Цялата активност

This stream auto-updates   

 1. За последния час
 2. Също смятам, че можем да модернизираме наличните си машини, без да откриваме ново производство на първо време. Много по-евтино е. Щом поляците са го направили, щом гърците са купили такива машини, които и сега са на въоръжение при тях, защо не. Гърците между другото са прекратили производството си на Леонидас, явно е неуспех. Имат обаче над 2000 стари като концепция /от 60-те/, но модернизирани американски машини M 113A1/A2 и ги държат на въоръжение, те са им основната машина. Основната машина за пехотата на поляците е полска модификация BWP-1 на BMP-1: 1130 броя.
 3. Тогава за какво говорите за хардвера.Всичкото до сега писано умувано не струва лула орехи....Само струва като параван зад който тези които са позиция да могат колкото се може повече да си натъпчат джобовете......
 4. Ти на кой континет си? Тук при нас, па и при Путинчо и още няколко излюпили се демокрации от бивщият соц лагер е така, че един политик цопнал се на цицката на държавният бюджет вече така мисли, че това което му е доходно и на обкръжаващите го лакаи-олигархи е хубао и на народу. Па и народът ни нали си е простичък от къде ще знае какво му е хубаооо или не. Така, че РОСАТОМ ако реши/наверно сега за унгария концентрират/ тогава ще има и козлодуй 2 па и 3. Та кой българин ще е на власт тогава хич не им пука. Ще ги купят на живо тегло......
 5. Значи капитане, ако можехме да произвеждаме сами нови БТР-60 си струва да го мъчим, но 40 годишни машини ... няма смисъл.
 6. да де, ами да броим от 36 със куполата до 44 тона - 8 тона увеличение. А на БТР - гол си е като пищов - нищо за сваляне. Затова викам да постъпим като на М 113 само да слагаме - от 8 тона до 14 - цели 6 отгоре. Разбираш ли вече има правени модификации. ако не на БТР 60 то на други бронетранспортьори. Фактите казват не е невъзможно. Ти самия имаш една прекрасна тема за кубинските модернизации. че трябва да имаме лека колесна бойна платформа трябва, Но задължително ли е да купуваме нова такава със сходни характеристики като новото се оказва добавена броня. Погледни характеристиките на полския Росомах и на финската Патрия. Виж и базовите характеристики на Текстрона, базата е сходна с тази на БТР-а ни останалото е доброниране. При тях може при нас изчерпана конструкция. Не е така и не може да бъде.
 7. Всяко проучване трае дни,така че не се сърдете..Без да съм правил пълно проучване, съм склонен да приема, че нещо от предпоженото във варианта на модернизация на Капитана е хипотетично възможно да се направи. . На първо време защитата: Отказваме се от ниво 4 на защита (за да не усложняваме), и постигането на нива 3 на определени места ми изглежда теоретично възможно с изполването на композитни и нано-материали. Тази технология се изполва при Патрията, VAB 4×4, при Рено 6×6 , и при сингапурския Леопард 2: http://www.eodc.ca/break-through-in-material-development-for-ballistic-protection/ Според мен е във възможностите и капацитета (научни, и инженерни) на ТЕРЕМ, и (съчетани с) тези на Иститута по металознание - БАН, (който е също част от Военно-промишения ни комлекс) да направят такива подобрения на защитата на машините Това е засега..
 8. Днес
 9. Те на тази машинка и вдигнаха тонажа от първоначално 8.54 тона до 14.04 тона с навесното брониране на последната версия - начина укрепване на окачването и усилване на силовия блок / двигател трансмисия/ и още си я търкалят и й правят различни модификаци Така че по света го правят.
 10. ++ те поляците са най-големите плювачи по Русия но са захапали много технологии и си траят за това - бизнес!
