Отиди на
Форум "Наука"

За този клуб:

Не от всеки става добър готвач, но всеки може да сготви нещо невероятно вкусно! 
  1. Какво ново в тази група
  2. Три пъти да.Общо взето си припомням ястия ,които майка ми е готвила ,но когато попаднеш в кулинарен сайт ,няма ,как д ане пробваш и нещо ново.Като цяло на мен кулинарията ,ми е хоби вече ,открих и област в ,която съм много слаб тестените изделия ,всеки мой опит там е завършвал с гръмък провал.Но за манджи ,супи и запеканки смея ,да твърдя ,че съм на добро ниво вече.
  3. Стар унгарски виц. Руска рецепта: 1. Открадни 3 яйца. 2. Дявол да го вземе! Преди секунда още тук бяха!
  4. В нашето домакинство редовно ползваме Супичка.com. Добри са.
  5. Търся най-елемнтарната рецепта. Рецепти по-дълги от пет изречения не са за мен.
  6. 1. Да 2. Да 3. Да За нови рецепти проверявам 3-4 сайта и която най-ми допадне, има обяснени някои тънкости и т.н. приготвям нея. Случва се да взимам идеи от 2-3 места и да съчетавам. Ако има коментари под рецептите за мен е плюс, може да доуточнят нещо или рецептата да е пълен боклук, особенно за ястия които не са традиционни за България. И другото е разбира се клипове. За домашни мезета и кексчета ползвам само изпитани рецепти от един сайт. С мезетата не ми се експериментира че 1 месец сушене на колбас и да не става накрая не е много приятно. ПП: не само в гугъл, но и в ютуб търся.
  7. 1. Да 2. Да 3. Да Най ме вбесява когато /предимно жените/ казват, че сол и подправки по вкус или другият край /предимно мъже/, сякаш решават второстепенни уравнения 325.6 грама сол или 13 грама захар или 35 мл зехтин.....Знам, че повечето така готвят, но когато показваш на видео, рецепта да дават свясна информация....А не аптекарски или субективни мерки....
  8. Когато решите да готвите нещо, търсите ли рецепти в интернет и какво точно гледате в рецептата? Искате да си припомните как се готви конкретното ястие или търсите информация за продуктите? Или търсите нещо, което не сте готвили и искате да направите сами?
  9. Аз (все още) живея у градО, но от наше село по-убаво нема . Събуждат те птички вместо автомобили и дишаш планински въздух вместо смог. В един момент тези неща почват да имат значение.
  10. Според мен още се прави това онова не само по селата, а и по градовете Но въпреки всичко - добре, че е селото да зареди малко градЪ
  11. За този сезон правя мое си сирене, трушии, ябълков оцет, много сокове, плодово вино , сайдер, сладка , чушки. Тази година е по слабо, имам на разположение двор с дървета и храсти, където нещата на север трудно виреят. В БГ ми правят и имам <доставчик> , пращат всичко каквото се сетите 2 пъти годишно, имам вина, ракии, луканки, филета, сирена, асчак, компоти , разни консерви, мезета и т.н.т и т.н.т. При нас са малките <северни> балкани, но имам да изхранвам освен моите , още 8 човека.
  12. В Англия се продава българска "Апетитка",на която англичаните и казват анемумка. Така четат етикета на който пише "Аnemumka". Ха-ха... Ние от десетина години спряхме да правим зимнина,но се замисляме отново да продължим... Иначе суджуци всяка година сушим. Сега само чакаме времето да захладнее както си трябва...
  13. Тия чушцици колко добре изглеждат . Да ти е сладко!
  14. Аз като дете съм свикнал винаги сепрември и октомври да се прави сериозна подготовка за замината. Правят се компоти, сладка, лютеница, апетитка, различни видове "манджи" в буркани. След това се започва с туршиите, там те също бяха много видове, от обикновенна обща туршия в бидон, до пълнени камби и зелени динчета. Последните две бяха много вкусни, баба ми и дядо ми ги правиха по някаква невероятна рецепта и не съм ги опитвал с години. Лично аз последните години си правя само туршии и затварям люти чушки: сорови и пукани. Тази година направих най-малко от всякога и се дудя дали няма да стане тенденция и да се спре с традицията, но лично мен ме кефи да си се занимвам Ето и част от това, което сглобих събота и неделя: А вие правите ли си зимнина и ако не правите каква зимнима сте правили преди?
