Отиди на
Форум "Наука"

Форуми

 1. За Форум "Наука"

  1. 1384
   мнения
  2. Магазинът на Форум "Наука"

   Изберете подарък за вас или ваш любим от нашето богато разнообразие!

   http://shop.chitatel.net

   64
   мнения
 2. Наука

  1. Науката по света и у нас

   За развитието на науката, научните списания, рецензии и всичко, което разбирате като наука, като общо понятие се обсъжда тук!

   1965
   мнения
  2. 579
   мнения
  3. 2078
   мнения
 3. История

  1. 54858
   мнения
  2. 96687
   мнения
  3. 8227
   мнения
  4. 854
   мнения
  5. Съвременна и обща проблематика

   Не забравяйте, че този форум е посветен на науката, а не - на политиката.

   Спазвайте правилата на форума и имайте уважение към събеседниците си!

   27813
   мнения
  6. Етнография

   Народознание; наука, която изучава икономиката, културата и бита на народите.

   1774
   мнения
  7. Историческо моделиране

   Място за алтернативни исторически симулации и модели

   14975
   мнения
  8. 1759
   мнения
  9. 429
   мнения
 4. Естествени науки

  1. 4612
   мнения
  2. 3829
   мнения
  3. 15935
   мнения
  4. 1414
   мнения
  5. 3476
   мнения
  6. 10952
   мнения
  7. 5679
   мнения
  8. Общ - Естествени науки

   Всичко, което не е за другите раздели.

   1360
   мнения
 5. Инженерни науки

  1. 2974
   мнения
  2. 8238
   мнения
  3. 1966
   мнения
  4. 1415
   мнения
 6. Други социални науки

  1. Икономика

   Икономиката е наука, която изучава икономическите процеси. Това включва анализа на производството, разпределението, търговията и потреблението на стоки и услуги.

   8417
   мнения
  2. Философия

   Философията е питане и ориентир за мястото на човека в битието и за смисъла на човешкото съществуване.

   3625
   мнения
  3. 3684
   мнения
  4. 1773
   мнения
  5. Езикознание

   Езикознанието или лингвистиката е наука, изучаваща човешките езици.

   8997
   мнения
  6. Педагогика и дидактика

   Педагогиката

   Социална наука, която изследва същността, закономерностите, тенденциите и перспективите на развитието на педагогическия процес.

   Доцимология

   Наука за оценяването. Научно изучаване на изпитните и конкурсните методи.

   3315
   мнения
  7. 11993
   мнения
  8. 181
   мнения
 7. Култура и изкуство

  1. 4082
   мнения
  2. 6218
   мнения
  3. 1319
   мнения
  4. 725
   мнения
 8. Общи

  1. Общи

   Всякакви теми, които не са свързани с останалите форуми.

   6010
   мнения
  2. 2899
   мнения
  3. 1372
   мнения
  4. 169
   мнения
 9. Загадъчни феномени

  1. Прогностика

   ...ние можем да предскажем бъдещето развитие на тези явления. Това е задачата на една модерна положителна наука, която се нарича прогностика.

   484
   мнения
  2. Паранауки

   Криптобиология, уфология, астрология, загадъчни феномени и пр.