 11. Прощавай но не съм съгласен, почти всичко от това което говоря е правено поотделно е вече правено на тази или друга машина - погледни снимките на муромтепловоз модернизацията - има десантно отделение отзад разменят силово и десантно отделение. Увеличението на тежеста става след замяна на хидроамортизаторите и торсионите и съответното укрепване на носещия корпус. Това вече е пробвано на БМП Азхарит там от 36 тона Т 55 снимат куполата - остават 29.5 тона усилват торсиони , носеща конструкция и поставят хидростопиращи амортисьори и вдигат до 44 тона тежеста на машината. Вярно е Израел и България са несъпоставими.
 12. Какво стана с МиГ-29? Министър Ненчев наплю руснаците и отиде при поляците с молба те да ни ремонтират самолетите. Обаче се оказа, че поляците са на абонаментно обслужване от РСК МиГ и получават от там нужните части. Тоест, за да ремонтират нашите самолети трябва да поръчат допълнително части от Русия. Руснаците отказаха. След това заплашиха Полша, че ако ремонтира наши машини ще спрат абонамента и ще оставят поляците да се оправят сами. След което поляците дадоха заден и ни отказаха. Последва тихомълком сключване на нов договор с РСК МиГ.
 13. Ники, наистина съм проучил,ако разгледаш снимките има и кубински има даже, въпроса ми е за обществените нагласи и политическата съставляваща. а това е мнението ми за икономическия ефект. ти като икономист с който често споря все пак ми е интересно твоето мнение.
 14. Аз ще ти отговоря капитане. Не може! 1 Конструктивно няма как да се направи заден апарел за пехотата. 2 Няма как да добронираш твърде много защото ще претовариш шасито. 3 Теоретически може да му се сложи друга купола с по мощно въоражение, но то също ще тежи. БТР-60 е конструктивно изчерпан и всяка негова модернизация представлява само закърпване на положението. Допълнително, нашите машини са вече доста остарели. Ако ставаше въпрос за ново производство, тогава вече има смисъл от по дълбоки конструктивни промени, а така на 40-60 годишни машини ...
 15. Това, което си спомням, че изтече по медиите беше, че някакви американци проявили интерес към продукцията на Иглите. Дали въобще са били "американци", дали са били частни търговци на оръжие или подставени лица господ и те знаят, но съгласете се, че е донякъде нагло да имаш лиценз за нещо /не знам дали в това влиза лиценз за продажба/ и да го продаваш през главата на държателя на патента и то в доста деликатна военна ситуация меко казано. Освен това, България въобще не е назад в продажбите на оръжие - по продажби на стрелково оръжие е в първата 20-ца. На времето /по Тошово време/ мисля, че сме стигали до първата седмица въобще - сега с оборотите годишно, доколкото видях статистика за 2015 се е случило нещо и от рязко вдигане продажбите са паднали. Та затова казвам, че не е добре да си мешаме капите с "големите момчета", румънци и поляци си гледат в паниците и никой не им е отнел лиценза за Игла. Сега може да купуваме от тях, както си ремонтирахме двигателите за миг-овете при поляците. п.с. Най-интересното изречение от цитирания материал, което за мен обяснява какво се е случило, за да бъде спрян лиценза на Иглите: "In the past year, the United States has also purchased arms from Bulgaria as part of a $500-million programme to train and equip Syrian opposition forces that has now been abandoned." http://www.balkaninsight.com/en/article/war-gains-bulgarian-arms-add-fuel-to-middle-east-conflicts-12-16-2015
 16. Ще помисля и проуча въпроса как са преодоляни недостатъците на БТР 60 в другите армии, в които на момента той е на въоръжение.. Като гледам ти вероятно си го направил проучването..Тогава ме питаш за възможностите на нашите предприятия? Скептичен, че всичко което си написал, може да се направи в ТЕРЕМ, но ще проуча..