  15. UV разлага ядрото на бактериите нали това всеки знае. И в зависимост от мощността и честотата прониква до дадена дълбочина. Но ако месцето е заразено от сърцевината и от там почне да гние /например при суджучето остане въздух вътре/ тогава и цялата светлина гама не те спасява....Ще се омирише и хайде на боклука.....Само мършоядите могат да го консумират....
  16. Лампите чистят въздуха и повърхностите и просто намаляват вероятността за вторично замърсяване заради лоши хигиенни практики, но няма как да изчистят в дълбочина опаковано и замърсено или развалящо се месо. За консервиране, тоест за премахване на бактериите от месото се използват открай време сол и топлина. Солта обезводнява бактериите и ги убива, а топлината ги изпича. УВ лъчите принципно не проникват в дълбочина и затова за хората са вредни само за кожата.
  17. Ммммм... Не съм напълно убеден. Моите проучвания в тази сфера показват активно използване на бактерицидни лампи в цехове за преработка на месо, в хладилници за съхранение, в камери за зреене. Както писах в началото - при спазване на лична хигиена и санитарни норми - да. Обаче никой не ви дава такива гаранции за месото което купувате от магазина!
  18. Осоляването и термичната обработка са напълно достатъчни за избиване на бактериите. УВ лампите чистят само въздуха и обвивката и не проникват в месото.
  19. Привет на всички кулинари. Въпросът ми е по-скоро към химиците и физиците, но нищо чудно информацията да дойде и от човек, който работи в сферата на месопреработването. Та, става дума за влиянието на бактерицидните лампи при обработката на меса предназначени за зреене и сушене. В нет-а има много малко практическа и полезна информация - има такова нещо, но подробности, указания, практически съвети - не! Давам пример с домашно приготвяне на "Панчета" - италиански деликатес приготвен от свинско месо, включващ осоляване, зреене, термична обработка 72-75 градуса, сушене и опушване. Всичко в рецептата е ясно, ако сте заклали прасето сами и сте спазили при това куп санитарни изисквания. Ако обаче месото е купено от магазин, неизвестните стават много. Кога е заклано прасето, спазени ли са хигиенните норми, как е транспортирано, къде е съхранявано...! Тъй като едва ли има някой, който може да отговори на тези въпроси, се налага прибягване до някои хитрости и една от тях е дезинфекция на месото с UVC лампа. Тук следва същинския въпрос: Знае ли някой колко време се облъчва месото, с какъв интензитет, проникват ли лъчите през фолиото за вакуумиране? Ще се радвам на компетентни научни отговори. Надявам се да бъда полезен и с интересни рецепти, заимствани от световните кухни!
  20. Недълеч от там има един суши ристорант.....Но ако излезеш на Андраши към Октогона има един Сеа Фоод Ресторант, където всякакви видиве морски деликатеси може да се консумират по поръчка. Там поканих жената на рожденият и ден да яде миди Св. Якоб на грил печени..... http://www.thebigfish.hu/ Най-бързата ми госба/малко труд/ взех бутчета на патица и гъска, леко нарязах кожата посолих ги и в тъвата надолу с кожата 200 градуса 30-40 минути, обръщам ги също 30-40 на 200 градуса, пак ги обръщам и покривам с фолио тъвата и около 20 минути на 180 градуса. /така стават меки и сочни месото не изсъхва/. А да докрай в = режим. Бях взел и парче черен дроб 600гр и 1кг мазнина, 100 грама бюлон и 6 склиди чесън. Черният дроб в ледена вода слагам докато разтопя маста. Подсушаваме черният дроб и изливаме върху него горещата мас, бюлона и чесънът. 25 минути печем под капак. Изваждаме дробът в стъклен съд, изхвърляме чесънът и маста печем докато се прочисти. Когато е готова я изливаме върху черният дроб, и оставяме под капак да изтине. През това време нарязван на ситно/жулиен/ 1:2 червено и бяло зеле и го задушавам с малко сол, захар, оцет. Картофи измивам и ги режа на дълго на 4 и във фурната поръсани с зехтин сол върху хартия ги запичам.....Това беше.....
