Цялата активност

This stream auto-updates   

 1. Yesterday
 2. Хех, гледайки резултатите от анкетата в темата пусната още 2012 изглежда всякаш ние сме го гласували и взели това решение още тогава Ник и аз искам много работи, но не Ф-35, дори Ф-18 не го предлагат американците. Съобразяваме се с пазара. Отсяването е било между: - консервирани португалски Ф-16 (производство 1983, демек по-стари от сегашните ни МиГ-ове) - Италиански Еврофайтъри пак втора ръка - Грипен!
 3. Май рашките се готвят да се изнесат по търлъци, щото вече им идва бая нанагорнофинансово.
 4. както обикновено компенсираш липсата на елементарни познания по биология с логорея от махленски приказки За по-любознателните потребители, които не са дълбоко комплексирани и искат да научат нещо ново - ето кратко обяснение какво е партеногенеза, как действа и защо /естестената такава/ не е възможна при бозайниците: http://bioteaching.com/parthenogenesis/
 5. От гледна точка на доходността, безплатните и платените броеве водят до различни резултати, но така е в природата. От овцете може да получаваме мляко, вълна и месо, но не и трите едновременно (сиреч като я заколим, няма да има повече мляко). Когато е безплатно има повече читатели и това го прави по-интересно за рекламодателите. Ако е платено доходите скачат от продадените броеве, но по една или друга причина читателите намаляват, което води до отлив както на рекламодатели, така и на писатели, ако не са платени, защото иначе единствената им награда е, че написаното от тях стига до повече хора. А знаете, че опита да се седи на два стола обикновено свършва с падане на земята. Иначе казано много добре трябва да се помисли какво точно да се прави, защото крайния резултат може да се окаже много лош. Но ако ставаше толкова лесно, всеки щеше да си пусне по едно списание и да се посвети на тичане до банкомата да изтегли приходите, за да ги използва за земни радости.
 6. Това, което е известно за Кара Кишек естествено го има в статията за Чака. А когато Иван Страцимир е нападнат от Людовик Велики, тогава унгарците се сблъскват с отряд яси-измаелити. Сиреч наемническият състав е бил доста пъстър.
 7. Сигурно е грешка на журналистите, Божидар Димитров не е толкова глупав. Иначе е прав, защо Исус Христос да не е идвал по българските земи? Той може и на Марс да е бил в същия ред на допускане... или където и да било другаде.
 8. Ами физиката, която се учи в по-горните класове е доста повече вълнова, отколкото на падащи ябълки. Въобще науката прави Библията доста по-разбираема. Колкото повече знае човек, толкова повече разбира това, което пише в Библията. Като се мине това образователно ниво после самородните малообразовани гении, като дойдат да изнесат атеистична лекция на една такава аудитория много се чудят защо им се хилят като почнат да обясняват, че вече самолетите летели над облаците и можело да се види, че на тях не живее Бог. Една забавна история по въпроса за материята. Известният в миналото певец Борис Машалов отива в едно село в кръчмата и се представя кой е. Да ама след малко пускат негова песен. И видял голям зор да обясни, че е възможно той да в кръчмата и същевременно да пее по радиото (на запис). Иначе казано днешния свят борави с доста материя, която не може нито да я пипнем, нито да я видим с просто око или да я чуем с просто ухо.
 9. Е, това изби без рибата без остатък. А и Никополис ад Иструм бил до Гоце Делчев...
 10. Ти първо обясни откъде ще дойде другата възможност, щом момъка не е бил свършил, пък после се напъвай за по-сложни неща. Това, което с положителност е 100 на 100, е че нито си прочел какво точно питат преди да отговориш, нито се прочел какво точно съм написал аз, преди да пуснеш коментара си. Тъй или иначе доколкото мнозина рогоносци се интересуват дали все пак тяхната благоверна не е дала най-скъпото си и на някой друг, а изненадата е могла да стане и по един по-приемлив начин, предполагам се досещате, че учените ще да са взели някакво отношение и по този деликатен въпрос. Тъй че който смята, че това е напълно невъзможно - ами няма пречка да посочи съответната реномирана литература.
 11. Обезпокоителни новини. Турците и ССА са започнали масиран артилерийски обстрел на кюрдските позиции при Африн. Русия е обявила, че е извела половината си групировка от Хмейми с обяснението, че войната върви успешно и не е нужна толкова масирана намеса както по рано.
 12. С други думи специфична нагласа предизвиква явления, възприемани като външна намеса. Вие го казвате. Нали зависи от от "вътрешната ни нагласа", а не от външна сила.
 13. Публикува April 15 · Hidden Frujin Assen, така е , прав си! Съгласен съм с тебе. п.п. Наистина и аз се радвам!