 17. + Освен това с изтекла информация за въоръжаване на терористични кланове с нова българска продукция - мини, минохвъргачки и ПТРК. Добре че навреми ни отрязоха кранчето с Стрелите и Иглите, щото нашите Стрели бяха толкова древни че вече съвременните технологии не произвеждат щатна защита на авиацията от тях Какво мислиш, възможна ли е модернизацията на БТР 60 ПБ ? Или как ?
 18. Преди повече от година се повдигна въпроса / руснаците/ относно спазването на договора за неразпространение на ПЗРК и недопускане използването му в терористични операции срещу граждански летателни апарати /Ники не помня как точно се казва договора / на ПЗРК във връзка с нарастналата в последните години терористична опастност . /Май след случая в Украйна с малазийския Боинг и свалените украински хеликоптери и самолети във гражданската война/ Та във връзка с антитерористичните операции и на НАТО и на Русия се е постигнало договореност изпълнение на договора за съкращаване на количествата ПЗРК на склад с цел да не попаднат в ръцете на терористите. Като част от това си мисля е и въпросното изчезване на Стрела и Игла от производствените листи на нашата отбранителна индустрия- / по искане на руснаците , американците ни спряха производството/ а ние сами си унищожихме излишъците които имахме на склад. Странно сега ми проработи преди няколко месеца имаше пак взривове на наши военни складове, -мисля че така се прикриват големите липси! Възможно е да има и други причини - които са ми неизвестни. Само не ми е ясно защо точно ние а останалите не?!
 19. Горките сирийски дечица, но такъв е живота.. Бог да ги прости невинните жертви..Амин (по-скоро това не е повод за тупане в гърдите ала "Булгар, Булгар") "Бъдещето на ВМЗ-Сопот е сигурно, има поръчки до 2018 г." http://pik.bg/бъдещето-на-вмз-сопот-е-сигурно-има-поръчки-до-2018-г-news533848.html "ВМЗ отбеляза 80-ата си годишнина с ръст в производството и нови работни места." http://pik.bg/вмз-отбеляза-80-ата-си-годишнина-с-ръст-в-производството-и-нови-работни-места-news543229.html
 20. Покрай дискусията за закупуване на колесни бойни машини се появи идеята да разгледаме и възможностите за модернизация на БТР 60 , така че да отговаря на съвременните потребности и да е още 15 години в строя. Знаем че качествата на ББМ се определят от формулата, мобилност, защитеност, огнева мощ. Ето това е вече модернизирания БТР 60 ПБ МД 1 на БА. Недостатъците на БТР 60 ПБ МД като Бойно-транспортна машина на пехотата са : 1 Неудобно разположено десантно отделение - разположено е в средата на машината и си е потенциално опасно спешаването на десанта в движение, да не говорим, че нищо не прикрива пехотата при спешаване във бойни условия под непосредствения вражески огън. 2 Слаба бронезащита - протипокуршумена - 4- 9мм 3 Слаба огнева мощ - 14.5 мм картечница спарена с танкова картечница 7.62мм. Липса на противотанково въоръжение. 4 Нестабилизирано въоръжение - тоест машината може да води ефикасна стрелба само от статично положение /кратка/ Добрите страни са достатъчна мощност - 29 к.с. на тон - добра проходимост и маневреност. , устойчивост на мини - не поради бронезащитата а поради особеностите на конструкцията - случвало се е машина да попадне на мина и да се продължи движението си със едно и даже две липсващи колела, обширно десантно отделение -10 човека. Модернизацията следва да бъде комплексна за да се преодобеят тези коструктивни /детски болести/ на остарялата вече машина така че още поне 15 години да е годна да носи служба за поддържане на мира и териториялната цялост и независимоста на страната ни. Предимства при извършване на модернизацията във България пред закупуване на чужди машини.. 1 Машината ще повиши бойните си способности 2 Модернизацията - най-малко в механичната част ще се извърши във български предприятия на отбранителната индустрияу това ще означава свежи български пари да се влият в българската икономика, раздвижване на българския бизнес, работни места и по-добри заплати за български работници, и съответно на принципа на скачените съдове това положително движение във отбранителната индустрия ще даде тласък на цялата българска икономика. 