   8385
   мнения
  3. Мистерии и загадки

   Други необикновени явления

   3349
   мнения
 10. Forum Science International

  1. 1411
   мнения
 • Потребители с висок рейтинг

 • Отговори

  • Добре. След като имаш идея "кое би било интересно и важно за другите", би трябвало да спреш със спама в темата и не непрекъснато да споменаваш за рамус, някой си, в думичките си. Щото темата касае размисли за 'съзнанието' и някои хора тук се опитваме да го правим, без оглед на твоите оценки за същото. "Светлите умове" не се наричат така, едни на други, нито сами себе си. А това че безпомощността на едни, ги тласка само и единствено към търсене на готови думички, от "светли авторитети" не касае с нищо последните, а тия, дето ги ползват. Така че ти предлагам да се овладееш и да спреш с тия престрелки на парче.  ----------------------- Моделите на едни или други... "умове" в опита си да обхванат казуса СЪЗНАНИЕ е стар колкото света. От зората на следите на човешкото мислене е налице опит да се дефинира. Това, разбира се няма да се изчерпи с тема, като тази. Но начина по който всеки гледа към битието, определя и неговото отношение спрямо същото. В този смисъл - в темата няма как и не е възможно да се 'даде отговор', защото това не е въпрос на "знаЕне", нито на цитиране и позоваване, нито на неизвестно инфо. Няма научен дял, който да е дал изчерпателен отговор за СЪЗНАНИЕ. Опитите да се прави количествено събиране, от многото фрагментни разглеждания - е без всякаква адекватност и вече е опитван многократно, като най-близък за тия, дето синтеза им е проблем. От друга страна - синтезното обобщение на понятието, от гледна точка на всички налични "обяснения" също е проблемен, защото колкото и да са те, проблема с фрагментността продължава да е налице. Има и друг проблем - вече съвсем принципен: СЪЗНАНИЕТО е извора от който, примерно се поражда "ФИЗИКАТА'... (като формален пример). Дали физиката - като производно на СЪЗНАНИЕ, е в състояние да направи поглед към онова, от което тя се поражда... Дали МИСЛИТЕЛЯТ е в състояние да разгледа МИСЛИТЕ СИ, чрез МИСЛЕНЕ? Дали което и да е производно е в състояние да се "обърне" в посоката на "корена си" и да си обясни "производителя" си... Става въпрос за 'различни нива в системите, дори за различни системи и йерархии от тях". Искам да изразя че - няма как от рамките на една система и нейните ограничения, да се разгледа адекватно нещо, което е "по-широко" от нейните параметри. Според мен, правя предположение, че именно заради това са и единствено фрагментни опитите за разглеждане на понятието СЪЗНАНИЕ. Казано с други думи - Гьодел е извел чрез уравнения проблемите за които говоря тук и защо е невъзможно да се дефинира СЪЗНАНИЕ (както и ВРЕМЕ). Всеки опит да се постват готови съждения не променя тяхната стойност да са само фрагментни описания. Това че са с различна степен на фрагментация не ги прави едни от други по-значими или маловажни. Но и не приближава с нищо до търсената дефиниция за СЪЗНАНИЕ.
  • Душко Душко.....Дано сам си вярваш
  • Идеята за подсемния трафик не е нова, но смятам, че това е бъдещето, при положение, че се увеличават както хората и автомобилните средства така и разстоянията, които трябва да се преминават за по-кратко време. Нищо чудно скоро да започнат да ни показват планове на подземни градове ;)
  • Е, аз си мисля (?!), че знам как.😉 Абстрактните образи "играят" на "прескочи кобила" в главата ми и току някой надделее за визия-представа за ...обект, дето съм го виждал и преди. Но има в главата ми и много други образи на "обекти", дето не съм ги виждал, дори знам, че не са реалност, която да мога да покажа или да докажа. (напр. кошмари от сънища и др. илюзии) (временната памет е: стоящи вълни в гънките на кората на Гл. мозък - като дантелени мостчета в "Големия каньон", но пълен догоре с ликвор - полупроводяща среда. Може да поляризира. Всяка от тези вълнички е само ЧАСТ от някакъв образ, като разстоянието между "страните" на гънка съответства точно на кратността на вълните с стоящата вълна. (струна в потенциална яма - между двете стени). И съдържа ЕМИмпулс. Ако излъчи - ще е фотон от ИЧ и видимия спектър. Това са записи като "пиксели" в целия обем на гънките (кухина с ликвор). При промяна (механична) на налягането в части от ликвора, се "излъчват" импулси (еластична среда) - това са части от най-различни образи. По-важно е, че избирателно, по физ.характеристики за поляризация и синхронност, се пренасят по неврони и правят-циркулират до  "цикъл" по познати пътеки - това е поне един абстрактен образ, съставен от тези части. Но, както казах - са възбудени множество други импулси - те също могат да достигат до "цикъл". Така - можем да наслагваме множества от различни "едновременно" появяващи се абстрактни образи и да ги обединим в ПОЗНАТА картинка (или въобразена, или желана) Вижда се колко „капризни“ са нещата около „памет-съзнание, мислене с дооформяне на образ“ и как няма общо с измислицата на автора: Никаква възможност за съзнание при Клетка. Файнман, при разглеждане на „око на октопод“ – показва – цялата вътрешна част на главата на октопода е Мозък?! Ама мислене с абстрактни образи – не е установено (условна памет има) Временната памет е външен белег за мозъка - не се предава по наследство. При превръщане на временната памет в постоянна (когато върху стояща вълна се изгради белтъчна макромолекула) се получава условна памет, която е също външен белег. Мисленето се осъществява и с двата вида памет. При образуване на цикли, обаче, е възможно и да се ползват пътища през Мозъчни Клетки. Където е "изтънена" кората по най-различни причини.  Тогава мисленето започва да влияе, не по най-добрия начин и на физиологичните процеси, цялостно. ...
  • Очевидно ти си мислиш, че си казал нещо по темата. Но всъщност си казал нищо -- в предълги претенциозни словоизлияния. И друго: ти си мислиш, че само "твоето" по темата би било интересно и важно за другите, а аз съм сигурна, че те се интересуват и от това, което са казали някои от най-светлите умове на човечеството.
 • Теми

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.