Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. Warlord

  Теориите на В.Б.Резун

  Въпроса е, че никой не ги е питал молдовците, литовците или финландците какво искат. Директно са пристигнали с танковете и самолетите. Ако това не е агресия здраве му кажи.
 3. Frujin Assen

  Теориите на В.Б.Резун

  1 Финландия отделно. 2 СССР никога! не са признавали Молдова за румънска, даже през 20 те на съветските карти е защрихована като съветска територия временно окупирана от Румъния. Тоест това не е било нещо неочаквано. 3 Против литовците са били толкова агресивни, че чак им връщат Вилнюс.
 4. https://www.cairn.info/revue-l-europe-en-formation-2013-1-page-31.htm Towards More Democratic Civil-Military Relations in Turkey par Müge Aknur Müge Aknur is Assistant Professor in the Department of International Relations, Dokuz Eylül University, Izmir, Turkey. She received her M.A. in International Relations from Elliott School of International Affairs of George Washington University, and her Ph.D. in Political Science from McGill University. Her research interests include democracy, democratization, democratic consolidation, civil-military relations, Turkish foreign policy and Middle East politics. Her publications include works on democratic consolidation in Turkey, civil-military relations in Turkey, and Turkish foreign policy.
 5. Frujin Assen

  Теориите на В.Б.Резун

  1 Не пълни, а ТОТАЛНИ !!! глупости. Американците си признаха, че те са направили майдана. Официално! 2 Грешиш. Русия е възникнала върху Владимирското княжество, което било част от Киевска Рус. Москва е основана много по късно. https://ru.wikipedia.org/wiki/Владимиро-Суздальское_княжество Заповядай, чети. 3 Номенклатурата в СССР реално управляваше страната, но това не им стигаше искаха признание и на запад. Затовова решиха да преобразуват политическата власт в икономическа. Те и разрушиха комунизма и взеха парите.
 6. Warlord

  Теориите на В.Б.Резун

  Че Сталин е агресор е повече от ясно, питайте финландците, поляците, литовците, румънците etc. Че се е готвел да нападне Германия на 2 юли - не е. Или поне няма да е докато някой не покаже документ, който изрично да потвърждава тази теза. Иначе разположението на болниците, войските и отбранителните линии може да се тълкува по произволен начин.
 7. По-трагична Аржентина не бях гледал никога. Евала на хърватите обаче, че въпреки късното повеждане не се затвориха да играят някакъв мишкарски бавен футбол с разигравания, чистене и бавене на играта, ами продължиха на пълни обороти до край. Има голям потенциал пред тия момчета.
 8. Днес
 9. Du6ko

  Теориите на В.Б.Резун

  Съвсем се обърках ? Окончателно загубих всякаква нпо мисъл и логика. Едни говорят за 2 отбранителни линии Сталин и после линия Молотов по на запад. Други за липса на каквито и да е линии. Но и едните и другите , тия с линиите и тия без линии и тия с 2 линиии сипят огън и жупел срещу агресора Сталин ))) Абе в методичките и с лини и без линии и с болници и без болници и с крепости и без крепости все извода е един ) Сталин е агресор понеже има / няма линии , крепости , болници ) Методички на всякаккъв вкус . Хайде да се разберем. М линиите Мажино , Сталин , Манерхайм , Молотов, Атлантическия Вал признак на агресия ли са или не ? Какво казват ваште методички ? А крепостите Пьрл Харбьр и Брест символ на агресия към Токио и Берлин ли са или не ? А болниците в тия крепрсти агресивни ли са ? Санитарите вьршат ли си работата в болниците ?
 10. Warlord

  Теориите на В.Б.Резун

  И все пак това как го коментираме? https://ru.wikipedia.org/wiki/Линия_Молотова
 11. bulgaroid

  Теориите на В.Б.Резун

  Айде бе, кога по-точно разсекретиха германските архиви в Русия? Никакви архиви не са показвани, крият ги. Няма да се учудя ако се окаже накрая,че са ги изгорили. Пак да питам какво толкова крият? Даже българските архиви крият и не връщат, и там има много дето ако се разбере ще развали дружбата.
 12. bulgaroid

