Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. Още слухове! Постъпва информация, че двама американски съветници са били убити в Африн от турците. Както всички слухове-потвърждение няма.
 3. S=pi

  "... R = lp (дължината на планк) и с M= mp(масата на планк)... ентропията е равна на 3,14." Въпрос: "калкулацията" относно така описаната най-малка ЧД не влиза ли в противоречие с принципа на неопределеността? Но и въобще може ли да се говори за ентропия на такова - планково - ниво?
 4. Днес
 5. есе по свят и личност

  Здравейте! Бихте ли изказали вашето мнение по темата: "Национална граница- бариера или мост над река"? Трябва да напиша есе по тази тема и бих желала да чуя мнения. :))
 6. химия- електролитна дисоциация

  Здравейте! Имам следният въпрос: Ще се промени ли степента на електролитна дисоциация и pH на воден разтвор на амоняк, ако се прибави към него солна киселина?
 7. Срещи с науката: Загадката "Камикадзе"

  Понаучих някои неща, които проверих след срещата. Относно психотропните вещества и операцията с разпространение на болести на територията на САЩ.
 8. Срещите с науката - дискусия

  Нещата са ясни, това го правим вече много години. И повярвай отстрани винаги изглежда много лесно, но когато си вътре не е Аз не искам да правим лекции и да събираме 200 човека, идеята на тези срещи е да се случва дискусия и да си говорим.
 9. Преди месец Маготин ми казваше, че аварите от гробовете в Панония демонстрират отчетливи монголоидни черти. Как тогава резултатите за 100% славянство ще се стиковат с историческите факти, а именно, че от появата на аварите в Приазовието до времето на погребенията (560 г.) дистанцията е някакви смешни 10 години. Как я виждат авторите на горните заключения работата за 10 години погребаните авари да са станали славяни и по майчина и по бащина линия? При това положение да не се окаже, че и "славяните авари" по-горе са получени на базата на същия методологичен фейк?
 10. Разбира се, че е прекалена. И не само прекалена, но и също толкова измислена, колкото и национализма, и демократизма и комунизма. Както навремето учехме история на БКП, така сега се изучават също толкова измислени социални теории в които национализма бил въобръжаем. Пола бил "социално обусловен". А пишката сигурно е въобръжаема, а децата ги правят лицензирани доктори. Майтапа настрана, но прозореца на кой-беше там май гледа точно нататък. Разбира се, че идеологията е измислена. ВСЯКА идеология. Както всъщност и конституция и закони. Но тези неща отразяват разбирането на съответната група хора. Но ако сме сами на остров всичко това добива безсмислен вид. Всеки началник идва със собствената си идеология (манталитет, красиво изписан с добри пожелания). Идеологията е същото нещо. И сега се бие по самата същност на понятието нация. А началника се опитва да изкара американците нация. Ами не са. Те са сбор от всякакви хора, със всякаква идентичност, цвят и раса, обединени под един байрак. И под н.в. ДОЛАРА. И искат (всъщност една шепа хора) да омешат така европа, че и границите на нациите да се размият, народите да станат население, да забравят мъже ли са, жени ли са. Да забравят история ... щото половината като са мехмедовци и айшета .... ама какво общо имат те с историята на немците, на германия, франция и пр. Историята става и тя една мазна и измислена. Непременно Русия ще е най-голямото зло. И ако хората изпаднат до там, че всичко това да се случи, ще се случи и още една война срещу русия. С чужди ръце по англосаксонски. Е те това тече в момента. И затова нациите са измислени, а национализма лош. А трансджендъризма - чуден. Нациите ги правят в момента измислени, за да се потуши съпротивата, която могат да окажат нациите. Щото освен за експанзия и агресия, националната идеология служи още и за защита. И нацията става опасна когато е притисната в ъгъла и е обединена от национална идеология. А какво да кажем тогава за "американската национална идеология", която им позволява да имат близо хиляда военни бази пръснати по целия свят? Какво правят американците във филипините, косово, България и пр. Това не е ли опасно? Ама сега времената са такива, такива "трудове" се оценяват. И после цитират по медиите.
 11. Чудя се какви ще са тия северни славяни, предци на днешните поляци и наследници на хуните, дето са говорили тюркски езици. Посмучи малко и ме уведоми за хипотеза. Нали за езиците си говориме.
 12. Време е за простотия! Излязоха слухове, как пристигналите руски самолети пето поколение 4 или 2 бройки Су-57 са бомбили източна Гута и са избили 2000 американски войници! Това било отмъщение за избитите 600 вагнеровци край Деир Зор. Пропагандните машини работят на пълен ход! Не вярвайте на всичко което се пуска като слухове!
 13. Внимавай да не си повредиш пръстите!
 14. И сега какво... аварите се оказаха северни славяни Смученето на пръсти ще се усложни допълнително
 15. Другите са по-ранни заемки Но са все заемки! Не пласт от стар език
 16. Срещите с науката - дискусия

  Еми не всичко хубаво е безплатно. А дали ще дойдат 15 души или 50 души разликата е голяма. Разликата е голяма и по отношение на целите на дискусията, и по отношение на качеството на задаваните въпроси, и по отношение възможностите за развитие. Много по-лесно ще съберете повече зрители ако имате по-голяма зала, и съответно тогава по-смело ще рекламирате срещите в университети, училища и другаде. Малко пари за зала и за афиши, и може и някой спонсор да дойде да ви помага...
 17. Срещите с науката - дискусия

  Съгласен съм! Но в момента имаме това помещение, което ни го предоставят безплатно и без никакви условия. Не беше лесно да го намерим и да изградим толкова положителни контакти със собствениците, което означава, че минахме през какви ли не идеи и пространства - не бяха толкова приятни колкото Читалище.то, а на повече места искат наем...
 18. Срещите с науката - дискусия

