. Че короната  е на свети Климент Охридски също е доста невероятно. Според мен, за църковната утвар има две подходящи места - едното са църквите, другото музеите. Когато има голяма историческа стойност музеите са по-доброто място.  Важното е историческите предмети да се съхранят и да са достъпни за науката. Дали музеят ще е сръбски, черногорски, македонски, гръцки или български не е от толкова голямо значение и е въпрос на заварено положение.  
  • Прилича на ранния Венев - първата имам предвид. Но, доколкото си спомням, Венев не се е подписвал така. Мисля беше само "ВЕН" - поразрови в нета като вземеш предвид правописа на 30-те и 40-те и дали това "ъ" накрая не се сложено умишлено  
  • The Wall Street Journal публикува материала на Адам Ентус и Гордън Луболд Russian Strikes on Remote Syria Garrison Alarm U.S., в който дава подробности за авиоудара, нанесен на 17 юни от руската авиация по лагер край селището Ат Танф на сирийско-йорданската граница. Той е използван активно от американски и британски спецназ, но предния ден британците го напуснали. Всъщност това е случката, раздухана до небето вчера от FOX News, следва текстът:                                                           Ето любопитните подробности от The Wall Street Journal:Според добре информиран източник в Пентагона, на 16 юни група от около 20 британци напуснала лагера за подготовка на умерената сирийска опозиция за по-малко от 24 часа преди това разузнаването на САЩ проследило руски самолет, който летял към гарнизона на въстаниците, разположен край йорданската граница. Самолетът нанесъл ракетно-бомбен удар по лагера на опозицията в селището Ат Танф.

   След този първи удар офицерите от щаба на предното базиране на Централното командване на въоръжените сили на САЩ в авиобаза „Ал Удейд” в Катар съобщили координатите на лагера на умерената опозиция в щаба на руската групировка в Сирия в авиобаза Хмеймим. По извънредната връзка американците призовали бомбените удари да бъдат прекратени. Американските офицери казали на руски, че гарнизонът е част от кампанията на САЩ против „Ислямска държава” и не трябва да бъде атакуван.

   Около 90 минути след оповестяването, американската авиация, кръжаща наблизо, наблюдавала как руските самолети започнали втората вълна от удари по гарнизона.

   Американските пилоти пробвали да влязат във връзка с руските летци, ползвайки честотите за извънредни случаи, съгласувани между правителствата на САЩ и Русия. Руските пилоти не отговорили.

   После американците съобщили, че при авиоудара са убити четирима сирийски опозиционери. Пентагонът поискал обяснение за случая.

   Руското военно командване съобщило на своите американски колеги, че ударът е нанесен преднамерено, като руските пилоти мислели, че лагерът е територия на терористите от ИД.

   Американците отхвърлили тези обяснения с аргумента, че руските пилоти прекрасно можели да видят отгоре уникалния способ за идентифициране „свой-чужд” – върху полевите укрепления от пясък, с които е обграден лагерът, имало характерни надписи за полевите военни лагери на САЩ и Великобритания в този регион.

   Руснаците после съобщили на американците, че щабът на руската групировка в Сирия в авиобазата в Хмеймим нямал възможност да отмени удара, тъй като Централното командване на въоръжените сили на САЩ в Катар не e предало точните географски координати на лагера.

   Отговорността за опасността военни от международната коалиция да попаднат в зоната на военните действия на Русия в Сирия пада единственото на тяхното военно ръководство. Това обяви говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

   Той коментира публикацията във вестник „Уол стрийт джърнъл“, че руската авиация е нанесла удари по секретна база на американски и британски войски в селището Ат-Танф на границата с Йордания.

   “Отговорността, че военни от действащите в Сирия специалните подразделения на страните от коалицията срещу „Ислямска държава“ могат да бъдат застрашени от действията на руската авиация пада изключително на тяхното военно ръководство. Ние постоянно и по всички достъпни канали призоваваме нашите партньори да предоставят информация за местоположението на подконтролните им отряди на „умерената опозиция“, заяви той.
    
 • Теми