  Теориите на В.Б.Резун

  Има я даже в темата.Потърси. Кой спори за наличието на войски в Брест, имало е и то много. Нормално, Брест е крепост. А Исаев някак не си спомня за войските по горите около крепостта. Нещо има избирателна памет. Много избирателна, разчита,че народа не е информиран. И найстина не е, колко хора са прочели спомени на участници от войната? А някой дали е чел поне художествена литература? Някой изобщо чувал ли е например за Константин Симонов ? Някой дали е прочел спомените на германските генерали,или съветските? Щото там си е написано, "стоим в горите после германците ни нападат". Всички го описват, ама Исаев изобщо не е чувал за спомените от войната. Какво е чел тогава? Ако руснаците искат да докажат правотата си,защо архивите са още засекретени, даже наскоро удължиха срока на още 50години? Какво крият? А кои казва,нещо за стоителство на отбранителни линий ? Всички описват липсата им. Изобщо никой не се е напрягал да строи нещо,само са разваляли. Иначе за седмица се прави прилична линия на отбрана, с окопи,ровове и телени заграждения и тук таме некое минно поле. Ама Сталин не му трябват такива неща, тои се готви за нападение. Най-интересното е поведението на германците, те също не строят.
 13. bulgaroid

  Теориите на В.Б.Резун

  1.Напротив, руснаците не ги признават за народ, не им признават езика, нито правото на самоопределение. Янукович, под натиска на Путин реши да ги обединява с Русия и народа въстана. От 19 в. украйнския е забранен и книгите са изгаряни,Майдана беше естественна реакция. Вашингтон здес не причемь. 2. Така е те са наследниците, Русия е възникнала върху български владения. Русия е наследник на Великото княжество Московско, затова са и московити, виж старите карти или документи. Няма такова нещо като Русия. 3. Полски друг път,ако си направиш труда да прочетеш "ярлиците" на хановете на Златната орда може би ще откриеш отговора. Те така са се казвали. 4. Какви пари какви хора? Фружине,Сталин изобщо не е мислел да се защитава. Цялата му подготовка е за нападение. Кой какво е имал или нямал няма отношение.
 14. Вчера
 15. Skubi

  Теориите на В.Б.Резун

  Няма какво да гадаеш, макар и сега да дискутираме за това кой от двата хищника излиза агресор. Фашистите или болшевиките....Но от поведението на инглесата и американосите всичко е ясно, когато в ходът на войната изчакват малко за да са сигурни, във това, че който и да надделее няма да има сила да се бие срещу тях.... Недей забрява легендарният Патън който колкото по-дълбоко да настъпва в Германия, става със все по-силното убеждение, че не се бие срещу подходящият враг ами срещу една изключителна нация и би било полезно да спрат войната срещу тях и заедно да заличат тези азиатски юдеоболшевишки хорди, които се стремят към сърцето на Европа.....Бива отстранен, пенсиониран и.... И случайно катастрофира в чисто време, на чист път.... Точно същите цели които братушките искат вече от Петър Велики/излаз на топъл океан/, или Китайците днес. Да държат под стража всички тези които биха желали да нарушат техните интереси.... Хесс им е топла резерва, в случаят, че Хитлер го отстранят. Гюринг им бомбардира градовете а Дониц пък им топи корабите, с тях сигурно не биха говорили....Виж чакат чак до Нюмберг с осъждането му.СМСМ. А за "самоубийството" мисля, че си прав...Стари хора след толкова години понесен затвор, много много не се самоубиват....Ееее ако ги пуснат в свободният живот без подготовка случва се, но е рядко. СМСМ
 16. Не си редактирах навреме постинга, имах предвид тази монография The Turkish Deep State: State Consolidation, Civil-Military Relations and Democracy http://ikc.academia.edu/MehtapSöyler Mehtap Söyler; The Turkish Deep State: State Consolidation, Civil-Military Relations and Democracy . Като гледам, авторката има и други монографии по темата
 17. Вероятно... трудно и почти невъзможно е да се прогнозира, в контекста на неяснотата около изборите в САЩ по онова време и заявените анонси на загубилия кандидат за президент, лично аз бих очаквал крайно изостряне на конфликтните точки в Близкия изток и Азия, в случай на успех на преврата, което щеше, вероятно, да дестабилизира силно и Европа, Балканите, ситуацията в Сирия... вероятно и в Азия. Монографията, ако става въпрос за преведеното от мен, е написана през 2015, преди опита за преврат, публикация на Hudson Institute, основан от този човек през 1961 https://en.wikipedia.org/wiki/Herman_Kahn интересен като мислене, един от обоснованите противници на ескалирането на войната на САЩ във Виетнам. Анализът на Svante E. Cornell, Director, Central Asia-Caucasus Inst. & Silk Road Studies Program е съсредоточен върху проникването на сунитския ислям в турската политика, естествено, написан от гледна точка на институцията. Лично аз, без да съм дълбоко навътре в материята, откривам няколко сериозни логически пукнатини в тезата на автора, едната за която споменах е поставянето на числителя на мястото на знаменателя - той обръща ролите на суфистките ордени и политико-икономическия елит в огледален образ, като определя следствието като причина, според мен, разбира се, от моята гледна точка. П.с. Сега видях какво имаш предвид под "монографията", ще я прочета и ще дискутираме
 18. Ако опитът за военен преврат в Турция на 15 юли през 2016 на гюленисти и кемалисти беше успял, ..в Турция и за съседите и ..... щеще да се отвори адът.. Тази монография изглежда малко или повече задълбочена като анализ и синтез, Доколкото разбирам кемалистките военни/военните са разглеждани от автора и като "deep state". The Turkish Deep State: State Consolidation, Civil-Military Relations and Democracy
 19. Du6ko

