Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. Skubi

  Геномът на пшеницата

  Genome mapping of seed-borne allergens and immunoresponsive proteins in wheat който го интересуват подробности....
 3. Е ... Игит Булат съветника на президента просто ни троли. И съдът в Измир който днеска потвърди присъдата за пастор Ендрю са тролове. Министъра на правосъдието на САЩ Стив Мучини , мин на финансите и президента Д Т в твитър хвъргат искри и санкции срещу партньора.
 4. Икономическия съветник на турския президент Игит Булат е призовал Турция да се откъсне от американската сфера на влияние чрез създаването на цитирам "турско-руска империя". По неговите думи "Ние сме длъжни да преосмислим нашите отношения със запада през последните 200 години". Споменавайки за Кримската война той каза "Тогава руснаците воюваха против съюза Великобритания, Франция и Османската империя", отбелязвайки че, "Ако през 1854 ние бяхме с руснаците, то днес туристите в Нормандия щяха да ползват турски и руски разговорници".
 5. Днес
 6. Проблема с руснаците е била религията, не общия славянски произход. А прочее факта е факт. Днес ние спорим какво е представлявал въобще прабългарския, дали е тюркски, ирански, памирски... някакъв друг. Практически е изчезнал без остатък.
 7. Е.. Значи нямаш други идеи в темата, освен да тролиш..
 8. Лошо ... Турският министьр на отбраната и шефа на турското разузнаване МИТ - Хакан Фидан са в ... нищо не значеща , изолирана Москва. Така сьобщи току що Анадолската агенция . Тия бунаци какво правят там в Москва , а не отидат в Срфия , Брюксел , Тирана , Вашингтон , Берлин или Прищина ами в Москва ? Срещнали се с някакъв си руснак Шайгу , явно руско офицерче от Червента армия. Навместо с мадамата Урсула фон Л германската министърка шефка на Бундесфера отишли при Шайгу с частния си самальот. Посрещнали ги с военни почести . Абе тоя Хакан Фидан шеф на МИТ уж е разведчик , пък понятие си няма от междунапрдното положение. Да си стяга куфарите и да дети към Брюксел, София , Вашингтон или Тирана.
 9. Маготине, разбира се, че живота не е като във форума, затова и тук не пиша почти нищо относно изследванията си. Ще говорим някой ден когато всичко за хипотезата за кулите и за останалите открития излезе на хартия. Предполагам една от презентациите ще бъде в музея на Плиска, тъй че може и там да говорим. Нещата са сериозни, тъй че предполагам сам ще имаш желание да ги обсъдим. И са толкова интересни, че най-вероятно ще има много нови плисковски експедиции след това, като или аз ще ги водя, или ще се водите по написаното в книгата.
 10. ..."Келепирът" е в свободната и/или улеснена търговия с втория най-голям пазар в света, в общите (уеднаквени) страндарти и мита,... В развитието на икономиката и просперитета... демек.. Може да видиш какъв е стокооборота, и видовете на стоките и услугите, между Турция и ЕС, капиталовите потоци и други, и да ги сравниш процентно с останалите турско- ........ такива.(Ако искаш). "Келепир" е защото Турция си създаде голяма средна класа, и е пред измъкване от "капана на средните доходи". За 2017 икономиката (БВП) има реален растеж от 7,2 процента.. Всъщност за последните 15 години турската икономика показва висок, в процентно изражение растеж, с изключение на 2009, и през 2016 година, когато беше опитът за преврат.. =============== Ти за какъв друг "келепир" говореше, като захвана БРИКС? ...Я вземи ме светни и обясни като хората, нормално, като нормален човек, за какъв келепир ти говориш, че нещо взе да ми писва да ми тролиш и флудиш като ш.........н психопат, става ли?...
 11. Аспандияте, в съседна Византия е имало император с името Петър, при това е един от най-известните и е титулуван "Велики". Построил е църквата Св.София в Константинопол! Нарича се Флавий Петър Сабатий и е известен с прякора си или с втората си фамилия - Юстиниян (Flávios Pétros Sabbátios Ioustinianós). Освен това името Петър е доста популярно на Балканите. Прокопий Кесарийски пише за някакъв трак наречен Петър, който бил копиеносец на Соломон, а в "Тайната история" споменава за стратег с името Петър. Освен това името вероятно е било известно още в Стара България на Днепър, ако приемем, че орлето от Вознесенка с монограма на Петър е било собственост на българите.
 12. Турция е асоцирана от 60 години в ЕС , Чили , Украина , Нова Зеландия също са асоцирани в ЕС. Голям келепир. Неотдавна държавици като Пакистан и Индия с по 2 до 20 пъти население на Турция или Германия станаха ПЪЛНОПРАВНИ членове на ШОС. Башка Шриланка , Банглпадеш , Иран и Турция коитотсъщо са се запътили към ШОС . Шос се оформя в източна Евразия , АСЕАН в южна и ЕС в западна Евраазия. Да видим кой по голям и кого ще асоцира и погьлне. ОАД - обед на африканските държави е на юг от ЕС. Оформя се четириъгълник ШОС + АСЕАН на изток и ЕС + ОАД на запад в стария свят . Те ОАД явно ще помагат на ЕС . Както казва Б Киров Русия може пак да се интегрира с Европа до Париж и Берлин както последните векове . Ама после Европа се дърпа от тази интеграция.
 13. Малоум 2