  Съвсем не трябва да ви радва това, че хората са натъпкани в малка стая, че седят толкова задушевно близо с напълно непознати, и че не смеят да станат да отидат до тоалетната или за цигара защото ще трябва да прекъснат лекцията преминавайки през всички. Всеки ще е доволен от малко повече място и свобода, и от помещение подходящо за подобни изяви. И си мисля, че ще ви радва повече това да останат 10 свободни места в зала с 100 места пред това да гледате как 10 души се отказват и си тръгват защото залата е пълна с 35 седящи и 5 правостоящи...
 19. Интерсно е да се направи анализ и на слабо познатата аварска военна активност в Балтика и съвременна Полша. Такива оскъдни и откъслечни податки има в изворите. Военно-пламенен съюз от авари, анти/славяни, гепиди и лангобарди по всяка вероятност в края на VII в налагат волята си над прусите и ги облагат с данъци най-тежък от които е бил кръвния - събирани са деца от мъжки пол. И тук вече изниква въпроса дали сред аварите не е съществувала практиката на кръвния данък налаган на част от непривилигированите покорени от тях племена. Но пък в случая две от аварските погребения са датирани средата на 6 век синхрони със самата поява на аварите ... Еще одна особая племенная группа славян проживала еще в конце VII в. к юго-востоку от Поморья, в Мазурском Поозерье. Здесь в результате серии внешних завоеваний сложилась своеобразная культура, в числе строителей которой были и туземные галинды, и лангобарды с гепидами, и славяне. Одну часть правящего слоя составляли потомки пришедших с юга вместе со славянами авар. Другую — знать земледельческих племен. "Мазонами", по прусским преданиям, совместно предводительствовали князь Антонес (Ант?) и вождь пришедших из "Паннонии" кочевников-"роксоланов" с тюркским именем (титла) Чинбег. "Мазоны", как повествуют те же предания, сохраненные хроникой Симона Грунау, брали дань со своих северных соседей, пруссов. Пруссы вынуждены были отдавать воинственным угнетателям свое главное сокровище — янтарь, а также копченую рыбу. Но главной тяготой была обязанность отдавать мазонам детей мужского пола от каждой семьи. Это и обеспечивало Мазуры рабочей силой, и ослабляло сопротивление пруссов. http://www.ruistor.ru/shistory_polabie_i_pomore.html Аварската воeнна кампания в Балтика http://www.chitatel.net/forum/topic/19792-аварската-воeнна-кампания-в-балтика
 20. Срещите с науката - дискусия

  За сега това е мястото, в което ги органзиираме, а това че няма място може само да ни радва! Срещите имат огромен интерес и хората искат да знаят и най-вече да вземат участие в подобни мероприятия и събития. Ако редовно пълним читалището то ще се наложи да си намерим друго помещение, но за момента това е идеалното място!
 21. Срещи с науката: Загадката "Камикадзе"

  Срещата беше много интересна и в продължение на 3 часа обсъждаме обстойно темата, а след това се пренесохме в едно дървено заведение където до късно продължихме да си говорим за Япония и света.
 22. Знанието и разбирането нямат нищо общо!

  Вие сте дървен философ, не правите разлика от невежество, агресивност и други понятия. Пълен профан
 23. Унгарците изследваха и костите в кралските гробници на базиликата Секешфекервар (R1a, R1b, J1, E1b). Можем само да ги поздравим и да им завиждаме. Така се прави наука. На родна почва засега само симулации, оправдания за липса на средства, отбиване на номера, нихилизъм и пълна незаинтересованост. Чудесно и крайно наложително би било да се направи подобно изследване на костите от масов гроб 80 в Кюлевча принадлежащи на част от споменатитете в изворите ''отбрани въоръжени българи'' загинали в битка с армиите на Никифор. 30% от погребаните са с ръст над 1.80 м. http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/K_Stanev_Kulevcha.pdf
 24. "К" няма никакво обяснение за форумни писачи и разни автори на блогове които се занимават с разкриване на "великата истина". Твоите цитати са все от такива "източници". Няма известен лингвист, за който "К" да е необяснимо. Ако ти твърдиш обратното, моля дай научна публикация, където се твърди подобно нещо. Има няколко ключови момента които все ти отбягват: 1. Всеки език си има своите специфични фонетични особености 2. Всеки език търпи развитие във времето. Гръцкият език няма собствени гръцки дума, които да започват със "СЛ", поради простата причина, че гърците първоначално са изпитвали затруднение да изговарят това съчетание от звукове. Всички такива думи, (а те са само няколко на брой) са сравнително късни заемки - слип, слалом, слайд, слоган, слипин-баг. Формата Σλάβος (Σλάβοι) също е сравнително късна. Самите гърци я извеждат от предходната форма с "К", което може да се види в който и да е гръцки речник, например тук: Σλάβος < μεσαιωνική ελληνική Σκλᾶβος (ή Σκλαβηνός) < πρωτοσλαβική *Slověninъ Разните "К" и "Т" между С и Л за теб може да са необясними, но са фиксирани по източниците още в една камара думи: топоними - ПересТлава (Преслав), МасКлина (Маслина) СКлатина и СТлатина (Слатина), СТливница и СКливница (Сливница) или имена СвенТостлавос, ХранисКлавос, РостисТлавос, СветосТлавос или СветосКлавос, СКлавун. Деспот Алексий Слав на гръцки е например Ἀλέξιος Σθλαῦος. Цар Светослав Тертер за Кантакузин е СфентисТлаво и т.н. и т.н. Подобни примери са давани тук многократно. Ползата обаче е нулева. Едно си баба знае, едно си баба бае.
 1. Зареди още активности

За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×