3 При извършване на такава модернизация за собствените въоръжени сили и патентоването й ,България ще разполага с готов пакет /собствен/ услуга - модернизация на БТР 60 ПБ до съвременен годен още 15 години да изпълнява с която услуга отбранителната ни индустрия може да стои крепко на международния пазар и да поддържа своя ниша в този сегмент от услуги - модернизация на БТР 60 ПБ. Каква конкретно следва да е модернизацията. Защитеност - увеличаване на защитеноста със съвременни леки комбинирани брони и довеждане на нивото на защита на фронталната проекция / отделение управление и бойно отделение/ до ниво Stanag 4569 level 5 увеличаване на бронезащитата на силовото отделение до ниво Stanag 4569 level 3 и довеждане на бронезащита на десантното отделение до Stanag 4569 level 4. Защо така - имам в предвид че машината трябва да може успешно да превози до бойното поле пехотата да заеме мястото си в бойната линия зад пехотата и да я подкрепи с огън от оръжейните си системи. в този момент машината е уязвима на тактически дистанции от 1500 -500 м на противниковото въоръжение - малокалибрени автоматични оръжия. Прегледа на руските ситеми и на системите на съпределните държави показват почти еднаква бронепробиваемост на тези тактически дистанции. Допълнително следва да се монтират лека система за противоракетна Активна Защита против системи тип РПГ 7 /особено в случаите когато се изпълнява съюзнически задължения по мироподдържащи операции зад граница/ При създаване на тактическа линия от модифицирани машини за бригадата въпросната защитеност е нужна само машините които участват непосредствено във формирането на бойния ред на пехотата и я поддържат непосредствено с огън. Останалите бойни бронирани машини - поддържащи и осигуряващи по мое скромно мнение не се нуждаят от толкова висока защитеност, тьй като не изпълняват непосредствени задачи на бойното поле, може би изключение следва да се направи единствено за медикосанитарната машина която евакуира ранени от бойното поле със общо ниво на защитеност Stanag 4569 level 3. Повишаване огневата мощ чрез замяна на калибъра на въоръжението от 14.5 на 23мм родно стабилизирано във двете плоскости автоматичен гранатомет, 7.62ммкартечница и ПУ за ПТУР и превръщането му в необитаемо чрез монтиране на видеокамера за наблюдение, термовизионна камера ,лазарен далекомер свързани в единна система за на наблюдение прицелване и стрелба чрез електронно изчислително устройство и изтегляне пултовете за управление в командирското място вдясно от водача на бетеера. Ако българската отбранителна индустрия не желае или не може да произведе тази модернизация следва замяна на бойното отделение /куполата/ с готова такава със по-мощно въоръжение малокалибрено оръдие 25-30мм, сдвоена 7.62мм картечница, автоматичен гранатомет и ПУ за ПТУР. на Самсон Израел Диверсификация на машината и размяна местата на десантното отделение и силовото отделение за бойните машини които транспортират пехота на бойното поле до нива задно разположено десантно отделение и безопасно спешаване на пехотата зад машината включително под непосредствен вражески обстрел въпросната. ъпросната диверсификация е необходима само за бойните машини на пехотата и за медицинско-транспортните машини . Запазване нивото на мобилност чрез замяна двигатела на машините с мощност до около 350 к.с. , укрепване на торсионното и хидравличното окачване на машината. Искам да подчертая че е необходимо модифициране на машината във линия от бойни и поддържащи машини БМП , Командирска БМП, Командно щабна машина, бойно-транспотна машина , медико-санитарна машина, машина за въздушно прикритие на взвод, машина за въздушно прикритие на рота, машини за огнева поддръжка на рота, разузнавателна машина, машини за огнева поддръжка на батальон// мобилен ПТРК, самоходна арилерийска установка с противотанково оръдие, самоходна минометна установка машина за артилерискоразузнаване/,, самоходна ПВО установка на батальонно ниво. Така модифицираната линия от машини на база модернизиран БТР 60 ПБ ще даде възможност за създаване на оперативно тактическо съединение бригада от лек механизиран тип. По-тежките оръжейни системи могат да бъдат оборудвани на база 6 осен товарен камион мерцедес зетрос с каквито разполага БА / пример 155мм гаубица и 160мм РСЗО/ Така бригадата от лек механизиран тип ще поддържа само две колесни платформи на които на съвременен модулен принцип са адаптирани въоръжията.
