Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. Да бяха някакви римски останки, както и да е, но това е унищожаване на столицата на Велика България. Аз съм много възмутен. "Окръжният съд на Краснодар на 6-ти октомври, 2015, удовлетвори иска на шефа на "Южна транспортна компания" Александър Тодуа за снемане на забраната за строителство на територията на археологичния музей-резерват "Фанагория" в Таманския полуостров край Черно море - мястото, където се смята, че е била столицата на Кубрат." целия текст: https://offnews.bg/kultura/rusia-pozvoli-stroezh-varhu-ostankite-na-fanagoria-stolitca-na-velika-573316.html
 3. цялата ни еволюирала цивизация, създаването на материални и нематериални блага се дължи на уседналия начин на живот, който пък е възможен благодарение на 'изобретяването' на земеделието.
 4. Днес
 5. Фружине всеки път ме изумяваш ! Какви са тия смазани авари, и то през VIIв. ? Да не би да говориш за IXв.? Бих казал славяните по-скоро са избягали от аварите.
 6. Реконструкция по черепу сармата, случайная находка в Беляевском районе Оренбургской области
 7. Интересен анализ на това, до което води усядането и появата на земеделието. Прави ми впечетление, че изобщо не се отваря дума за културното развитие на ловците-събирачи. Дали щяхме да имаме сегашната култура, наука и т.н. без земеделието? https://theconversation.com/was-agriculture-the-greatest-blunder-in-human-history-85898
 8. Вчера
 9. Гледам лекции на Станислав Дробишевски и той обясняваше, че неандерталците (пък и първите хомо сапиенс) са яли почти само месо. Повече отколкото нашите ескимоси. Човека е бил върховен хищник и като такъв е убивал и ял всичко което докопа, а различните ядки, треви, жито, плодове практически са отсъствали от менюто му.
 10. Северна Корея

  Прочее Ким Чен Ун се оказа доста умен и способен. Успя да запази властта си, да я укрепи и да отблъсне претенциите на САЩ да го свалят.
 11. В началото славяните плячкосват заедно с тях, доколкото са им подчинени. Когато през 7 век аварите са смазани и славяните самоволно започват да се заселват на балканите започват самостоятелно да опустушават. Аварите са на второстепенни позиции доколкото; 1 Нас ни интересуват славяните, не аварите 2 На балканите се заселват славяните, не аварите Ако се интересуваш от ирландците в САЩ примерно, то не е задължително на всяко изречение да уточняваш, че те са само част и то не най многобройната от американския народ. Така и в случая, доколкото се интересуваме от славяните не е нужно постоянно да обясняваме, че са подчинени на аварите и диваци в сравнение с римляните- това се казва веднъж.
 12. Ейй. вегани ненаядени, едно време кой ли е гонил мамута, бе репи такива ! Ако древните пра хора и старите съвременни не са яли месо, разпространение и плодени с тия тогавашни темпове, невъзможно !
 13. Има още един ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ! УДОБСТВОТО ! Всички ресторанти , столови са за месоядни. Така беше при комунизма така е и сега. Има тук там някой друг ресторант или столова за вегетарианци , за ВЕГАНИ едва ли има. Нормален човек когато работи той може ли да си позволи да яде вегетарианска или веганската храна постоянно ? Може но е много неудобно. ако бях холивудска звезда милионер или мииардер няма да имам проблем с ВЕГАНСТВОТО или Вегетарианството. Щях на яхтичката си да си хапвам авокадо с кокосово орехче , мед и стръгчета покълнала пшеница докато летя с частния си самолет. Да ама не става. Трябва да работя . И си купувам това което има . Предпочитам вегетарианска храна , но кашкавалче, саламчета, масло, риба или хайвер също си хапвам.
 14. Няма никакъв проблем. Ама да се налага стереотип за масова монголоидност противоречи на истината. В повечето проучвания пише за евентуална слаба монголоидност като авторите, особенно съвременните не се наемат да я определят като факт. Освен това процента от общия брои не е голям. Излиза ,че при хуните може би е имало индивиди със слаба монголоидност. Ама и това не е сигурно. Но тук ни обясниха за масова монголоидност което не отговаря на истината,единия колега даже с поглед я определя! Меко казано това е налагане на стереотип и не е вярно.
 15. Добре де, аз не мога да разбера какъв е проблема с тази монголоидност. Генетичните проучвания ясно показват, че още от късния бронз и желязната епоха огромната част от степното население е хибридно. Западните скити и сарматите например, имат два пъти по-високи стойности на източно-азиатските маркери от съвременните турци. Колкото по на изток се върви, толкова по-голямо мазало става. Геномът на скитите от Пазарък има източноазиатски компоненти по-високи от съвременните узбеки или тюркмени. При подобно смесване е нормално едни от антрополозите да виждат монголоиди, други европеиди, а трети разни хибриди. Просто на терена присъстват и едните и другите и третите.
 16. Ами нищо ново. И досега знаехма за балтийския произход на славяните. Незнам какви фундаментални открития има тук?