  Процесите. Идентичност на нещата при промяна

  Да, равенството е абстракция. Даже, някъде "въведоха" - шесто чувство: равновесието! - защото несъзнавано го правим! И го тренираме, даже! Пък всички знаем, че при равновесие можем да считаме, че едно нещо е равно на друго нещо. Също, знаем, че равновесието в системите е Динамично. Тоест - и в равновесието се допускат моменти неравност... (флуктуации) и науката няма да каже пльок, защото работата й е да търси границите на параметрите, в които системите могат да са в динамично равновесие. И се търси, споменатата от теб, устойчивост в равновесните системи. Оказва се вероятностна тази устойчивост. А за човешкото мислене, при недостатъчни знания за действащи причино-следствени връзки (от хаос на елмагн. трептения, например), има наричане на сбъднато събитие със сравнително малка вероятност - случайност. (онзиденшният виц: Ако спечеля от тото голяма сума не ща да ма показват по телевизора, щото всички ще викат: Егати селяндура!) ...
 14. Фружине ми много ясно,той езика се е образувал има няма 500г. преди това, естественно ще си приличат !! Нали помниш за тюрския,какво се оказа, минали 500 години и още имаме само диалекти,тука същата работа,така е с младите езици. И все пак,колкото и да ти е неприятно различия има. Западните славяни не говорят като нас, поразлисти ще се учудиш. Та Кирили и Методи пишат на български, мани ги тия рускии измишльотини с църковнославянския ма не бил български, бил македонски славянски, аи сиктир. Точно до Солун има огромно българско население, ама кой да ти чете подробностите,за Кубер явно не са чували. Изпуснали са и момента,че има ли някъде българин там няма славяни автоматично стават българи, що така?
 15. Няма да говорим. Тези работи ги говоря сериозно само с членовете на Плисковската експедиция, на която ти не си бил, не си и няма да бъдеш член. Или в краен случай с колеги от чужбина, с които си пиша по тези теми. Ти си фантазирай каквото си искаш. Ще откриеш, ако още не си забелязал, че в живота не е точно като във форума.
 16. Евристей