  21. Не, не съм кухненска принцеса, но по стар български обичай спретнах питка с късмети! Весело посрещане на Новата година на всички от мен!
  22. Я каква приятна темичка . Втората по древност професия (първата я знаем) е тази на химика под формата на готвач. Една рецепта от мен. Салата 'Думитреска' , казва се така по понятни причини и защото е заета от рецептата на салата 'Франческа' сервирана в едни пицарии преди 20 год. (и сега може да я има всъщност), но количествата са променени в полза на рибата тон. Та продуктите са ясни: риба тон, лук, кисели краставички и майонеза. И пълнеж обикновенно варени картофи. Сега особеностите. Аз винаги използвам консерви с олио, не в собствен сос. Ако желая да подсиля рибния 'аромат' слагам еквимоларни (т.е. еднакви де) количества риба тон и друга риба, най-често сардини, но в слънчогледово олио. Може да се направи и с пушена скумрия (топло или студено пушена). Важно е да се отбележи, че ако салатата ще престоява, лука не се слага в нея. Слага непосредствено преди сервуране, защото аромата му е много силен. Картофите често заменям с паста, фарфале или пене. Веднъж правих и с какавеле или кончилиони, като пастата се пълни със сместа, ама си е голяма играчка. Ако я правитв за гости и не знаете например дали обичат лук, просто нарежете лука на полукръгове и сложете настрани. Със продуктите може да се направи и пастет и да се консумира намазан на филия, като по желание, лука и краставичката се гарнират отгоре (или само едното от тях0. БТВ, Скуби преди 3 седмици бях в Будапеща за няколко дни. Абе всичко ми хареса! Ама жена му почти умря от глад, почти всичко е люто. Вечеряхме в едно ресторантче до Оперетата близо до "Андраши" (снимах се със статуята на Калман). Там очевидно сервират специалитети о-но от свинско (навсякаде имаше рисунки на прасета и схеми, как нищо не се хвърля). Та умрях от смях, когато влязоха няколко японски туриста и попитаха каква риба сервират. Келнера съвсем сериозно им обясни, че в Унгария хубава риба няма, тука се яде само свинско или телешко .
  23. Обожавам да готвя въпреки, че понякога поради диети не мога да си пробвам манджите. Пускам си радиото в кухнята и веселбата започва. ? Ето една приятна, лесна и ефектна лятна манджа. Необходими продукти: 2 тиквички, 1/2 червена камба, около 50 гр. кашкавал гуда, щипка сол, олио Тиквичките се обелва, режат се на малки кубчета и се запържват в нагорещено олио, през това време се реже камбата на дребно и се добавя. След като придобият леко златист загар се посолява с щипка сол разбърква се и се сервира. Поръсва се с рендосан кашкавал, за да се разтопи хубаво кашкавала ястието може да се сложи за малко в микровълновата.
  24. Той е с тегло 20,5 килограма Фермер от Минесота отгледа най-големия морков в света с тегло 20,5 килограма. С това си постижение Кристофър Куоли ще бъде вписан в Книгата на рекордите на Гинес. Той отгледал зеленчука-гигант в своята ферма в Оцего, пише агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Куоли положил специални грижи, за да получи толкова голям морков. От голямо значение била почвата, семето и природата. "Разбира се, беше ми нужен и малко късмет", признава фермерът. Куоли подобрява предишния световен рекорд за морков гигант, който тежеше 19,1 килограма. Сега той ще се концентрира върху оглеждането на гигантска тиква или на домат-рекордьор. Тази година фермерът се сдобил с 3,2-килограмов домат, а това е само около килограм по-малко от световния рекорд. https://nova.bg/news/view/2017/10/11/195337/фермер-отгледа-най-големия-морков-в-света-видео/
  25.  

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...