 14. Не беше ли ти фена на прекрасните преводи в БГ-Уики. Използвам повода да цитирам тук как точно е преведена оттук-оттам английската версия: Спирам се само на два момента, защото макар и цитат относно това, което обсъждаме, все пак си е отклонение от темата, макар и доста съществено отклонение в случая имайки предвид това: Та "не е нечуваното" всъщност е трябвало да се преведе като "не е необичайно", защото двата израза макар и близки по значение, съдържат известен нюанс, в случая доста съществен. В случая, тъй като вече написах за партеногенеза при хората, вече сте чували за това, независимо дали сте съгласни. Друго е да е невиждано - сиреч чували сте, ама не сте виждали такова нещо. За огромно щастие естествената партеногенеза при хората не е нечувано явление, но не е и необичайно явление. Иначе мнозина щяха да бъдат сполетени от грижа за бебета без да са изпитали преди това по-крътка или по-дълга наслада. Пчелите работнички не загиват, а умират. Загиват се използва при неестествена смърт, докато в случая съвсем естествено и природосъобразно си умират. Що се отнася до търтеите, те не ги последват в пчелния рай, а измират след тях. Сиреч изречението е трябвало да звучи примерно така: Рано или късно работничките умират, а след тях и многобройните търтеи. Тъй че нека не бъркаме статиите по въпроса с недоразуменията в БГ-Уики или да го кажем по-точно Тоалетната на Уики.
 15. Непознаваемото не става ясно на Кант, нали затова той го нарича непознаваемо. На Кант му става ясно, че материята като субстанция е вещ в себе си и следователно непознаваема. Правите ли разлика? Но материята като съдържание е познаваема.
 16. Някой ако пусне линк към анонимното описание на България (всъщност видинската част) от 1308 г. цена няма да има, а може да ни помогне разберем и цената на наемниците
 17. Как е датирана тази площадка? Смущават ме разнопосочните сигнали които дават археолозите които проучват обекта. Едната версия на Аладжов е, че площадката е в един комплекс с новооткрития дворец: Проблемът е, че дворецът е датиран много рано: Т.е. според това интервю, площадката е използвана съвместно с двореца, но самият дворец през средата на 9-ти век вече не съществув, тъй като върху него по това време вече е имало някакви жилищни комплекси (сигурно датирани с монети) В друга публикация (пак според Аладжов) се предполага, че площадката е построена по времето на Владимир, но е затрупана с пръст и нивелирана чак през средата на 10-ти век. Т.е. в единия случай е построена по времето на Крум и съществува до Владимир, когато е затрупана с пръст и заравнена. В другия е построена от Владимир и функционира до средата на 10-ти век, когато става заравняването. И в двата случая обаче, според Аладжов площадката е използвана през сравнително дълъг период, а не еднократно.
 18. Бих искала и Гравити ако има желание да се изкаже относно този цитат. Благодаря предварително.
 19. "е необходима религия" във фразата означава, че задължителната съставка е религията. Което е в разрез с практиката. И без религия т;нар. "добри" хора се държат и лошо.
 20. Имаме биг проблем с Грипените- шведската конституция забранява продажба на оръжие и резервни части за воюващи страни (на дай си боже да станем воюващи),освен това Швеция не член на НАТО Затова и грипенът е слабо разпространен и търсен в света (не заради друго, машината е добра).. Чехия и Унгария го лизинговат, Словакия също планира да вземе на лизинг такива машини, ние ще сме единствените които ще го купуват (машала)
 21. Напротив, точно езичници сакрализират това култово съоръжение като го интегрират веществено с други култови съоръжения. Ако бяхте чел нещо по темата, например класическата монография на Клейн за езичеството в Киевска Рус, щяхте да знаете, че подобни компилации са често срещано явление. Сарматите -федерати на Византия например обичат да изчертават своите тамги по фасадите на римските крепости с подобна цел - сакрално маркиране. Тотална глупост е любител с претенции да квалифицира действията на специалистите. Това поведение е описано в специализираната литература по психология като "синдром на Дънинг -Крюгер". Площадката действително е построена след покръстването, върху руините на един езически обект с все още неизяснен характер. Неговото демонтиране обаче, наред с факта, че между него и централното капище има подземен ходник, ясно индикират връзката му с езическия държавен култ. Колкото до игрите с топка във Византия, те едва ли са включвали отрязването на кучешки и магарешки глави, погребването на обезглавените индивиди върху площадка с триредов рунически надпис и шарапташ и нареждането наоколо на ритуални съдове...Площадката не е разрушена, а внимателно засипана като част от комплексен и многофазен ритуал. Единственият владетел, който би могъл да даде подобни указания в разглеждания период е Владимир. Никой християнин не би извършвал подобни ритуали, както например никой християнин не би екзекутирал цяло село в кръгъл ров, наподобяващ класическите сарматски аристократични погребения.