  Теориите на В.Б.Резун

  Чембърлейн и Даладие в Мюнхен се съюзиха с Хитлер и Мусолини. Сталин паметта му не е толкова къса , може да е диктатор но не е глупак ) . Хес е искпл да повтори Мюнхенския позор. Още повече , че Чърчил мрази Русия повече от Чембърлейн , но разбра че фашистите ги мамят и правят за смях на цял свят империята. Чърчил решава да не се позори повече с нацистите и отказва срещата. За всеки случай ако положението се спече слага Хес под стража. Когато идва Горби решават да го самоубият , щото Хес много знае . Менше знаеш лучше спиш . Който много знае има много проблеми.
 20. Du6ko

  Теориите на В.Б.Резун

  Въртиш сучеш и искаш да изкараш Сталин коварен кроящ агресивни планове владетел като Хитлер и Рузвелт. Хайде да анализираме къде е американската флота преди Пърл Харбър ? В Ню Йорк и Бостон където са големите американски градове ? Или в Ню Орлеан и Майами Бийч ? Или в Сиатъл ? Може би в СанмФранциско и Лос Анжелос ? Рузвелт за разлика от Сталин и Хитлер е МИРОЛЮБЕЦ . Но огромната флота на МИРОЛЮБЕЦА Рузвелт се намира в ... Пърл Харбър Скуби гледам на глобуса и се питам ? Защо така бе ? Какви толкова важни градове има на Хаваите , че флотата на САЩ да е струпана там ? Злите езици твърдят , чемужким САЩ са готвели агресия срещу малката островна страна Япония ? Не мога да повярвам в това , жалко че архивите не са открити . Скуби ще се радвам да ми обясниш защо американският флот се е оказал толкова близо до Токио и толкова далече от Вашингтон и Ню Йорк ? Предварително благодаря. Интересно имало ли е американски болници в Пърл Харбър ? Ако е имало военна болница в Пърл Харбър ще съм много много разстроен. Трва ще означава че Рузвелт е сталинист и строи болници по границите на империята си.
 21. Du6ko

  Теориите на В.Б.Резун

  Май руските архиви са доста по - открити от американские и Натовские ? Хитлеритските ги ПРИНУДИХА да ги открият и не се броят ) Доста би било интересно да сравним сталинските архиви с тия на Труман , Кенеди , Рейган или Татчър. Ама нема. При миролюбеца Трумане имало заделени 50 демократични атомни бомби за 16 руски агресивни града. При миролюбеца Кенеди 250 демократични атомни бомби за 56 агресивни руски града. Жалко , че РУДОЛФ ХЕС се САМОУБИ когато АНГЛИЧАНИТЕ го пазеха ))) Гледай ти каква СЛУЧАЙНОСТ ?!? Помощника и заместника на Хитлер лети в Англия и 50 - 60 години е в плен ! И конато идва на влмюаст Горби и Горби се сьгласява да пусне на свобода помощника на Хитлер , той взема че с помощта на демократичните англичани се самоубива ... Забележете не при кървавите ужасни червеноармейци се самоубива Хес а при демократичните англичани ? Що така ? И демократичните английски архиви са скрити под 7 печата за разлика от кьрвавите болшевишки ? Какво толкова крият тия демократи след толкова десетилетия ? Можем саио да гадаем Скуби ?
 22. Продължават тежките боеве в пустинята Бадия. Сирийците са започнали да патрулират усилено в района между Ат Танф и Бадия и са провели широкомащабна акция по прочистване на пустинята около река Ефрат. НЕЩО ВАЖНО! Халифатците са превзели град Балиюн в Идлиб от ХТШ и са атакували околностите на Саракиб. Боевете в Сувейда
 23. В Идлиб, близо до Алепо в град Ал Айс са избухнали тежки боеве между Джебхат Фатх аш Шам и Фейляк аш Шам. Съобщава се за поне 5 убити и над 10 ранени. Кюрдите в Деир Зор (провинцията) са обстрелвали сирийците при нефтеното поле Ал Исба и село Хшам. В района на град Морек са избухнали тежки боеве между Хаят Тахрир аш Шам и Фейляк аш Шам. В Рака са арестувани 11 души за разпространяване на антикюрдски листовки.
 24. Skubi

