Нови мнения

Showing цялото съдържание posted in the last 365 days.

This stream auto-updates   

 1. Yesterday
 2. Хех, гледайки резултатите от анкетата в темата пусната още 2012 изглежда всякаш ние сме го гласували и взели това решение още тогава Ник и аз искам много работи, но не Ф-35, дори Ф-18 не го предлагат американците. Съобразяваме се с пазара. Отсяването е било между: - консервирани португалски Ф-16 (производство 1983, демек по-стари от сегашните ни МиГ-ове) - Италиански Еврофайтъри пак втора ръка - Грипен!
 3. Май рашките се готвят да се изнесат по търлъци, щото вече им идва бая нанагорнофинансово.
 4. както обикновено компенсираш липсата на елементарни познания по биология с логорея от махленски приказки За по-любознателните потребители, които не са дълбоко комплексирани и искат да научат нещо ново - ето кратко обяснение какво е партеногенеза, как действа и защо /естестената такава/ не е възможна при бозайниците: http://bioteaching.com/parthenogenesis/
 5. От гледна точка на доходността, безплатните и платените броеве водят до различни резултати, но така е в природата. От овцете може да получаваме мляко, вълна и месо, но не и трите едновременно (сиреч като я заколим, няма да има повече мляко). Когато е безплатно има повече читатели и това го прави по-интересно за рекламодателите. Ако е платено доходите скачат от продадените броеве, но по една или друга причина читателите намаляват, което води до отлив както на рекламодатели, така и на писатели, ако не са платени, защото иначе единствената им награда е, че написаното от тях стига до повече хора. А знаете, че опита да се седи на два стола обикновено свършва с падане на земята. Иначе казано много добре трябва да се помисли какво точно да се прави, защото крайния резултат може да се окаже много лош. Но ако ставаше толкова лесно, всеки щеше да си пусне по едно списание и да се посвети на тичане до банкомата да изтегли приходите, за да ги използва за земни радости.
 6. Това, което е известно за Кара Кишек естествено го има в статията за Чака. А когато Иван Страцимир е нападнат от Людовик Велики, тогава унгарците се сблъскват с отряд яси-измаелити. Сиреч наемническият състав е бил доста пъстър.
 7. Сигурно е грешка на журналистите, Божидар Димитров не е толкова глупав. Иначе е прав, защо Исус Христос да не е идвал по българските земи? Той може и на Марс да е бил в същия ред на допускане... или където и да било другаде.
 8. Ами физиката, която се учи в по-горните класове е доста повече вълнова, отколкото на падащи ябълки. Въобще науката прави Библията доста по-разбираема. Колкото повече знае човек, толкова повече разбира това, което пише в Библията. Като се мине това образователно ниво после самородните малообразовани гении, като дойдат да изнесат атеистична лекция на една такава аудитория много се чудят защо им се хилят като почнат да обясняват, че вече самолетите летели над облаците и можело да се види, че на тях не живее Бог. Една забавна история по въпроса за материята. Известният в миналото певец Борис Машалов отива в едно село в кръчмата и се представя кой е. Да ама след малко пускат негова песен. И видял голям зор да обясни, че е възможно той да в кръчмата и същевременно да пее по радиото (на запис). Иначе казано днешния свят борави с доста материя, която не може нито да я пипнем, нито да я видим с просто око или да я чуем с просто ухо.
 9. Как е датирана тази площадка? Смущават ме разнопосочните сигнали които дават археолозите които проучват обекта. Едната версия на Аладжов е, че площадката е в един комплекс с новооткрития дворец: Проблемът е, че дворецът е датиран много рано: Т.е. според това интервю, площадката е използвана съвместно с двореца, но самият дворец през средата на 9-ти век вече не съществув, тъй като върху него по това време вече е имало някакви жилищни комплекси (сигурно датирани с монети) В друга публикация (пак според Аладжов) се предполага, че площадката е построена по времето на Владимир, но е затрупана с пръст и нивелирана чак през средата на 10-ти век. Т.е. в единия случай е построена по времето на Крум и съществува до Владимир, когато е затрупана с пръст и заравнена. В другия е построена от Владимир и функционира до средата на 10-ти век, когато става заравняването. И в двата случая обаче, според Аладжов площадката е използвана през сравнително дълъг период, а не еднократно.
 10. Добре, с нетърпение очаквам какво ще излъчи утре.
