Форуми

 1. Наука

  1. Магазин "Читател"

   http://shop.chitatel.net - за всички влюбени в знанието

   43
   мнения
  2. Науката по света и у нас

   За развитието на науката, научните списания, рецензии и всичко, което разбирате като наука, като общо понятие се обсъжда тук!

   1624
   мнения
  3. сп. "Българска Наука"

   Виж всички броеве на сп.:"Българска Наука"

   961
   мнения
  4. Финансиране на проекти, стипендии, кариери и обучения

   Финансирай идеята си!
   Помогни си сам!

   530
   мнения
  5. 934
   мнения
 2. История

  1. 49718
   мнения
  2. 87876
   мнения
  3. 344
   мнения
  4. 7791
   мнения
  5. 840
   мнения
  6. Съвременна и обща проблематика

   Не забравяйте, че този форум е посветен на науката, а не - на политиката.

   Спазвайте правилата на форума и имайте уважение към събеседниците си!

   25830
   мнения
  7. Етнография

   Народознание; наука, която изучава икономиката, културата и бита на народите.

   1748
   мнения
  8. Историческо моделиране

   Място за алтернативни исторически симулации и модели

   11495
   мнения
  9. 1690
   мнения
 3. Естествени науки

  1. 4437
   мнения
  2. 2731
   мнения
  3. 15149
   мнения
  4. 1323
   мнения
  5. 3418
   мнения
  6. 9692
   мнения
  7. 4596
   мнения
  8. Общ - Естествени науки

   Всичко, което не е за другите раздели.

   978
   мнения
 4. Инженерни науки

  1. 5011
   мнения
  2. 6335
   мнения
  3. 1105
   мнения
 5. Други социални науки

  1. Икономика

   Икономиката е наука, която изучава икономическите процеси. Това включва анализа на производството, разпределението, търговията и потреблението на стоки и услуги.

   6765
   мнения
  2. Философия

   Философията е питане и ориентир за мястото на човека в битието и за смисъла на човешкото съществуване.

   2444
   мнения
  3. 2852
   мнения
  4. 1371
   мнения
  5. Езикознание

   Езикознанието или лингвистиката е наука, изучаваща човешките езици.

   8880
   мнения
  6. Педагогика и дидактика

   Педагогиката

   Социална наука, която изследва същността, закономерностите, тенденциите и перспективите на развитието на педагогическия процес.

   Доцимология

   Наука за оценяването. Научно изучаване на изпитните и конкурсните методи.

   2696
   мнения
  7. 11356
   мнения
  8. 119
   мнения
 6. Култура и изкуство

  1. 3905
   мнения
  2. 5530
   мнения
  3. 1292
   мнения
  4. 655
   мнения
 7. Общи

  1. Общи

   Всякакви теми, които не са свързани с останалите форуми.

   11232
   мнения
  2. 2857
   мнения
  3. 1544
   мнения
  4. 168
   мнения
 8. Загадъчни феномени

  1. Прогностика

   ...ние можем да предскажем бъдещето развитие на тези явления. Това е задачата на една модерна положителна наука, която се нарича прогностика.

   488
   мнения
  2. Паранауки

   Криптобиология, уфология, астрология, загадъчни феномени и пр.

   9018
   мнения
  3. Мистерии и загадки

   Други необикновени явления

   2620
   мнения
  4. 13
   мнения
 9. BG-Science International

  1. BG-Science International

   В този форум се слагат теми изцяло на чужди езици...Английски, Руски, Немски и др.

   1745
   мнения
 • Кой е онлайн   4 Потребители, 0 Анонимни, 23 Гости (See full list)

 • Статистика на форума

  14876
  Всички теми
  346753
  Всички мнения
 • Статистика на форума

  12944
  Всички регистрирани потребители
  793
  Най-много онлайн
  Doncho
  Последно регистрирал се
  Doncho
  Регистрация