  population romanus

  Самнитите са една конфедерация от четири племена , да планинци , практикуващи ….чисто и просто разбойничество но....благородно, будещи възхищение и сред гърци и сред римляни . Но ! Покварата тръгва и сред тях. Самнитите прогонват трътлестите етруски ( за тях - не се вписват в представите за красота на елини и римляни - с дебели и къси крайници били...) от Кампания . Тази част на полуострова е най-богата , най-гъсто населена , най-плодородна . Тук са Капуа - най-богатия град на полуострова , Мизен, Путеоли, Помпей, Херкулан, Куме, Байи, Неапол, Стабий , Нола отсреща е Капри . Забележи - Капуа ще стане люпилнята на гладиаторските школи , Мизен ще стане седалище на западния римски флот, в Нола ще умре на 77 години Октавиан Август, в Капри ще прекара последните си години и наследника му Тиберий , при Стабий ще загине вследствие избухването на Везувий - великия Плиний Стари. Цялата римска върхушка има вили и имения в областта - климатът е здравословен, природата чудесна и е близо до Рим. Та след като изгонват етруските , самнитите поставят областта под свой контрол, но....скъсват с планинските си събратя и техния живот, нрави , морал. Елинизират се , създава се една върхушка - особено в Капуа , която поема свой път на развитие - към богатство и разкош и отнема първенството на другия съперник - Куме. Разбира се за бедните планинци това е неприемливо и те нахлуват за да си възвърнат отново областта . Елитът на Капуа обаче в никакъв случай не иска да се връща под тежкия ботуш на дивите братовчеди и ….вика на помощ единствената сила която би дръзнала да се противопостави на суровите самнити - Рим. Това ще даде повода за избухване на първата така наречена самнитска война.... Рим в случая лицемерно се възползва да го играе закрилник на слабите и пазител на статуквото....
 17. Да бе, Борис Втори и Роман като видели проторуснаците на Светослав, веднага се осъзнали като славяни и забравили българския ... :))) Навлизането на българския в американския английски:
 18. Пак ще говорим някой ден. За езическата култура на българите и за Плиска и Преслав предстои голяма крачка напред.
 19. Никакви открития няма и фиксацията ти за кулите е грозна и ненаучна, а когато благоволиш да "оповестиш" откритията ти науката ще ти отговори с презрителното мълчание, което единствено заслужаваш.
 20. Баш! https://ru.wikipedia.org/wiki/История_славянских_языков Иначе казано до 1000 година всички славяни говорят на един единствен език. Та така Кирил и Методий и брат му пишат на старославянски.
 21. .На някои рускинята пак му е сърдита, или бизнеса в събота не върви добре? Русодушка, Турция е: 1) един от първите членове на Съвета на Европа 2) асоцииран член на ЕС от 1963 година, 3) асоцииран член е на така наречения Западноевропейски Съюз до приключване на дейността му през 2011 година 4) В митнически съюз с ЕС - така наречния custom union, от 1995 година, 5) член на е Евро-средиземнорското партньорство от 1995 година; 6) Има подписан free trade agreement с EFTA, 7 ) Признат кандидат за пълно членство в ЕС от 1998 година , и реално до днес, е отметнала болшинството от главите , Проблемите започнаха преди опита за преврат, с това че Гюленистите саботираха диалога с кюрдите, Самия преврат който му спретнаха гюлемнистите с група радикални кемалисти и последвалото военно положение, заедно с войната в Сирия и последстията от нея за Турция логично сложиха временна точка в процеса..Кипърския въпрос беше на крачка от решаване- кипърските турци и кипърските гърци се бяха договорили устно, но не се стихна до писмено споразумение. ================ БРИКС ,,дрънка та се къса..Турция е в момента фактически и правно е един "по неангажиран член" на ЕС, тя е ЕС..Дали Турция ще стане пълноправен член и кога е подвъпрос (няма значение че Ердо казва че иска "пълноправно членство и нищо друго"), въпросът е че няма тъкъв филм при турците- "ще си изпусним питомното, за да гоним дивото" - има го при вас само (вие русоробите все още не може да го разберете- въпрос на мантлитет е, за вас русоробите и мнозинството от руснаците от това поколение - нито живота, нито добруването, нито добросъседството, нито икономическия просперитет е важен,... важна е майка Русия) ================= Казваш Вова Путин. Ако нещата ставаха с един телефонен разговор.. Той и ББ (а и Меркел) си говорят с Вова Путин често..
 22. Евристей