 11. Не съм много сигурен дали подобна интерпретация на петроглифите в Гьобекли тепе е вярна, но завучи интригуващо: Ancient carvings show comet hit Earth and triggered mini ice age Alistair Coombs/PA Wire By New Scientist staff and Press Association Ancient symbols carved into stone at an archaeological site in Turkey tell the story of a devastating comet impact that triggered a mini ice age more than 13,000 years ago. Evidence from the carvings, made on a pillar known as the Vulture Stone, suggests that a swarm of comet fragments hit the Earth in around 11000 BC. One image of a headless man is thought to symbolise human disaster and extensive loss of life. The site is at Gobekli Tepe in southern Turkey, which experts now believe may have been an ancient observatory. Computer software was used to match carvings of animals – interpreted as astronomical symbols – to patterns of stars and pinpoint the event to 10950 BC. Other evidence for the impact from a Greenland ice core suggests roughly the same time frame. The cataclysm ushered in a cold climate lasting 1,000 years and is likely to have resulted from the break-up of a giant comet in the inner solar system. ‘Worst day in history’ “It appears Gobekli Tepe was, among other things, an observatory for monitoring the night sky,” says lead researcher Martin Sweatman, from the University of Edinburgh’s School of Engineering. “One of its pillars seems to have served as a memorial to this devastating event – probably the worst day in history since the end of the Ice Age.” The carvings appear to have remained important to the people of Gobekli Tepe for millennia, indicating an event that had a very serious and long-lasting impact, say the scientists. A number of the pillar symbols suggest that long-term changes in the Earth’s rotational axis were recorded by the early astronomers using an early form of writing. The discovery also supports the theory that Earth experiences times when comet strikes are more likely, due to the planet’s orbit intersecting with rings of cometary fragments. Journal reference: Mediterranean Archaeology and Archaeometry, DOI: 10.5281/zenodo.400780 https://www.newscientist.com/article/2128512-ancient-carvings-show-comet-hit-earth-and-triggered-mini-ice-age/?cmpid=SOC|NSNS|2017-Echobox&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1493195570
 12. Точно това са направили от сайта dev.bg, но в областта на програмирането: http://dev.bg/groups/. И това може да се каже, че е една от малкото стойностни неща в оня сайт. На практика online само ще са анонсите за offline сбирките, посветени на дадени теми.
 13. Защото Казанското ханство следва татарските държавни традиции.Самите те не се определят като наследници на Волжска България.Нека не ги правим насила българи.
 14. Което е съществено при съчинителни отношения между различни синтактични единици, а всичко друго отива на... курорт.
 15. Ами да де, а що се отнася до това кому е нужно - и аз смятам, че авторът на Джагфар Тарихьи се е престарал. Най-вероятно е бил фен на "Песен за нибелунгите" човекът и на интересните истории - също като нас, с тази разлика, че не се е посвенил да ...представи фантастиката си за чиста монета. Но знаем, че в периода националистическите тенденции са силни...
 16. http://vladislavivanov.blogspot.bg/2017/04/5.html
 17. Действително има развитие в разбирането на израза. Според Найден Геров в началото са казвали „Не влиза ни за в клин, ни за в ръкав”. Вероятно именно това се е имало предвид: малко е, не става ни за крачол, ни за ръкав. Аз и за това не вярвам много на доказването на исторически факти чрез филологически тълкувания. Днес под някаква дума се разбира нещо, което в миналото може да е означавало съвсем друго нещо
 18. Само вметвам: Елинизацията по нашите земи е продължителен исторически процес (както и ислямизацията) и според някои учени тя се проявява още в 18 век в части от нашите земи. Интересна в това отношение е Западна (днес гръцка) Тракия, където гърците в началото на 20 век не са еднороден етнос.Това се вижда от външните изследователи и особено от българските, Тази част на Тракия до 1920 година е под българска (до1918) и чуждестранна юрисдикция (1918-1920) Първият тип гърци са албански преселници и колонисти, те са най-малко; Вторият тип са елинизирани през 18 век българи (говорещи на гръцки, с почти изчезнал български) и третия тип са най-късно елинизираните българи (така наречените " парапанци" Гръцките "острови" в началото на 20 век в и около Одрин и Дидимотика са необясними, защото нямат връзка с егейското крайбрежие, егейските острови и Цариград, те са продукт на Партиаршията и елинизма (Най-силните центрове на елинизма са в Тракия) И днес в региона има двуезични гърци-парапанци. Забележка: Българи там няма, българите са изселени в 20 -години на 20 век и регионът е заселен с малоазийски елементи или гърци от територията на днешна България. По време на българската окупация през ВСВ регионът е с преробладаващо гръцко етническо население-етническия характер е гръцки.