 • Потребители с висок рейтинг

 • Отговори

  • Според мен това "Дръстърски" е по-скоро някаква гръцка врътка за вътрешна (гръцка) употреба. Т.е. официалната титла да е била нещо от рода на епископ дръстърски и архиепископ български. Дръстърска или Преславска патриаршия обаче за гърците по това време няма. Предполагам, че и за българите е било същото. Има Българска Архиепископия и евентуално след това Патриаршия. Така е в списъците, това е и официалното обръщение към главата на църквата. Град няма. Аналогично по същото време има Алански Архиепископ и Кипърски Архиепископ, но не и някакви "градски" Архиепископии в посочените територии.   Дори обаче официалната титла да е била "Епископ Дръстърски и Български Архиепископ", то това не означава автоматично, че постоянното седалище е било в Дръстър. Климент Охридски например никога не е бил официално Охридски епископ, но изрично е записано, че повечето от времето си е прекарвал точно в Охрид.    
  • Не може да учите християни как да разбират Библията. Тази книга е прочетена в ново тълкувание в Новия завет. Новият прочит е направен от ваши хора, самият Иисус е евреин, а после неевреи са възприели и са се нарекли общо християни. Вече 2 хиляди години християнският свят чете тази книга и няма изгледи християните да си посипят главата с пепел и да се върнат към еврейския прочит на Стария завет. Няма такива изгледи. А сега давам пример как вие четете писанията на опонентите и техните цитати на форума. Вие казвате: Ето как се потвърждава в линка, който съм дал: бил ли е Иисус назир - "Нет" http://pravlife.org/content/pochemu-hrista-nazyvali-nazoreem Въпросът е къде съм твърдял, че е назир в този смисъл, за да ме убеждавате, че не е, при това с моя цитат?
  • Въпросът със седалището на българския патриарх е доста дискусионен. Данните от грамотите и списъка са били обект на ред дискусии. Предположенията са, че Силистра може да е била нещо като временна столица между Плиска и Преслав (там се крие Симеон, ама освен там се крие и в Мадара и макар в последната да е намерен също печат на архиепископ, никой не я слага и нея за център на патриаршията). Другото е, че се е търсел за седалище утвърден епископски център вместо новопоявилия се Преслав.  Как стои въпросът с контраааргументите? 1. Имаме епископ Константин Преславски, но нямаме патриарх Дръстърски. Да не забравяме, че в писмата си папата се самонарича епископ на Рим. 2. Нямаме печати на патриарси от Силистра като този на Георги от Плиска. Вярно, че няма и от Преслав, ама то до съвсем скоро не се знаеше за най-голямата черква във вътрешния град. 3. В списъка и грамотите се говори за Дръстър по времето на Цимисхий, ама по негово време имаме Теодоропол (Силистра) и Йоанопол (Преслав). Имаме обаче митрополит на Йоанопол. Митрополит е висок ранг, като се има предвид, че в грамотите са изброени епископии. Действително в грамотите и списъка се говори за архиепископ/патриарх в Силистренска епархия, но това не значи, че докато той е бил там седалището е било в Силистра, а не в Преслав. Защото е казано, че епархията е блестяла с архиепископско достойнство, но това ще е вярно и ако патриарха е бил в Преслав, а Силистра е бил град в епархията, а след завладяването на България епископът се е преместил от Преслав в Силистра. Епархията пак е същата, но центърът е друг. Както примерно преславският епископ по турско време е резидирал в Шумен, а сега пък има Варненско-преславска епархия.
  • Образованието е приоритет по всички развити държави. Никога и никъде няма да намерите достъпно пълен анализ на въздействието на образователните системи. Важният път за въздействие е този на психосоциалната страна , а по маловажният е на предоставяне грамотност в широк смисъл и знание. Мои познати се шегуват, а има и нововременен еврейскобългарски виц ,  То не било Образоване ,а Образуване .           Сещате ли се защо
  • Ако ще се правиш на модератор ,първото нещо ,което трябва да направиш  е да изчистиш темата от собствения си спам,както и от злобните подхвърляния на другия модератор.Освен това недей да ревеш  мелодраматично. Тая тема те "прочу" ,защото аз до последния ти спам , не те различавах от тълпата, та трябваше да ми припомняш коя си.  Не можеш да търсиш вина у другите ,затова ,че нямаш знанието да  отговаряш на нито един въпрос в дискусията. Кръжeшe около темата  качена на крилете на незнанието си. Чакаше друг да ти подаде репликите.  Нескончаемите цитати ,който плесваше без никаква връзка с темата ,показват писане  обратно пропорционално на разбиране.Мисленето  и логиката въобще не ги коментираме. Както и това ,че за пореден път   си откраднала чужда мисъл  / тази ,която съм  болднала в червено в поста ти /и я представяш като свой  мозъчен блясък. Връщаш  се зад завесата.Затова  аплодисменти няма.   
 • Теми