  population romanus

  Един от най-големите авторитети по демография на древен Рим е Карлос Юлиус Белох. https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Julius_Beloch Данните от трудовете му са приемани почти безрезервно до средата на XX век. Вече съвременните учени като Елио Ло Касио и Невил Морли не са съгласни с някои от неговите показания , но това касае предимно цифрите за азиатските и африканските провинции на империята, без Египет за който е характерен консенсус ! Като цяло и Колин Макиведи и Ричард Джонс (McEvedy and Jones 1978) се съгласяват за европейските земи на Рим , но намаляват драстично данните на Белох за Магреб и Азия. Не може да не се съобразим и със сериозни капацитети в областта като Йън Морис https://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Morris_(historian и Джордж (Джери) Моделски. Не на последно място разбира се и сведенията от извори - регистрите на римски граждани и особено тези на Октавиан Август при които не се визират само мъжете имащи право на гласуване, а всички граждани в това число вдовици и сираци. Затова през 69 г. пр. Хр. има 910 хиляди срещу 4 937 000 през 14 г. от Хр. при края на Октавиан . Таблица според някои от водещите корифеи за времето именно на първия принцепс, когато все още не е достигнат пика на Антонините Регион Площ в хил км ] Белох Макиведи и Джонс Население в хиляди Фрир Медисон Плътност на./км[2] 1 2 3 4 5 6 РИМСКА ЕВРОПА Апенински п-ов 250 6 000 7 000 7 000 7 000 28,0 Сицилия 26 600 600 600 23.0 Сардиния и Корсика 33 500 500 500 Пиренейски п-ов 590 6 000 5000 5 000 4 150 7.0 Галия 635 4 900 5750 5 800 5 800 9.1 Нарбонска Галия 100 1 500 1 500 15.° Трите Галии 535 3 400 4 300 8,0 Континентална Гърция 267 3 000 2 000 2 800 2 000 7.5 Дунавските провинции 430 2 000 3 050 2 700 3 050 7 Общо 2231 23 000 22 800 24 400 23 00 10,4 РИМСКА АЗИЯ Мала Азия 547 13 000 6 000 8 200 8 000 14,6 Велика Сирия 109 6 000 3 050 4 300 4 000 36,7 Кипър 9.5 500 200 200 200 21,1 Общо 665,5 19 500 9 250 12 700 12 200 18,3 РИМСКА АФРИКА Египет 28 5 000 4000 45°° 4500 160,7 Киренайка 15 500 400 400 400 26,7 Магреб 400 6 000 3800 35°° 380О 9.5 Общо 443 11 500 8200 8400 87ОО 19.6 Империята общо 3339.5 54 000 40 250 45 500 44 000 13.2
 23. Съвсем нищо общо с лудница няма в случая. Това със славяноезичните степняци е малко отклонение от чистата наука и донякъде насилване на наличния материал, доколкото хипотезата използва доста недоказуеми предположения, но няма как по друг начин да бъде в проучването на тъмната степ. За кулите обаче нещата са си чиста наука и могат да се проверят. Там нещата следват едно след друго и откритията водят до нови научни открития, тоест имаме открития и доказателства които предвиждат следващи открития и водят до развитие на науката.
 24. Бъдещето на Турция е като най - голям и водещ член на ЕС ! Меркел и Макрон през седмица звьнят на Ердо да му кажат колко е важен и уважаван. А той завалията зоди все на БРИКС да се натиска и д звъни на ВВП.
 25. Откривай, гениални откривателю, напомняш ми за репликата на Швейк , че най-хубавите дни в живота му били в лудницата, защото всеки можел там да прави каквото си иска. Мисля, че са те налазили най-хубавите дни, не ли?
 1. Зареди още активности


Подрепи ни!

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.