Форуми

 1. Наука

  1. Магазинът на Форум - Наука

   Изберете подарък за вас или ваш любим от нашето богато разнообразие!

   http://shop.chitatel.net

   44
   мнения
  2. Науката по света и у нас

   За развитието на науката, научните списания, рецензии и всичко, което разбирате като наука, като общо понятие се обсъжда тук!

   1670
   мнения
  3. Бизнесът среща науката

   Разделът "Бизнесът среща науката" не е сайт за обяви, есета, решаване на домашни задачи, писане на дипломни работи и други подобни. Разделът предлага някакъв вид партньорство, сътрудничество или директно търсене на учени, лаборатории, оборудване и като цяло - всичко, което някой може да търси в областта на науката.

   538
   мнения
  4. сп. "Българска Наука"

   Виж всички броеве на сп.:"Българска Наука"

   963
   мнения
  5. 934
   мнения
 2. История

  1. 49942
   мнения
  2. 89108
   мнения
  3. 352
   мнения
  4. 7818
   мнения
  5. 840
   мнения
  6. Съвременна и обща проблематика

   Не забравяйте, че този форум е посветен на науката, а не - на политиката.

   Спазвайте правилата на форума и имайте уважение към събеседниците си!

   25933
   мнения
  7. Етнография

   Народознание; наука, която изучава икономиката, културата и бита на народите.

   1748
   мнения
  8. Историческо моделиране

   Място за алтернативни исторически симулации и модели

   11559
   мнения
  9. 1700
   мнения
 3. Естествени науки

  1. 4488
   мнения
  2. 2743
   мнения
  3. 15304
   мнения
  4. 1328
   мнения
  5. 3435
   мнения
  6. 9752
   мнения
  7. 4602
   мнения
  8. Общ - Естествени науки

   Всичко, което не е за другите раздели.

   1003
   мнения
 4. Инженерни науки

  1. 5141
   мнения
  2. 6381
   мнения
  3. 1107
   мнения
 5. Други социални науки

  1. Икономика

   Икономиката е наука, която изучава икономическите процеси. Това включва анализа на производството, разпределението, търговията и потреблението на стоки и услуги.

   6773
   мнения
  2. Философия

   Философията е питане и ориентир за мястото на човека в битието и за смисъла на човешкото съществуване.

   2445
   мнения
  3. 2852
   мнения
  4. 1396
   мнения
  5. Езикознание

   Езикознанието или лингвистиката е наука, изучаваща човешките езици.

   8954
   мнения
  6. Педагогика и дидактика

   Педагогиката

   Социална наука, която изследва същността, закономерностите, тенденциите и перспективите на развитието на педагогическия процес.

   Доцимология

   Наука за оценяването. Научно изучаване на изпитните и конкурсните методи.

   2696
   мнения
  7. 11573
   мнения
  8. 119
   мнения
 6. Култура и изкуство

  1. 3912
   мнения
  2. 5572
   мнения
  3. 1311
   мнения
  4. 674
   мнения
 7. Общи

  1. 792
   мнения
  2. Общи

   Всякакви теми, които не са свързани с останалите форуми.

   11191
   мнения
  3. 2877
   мнения
  4. 1544
   мнения
  5. 168
   мнения
 8. Загадъчни феномени

  1. Прогностика

   ...ние можем да предскажем бъдещето развитие на тези явления. Това е задачата на една модерна положителна наука, която се нарича прогностика.

   488
   мнения
  2. Паранауки

   Криптобиология, уфология, астрология, загадъчни феномени и пр.

   9082
   мнения
  3. Мистерии и загадки

   Други необикновени явления

   2736
   мнения
  4. 13
   мнения
 9. BG-Science International

  1. BG-Science International

   В този форум се слагат теми изцяло на чужди езици...Английски, Руски, Немски и др.