 22. Партеногенеза при хората е възможна само по изкуствен път (https://en.wikipedia.org/wiki/Parthenogenesis#Humans). Може би в близко бъдеще ще е възможно създаването на жизнени ембриони от стволовите клетки на един-единствен родител. Всякакви твърдения за спонтанна естествена партеногенеза при хора са меко казано спекулативни(не че са малко старите теми от форума на тази тематика), макар че има известни биологични куриози, но те не са точно партеногенеза: http://www.slate.com/articles/news_and_politics/explainer/2007/12/can_a_virgin_give_birth.html "Are there any case reports of virgin births in the medical literature? Sort of. According to a 1995 report in the journal Nature Genetics, a mother brought her infant boy to the doctor after noticing that his head was developing abnormally. When doctors analyzed his blood, they found something truly bizarre: Despite his anatomically male features, the boy's blood cells were entirely female, consisting only of genetic material from his mother. Some of his other cells—such as those found in his urine—were normal, consisting of a combination of both maternal and paternal DNA. No one knows exactly how this occurred, but the best guess is that immediately after being fertilized, one of his mother's eggs fused with a neighboring unfertilized egg that was dividing parthogenetically. This gave rise to a boy who was considered half-parthenogenetic, since approximately half of his cells were derived from a "faux" conception, containing no remnants of his father's DNA." Определени маточни тумори също могат да минат за своеобразна партеногенеза: http://europepmc.org/abstract/med/7388115 А относно Христос, той не е единственият митологичен персонаж, "роден" от девственица.
 23. от време оно - играта е проста, ролите - ясни - предлага се вярата - вече като стока. От врата на врата - точно както е новие тип "маркетинг". Ако мине, ако се припознае, ако се улучи подходящия момент на слабост и да се привиди "подаденото" като решение или спасение - се съставя игра - стара, колкото света. Все пак - се играе - хиляди години, и продължава. Начините за психично повлияване работят още от зората на човека, защото механизмите продължават да са същите и са фуннкционални. И досега... Не се виждат изгледи за промяна - поне през моите очи. По реакциите, се има предвид че доста хора тук сред форума им създавам дисонанс, след като интерпретирам изразеното от тях религиозна психична посока. Очевидно не им харесва че имат в себе си религиозен аспект... тва все едно да не си одобряваш тялото, щото на мода били "други тела". Но с наука или не - идеята да си адаптивен, а не статичен. Да имаш граници, но да са еластични и без никакви абсолютни или крайни признаци и качества... да боравиш с относителности и условности, вероятности и възможности. Да не взимаш насериозно никой свой "бърз" импулс, или реакция, а да си наясно какви са и да ги прескачаш и оставяш да отшумят... Но и да си критичен към своето постановено, да си наясно че оставено на несъзнаваното, веднага се връща в руслото на вече начертаното, изясненото, с тенденция да повтаря валидираното... И така...
 24. Според изнесеното сделката е 1,5 милиарда лева за 8 изтребителя Грипен? Излиза по 100 милиона долара единична цена на Грипен, колкото е цената на един ....F-35A (CTOL) (единична цена 94 до 85 милиона долара https://www.f35.com/news/detail/agreement-reached-on-lowest-priced-f-35s-in-program-history Е, аз лично съм за F-35A, още повече че опонентите ни нямат такъв самолет - пето поколение изтребител. Освен Турция и самите скандинавски страни плануват да го закупят! (Норвегия, Дания и Холандия), също така Израел и Италия ПС Ние май все още мислим на дребно или почти всичко при нас е свързано със задкулисие и въртене на номера и задни колела -толкова години нищо не се прави в тази област, Сега ни натресоха на тъмно една спорна покупка - бъдещото правителство е с вързани ръце и е задължено да извърши преговорите. В тази връзка: Спомням си че навремето Ф16 трета ръка ги продаваха по 10 милиона долара единия и можехме да закупим поне 15-20 парчета за да поддържаме авияциата си, само че парите ни изтекоха в други канали - в Белене, в КТБ, в Цанков Камък - оскъпен точно двойно спрямо проектната си цена, Ефектът и ползите от него са несъразмерни за единия миларда лева (500 милиона евро) вложен в него (вложен и във фирмите, които го проектираха и строиха) Изобщо само като се види тази тема откога и че нищо не правено (няма воля за това), вскякакъв ентусиазъм и смисъл от дискусия секва (учудвам се как много хора гледат отново с надежди и ентусиазъм на спуснати новини и залъгалки . Редовно ни се пускат такива от управляващите, и тук не визирам цветове и партии - маскарлъкът относно закупуването на нови машини е тотален, всеки когато управлява си върти някакви игри, а държавата и народът - кучетата ги яли
 25. Добре, с нетърпение очаквам какво ще излъчи утре.
 26. Експертното мнение на Русия за Gripen https://www.vbox7.com/play:e93ac47f
 1. Зареди още активности