 17. Ами най-обикновенна. Ако се вгледаш добре се оказва,че няма никакви източни славяни. Всъщност, има западни и южни славяни. Източните славяни езиково са или от западната или южната група. Поради простия факт на близост между руски-български и украйнски-полски. Самите руски и украйнски не се разбират, да не кажа хич. Целия труд и изводи отиват по-дяволите заради факти който никой не иска да признае. Та същите източни славяни всъщност са бившите руси или сега украйнци, и славянизирани угри,сега руснаци.
 18. Благодаря за бързия отговор по темата! Това определено е някакъв напредък, въпреки , че проверките днес по библиотеките удариха на "камък" за тази книга. Намерих я в интернет книжарница и ще я поръчам. Дано в нея да е да намеря името на своя роднина. Но нека все пак четящите тези редове, ако имат частични списъци и попаднат на човек с името Неделчо Маров, от село Каменица, Пещерска околия по онова време, да споделят тук. За съжаление този мой далечен роднина , не е успял да се завърне жив от войната . И с това да се радва на едногодишното си момиче. Но неговият щик е донесен в селото от неговият приятел и така се е запазил спомена за Великият мъж оставил завинаги бременната си жена в името на Свободата.
 19. Защо не е подчертана монголоидността питам аз ?Това минава всякакви граници. Сигурен съм че, е монголоид но успешно се прикрива.
 20. Разбира се, доказателствата не са нещо дето ще ни затормозява. Много правилно.
 21. Така е. Въртяхме, сукахме, един вика тюрки са, друг го влече маджарското. И всичките са монголи. Без изключения. Само не можах да разбера как с ИДЧ се определя монголоидност ? Пак ни занимават с приказки безкрай.
 22. Tака ще да е ! На високите римляни сигурно точно това им е направило впечетление.Техния гигантски ръст от 160см. сигурно се е извисявал над хуните, последните най-вероятно са били по 140см. няма друго обяснение. Само дето археологията не е много съгласна ама карай това не може да ни спира. А относно монголоидността незнам на кой да вярвам? Руснаците непрекъснато ги определят монголоиди, западняците европеиди, човек днешно време да се чуди на кой да вярва!
 23. Прав си но сурово брашно, жито , картофи, тесто все пак не можем яде, защото слюмката в устата неможе да разцепи слюдата от целулоза върху нишестето. требва най-малко 70 градуса да се цепни...Затова първо трябва да го сварим.... Имаш късмета защото живееш в родината на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и затова нямаш проблеми с млякото и млечните изделия. Аз когато съм там също....Но извън България ако консумирам мляко или млечни изделия най-малкото е една силна диария...Но се стигало до кървене....Затова тук трябва да си купувам лактоз фрее мляко и млечни изделия....
 24. Принципно логиката на постановката е грешна и нищо не доказва. Липсата на някои популярни днес храни не означава че древните са нямали плодове, зеленчуци и варива разни. Именно затова учените са ги нарекли древните хора - събирачи, защото са събирали разни неща, и подобно на другите животни - събирачи, са трупали запаси. Примерно ако са били в гората са събирали хамбари с орехи или лещници, ако са били близо до полета са сбирали разни протожита, а плодове е имало и в миналото навсякъде, тъй че и плодове са събирали и са ги сушали. И ограниченото меню не означава ограничение в развитието. Примерно цивилизациите на Мезоамерика се развиват почти изключително върху култивиране на един продукт - царевицата. Там е нямало масово животновъдство и нямало е други екстензивни култури. Но създават силни цивилизации.. в гората... в джунглата... Скуби, това за нишестето и за млякото не е вярно. Нишистето си се усвоява много добре и при маймуните, тъй че не е въпрос на някаква генетична мутация при човека. Някои филми не разглеждат въпросите научно, а сензационно, тъй че не бъди убеден в тези неща. Относно млякото явно не познаваш историята, и че много преди монголите в Европа историците говорят за млекопиещи народи, като такива са и някои от конелюбивите тракийски племена, а също така и някои скити. Хората са си млекопитаещи, тъй че млякото си е естествена храна за човека, и не може да се каже, че то прави от човека всеядно животно. Затова и консумацията на мляко не е аргумент. Хората могат да пият мляко и дори и да не усвояват напълно захарите в него (лактозната непоносимост) по-голяма част от него се усвоява - мазнини, вода, белтъци и т.н.
 25. Няма да противоречи на нищо. По същата логика и използвайки вашите "научни" методи може да се докаже, че в Анатолия (извинявам се - Анадола) открай време се е говорило на турски, а в Панония - унгарски. Генетично, съвременните турци са основно население от преди тюркската експанзия, а съвременните унгарци имат много слаба (почти никаква) генетична връзка с древните маджари.
 26. Рейвън, добре дошъл обратно. И аз бях в отпуска, ама ти съвсем се изгуби. Сега по постинга ти. Айде бе, нямаме ни една тракийска дума. Не само тракийски, ние от неолитните фермери имаме думи запазени в езика си. Най малкото като топоними. Но не само.
 27. Гунн из степей Зауралья (Челябинская обл.). Могильник Соленый Дол (III в н.э.) Автор А. И. Нечвалода:
 28. Северна Корея

  Най- голямото пеленаче на света. Виж само колко гледачки има постоянно. Цяла страна му е детската градина и с атомни ракетки си играе.... Ама защо му стават все по широки панталоните...Нещо му се подуват краката май....
 1. Зареди още активности
×