 19. Може да разгледате и да я изтеглите (в .pdf) програма от тук: https://www.britishcouncil.bg/sites/default/files/ssf2017_broshure_web.pdf
 20. Значи голяма мъка ще настъпи...
 21. Последната седмица
 22. По-интересното е, че на такива хора се дава трибуна? Защото то има много хора, дето дрънкат глупости, ама само някои се добират до катедрата да ги ръсят оттам.
 23. it's evolution, baby: Гъсеница се храни с полиетиленовите торбички (видео) Снимка: CSIC COMMUNICATIONS DEPARTMENT Гъсеница, която дъвче полиетиленови торбички, може да е ключът към разрешаване на проблема със замърсяването с тях. Става дума за ларвите на големия восъчен молец (Galleria mellonella), която изяжда восъка в пчелните кошери. Учени от Университета в Кембридж откриват, че те с охота правят това и с пластмасите. Всяка година в света се произвеждат около 80 милиона тона полиетилен, предназначени за пазарски торбички и пакетиране на храна. Пълното му разграждане обаче отнема хиляди години. Експериментите на учените показват, че ларвите на молеца могат да разрушат химическите връзки на полиетилена по същия начин, по който храносмилат пчелния восък. Насекомите успяват да пробият дупки в пликовете за по-малко от час, съобщава Science mag. Проучването е публикувано в списание Current Biology. Снимка: CÉSAR HERNÁNDEZ/CSIC "Гъсеницата ще бъде стартовата точка. Необходимо е да разберем подробностите, по които се извършва този процес. Надяваме се така да дадем техническо решение за ограничаване на проблема с пластмасовите отпадъци", коментира д-р Паоло Бомбели (Paolo Bombell), биохимик от Университета в Кеймбридж и един от водещите учени в проучването. Бомбели и неговият колега Федерика Берточини (Federica Bertocchini) от испанския Институт по биомедицина и биотехнология в Кантабрия са патентовали откритието. Всъщност откритието прави Берточини, която е аматьор-пчелар. Докато почиствала кошери, заразени с тези гъсеници, тя ги сложила в пластмасова торбичка. За нейна изненада насекомите бързо намерили път навън като изяли дупки в торбата. Оказва се, че гъсениците на молеца успяват да разпаднат полиетилена на етиленгликол, който може бързо да бъде преобразуван в полезни субстанции като антифриз. Желанието на двамата учени е да ускорят процеса по откриване на химическите загадки зад естественото разграждане на пластмасите. Според тях, микробите в гъсеницата, както и на самото насекомо, вероятно играят важна роля в този процес. Ако химическият процес бъде разгадан, това ще доведе до намиране на решение за управление на пластмасовите отпадъци в природата. "Ние обаче не трябва да се чувстваме оправдани да трупаме съзнателно полиетилен в околната среда само защото знаем как да го биоразграждаме", изтъква Берточини, цитирана от BBC News. Снимка: CÉSAR HERNÁNDEZ/CSIC http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Gasenitca-se-hrani-s-polietilenovite-torbichki-video_79794.html
 24. След което продължавам с пълна пара с още 2 клипа! Да живее фашизма и смърт на комунистите и Русия!
 25. Благодаря ти за отговора. Аз мисля, че използването на този "модел" е смешно, въпреки че се е утвърдил. Не се постига, според мен, каквото и да е наблягане, изтъкване или подчертаване. Просто един нелогичен комичен израз. Подобно на "Сигурно ще мога", когато имаме предвид " Може би ще мога". Но това е по-скоро в разговорната реч. Според теб смешно ли е да използвам "логичния" вариант, като разбира се не поправям хората, когато използват "освен ако не"? От поста ти съдя, че грешно и правилно всъщност няма. Който хули ближния си при каквото и да е прегрешение… ще изпадне в същия грях, освен ако не помоли (АШТЕ НЕ… ОУМОЛИТЪ) Бога, като се покае и изповяда греха си. Не мисля, че е по-малко изразително, с "освен ако помоли". Съжалявам, ако богохулствам :). Както и да е, благодаря за разяснението!
 26. Тазгодишният носител на награда Темпълтън е философът Алвин Плантинга. Безспорно е заслужил - един от най-влиятелните защитници на вярата в академичния свят и един от най-добрите философи на 20-ти век. Със своята работа по темата за свободната воля, 84-годишният философ ефективно разрешава логическия проблем за наличието на зло в света, който се използва от атеистите срещу вярата в Бог. http://www.christianitytoday.com/gleanings/2017/april/templeton-prize-alvin-plantinga-philosophy-gods-not-dead.html
 1. Зареди още активности