 21. Капитане, имаш ли конктретна информация кога се е случило мистериозното изчезване на "Игла" от каталожната листовка на ВМЗ Сопот? Ще обясня по-долу защо питам.. Тръгвам по логиката ти: Приемаме че американците не продават "там" свои ПЗРК ("там" е "Сирия" в момента, по-скоро сирийската опозиция и..ИДИЛ). Нито руснаците продават "там" Ще направя една скекулация: мистеризното изчезване на "Игла" от каталожната листовка на ВМЗ Сопот може да е свързано... със зачестяването или започването въздушните удари на САЩ срещу ИДИЛ.......Ще е малко кофти, ако американски самолет бъде свален с българско ПЗРК, достинало там с благословията му.. http://pik.bg/руски-сайт-за-вмз-сопот-доларите-не-миришат-нали-наши-славянски-братя-news594287.html Доколкото съм проучвал - една от схемите е следните: ние продаваме оръжие (директно или с посредничеството на САЩ) за Саудистка Арабия, а тя въоръжава опозицията и..разбира се ИДИЛ.. http://www.balkaninsight.com/en/article/war-gains-bulgarian-arms-add-fuel-to-middle-east-conflicts-12-16-2015
 22. Относно съществуването на Христос копирам един текст от Фейсбук(авторът е отдавнашен участник в този форум): Съвсем не нова и може би не безспорна, но крайно интересна археологическа находка.....Като се замислим, изглежда историята с възкресението на Исус след три дни също може да се окаже заемка от юдаизма.Оказва се, че още през I в. пр. н.е., в хода на няколко локални и по-големи неуспешни бунта под флага на месианските очаквания срещу възприеманата като чужда Иродова династия (произхождаща от Едом) изкристализира концепцията за страдащия, убит (и възкръсващ след 3 дни?) месия. Обнародваният през 2007 г. мастилен текст върху каменна плоча, наречен Хацон Габриел ("Видението на (архангел) Гавраил") изглежда отразява подобни вярвания. Артефактът, наречен впоследствие заради значението си "Кумрански свитък върху камък", е от колекцията на швейцарския любител на еврейски антики д-р Давид Джеселсон и е открит първоначално в началото на века на територията на Йордания. Написаният върху него текст освен стандартните за онова време месианско-апокалиптични формули във визионерски стил, съдържа и любопитен израз за смъртта и възкресението на дългоочаквания месия: "80. In three days, live, I Gabriel com[mand] yo, 81. prince of the princes ["sar hasarim"- епитет, използван за месията в юдаизма от времето на Втория храм], ..." ( в превода на проф. Израел Кнол, преподавател по библеистика в Еврейския университет, Йерусалим: https://hartman.org.il/SHINews_View.asp?Article_Id=162&Cat_Id=303&Cat_Type=SHINews ) Според него, един възможен кандидат за умрял и възкресен в очите на последвателите си лидер е Симон от Перея, бивш роб на Ирод, който в размириците след смъртта на царя се провъзгласява за владетел, победен е и е убит ок. 4 г. пр. н.е. от римска войскова част начело с Валерий Грат, впоследствие прокуратор на Юдея (15-26 г. от н.е.) [Йосиф Флавий, Юдейската война 2.57-59 , Юдейски древности 17.273-277; Тацит, История, 5.9.] Резултатите от абораторните анализи обаче подсказват, че надписът може да датира от по-ранно време. В основата на вярването, че месията ще възкръсне, след като бъде убит стои концепцията, кодифицирана в Стария Завет като отнасяща се за еврейското царство, която по-късно е пренесена върху тази апокалиптична фигура: "Подир два дни ще ни съживи, На третия ден ще ни въздигне; И ще живеем пред Него."