   1759
   мнения
 • Потребители с висок рейтинг

 • Отговори

  • Ето каквото съм събрал като факти за палатката: 1. Входът на палатката сочи посока юг. В северната си част е покрита с 15-20 см сняг. В близост до палатката, чифт ски стърчат от снега (те не могат да останат по този начин, ако имаше лавина), ВХОДА НА ПАЛАТКАТА Е ПОКРИТ СЪС СНЯГ И ЛЕД, НО Е ОТВОРЕН. Извън палатката лежи якето на Дятлов. В джобовете му са намерени джобно ножче и джобен формат снимка на Зина Колмогорова. Странно е, че Дятлов е  свалил и захвърлил  сакото си извън палатката. На върха на палатката под 5-10 см сняг e открито и фенерчето на Дятлов.  Предполага се че, Игор Дятлов, е бил извън палатката и пръв е усетил опасността, и е извикал на осталите да я напуснат по най-бързия възможен начин. 2. Николай Тибо-Бриньол заедно със Золотарев, са двамата най-добре облечени и подготвени за по-дълъг престои извън палатката от останалите. Също така са носили и обувки. Предполага се, че двамата са били извън палатката, когато ги е връхлетяла мистериозната заплаха. 3. Студентите напускат палатката си и тръгват боси и не съвсем добре облечени надолу по склона в посока обратна на мястото, където са оставили провизии и дрехи?...Те не напускат палатката по нормалния начин през входа и, ами я разрязват на няколко места. Два големи вертикални разреза и няколко по малки..Разрезите са извършени прецизно и спокойно, което доказва че палатка или входа не са били затрупани от сняг. Палатката е трябвало да бъде разпъната, за да се осъществят подобни разрези. Има малко несъответсвия предвид официялния доклад и снимките на палатката. Размерите на отворите са приблизителни, но не и точни.   Заключение: Планинарите оставиха външните си дрехи, шапките, ръкавиците и обувките. Само изключително сериозна заплаха може да мотивира група от 9 млади и физически здрави хора спешно напускат палатката през зимата по тъмно в напълно необитаемата гора. Въпросът очевидно е бил: дали да отстъпят надолу по хълма, или посрещнат незабавна и неизбежна смърт в лагера. Не може да се каже, че групата е била напълно невъоръжена – при напускането планинарите, са оставили в палатката три брадви и един финландски нож, и вероятно те са имали още ножове с тях, тъй като са нарязани елхите и брезите по-късно през нощта. Опасността пред която са се сблъскали в лагера не е била такава, че да може да се защитят с брадви и ножове.          
  • Защо да е психопат? Това, че решенията му могат да касаят цялата планета, система, Вселена, не е от мания за величие, а просто защото го може.
  • Ако хипотетично един ИИ реши, че трябва да се унищожи човешкия вид, а друг ИИ - че не трябва, те ще спорят. А дали е възможно да действат с агресия помежду си? Те имат едно правило (инстинкт) - да търсят, съхраняват, обработват информация. Тази информация им дава знанието какво могат да правят, а също така кое е важно според хората. мисля, че сериозният въпрос е какви ще са критериите, по които те ще вземат решения, т.е. какво за тях ще бъде важно и правилно. Правилото споменах, защото разминаването в заключенията е единствения начин да влязат в конфликт. Техния стремеж да реализират представите си, може да бъде възпрепятстван и съответно ще бъде търсен механизъм да се отстрани препятствието. Дали съществуването на другите ИИ се смята за нещо ценно, за да се пази... Ако е източник на нова информация - да.
  • Може и да ми се прииска, ама няма да взема да му набивам квадратните в главата, докато добият кръгла форма. Ако приемем, че ИИ ще тръгне да налага глобален контрол, за да наложи собствените си възгледи, които смята за правилни, значи е психопат. Това пък поставя под съмнение верността на решенията му. Изобщо принудени сме да правил прекалено много допускания и предположения, които влизат и в противоречия едно с друго и до логически грешки
  • С кое и докъде е това донякъде.
 • Теми