  Теориите на В.Б.Резун

  Никаква сегашна аналогия не показва нищо върху случилото се тогава....Кой е агресор и кой е нападнат зависеше от датата.... Липсата на открити архиви показва, че и за сега след толкова години не искат да сменят картината братушките, че те горките са страдащата страна..... Тлъсто са се готвили, чак до Берлин, а ако ще до Париж да маршеруват за да освободят работническата класа от безчовечното изгнание на мръсните империалисти..... Само, че Хес каца в Англия и това обърква плана на Генералисимуса максимус. Понеже го гони здраво параноиата, не знае дали инглезата които от сърце мразят болшевиките, ще се съюзят с Хитлер или не?....Изчаква и......
 25. Поздрав за двамата ви, и за dora: Надеждата е в действието. Силата е в теб.
 26. Светската власт в Турция победи , .... победи и приятелството между българи и турци Хоро и Belly Dance в inter-комшийско изпълнение , на кораб в турското Средиземноморие
 27. + Абсолютно точно и вярно. Организацията на Гюлен Gülenist Terror Organisation (Fethullahçı Terör Örgütü https://en.wikipedia.org/wiki/Gülen_movement беше истинската заплаха за турската република, опитът за военен преврат беше организиран от тях. Нелепо е да се твърди, че Гюлен и Ердоган били комбина в този уж инсцениран опит, опитът си беше съвсем истински, но за наш късмет неуспешен. Разликата между "политически ислям" и ислямистка политика е огромна, и точно това трябва да са разбере, когато обсъждаме бъдещето на турската република. Нормално е, а и повечето сериозни западни анализатори го отбелязват отдавна, Турция да потърси свой път на развитие като възходяща икономическа сила и своя позиция на лидер сред ислямския свят - нейната прозападна ориентация и възприетите от запад ценности не противоречат на новата й роля сред ислямския свят. Хънтингтън още в началото на този век развива такава прогноза много убедително и почти точно предсказва бъдещото развитие на турската демокрация, още преди идването на власт на партията на Ердоган, прави това в цяла отделна глава на книгата си "Сблъсъкът на цивилизациите" почти пророчески точно. Не е нормално да гледаме на процесите като коне с капаци и да не разбираме тяхната същност, нещо много популярно сред народническите тълкувания на турската политика в България с байганьовската идея да плашим електората като стадо овце и да го натирваме към избирателните урни за личен келепир. Авторът на цитираната от мен статия е авторитетна личност в авторитетна институция и очевидно доста добре запознат с основните движещи сили на това, което нарича "политически ислям", но, според мен, премълчава някои изводи, които произтичат от неговата статия, един от които е, че политическия и финансово-индустриален елит на Турция постепенно обсебва суфистките ложи за свои прагматични цели, а не обратното, че ложите се инфилтрират в този елит и го манипулират - последното се вижда много ясно от съдбата на "гуруто" на Ербакан: Така или иначе, по мое мнение, съдбата на турската република не е поставена под въпрос, нито нашата национална сигурност, докато сме членове на ЕС и НАТО, поставена е под въпрос цялата структура на властта на кемализма, както и идеологията на кемализма, каквато е била в зародиш. Турция търси нови форми на републиканско управление, съответстващи на новата й икономическа, военна и политическа роля.
 28. Хи-хи, другите такива системи, които оспориха.... са единствено Рамусовите глосолалии. За нито едно от уголемените произволни твърдения няма да можеш да посочиш цитат на участник в темата. За нито едно, поради което за пореден път се самоизобличаваш като дребнав любител на безочливи лъжи. Но преди отново да ми обясниш как изобщо не ме четеш, въпреки че ме четеш, бъди така добър да защитиш своите твърдения с цитати на участници, ако изобщо у теб съществува капка срам, в което дълбоко се съмнявам. И не се чуди защо обичам да се разговарям с теб. Ти си ми любимец, защото те признавам за уникален талант - списвател без конкуренция на блестящи високопарни глупости.
 1. Зареди още активности

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.