(Книга на пророк Осия 6:2). В контекста на наситената с подобни идеи и интерпретации атмосфера на онова време изводът може да бъде само един: Когато след екзекуцията на водача им учениците на Исус разпространяват слуха за неговото възкресение и започват да вярват в това, те не изненадват света с нищо оригинално или неочаквано. Обратното - намират спасение за каузата си припомняйки си една съществуваща от достатъчно дълго време тълкувателна традиция, като я приспособяват с минимални изменения за собствените си нужди. Вярата им във възкръсването на Исус не е необяснимо чудо, а закономерен резултат от вярванията в които са били възпитани. Странното би било ако историята не беше намерила точно това продължение. За по-обстойно запознаване с темата: 1. Статията в Ню Йорк Таймс, посветена на Хацон Габриел (Ancient Tablet Ignites Debate on Messiah and Resurrection, ETHAN BRONNER, JULY 6, 2008): http://www.nytimes.com/2008/07/06/world/middleeast/06stone.html?pagewanted=2&_r=1&hp 2. Аналогичната статия в сп. Тайм по същото време ( Was Jesus' Resurrection a Sequel?; David Van Biema / New York and Tim McGirk / Jerusalem Monday, July 07, 2008): http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1820685,00.html 3. Знаковата статия на проф. Израел Кнол, която разкрива контекста на идеята за умъртвения и възкръснал месия: (Israel Knohl , "“By Three Days, Live”: Messiahs, Resurrection, and Ascent to Heaven in Hazon Gabriel," The Journal of Religion 88, no. 2 (April 2008): 147-158): http://www.godawa.com/chronicles_of_the_nephilim/Articles_By_Others/Knohl_By_Three_Days_Live-Messiahs,%20Resurrection_and_Ascent_to_Heaven_in_Hazon%20Gabriel.pdf 4. Резултатите от микроморфологичните лабораторни анализи на находката, направени от Ювал Горен, профсор по археология в Университета на Негев "Бен Гурион" (Беер-Шева), въз основа на които становището му е, че находката е автентичен паметник от съответния период, а не модерен фалщификат (Micromorphologic Examination of the 'Gabriel Revelation' Stone, Yuval Goren, Israel Exploration Journal, Vol. 58, No. 2 (2008), pp. 220-229):http://booksc.org/book/49685147/b8bb03 5. Още една статия, съдържаща оригиналния текст на паметника, пълен английски превод и коментари (Torleif Elgvin - Eschatology and Messianism in the Gabriel Inscription):https://www.academia.edu/10258308/Eschatology_and_Messianism_in_the_Gabriel_Inscription 6. Специален том с есета на различни изследователи, отразяващ приемането на документа като автентичен от научната общност (Matthias Henze (ed.) - Hazon Gabriel: New Readings of the Gabriel Revelation, Atlanta, Society of Biblical Literature, 2011 ): http://b-ok.org/book/2075272/e36f6f Източник:
 23. Интересен въпрос възниква с историчността на самата Троянска война. Случила ли се е наистина и какви са реалните събития зад легендата? Има ли археологически следи от войната? Лошото е, че не намирам подробна информация по тези въпроси.
 24. Най-доброто по темата, което съм чел въобще. + Едва ли е само до "късмет". Инстинкт на сървайвъри, горчив опит от предишните войни и добри политически маневри, вкл. от страна на Борис. След последните промени също тръгнаме бавно, като с волската каруца от турската поговорка за националния ни характер, и според мен пак по поговорката ще стигнем по-далеч от повечето.
 1. Зареди още активности